Stront, Diesel, Hout En Opruimen

Volgens de weerberichten gaat het in Spanje kouder worden en ook sneeuw behoort tot de mogelijkheden. Met dat nieuws in gedachten heb ik nog wat te doen vandaag. De pelletinstallatie draait op volle toeren en houd de boel binnen warm. Maar stoken op diesel is goedkoper en dus willen we dat graag doen. Zoals ik eerder al een keer schreef doet de trouwe diesel ketel een beetje moeilijk. Op internet heb ik een youtube kanaal gevonden met een hoop informatie over onze Lamborghini branden van de ketel. Als ik gedaan heb wat ik denk dat ik moet doen volgens een van de filmpjes en ik de ketel opstart, blijkt dat wat ik gedaan heb niet het gewenste resultaat te geven. In de diesel toevoerleiding zit een filter, dat is schoon. Maar in de pomp op de brander zit ook een filter. Misschien moet ik dat schoonmaken. Dat filter blijkt niet vervuild te zijn. Maar nu er lucht in het brandstofsysteem is gekomen moet ik dat ontluchten. Gelukkig heb ik daar ook een filmpje over gezien. Als ik gedaan heb wat ik volgens het filmpje weet is de lucht uit het systeem en kan ik de ketel weer opstarten. Lucht moet al de hele tijd het probleem geweest zijn. De ketel is aangegaan en niet meer uitgegaan op een andere manier dan dat de thermostaat in huis de temperatuur haalde. Waarschijnlijk heb ik zelf het probleem veroorzaakt. Ik weet niet meer wanneer, maar ergens in september of oktober heb ik de brandstofslangen vervangen omdat er een lek was. Van ontluchten wist ik toen niet. Maar dat is waarschijnlijk wel het moment geweest dat de ketel is gaan tegensputteren.

Ik krijg een berichtje van Xavier dat hij zo met de giertank stront op de tuin komt uitrijden. Even later staat komt hij aanrijden en gaat de tuin in wording in. Hij positioneert zich met de tractor en zet de pomp aan van de giertank. Ik sta blijkbaar net iets te dicht bij als de tank begint te spuiten en moet me uit de voeten maken om niet ook onder een douche van stront te komen. Maar gelukkig blijf ik schoon. Als de eerste lading gedaan is zou er eigenlijk nog een tweede lading over heen kunnen. Maar Xavier z’n tractor heeft toch wat moeite met de tuin in combinatie met een volle giertank. Het nog net iets te nat is, en als hij vast komt te staan met de tractor hebben we een probleem. 

In de schuur moet er nodig ook een en ander opgeruimd worden. Niet alleen ligt het vol met lege plastic zakken, maar ook de katten vinden het leuk om alles wat op een plank staat naar beneden te gooien. Nu zijn het nog potjes water met kwasten, maar wat als ze aan de blikken verf beginnen en er onverhoopt een op de grond valt en openbarst. Alles moet er weg en een paar dagen terug heb ik al een rek in elkaar gezet in op de bovenverdieping van de stal. Daar gaat alle verf en potjes met kwasten naar toe.

Als de opruimwerkzaamheden gedaan zijn ga ik was stookhout zoeken. Zoeken omdat ik tussen het natte hout het meest droge hout wil hebben. In de stal zonder dak, waarvan een tijdje terug een deel van de muur is ingestort, ligt ook ons stookhout. Daar heb ik toen ook plastic overheen gedaan. Maar door de vele en harde wind die hier ook een paar weken terug heeft huisgehouden is dat plastic door de wind zo weggelegd dat het in ieder geval het hout voor het grootste deel niet meer afdekt. Onder het natte hout blijkt ook nog een hoop droog hout te liggen. Dat heb ik verzameld en binnen in het tuingereedschapsrek opgestapeld. Ook heb ik het plastic weer terug over het hout gelegd en het hopelijk deze keer beter vastgelegd. We hebben ook nog afvalhout van het klussen en van pallets. Dat zaag ik allemaal klein om ook op te stoken. 

Laat de sneeuw en de kou dus maar komen, wij zijn er met de diesel, pellets en hout klaar voor.

12 reacties

 1. Hola,

  Super dat je de Lamborgini weer goed aan de praat gekregen hebt en dat hett oudje weer goed zijn best doet. Het voordeel van ontdekken dat je zelf iets verkeert (of niet helemaal goed) gedaan hebt is zeker dat je dat dus nooit meer vergeet.
  Op naar de echte winter dus en jullie zitten er toch warmpjes bij.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Gelukkig doet hij het weer, en ik vergeet de violgende keer niet meer om te ontluchten. Laat de kou dus maar komen. MAar niet te veel en te lang anders moeten we weer diesel gaan kopen

 2. Hoihoi , goedenmorgen . Nou ben je toch wel weer mooi druk geweest en kun je met voldoening terugkijken op gisteren.
  Wel heel erg jammer voor Julio en Terra dat hun “speeltuin” opgeruimd is . Vlg. mij hebben ze daar een paradijs op aarde . Ook wel een plek waar ze het warm kunnen houden , als het van de week zo koud wordt !?? Heb je vast wel voor gezorgd.
  Wat heerlijk dat je het probleem bij de Lamborgini hebt gevonden , toch een heel probleem/zorg minder. Gelukkig dat je dat allemaal zelf op kunt lossen ” wonderman” !
  Jullie tuin ook alweer een klein beetje een Voorjaarsstart gehad , kan het lekker wegtrekken .
  Fijne Zondag , hopelijk nog niet te guur en koud voor een ommetje.
  Groet. 👍👊🙋‍♂️🙋‍♀️🚜🪛🔧🖐🖐m

  • Hallo Antoinette,

   In de schur is het bij ons altijd behagelijk. De dieselketel en de pelletketel staan er en ook de geiser hangt er. Natuurlijk hebben ze daar ook een keussen en een dekentje op hoog niveau. Die twee liggen daar vaak lekker tegen elkaar aan te spinnen.

 3. Goedemorgen Rob,
  Zoals het gras bij de buren altijd groener en lekkerder is, geldt dat dan ook voor stront van de buren? 🤪
  Zal bij de volgende oogst van bloemkolen moeten blijken schat ik in.🤭

 4. Wat fijn dat je toch weer wat karweitjes hebt kunnen doen, geeft een voldaan gevoel denk ik zo. En zeker fijn dat de dieselkachel het weer goed doet en je het zelf hebt kunnen opknappen. Jullie zullen nu echt geen kou meer lijden. We hebben gisteravond de komeet nog niet kunnen zien maar we houden het nu goed in de gaten en we hebben nu wel een lijst met wanneer hij op welke tijd en richting te zien zou zijn. nog een fijne zondagmiddag en avond samen.

 5. Iedere keer lees ik weer vol verbazing waartoe je allemaal in staat bent. Dan dit en dan dat, geweldig zo’n klusjesman die bijna alles voor elkaar krijgt. Ik vraag mij vaak af waar heeft ie dat allemaal geleerd, op internet? In ieder geval snort de kachel weer lekker en dat is het belangrijkste als de kou invalt. Hier is het vandaag nog 22 graden met een lekker zonnetje, dat laatste stuur ik naar jullie maar of ie dat redt over de bergen, ik betwijfel het. De avonden en nachten worden hier wel frisser, vannacht 5 graden, dus frisjes. Fijne dag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *