Johannes De Doper

Johannes de Doper werd omstreeks 7 vChr geboren. En is volgens Wikipedia een half jaartje ouder dan Jezus. Of er vroeger al kinderopvang was weet ik niet en wordt ook niet vermeld door Wikipedia, maar mochten Jezus en Johannes bij elkaar in de buurt gewoond hebben en was er kinderopvang geweest dan waren ze daar vast door hun moeders Maria en Elisabet gedumpt zo dat zij verder konden met hun dagelijkse bezigheden. Internet was er toen nog niet, ik was er ook nog niet, dus mijn blog hebben ze als dagelijkse bezigheid helaas niet kunnen lezen. Ik denk ook dat Jezus en Johannes vast dikke maatjes waren en veel kattenkwaad uitgehaald moeten hebben om vervolgens de Tien Geboden uit te vinden en op te laten schrijven in dikke boeken die ik niet gelezen heb.

Halleluja, vandaag is het hier in Spanje San Juan (Johannes de Doper) en net als in vele landen wordt dat normaalgesproken uitbundig gevierd. Ook zijn er allerlei tradities, volgens de buren moeten we er zeker aan een meedoen. Bij ons in de tuin staan verschillende Vlier struiken, daar moeten we wat bloemen van afknippen en die samen met rozenblaadjes in water leggen. Dat moet op de 23ste gebeuren en moet een nacht in het water blijven staan om er vervolgens de ochtend van de 24ste je gezicht mee te wassen. Alle het slechte was je dan weg, zo hebben we begrepen. Een soort biechten dus zonder iemand je geheimen prijs te geven! Ik heb dus gisteravond nog wat van die bloemen af geknipt, rozen hadden we van de buurvrouw gekregen en Sol heeft alles vervolgens geprepareerd. We moeten, zo blijkt ook volgens bronnen op internet, de rozenblaadjes en de bloemen drogen en tot volgend jaar bewaren en ze dan tijdens de nacht van San Juan in een kampvuur verbranden. 

Goed, bovenstaande was dus van voor de jaartellingen, gisteravond en deze morgen. Ook gisteravond hebben mijn ouders na het ‘avondmaal’ nog de schagen voor het bureau van Sol in elkaar gezet. Vandaag hebben we, nadat we de auto van mijn ouders bij de Renault achterlieten, bij de Leroymerlin een mooie plank gekocht die dienst gaat doen als bureaublad.

Nu is het wachten tot ze bij de Renault klaar zijn met de auto. In de tussentijd rijden we rond in de omgeving van Ourense. Op een kaart op een site heb ik een mooi uitkijkpunt gevonden. Als we er zijn kijken we even rond en maken wat foto’s. Ik zoek ondertussen naar een volgend ‘iets’ op de kaart.

Ergens in de bergen moet een oud bruggetje zijn. Laten we daar nu maar naar toe rijden. Bij de brug aangekomen moeten we ook een stukje lopen om er te komen. Ook hier weer even rond gekeken en wat foto’s gemaakt. Daarna rijden we weer richting Ourense met halverwege een tussenstop voor koffie. We worden ook gebeld dat de auto klaar is. We rijden naar de garage en pikken de auto op. Gelukkig was er niets aan de hand. 

Nu naar huis, maar Sol wil nog even naar een winkel op de terugweg. Ik vraag of het een Chinees is. Dat weet ze niet. Als we aankomen zien we aan de man achter de kassa dat het een Chinees is. Dit is een MEGA winkel! Omdat Antares even in de auto moet wachten met de ramen open wil ik niet te lang blijven. Even later staan we dus ook weer buiten. We hebben honger en ergens op de terugweg komen we een restaurant tegen waar we lekker gegeten hebben. Thuis moet natuurlijk de gekochte plank gelijk omgetoverd worden tot bureaublad. Mijn vader en ik zagen en frezen het op maat. Het bureau/ de werktafel van Sol is klaar!

13 reacties

 1. Hola,
  Met zoveel service van jullie en de Renault garage in Ourense en de gelukkige constatering dat er eigenlijk niets mis was met de auto behalve een mis communicatie met de boordcomputer geeft toch een veiliger gevoel en dus rust. Het betekend natuurlijk wel dat ik in het krijt sta en nog het nodige werk als ondersteuning bij jullie mag verrichten. Voor wat hoort wat natuurlijk en het is nog leuk ook om te doen.
  Houdoe

 2. Johannes de Doper was precies een half jaar ouder dan Jezus en woonden niet bij elkaar in de buurt. Heel waarschijnlijk speelden ze ook niet bij elkaar in de buurt.

  Hij kende de bijbel uit zijn hoofd omdat hij zelf God was.

   • Ik bedoel Jezus en niet Johannes kent de Bijbel uit zijn hoofd, hij heeft namelijk zelf geschreven in feite. En een keer de Bijbel lezen kan geen kwaad, maar dat is jouw keuze.

 3. Hallo
  Via de nieuwbrief van Spanje Vandaag schreef ik me in op jullie blog. En wat is het fijn om iedere morgen bij de koffie jullie verhaal van de dag te lezen! Het is een vast ochtendritueel geworden.
  Het huis wordt stilletjes aan een juweeltje. De streek is prachtig, de lokale mensen ook, en jullie ook.
  Een dikke knuffel voor Antares!
  Groeten uit België 👋

  • Goedemrogen Lut,

   Ik zie het helemaal voor me, koffie in de hand met je laptop opschoot en een stapel oude ongelezen kranten bij de brievenbus want daar kijk je niet meer in.
   Practig dat wij bij het ochtendritueel horen.

 4. Mooie traditie voor San Juan in jullie streek. En wat leuk dat jullie meteen meedoen. Daar ontkom je ook bijna niet aan als de buurvrouw al met rozenblaadjes aan komt zetten.

  • Goedemorgen Nanny,

   We zijn niet gelovig, maar het is wel leuk om hier aan mee te doen. En baat het niet dan schaadt het niet, zeker niet als het ook geluk zou moeten brengen en het kwade van je afhoud. Wie wil dat nou niet?

 5. Leuk om jullie blog elke dag te lezen, met een bakkie erbij. Zie ook dat je vader en moeder druk bezig zijn, zit ook in de aard van het beestje en ze genieten ervan. De groetjes voor hen uit Den Helder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *