Kast Van De Buren

Het is zondag, het wordt weer heet en ik ga buiten aan de kast van de buren verder. De twee houten blokjes waar ik gister een foto van gepost heb zijn voor de achterpoten van de kast. Volgens mij schreef ik dat gister ook al. De achterpoten dus. Geen idee waar de kast bij de buren altijd gestaan heeft, maar het lijkt er op dat hij met de poten in water gestaan heeft. Van de achterpoten is het meeste aangevreten, zal ik maar zeggen. Vandaag zaag ik er de rotte poten af en plaats de nieuwe. De houten blokken die ik gemaakt heb zijn wat de omvang betreft wat groter dan de oude. Dat is niet voor niets, ik wil ze wat meer body geven en ook zaag ik een hoekje uit de poot zodat dat als het ware in de kast komt te zitten. Op de foto’s is te zien wat ik bedoel. In het midden van het stuk oude poot wat ik heb laten zitten boor ik een gat voor een houten plug. Ik smeer alles in met houtlijm en verlijm alles stevig. Op twee plaatsen zet ik de nieuwe poot ook vast met schroeven. Dat dus bij beide achterpoten zo gedaan. Bij een poot moest er ook nog een sleuf in gefreesd worden om het zo veel mogelijk origineel te laten zijn. Of dat echt nodig is is een tweede. 

De voorpoten, ook beschadigd, moeten dus ook onderhanden genomen worden. Deze poten hebben een modelletje en aan de voorkant zijn er twee rondingen die tegen elkaar aan liggen. Ik heb nog even geen idee hoe ik het zoveel mogelijk gelijkend kan maken. Gister was de buurvrouw hier wel even om naar de probleem poten te kijken. Ik heb toen ook verteld dat ik waarschijnlijk de bollingen aan de voorkant niet na kan maken en dat ik het gewoon vlak zou maken. Het was geen probleem. De eerste pot zaag ik af en ik ga er een mooi passend stuk voor maken. Als alles er tegen zit wil ik toch proberen of ik er het model, de bollingen, in kan maken. Met een beitel, verschillende hout vijlen en schuurpapier is het gelukt. Niet perfect, maar zeker goed genoeg en als er een laag verf over heen zit zie je het waarschijnlijk alleen als ik je er op wijs. 

Op naar de volgende voorpoot. Hier moet ook een stuk af, maar deze is ook aan de achterkant rot. Ik zaag er eerst het stuk af wat ik ook bij de andere afgezaagd heb. Daarna zaag ik de poot in de breedte doormidden tot op het punt waar het hout weer goed is. Dit wordt voor mij een ingewikkelde poot om uit een stuk en in een keer te maken. De nieuwe poot gaat dus uit twee stukken gemaakt worden, waarvan ik een stuk klaar heb en al aan het overgebleven stuk poot aan de kast heb vastgelijmd. Morgen misschien het laatste stukje maken.

Antares heeft het warm deze dagen. We gaan zo vroeg mogelijk een rondje lopen en zo laat laat mogelijk en in de middag even naar buiten om te plassen. De gekke hond wil dan buiten wel telkens spelen. Gister hebben we dat nog gedaan. Vandaag niet meer, een keer rennen en haar tong sleept over de grond. Maar voor een hondenijsje, ja die zijn er, mag je haar wakker maken. Ze heeft dus geen straf en hoeft ook niet in de hoek te staan, ze eet haar ijsje.

Ook de eerste zonnebloemen staan in bloei. Het zijn de zonnebloemen langs de rand van de akker en zijn als eerste gezaaid. Dingetje is wel dat ze bevangen zijn door de warmte. Ze draaien niet goed mee 🙂

12 reacties

 1. Hola,

  Hoe je het ook wend of keert de kastrestauratie is een hele uitdaging en zelfs de buurvrouw is het eens met de poten reconstructie.
  Of de zonnebloemen nu hun kopje wel of niet meedraaien in je blog kijken ze de lezers in ieder geval dwingend (of uitdagend) aan.
  Succes morgen of overmorgen met je orientatietocht naar balken in de regio.

  Houdoe

  • Goedemorgen , qat ben je toch een handige -vindingrijke man ! Geweldig die oplossingen voor de kastpoten weer . Hij lijkt later prachtig dar weet ik nu al zeker. Chapeau en succes .
   Tsja voor hondjes is het geen top-weer om ze uit te laten . Hier in de middag til ik haar naar de overkant in het gras , daarover een klein stukje lopen en dat was het weer. Een voordeel ze is oud en wil/kan toch niet ver lopen.
   De zonnebloemen zijn prachtig hoor en die vinden het misschien ook te warm om te bewegen 😅. Hier zijn het “sprietjes ”
   geworden zielige bloemetjes van amper
   1 meter hoog .
   Fijne Maandag en succes met wat je gaat doen.
   Groet . 👍👊🐶🐾🙋‍♂️🙋‍♀️👋

   • Hallo Antoinette,

    Gelukkig hebben wij hier genoeg gras en hoeven ze maar een paar meter (10 meter denk ik) over de betonnen binnenplaats en oprit. Maar dan nog…. van hun mag het een graadje minder, en van ons eigenlijk ook wel hoor.

 2. Die tafel van de buurvrouw is toch een hele klus om daar wat van te maken ik zou haar eens laten zien welk denk / werk mee gemoeid gaat knap hoor👍
  De zonnebloemen zijn prachtig,
  José

  • Hallo José,

   Ze weet wel dat het veel werk is. Gekke van de buren is dat ze mij, een electro man, iets met hout laten opknappen en voor de verbouwing die bij hun gaande is laten ze een installateur komen voor de stroom.

 3. Nu je hebt er ondertussen toch veel meer werk aan dan je had gedacht. De buurvrouw mag trots zijn op het werk wat je verricht en dan moet Sol er nog aan beginnen. Wat staan de zonnenbloemen er mooi bij het blijft een prachtige bloem. Ja deze warmte is niets voor onze huisdieren hier gaat ze eigenlijk ook maar 2 hooguit 3 keer uitgelaten worden want anders verbrand ze zeker haar zooltjes van haar pootjes. Hier niet zo veel gras in de buurt. Nog een fijne maandag verder.

 4. Beste
  Met heel veel plezier lees ik jullie verhalen al vanaf het begin. Het is precies of ik in vakantie ben!
  Voor jullie is het geen vakantie want het is werken wat de klok slaat. Vol bewondering wat jullie allemaal kunnen! Ben benieuwd hoe het kastje er zal uitzien als het klaar is.
  Groetjes en tot de volgende
  Renée

  • Hallo Lady Wieser,

   Soms moet je er gens gewoon aan beginnen, dat doen we met de kast, maar ook met hety verbouwen. Soms duurt iets een beetje langer, zoals de banken voor de keuken, omdat ik er dan in mijn hoofd nog niet helemaal uit ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *