Het Zit Niet Mee

Het zit niet mee vandaag, dat begint al net na middernacht. Ook al heeft het flink geonweerd en is daarbij veel te weinig regen gevallen, afkoelen heeft het in geen geval gedaan. Kortom; slapen met deze temperaturen valt niet mee. 

Als ik wakker ben om half zeven en onder de douche ga is er nog niets aan de hand. Daarna zet ik koffie en als ik water pak heb ik het idee dat er minder water uit de kraan komt. Het zal wel. Ik beeld het me vast in. Ik kijk tv, ontbijt en drink even later de koffie die klaar is. Alles gaat nog steeds naar wens, tot Sol ook wakker is. Het stinkt naar brand, zegt ze. En ik ga bij een raam staan en snuif de buitenlucht naar binnen. Het stinkt inderdaad naar brand, zo’n brandlucht als de brandweer het vuur al geblust heeft. Moet natuurlijk gekomen zijn door alle bliksem van gisteravond, als die in slaat op de kurkdroge grond kan dat wel eens verkeerd gaan, zeg ik tegen Sol. Maar luister eens, hoor jij dat geluid ook vraag ik. 

En dan begint het gesodemieter. We gaan op onderzoek uit naar het geluid. Het komt uit de schuur en klinkt als water. We maken de schuur open en dan is de fontein te zien!

De toevoerslang naar de geiser van de badkamer is geklapt. Ze zwarte tyleenslang heeft het na jaren begeven. Als een speer ga ik de waterafsluiters van de bronnen dicht zetten. Dan kunnen we de schade goed opnemen. Nog geen paniek, straks als de ferreteria open is ga ik even een nieuwe stuk slang halen en dan is het zo opgelost. Maar als ik de maten opschrijf van de slang hoor ik de geiser nog branden. Alweer? Dat probleem dacht ik opgelost te hebben.

Ik haal de kap van de geiser af en bekijk de zaken die ik afgelopen week ook gekeken heb. Daar blijkt het probleem niet te zitten, het zit iets verder in die klep. Ik demonteer heel de klep en schroef hem open. Dan blijkt er een onderdeel te zijn wat nu uit twee delen bestaat. De twee onderdeeltjes die je op de foto ziet liggen horen aan elkaar te zitten. Dat kan ik dus niet meer repareren. Ik ga op internet kijken of de hele klep nog te koop is. Kost meer dan 100 euro! Volgens het typeplaatje is het bouwjaar van de geiser 1999. Daar gaan we dan dus geen 100 euro meer aan uitgeven.

Als ik de geiser aan het loskoppelen ben komt er een buurman van Santa Mariña do Castro aan lopen. Hij komt wat vertellen en wat vragen. We weten er al een beetje van. Komend weekend is het feest in de parochie Santa Mariña de Castro. Wij met ons tweetjes in Freán horen ook tot de parochie. De buurman legt uit waarom het feest is, er is een heilige jarig en daarom is het feest. Zaterdag, zondag en maandag. Sol komt er bij staan en die stelt nog wat vragen hoe het feest er uit ziet en wat de bedoeling is. Het komt er op neer dat je thuis feest, en de parochie zorgt voor de muziek. Zijn er kosten aan verbonden? Ja, 100 euro is het minimum, meer mag altijd. Goed 100 euro voor alleen muziek en een mis waar we niet naar toe gaan is misschien een beetje veel van het goede. Sol heeft er wat minder zin in dan ik. Ik vind dat we moeten gaan omdat we de meeste uit de parochie niet kennen, sterker nog, de meeste mensen uit het gehucht met dezelfde naam als de parochie kennen we niet echt. Voor de inburgering denk ik dat het die 100 euro waard is. We vertellen de buurman dat we straks komen betalen en hij vertrekt weer.

Als ik de geiser van de muur heb zoek ik op internet naar een geschikte vervanging. Natuurlijk moet ik daarvoor naar Ourense naar de Leroy merlin. Als ik het model in de winkel gevonden heb blijkt de prijs niet overeen te komen met wat er op internet staat. In de winkel is hij 20 euro duurder. Ik haal er iemand bij vraag wat de prijs is. Nee… de internet prijs is de juiste prijs en je krijgt er dan ook een schoorsteen bij. Mooi! Maar als je dus niets vraagt betaal je 20 euro te veel en er staat nergens dat je er een schoorsteen bij krijgt. De vrouw helpt mij verder nog aan de wateraansluitingen die ik nodig heb. 

Thuis ga ik maar gelijk aan de gang. Maar het wil niet vlotten. Als hij dan eenmaal hangt kan ik het water aan sluiten. Ook moet ik er een extra stopcontact voor in de schuur maken, de oude werkte met 2 batterijen voor de ontsteking, deze heeft een stekker en heeft dus een stopcontact nodig. Dan ga ik het gas aansluiten. Nou niet dus! Bij de Leroy merlin heb ik aan alles gedacht, behalve de gasaansluiting. De oude aansluiting past dus niet. Op naar de ferreteria. Ik leg uit wat ik zoek. Maar als we alle bakjes twee keer hebben doorzocht hebben ze helaas niet wat ik nodig heb. De tyleenslang neem ik ook gelijk mee natuurlijk. Punt is wel dat ik nu nog een keer naar Ourense naar de Leroy merlin moet. Zeker, ik kan in Chantada, veel dichter bij, verschillende winkels af gaan en dan vervolgens misschien nog naar Ourense moeten.

Weer moet in tussen de stukken uitgebrande bossen door, waar hier en daar nog rookpluimen uit komen. Het is vandaag ook erg heiig, maar dat is niet van de laag hangende bewolking, het is van de rook. Het gaat ook steeds meer stinken. ALs ik gekocht heb wat ik nodig denk te hebben ga ik thuis gekomen weer verder. Wat ik precies zocht kon ik niet vinden, of bestaat gewoon niet. Als ik de gasleiding klaar heb, blijkt de wartelmoer van de koppeling op de geiser voor geen meter te passen. Raar! Ik pakte het toch uit het juiste bakje in de winkel. Had ik trouwens al gezegd dat het niet mee zat? De andere koppeling die ik meenam blijkt ook niet te passen. GVD! Dan moet ik dus van twee koppelingen een koppeling maken. Pijpje van de een en wartelmoer van de andere. Gas is daarna ook aangesloten. Ik ruik geen gas, dus alles is dicht.

Nu de nieuwe slang nog aanleggen en aansluiten. Na wat tegenslagen zit ook die aangesloten en lekt niet. Nu kan de geiser getest worden. Opruimen doe ik morgen wel, denk ik. Wel ruim ik het buiten even op. Zoals we van de buurman begrepen, komt er ook een doedelzak groep (orkest, band?) in ieder gehucht van de parochie spelen, dus die komen ook bij ons muziek maken op zaterdag of zondag.

Ja, weet ik. Die schoorsteen moet eigenlijk naar buiten. Maar onze schuur is niet tochtdicht. Antares loopt zo onder de deuren door als die dicht zijn, dus ventilatie genoeg.

12 reacties

 1. Nou Rob dat was wel een tegen slag dag, en ik toen straks nog schrijven dat je het rustig aan moest doen. Maar ik hoop voor jullie dat het nu in orden is. Wel leuk dat er doedelzakken komen op het feest. Gr. Ma

 2. Hola,

  Ja je hebt zo van die dagen dat de Wet van Murhy (alles wat verkeerd kan gaan gaat verkeert) weer eens van toepassing is hoe vervelend ook. Gelukkig heeft de gesprongen waterslang denk ik geen schadeconsequenties gehad omdat je een afvoerputje daar hebt en alles op pellets van de grond staat. Jammer natuurlijk dat de eerder uitgevoerde reparatie deze week aan de geiser niet het enigste euvel was en deze dus nu echt na 23 dienstjaren echt RIP is. Je vriend de Dacia heeft heeft het wel zwaar gehad om zo vaak naar Ourense te moeten en dan ook nog in een bandlucht.
  Hopelijk hebben jullie zelf niet al te veel last van die lucht maar het blijft verschrikkelijk voor mensen die wel ernstig getroffen worden. Wel weer een hopelijk leuk feest in het vooruitzicht met straks, als we het goed begrijpen, doedelzakmuziek bij jullie aan huis. Wij weten dat dat niet jullie meest geliefde muziek is maar maak er een filmpje van dan kunnen je moeder en ik ervan genieten omdat wij er wel van houden.
  Dat het “’n paar centen” kost jammer maar helaas en inburgeren is niet altijd gratis maar wel nuttig.

  Houdoe

  • Goedemorgen , laat die pechdag lekker achter jullie . Gelukkig kun je heel veel zelf , dus hoef je niet te wachten (tot mañana) op eventuele monteurs . Ga lekker genieten van het “feest” , gaan we hier ook doen. De H . Maagd !? Carmen ( patrones van de vissers) gaat vanavond in processie door de straten naar de zee. Daar gaat ze op een platte boot en wordt , onder begeleiding van diverse vissers- en andere boten naar de haven gebracht !
   Groet . 🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾🙏🤗😉👍👊👋

 3. Tjonge tjonge wat een pech en ellende, misschien dat het feest van de heilige zorgt dat jullie verder voor deze nare storingen bespaard blijven. Al zie ik dat je weer helemaal zelf alles hebt opgeknapt.
  Daar heb ik nu respect voor dat je met een enkele Gvd er weer uit komt.

  Succes en plezier met de inburgering en een mooi weekend.

  Ome Karel en Marianne

 4. Als het niet meezit vervolgt zich het een na het andere meestal, maar goed het is opgelost en gelukkig niets ernstigs gebeurt .
  Nu 3 dagen feesten valt toch mee 100,00 voor 2 personen voor wat je geboden krijgt 🥳🎼.
  Ik bewonder je moed om telkens weer een oplossing te vinden, veel plezier en leuk om kennis te maken met de lui uit het dorp . Ieder voordeel heb z’n nadeel zou Cruyf zeggen.
  Fijn weekend ,
  José

 5. Nu Rob dit was een dag met tegenslagen maar zoals we onderhand van je weten, je laat de moed niet zo snel zakken en fikst het toch maar weer. Wat naar dat er in de buurt een brand is of was en die stank is altijd erg. Hier heb ik ook zo’n man die overal wel een oplossing voor heeft en het ook altijd eerst probeert op te lossen voor hij echt iets anders gaat kopen. We wensen jullie heel veel plezier met het kennismaken van de bewoners van het andere dorp lijkt me wel gezellig. Fijn weekend.

 6. Tjonge, wat een pech en daarbij…. de 100 euro voor een “feest” is voor de spanjaarden toch een kapitaal!! Snap er niets van en er gaat een alarmbelltje rinkelen. Ik snap dat jullie er niet warm voor lopen. Enfin, je hebt het weer gefixt Rob, jullie zullen niet aan een moment van “vervelen” toekomen. Keep cool, dat proberen wij ook, het tempo is aanzienlijk gedaald. Geniet van het zwembad!
  Vraagje: merken jullie nog iets van de bosbranden in de regio?

 7. Knap hoe je het telkens weer voor elkaar krijgt, met of zonder (vele) hindernissen. Ik snap niets van wat je nu exact gedaan hebt, maar hoe dan ook, het lijkt goed hersteld. 😉
  De brandweer en/of Iberdrola hebben metertjes om gaslekken te detecteren. Is dat nog iets om zeker te weten dat het echt goed dicht zit? Je weet maar nooit..?
  Wij wonen overigens in de buurt van Murcia-stad, net buiten de bakoven zeg maar: vele malen warmer dan in Galicië, maar het zal zeker puffen zijn, helemaal met de bosbranden. Met pijn in het hart volg ik het via Spanje Vandaag.
  Groetjes uit Murcia dus!

   • Aaaaaah, ten zuiden van Murcia. Ik heb even op Google Maps gekeken 😉 Wij wonen in Molina de Segura in een urbanisatie. Het is hier errug rustig maar een prachtige omgeving. Hoe lang wonen jullie al in Spanje/Corvera?

    • Hallo Eveline
     wij wonen op het golfterrein in Corvera vanaf oktober 2020 We huren daar een appartement. Je mag me wel mailen hoor Hier stond een email adres Eveline, ik heb het direct naar je gemaild

 8. Waardeloos, zo blijven jullie (jij) aan de gang, is natuurlijk ook allemaal wat verouderd en dan kan je het ook verwachten. Maar blij mee zijn is weer wat anders, Sterkte en veel succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *