Zondag.

Zondag is de dag des Heeren. Dus slapen we uit en doen we liefst niets. Sol lukt het wel vaker uit te slapen, ik kan dat niet. Zet ik de wekker een keer niet om 7 uur, dan wordt ik gewoon een half uur later wakker. Behalve vandaag dan! Half 10 uit bed. Nou dat is dus voor het eerst. Automatisch betekent dat dat de kippen vandaag ook uit hebben moeten slapen. Antares heeft blijkbaar ook genoeg geslapen, dus we gaan maar gelijk een rondje lopen. 

Helaas is het niets doen op zondag geen optie. De koeien moeten toch eten en naar de wei. Charlotte, van het filmpje van laatst, heeft zich in de nesten gewerkt. Geen idee hoe ze het voor elkaar heeft gekregen, maar de schakels van de ketting waar ze mee vast staat zitten dusdanig in de knoop dat ze de riem om haar nek wel heel strak trekt. Riem af gedaan en alles uit de knoop gehaald en haar weer vast gezet. Ondertussen eet ze gewoon door alsof er niets aan de hand is. Als alles opgegeten is door de dames brengen we ze naar buiten en gaat Sol de stal doen.

Oud papier en karton komen ze bij ons niet ophalen. We hebben er ook geen kliko voor. We moeten het weg brengen. Ik vind dat het weer eens tijd is dat ik de auto vollaad met papier en karton en naar A Barrela ga om het in een container te doen. Vraag is wel of ik er een vindt die leeg genoeg is. Het is mij niet duidelijk wanneer ze geleegd worden. Maar de eerste container die ik tegenkom is leeg genoeg om alles in kwijt te kunnen.

Als ik thuis kom gaat Sol net de luikjes die voor het slaapkamerraam zijn in de vernis zetten. Ik stel voor dat als ze klaar is we een rondje gaan rijden. Goed plan. Er is een weggetje in de buurt (voor ons pa, bij de bushalte van ons af gezien rechts afslaan) wat we niet kennen, laten we daar maar eens in gaan en kijken waar we uit komen. Hier en daar komen we door een gehuchtjes en komen daarna op een plek waar je rechts af kunt naar ons stukje bos op de berg (deze info eigenlijk ook voor ons pa). We rijden zo maar wat en keren even later richting huis. 

We zijn bijna thuis en dan gaat de telefoon. Een Zweeds telefoonnummer… nee niets raars, wij kennen een Chileen, die met een Zweedse getrouwd is en voor een deel van het jaar niet in Zweden woont maar in Galicië. Ze wonen tegenover ons aan de andere kant van de vallei. Of we zin hebben iets te komen drinken. We hebben verder toch niets te doen en om zondag als rustdag in ere te houden lijkt het ons wel een goed idee niet thuis te gaan zitten en dan toch iets te gaan doen. Na een paar uur gaan we weer naar huis. 

Dan nog even over de muur van gisteren. Die muur met een raam er in. Ik heb meer info. En die info komt van de buren. Wij wonen in een ‘aldea’ en dat is een woord uit het Arabisch en betekent zoveel als ‘de boerderij’. Ik ons geval klopt de benaming aldea dus. Maar zo lees ik ook op internet dat het eigenlijk ook gebruikt wordt voor een gehucht, waarmee een ‘menselijke nederzetting’ bedoeld wordt. Dus zou je kunnen zeggen dat voor de Spaanse vorm van een ‘aldea’ er te weinig gebouwen staan in het Freán waar wij wonen. Wel nu; naast onze boerderij staat een stal. Eigenlijk was dat vroeger een huis. Maar er is nog meer zo vertellen de buren; vroeger woonde hier 7 families. maar zover ik begreep hebben zij dat van horen zeggen. De muur met een raam die gister schoongemaakt van de braamstruiken is dus een muur van een huis en niet bedoeld als erf afscheiding. Die 7 families van weleer woonde vast niet per familie in een eigen huis. Met wat ik nu weet en met wat fantasie kom ik aan 4 woningen; de stal, de muur met raam, het kippen hok met een deel van onze woning en een deel van onze woning. Alles samen gepropt op een klein stukje grond. Dat is iets wat je hier veel ziet. Hele kleine gehuchten (aldeas) met dicht op elkaar gepakte woningen. Aan de binnenkant van wat nu de kippenren is zit ook iets wat op een raam lijkt wat gelijk zit met de grond. Daar maakt nu een kip gebruikt van om eieren te leggen en dat terwijl wij dachten dat de in staking was.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *