Oké, ik weet dat sommige lezers het minder interessant vinden als ik mijn politieke mening ventileer. Dat is prima, gewoon de blogpost even snel lezen en dan verder met de afwas of zo. Nou is het ook bekend dat je het op feestjes het beter niet over politiek, geloof en voetbal kan hebben. Met dat laatste houd ik me helemaal niet bezig, sterker nog, als het morgen wordt verboden dan lig ik daar niet wakker van. Geloof, ook soms een moeilijk onderwerp, maar ik moet het er deze keer toch over hebben. En als je denkt ‘nee hé’, blijf dan vooral lezen!

Ik denk dat de meeste mannelijke lezers van het blog de 50 wel gepasseerd zijn, die weten dus ook waar Abraham de mosterd haalt. Ik denk dat Abraham de mosterd gewoon in de supermarkt haalt. Helaas kunnen we het Vader Abraham niet meer vragen, maar die liet het vast over aan de Smurfen. Maar, het blijkt eigenlijk helemaal niet over mosterd te gaan die Abraham gaat halen. Als je weet waar Abraham de mosterd haalt, en dat weet ik want ik ben de 50 ook gepasseerd, dan betekent dit dat je goed op de hoogte bent van alles. Al komt Abraham in de Bijbel voor, de uitdrukking komt niet in de Bijbel voor, maar dit even terzijde.

Nu Jezus, of zoals ze het hier in Spanje zeggen en schrijven, Jesús. Ik weet iets over Jezus wat de meeste van jullie niet weten. Als 50-er en wetend waar Abraham de mosterd haalt, ben ik dus goed op de hoogte over iets wat met Jezus te maken heeft, wat de meeste dus niet weten. Daarover straks meer.

De groene deur in het bos, weten we het nog? De deur waar ik een waar blogposts terug over schreef. Ik weet inmiddels meer…. Abraham 😉 over de deur. Het is een deur van een lift. Nou zou het mooi zijn als achter de deur een lift zit waarmee je naar het Middelpunt van de Aarde kan gaan.

Dan moet deze deur dus in het boek van Jules Verne voor komen. Geen idee overigens of er in 1864, toen Jules het boek schreef, al liften waren. Al is de deur een deur van een lift, een lift zit er helaas niet achter, zo weet ik inmiddels. 

Terug naar Jezus. Zoals Abraham ergens de mosterd gaat halen, moet Jezus ergens water halen. Los van van mijn leeftijd weet ik waar Jezus zijn water haalt. Dat haalt Jezus namelijk van achter de groene liftdeur in het bos. Ik weet ook waar Jezus woont. Na zijn wederopstanding heeft Jezus een mooi huis laten bouwen vlak bij ons in A Lama. Van diep onder de grond, achter de groene deur, loopt er een pijp van ongeveer een kilometer naar zijn huis. Jezus, of zoals ik schreef, Jesús is hier in de omgeving bekend als Suso, aardige man en wat jaartjes ouder dan mij. 

Kijk, de meeste lezende Abrahams hadden hier dus geen weet van 😉

Xavier bedankt voor de info.

Verder deze week:

Langs de voorkant van de vaatwasser komt er water en schuim naar buiten. Ding uitgezet en gekeken wat er mis is na het water met een waterstofzuiger er uit te hebben gezogen. Filter is schoon. We zetten hem aan zonder vaat er in. Het lijkt er op dat ik achter de vaatwasser water hoor lopen. We zetten hem weer uit, zuigen hem weer leeg en ik trek hem onder het aanrecht vandaan. Maar daar is alles droog, dus dat water wat we hoorde lopen blijkt gewoon normaal te zijn. Met de machine midden in de keuken zetten we hem nog een keer aan zonder vaat. Nou geen idee wat er geweest is, maar het probleem is niet meer voorgekomen. Wel hebben we besloten dat de vaatwasser straks in de bijkeuken moet komen, naast de wasmachine en de droger. Zo ie zo eigenlijk een hekel aan machines met water in huis. In Nederland stond de wasmachine ook in de schuur.

Dan ben ik ook nog even bezig geweest met de bosmaaier. In de achtertuin stond het gras namelijk erg hoog en ook in het stuk tuin naast de akker, waar de telescoop staat, was het gras lang. Alles ziet er nu weer toonbaar uit. 

In Spanje is het mogelijk gratis cursussen te volgen. Bloemschikken kan ook vast, maar dat wat aangeboden wordt door de Spaanse overheid gaat over werk. Er is een onderscheid tussen de te volgen cursussen voor werkenden en werklozen. De cursus die ik gedaan heb, begin vorig jaar, was er een voor werkenden. Sol staat ingeschreven bij het arbeidsbureau, heeft geen werk en is dus een werkelozen. Sol heeft heeft de afgelopen maanden een cursus webdesign gedaan en is daar nu mee klaar. Afgelopen dinsdag heeft ze het examen gedaan, bestaande uit open- en meerkeuzevragen en heeft inmiddels de uitslag ontvangen. Ze is geslaagd met een 10. Misschien kan ze eens iets aan de verschillende websites doen van hier, daar sommige wel heel onoverzichtelijk zijn. De behaalde 10 zijn we gaan vieren in Chantada. We wilden daar shoarma gaan eten bij de nieuwe shoarmatent. Maar wat we op het menu zagen bij de foto’s was niet zoals we het kennen uit Nederland en zijn dus toch maar voor een feestelijk dagmenu gegaan een paar deuren verderop.

Oja, iedereen bedankt voor de felicitaties op ons 21 jarige huwelijkdag, sorry dat ik op de blogpost van 9 februari zo laat op de gereageerd heb.

16 reacties

 1. Hola,

  Nu weten we in ieder geval waar Jezus vandaan komt….Uit de buurt van Frean …..en heet hij in werkelijkheid Suso. Misschien kun jij Rob het hele Jezus misterie nog verder oplossen door er achter te komen of Suso’s vader timmerman was en zijn moeder maagd. Dan is het hele verhaal compleet.
  Maar veel belangrijker is dat Sol haar examen cum laude afgesloten heeft met een TIEN (10). Sol van harte gefeliciteerd en wie weet wat het misschien op gaat leveren. Toi, toi.
  Dat was zeker een etentje waard. Langzaam maar zeker moetn jullie wel op jullie lijn gaan letten. Het gaat van het ene etentje naar het andere. Let dus op aangezien er binnenkort wellicht weer een andere etentje in het verschiet ligt aangezien jij Rob als Abraham gezelschap krijgt van Sara in huize Frean.
  Uiteraard is dat ook weer iets wat gevierd moet worden dus zorg maar dat alles in en rond het huis er gelikt bij ligt en staat.
  Dan nog even een nieuwtje van ons uit Etten Leur.
  Wij moesten beide een nieuw indentiteitsbewijs hebben omdat de oude gaan verlopen binnenkort en je weet immers maar nooit waarvoor je het nodig hebt. Omdat ik altijd al vond dat vrouwen gediscrimineerd werden, immers op hun bewijzen staat immers altijd naast hun geboortenaam ook altijd vermeld “e.v.” dus Echtegnoot Van. Alsof een vrouw het bezit is van een man en dus de mindere.
  Nu kwamen we er per toeval achter dat ook op de indentiteitsbewijzen van mannen “e.v.” vermeld kan worden. Dus vanaf heden ben ik niet meer alleen “van den Wijngaart” maar
  is het voortaan “van den Wijngaart – Killestein”.
  Wij hebben dat op bescheiden wijze op zijn Brabants gevierd met een worstenbroodje op exact de dag dat we 56 jaar en 2 maanden getrouwd waren.
  Dus een tip voor jou Rob als je je paspoort moet verlengen maak er dan maar
  van den Wijngaart – Barros Guiterez van.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Als ik Suso spreek zal ik het hem vragen. Een reden om een dag menu te gaan scoren weten we telkens weer te vinden. Ze heeft inmiddels het diploma ook binnen. Hopelijk is er met dit diploma werk te vinden. De tijd zal het leren.

   Mijn naam is Rob of Robby van den Wijngaart. Daar gaat niets aan veranderd worden.

 2. Leuk verhaal over de groene liftdeur en Jezus. Toen je het over Suso had deed dat een belletje rinkelen bij mij. Jaren geleden maakte ik kennis met een Spanjaard die zich voorstelde als Jesús. Maar iedereen noemde hem Suso. Ik vond het maar een rare naam. Schijnt een afkorting te zijn voor Jesús. In Galicia is het sinds de oudheid een eigennaam, las ik. Afijn, Later merkte ik dat zowat elke Spanjaard een bijnaam heeft. Quique voor Enrique; Paco voor Francisco; Pepe voor José. (Even tussendoor de_Spaanse sherry Tio Pepe betekent dus Ome Pepe/José). De naam Sol of Sole komt van Soledad, maar dat wist je natuurlijk al. In Spanje Vandaag van twee jaar geleden stond een artikel over die koos- bijnamen. Misschien interessant voor de lezers?
  https://www.spanjevandaag.com/25/04/2022/waarom-verschillende-koosnamen-in-spanje/

  • Hoi , hoi , dat is weer een hele intressante en… leerzame blog geworden .
   Voor dat ik daarop verder wil reageren eerst ; ” Sol Van Harte Gefeliciteerd !” Wat een geweldige prestatie , zo zie je maar weer dat jou creativiteit z’n sporen achterlaat . Nu maar goed reclame maken en wie weet ben je binnenkort ( of later) een gewilde “Web-designer ” heel veel succes hoor . Top !
   Dan even “de groene deur” , dacht dat het veel spannender zou worden , met een geheime gang ergens naar een kelder of ander gebouw. Helaas , dus eigenlijk een “waterleiding” ! Die Jézus heeft het in elk geval mooi voor elkaar . Mocht je ooit “hommeles” met hem krijgen dan…..🙈.
   Ja hoor dat gaat maar weer uit eten , jullie zoeken gewoon een gelegenheid om te gaan . 🤣😋😋 Groot gelijk blijf vooral genieten van al het fijne in Spanje .
   Ook heerlijk natuurlijk dat de tuin er weer netjes bij ligt . Wat het al niet doet , als je het gras netjes kort houdt
   Sol alvast een goede voorbereiding op je komende “Sara-dag” . Je voelt er niets van , dat komt jaaaaren later pas 😂🤣.
   Fijn weekend en hopelijk valt het met het weer een beetje mee .
   Groet . 🙋‍♀️🙋‍♂️👊👍🫣👋

   • Hallo Antoinette,

    We hebben altijd wel een gelegenheid om een dag menu te gaan scoren. Gelukkig was het nu om een 10 van Sol te gaan vieren 🙂

    Mocht Jezus ooit moeilijk doen tegen ons, dan ga ik tegen zijn (water)huisje staan plassen hahahaha

 3. Mooie blog. Bedankt voor het opvolgen van de groene deur mystery. De eerste ‘lift’ zoals wij die nu kennen incl valbeveiliging werd gebruikt in 1853 Dus wie weet heeft Jules Verne er een ritje er mee kunnen maken. Sol gefeliciteerd inderdaad veel bedrijven in Spanje kunnen wel een webdesigner gebruiken. Wat betreft het schuim! Hebben wij ook ooit gehad. Die zegt google. De combinatie van een te lage dosering van het vaatwasmiddel, zorgt dat voor verzeping: een chemische reactie die ontstaat door de combinatie van vet en loog (als bestanddeel van vaatwasmiddel). Verzeping veroorzaakt schuim

  • Hallo Erik,

   Dank 🙂 en graag gedaan. Liften met een lift kan dus al een hele tijd. Gelukkig is er achter de groene deru voor Jezus een pomp weg gezet, anders moest hij telkens twee emmertkjes water daan halen 😉
   Wat de vaatwasser betreft, ik dacht altijd dat ee te veel aan wasmiddel niet goed was. Ik zal er eens in duiken.

 4. Oh ja, het is echt zo leuk om jouw verhalen en belevenissen te lezen, dankjewel! Echt nieuwsgierig ben ik nu toch geworden waarvoor zo een lange pijp met eigen deur nu gebruikt wordt??? Dat is mij nog een raadsel??
  Hartelijke groet Liesbeth

  • Hallo Liesbeth,

   :):) nee hoor, het is geen raadsel meer. Achter de deur staat een pomp, met een pijp diep de grond in. Aan de andere kant van de pomp zit de slang/pijp die het water naar het huis transporteerd. Wij hebben ook een klein pomphuisje staan, dat is maar een meter hoog. Onze pomp haalt het water van 48 meter diep en pompt het zo naar ons huis.

 5. Allereerst Sol proficiat en nu hopen op een baan en inderdaad Spaanse hebben weinig fantasie om een site goed te presenteren , of ze vinden het niet nodig of het kost teveel geld ,er is een goeie boterham mee te verdienen ,maar dat weet je wel.
  Alle leuke dingen die je bereikt in je leven moet je vieren , dus goed gedaan!
  Spannend verhaal van die groene deur nou is het gedeeltelijk opgelost 😁
  Geniet ze🍷🍷

  • Hallo José,

   Waar wij hier zo moe van worden op website is dat er gelijk zo’n ding te voorschijn komt met de vraag of ze kunnen helpen. Blijf lekker weg, als we vragen hebben hor je het wel. Nou mocht Sol er werk in kunnen vinden dan is de eerste opdracht wat mij betreft het fschaffen van de hulp op websites

 6. Allererst van harte gefeliciteerd met het behalen van je examen en dan ook nog met een 10. Nu reclame maken en veel klante krijgen TOY TOY TOY. Er zijn veel mensen in Spanje die de naam Jezus hebben. Bij tortosa ligt er zelfs een dorp met de naam Jezus. En leuk om te lezen dat er achter de groene deur gewoon een waterleiding ligt. Vervelend dat de vaatwasser een schuimbad gaf in de keuken, maar zoals je al veel opgelost hebt is het je deze keer ook weer gelukt om het op te lossen. Voor iedereen weer een fijn weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *