Het Koeienpad

Vandaag is het een vrije dag in Spanje, het is Drie Koningen. Maar gister heb ik mijn vrije dag al gehad, dus vandaag moet ik gewoon aan het werk. Ik begin de dag achter de TV en kijk OP1 van gisteren. Ik kijk OP1 wel vaker en het valt mij op dat ik van Dissel er nooit aan tafel zie zitten, maar wel de Belgische evenknie, Marc van Ranst. Ik begrijp het wel! Als ik mag kiezen met wie ik een potje bier mag drinken, dan kies ik ook voor van Ranst. Die man is toch veel gezelliger om mee te praten dan van Dissel! 

Klaar met TV kijken, maar weet nog niet wat ik ga doen. Er zijn een paar dingen die gedaan moeten worden en waar ik me een beetje aan erger. Het koeienpad, of beter gezegd; het blubberpad! Er is niet normaal meer te lopen. Met een beetje mazzel wordt je met iedere stap die je zet weer opnieuw in de modder vast gezogen. Modder is het trouwens niet helemaal. Het is een mengsel van stro, stront en zwarte grond. De eerste twee komen uit de stal, het andere was er al. Het stro, of gras wat de koeien te eten krijgen als ze binnen staan, eten ze niet netjes. En dat wat ze zeg maar niet netjes gegeten hebben mengen ze liefst zelf met poep. Wij ruimen dat dan weer op en zoals ons is voor gedaan, dump je dat op het koeienpad. Dat is iets wat al jaren gedaan wordt. En nu met die regen van de afgelopen tijd is het dus een grote zooi. Tijd om er iets aan te gaan doen.

Dan is er boven bij de akker een stuk waar ik vroeger veel plastic in de grond is gestopt. Veel heb ik er uit kunnen halen, maar lang niet alles en dat ga ik ook niet meer doen. Veel te veel plastic en veel te veel werk. Ik wil daar een hoop grond overheen gooien en iets op planten wat niet te nauwkeurig is en wat de grond bedekt. Je raad het al! Toch? Juist! De gemengde grond van het koeienpad graaf ik af en breng ik met de kruiwagen naar de dumpplek. Als ik aan het afgraven ben op het koeienpad, lijkt het maar een laag van 10 tot 15 centimeter te zijn. Daarna stuit ik op iets wat volgens mij gestort beton is. Het is iig hard en het lijkt op iets wat is aangelegd. Na X kruiwagens vind ik het voor vandaag genoeg.

Tulpen. Van mijn ouders hebben we in het Kerstpakket ook tulpenbollen gehad. Daar waar ik ze graag wil hebben blijk ik niet dieper te kunnen komen van 3 centimeter. De kaar gras groeit daar blijkbaar als laag over een rots heen. Andere plek dan maar. Bij een boomstronk lijken mij 12 tulpen wel mooi. Ik graaf een laagje gras net zand weg en plant de bollen. Daarna gaat er wat bemeste grond uit het koeienpad overheen. 

De koeien. Een paar weken terug kregen de koeien rare plekken. Ik ging op internet op zoek en kwam ere al snel achter dat het schurft is. We maakte melding bij de buren. Ja, kan geen kwaad, is niets, is niet erg en de veearts komt wel een keer. Op internet las ik dat schurft dan misschien wel niet zoveel kwaad kan bij een koe, maar dat het wel besmettelijk is en dat het bij aanraking door de mens ook schurft kan veroorzaken bij de mens. Lekker! We raken die koeien iedere dag aan! Maar vanaf nu (toen) kijken we wel uit. De buren zijn nu met medicijnen bezig geweest. Maar veel en veel te laat. De koeien zien er niet uit. Nu het aan het genezen is hebben ze erg veel jeuk aan de plekken. En die jeuk is vervelend voor de koeien, maar ook voor ons. Ze gebruiken een stuk, hoe zal ik het noemen, Weilandwand om zich te schuren. Maar dat doen ze zo hard dat de wand af kavelt en niet zo’n beetje ook! Nog even en de weipalen die langs de kant van de weg staan vallen om. Tijd om er iets aan te doen voor het te laat is en de berm van de weg in zakt. Ik ga daar waar ze schuren alles afzetten met schrikdraad. Er staan ook twee grote kastanjebomen in de wei, dan pakken ze die maar om te schuren.

12 reacties

 1. Hola,

  Hoe herkenbaar dat je na een groot project altijd een korte fase krijgt voordat je weer echt gaat voor het volgende (grote) project. Er is dan altijd een korte periode van even wat aanlummelen met wat prutskarweitjes die natuurlijk ook wel moeten gebeuren. Je moeder en ik hadden het voor de Kerst al tegen elkaar gezegt ” nog even en dan komt de dip”. Je eigen niet druk over maken het lost zichzelf weer op en anders doen de koeien heet wel. Op het moment van dit schrijven is het filmpje er nog niet dus kunnen/mogen wij ook nog even wat anders doen.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   De keuken is het volgende, Maar dan moeten er eerst wat andere dingen verder af zijn. Moet ook nog steeds lades maken in de slaapkamer, Sol wil nog een tafeltje, ik wil nog verder opruimen om lekker te kunnen werken en zo nog andere zaken. Onder tussen kan ik mooi nadenken over hoe ik het plafond in de keuken wil gaan vervangen.

 2. Hoihoi , weer goed bezig ! Juist die werken blijven liggen en worden zooi , goed dat je het aanpakt. Ziet er al netjes uit. Het is waarschijnlijk een betonpad geweest maar door alle drek die de koeien aan hun poten meesjouwen is het nu een “blubberpad” . Daar vindt jij vast wel weer wat op !
  Hier staan de tulpen al 2/3cm boven de grond , toch een beetje Holland.
  Fijne dag ga Kerstspullen opruimen.
  Groet. 👊👋👍

 3. Ook koeien zijn kieskeurige eters dus…. af en toe wat lekkers geven en hopen dat die schurft snel over is je moet er niet aan denken dat jullie of de honden het krijgen.
  Het blubberpad zal een hele klus worden maar je hebt al een ondergrond dus kun je er wat van maken. Zo kom je altijd wel weer wat nieuws tegen om het op te lossen.
  Gr.
  José

 4. Hola,

  bedankt voor de tip dat het filmpje er is.
  Volgens mij moet je dit karwei gedoseerd doen om geen last van je rug te krijgen. Goed te horen is ook het hijgen van vermoeidheid. Dus let op.

  Houdoe

 5. Hallo,
  Ik lees altijd je verhalen
  Zie dat je in de toekomst werkt….1/7/2022.?
  Wij overwinteren in puntas de calnegre in een strandhuisje…heerlijk…
  Gr vanaf hier

  • Hallo Bertha,

   Ik ga snel, maar dat ik in de toekomst werk….
   Ik weet niet waar je de datum 1/7/2022 gezien hebt in de blog post. Net zelf nog gekeken, maar ik zie hem niet.
   Verklaar u nader al overwinterend in een strandhuisje 🙂

 6. Hey Rob,
  Misschien een tip. Ik weet dat er boeren zijn die hulst takken in de stal hangen boven de koeien tegen ringschurft. Of het echt helpt, weet ik niet. Zoek het maar eens op.

  • Hoi Patrick,

   Ik zal eens kijken of ik hier in de omgeving hulst zie groeien. Net wat gelezen over hulst en koeien, ook geitenhouders gebruiken het tegen ‘zere bekjes’
   Kan ik niets vinden dan zal ik het aan de buren doorgeven.

 7. Hoi , je fantastiche filmphe even bekeken….pffff , zwaar werk hoor , misschien de kruiwagen iets minder vol doe ??? Wel vaker lopen , maar net wat je Vader zegt ; je rug !!! Wees er zuinig op ! Veel succes ennuh… Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.
  Groet

 8. Jeminee wat een werk om dat pad weer schoon te krijgen maar net wat je pa al schreef doe het in fases voor je rug. En wat je andere plannen zijn ook weer veel werk maar jullie huis is straks wel een mooi paleisje. En schurft wil je niet krijgen en nu zie je weer dat ze in Spanje niet zo nou kijken met de gezondheid van dieren wij zouden al bij de eerste symptomen ctie ondernemen. nog een fijna avond samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *