Goed Bezig In De Regen

Afgelopen nacht was er een maansverduistering. Die had ik best willen zien. Er vroeg voor uit bed gaan is geen probleem. Maar als het toch bewolkt is blijf ik liggen. De volgende die we kunnen zien is in 2025. Kijk ik dan wel als het goed weer is. Het is en blijft een bewolkte dag al klaart het aan het einde van de middag wel een beetje op.

Vandaag ga ik tegen beter weten in lekker buiten aan de gang. Ook als het regent ga ik door. Het regent niet hard of veel, meer van die miezer die maar blijft vallen. Mijn plan is de steen die we afgelopen zaterdag met een tractor in de zitkuil hebben gelegd te gaan plaatsen als laatste traptrede. Ik leg de grasmat wat opzij en maak de grond vlak en op de juiste hoogte voor de grote zware blok. Ik kom echter een steen tegen die voor een deel diep in de grond zit en onder de een na laatste trede. Die krijg ik niet weg en ik ga ook geen poging doen dat te proberen. Ik pas de stenen blok wel aan. Aan de onderkant slijp ik met een grote slijptol het stuk weg wat in de weg zit voor de steen die in de grond zit. Daarna schuifel ik de trede op zijn plaats en leg hem ongeveer waterpas door er hier en daar een steen onder te schuiven. Daarna vul ik de gaten er onder op met grond. Deze trede gaat nergens meer naartoe. Ik leg het gras terug en moet een klein hoekje bij de trede weg knippen. De trap om de zitkuil in en uit te gaan is klaar.

Voor dat ik twee weken terug de bodem van de zitkuil in orde maakte heb ik er ook een hoop kleine en grotere stenen uit gehaald. Alles lag op verschillende hopen aan de rand van de zitkuil. Tijd om alles in de kruiwagen te laten en op een andere plek te deponeren. Ook loop ik al het gras even na op stenen die Antares her en der heeft achtergelaten. 

Via de oprit gaan we de tuin in en om in de zitkuil te komen moet je er om heen lopen. Onze tuin is niet vlak, dus als je met een dienblad met dingen er op loopt moet je goed kijken waar je loopt. Met lege handen is het geen punt. Ik wil dus wat maken op de rand van de zithoek waar je wat op kant zetten zodat je dus met lege handen door de tuin loopt. Van een kleine pallet maak ik een ‘doorgeef plank’. Ik maak hem zo zodat de plank klem op de muur van de zitkuil gezet kan worden. Er moet nog een lik verf op en dan is de plank klaar.

Nu ik de oprit een paar keer op en af gelopen ben, erger ik me toch een beetje aan het gras war aan een kant langzaam naar de andere kant van de oprit wil kruipen.

Tijd om het allemaal af te steken. Twee ladingen gras heb ik van de kanten af gestoken. De grasmatten die ik zo, na los steken, van de kant van de oprit af kon trekken heb ik allemaal in het bos aangeplant tegen de houtwal. Hopelijk slaat het gras aan en is straks alles groen. De kant van de oprit is in ieder geval weer netjes.

Dan ga ik nieuwe veiligheidsschoenen bestellen. De schoenen waar ik mee van de trap gevallen ben, heb ik daarna niet meer aan gehad. De schoenen zijn minder dan een jaar oud maar kunnen de kledingbak in. Ik loop weer de laatste veiligheidsschoenen van mij mijn laatste werkgever in Nederland. Als zijn de schoenen ver versleten, de zool heeft nog grip genoeg. De schoenen lopen fijn, dus ik wil dezelfde schoenen. Gelukkig heb ik een goed maat. Maat 41 zijn 105 Euro, moet je maat 38 hebben dan ben je 150 Euro kwijt. Voor de grap ook even gekeken wat maat 50 kost, die zijn 250 euro!! De schoenen zijn in ieder geval onderweg. 

Voor de vroege lezers een vroeg blog vandaag. Ik was ook vroeg klaar vandaag en ga nu iets doen al weet ik nog niet wat. Ik denk luie stoel achterover en de TV aan 🙂

Bijna Gratis!

Mijn vader schreef ooit een boek toen de polder waarin mijn ouders toen woonde 500 jaar bestond. Van de tweede druk zijn er nog wat over en er komen er een paar naar Spanje nu zij deze kant uit komen. We delen ze gratis uit, de verzendkosten (DHL 7 euro 99) zijn wel voor de ontvanger. 

Stuur een mailtje naar info@naargalicie.nl als je kans wil maken op een boek. We maken er een soort loterij van, maar eerlijkheidshalve gebied me te zeggen dat frequente reageerders op mijn blog meer kans maken.

Hieronder een stukje uit de Bode, plaatselijk krantje omgeving West Brabant.

MOERDIJK – In 2007 heeft Ton van den Wijngaart in samenwerking met Heemkundekring Jan uten Houte uit Etten Leur het door hem geschreven boek ‘500 jaar Zwartenbergse polder’ uitgegeven.Het boek handelde over het ontstaan van dit meest noordelijk gelegen buitengebied van Etten Leur vanuit de pré historie tot in eerste instantie het inpolderen (onttrekken aan de zee) ervan in 1507 (vandaar de naam van het boek). Verder gaat het over de ontwikkelingen daarna tot op de dag van toen (2007). Het is niet alleen een geschiedkundige, makkelijk leesbare omschrijving, maar is ook voorzien van vele foto’s en documenten. Daarnaast staan er alle polderbewoners is van 1800 tot 1940. De destijds 1225 gedrukte exemplaren waren binnen 6 weken uitverkocht. Jammer genoeg heeft hij vele malen nee moeten zeggen als er vraag naar het boek was. Vele malen heeft hij ook overwogen om een herdruk het levenslicht te laten zien. Vooral de kosten hieraan verbonden waren de grote drempel. Omdat hij nu enkele sponsoren gevonden heeft gaat het er nu echter wel van komen. De 2-de druk zal wel dezelfde titel blijven houden, ook al zijn we ruim 5 jaar verder, maar is wel geactualiseerd. De ontwikkelingen van de jaren na 2007 zijn nu meegenomen zoals het windmolenpark van Eneco, evenals zaken die destijds nog niet bekend waren bij de schrijver zoals een gepleegde moord in de polder (1917) op een oud polderinwoner.Na verwachting zal de herdruk medio april uitkomen. Ondanks gestegen prijzen sinds 2007 kan de uitgifteprijs toch redelijk binnen de perken blijven. Voor mensen die vooraf intekenen is de prijs zelfs precies hetzelfde. 

5 reacties

 1. Hola,

  Zoals de meeste mensen doen als ze visite krijgen dan willen ze hebben dat alles er piko-bello uitziet. Kennelijk hebben ze in Frean nog veel te doen omdat ze nu al zo intensief bezig zijn en wij er pas over ca. 14 dagen hopen te zijn. Maar in dat buitenverblijf zien wij het nu al zitten. De muurtafel/plateau is weer een lumineus idee.
  Dat Rob nu ook een eigen EL GORDO begint om op die manier enkele zeer trouwe lezers te belonen met het boek wat ik destijds geschreven heb vind ik erg leuk. De exemplaren die ik mee ga nemen zijn van de 2-de druk (2013) en de selectie van wij hij gaat “belonen” laat ik graag aan Rob en Sol over. Op diverse sites in Nederland kom je ze 2-de hands tegen terwijl de gelukkigen straks een nieuw exemplaar gaan ontvangen.
  Rob regelt het ter zijner tijd wel “die heeft toch niets te doen” (ha,ha)

  Houdoe

 2. Nou dat ziet er gezellig uit en je hebt goeie grote (luie ) trappen gemaakt breed en en diep zodat je minder vlug eraf kunt glijden met regenachtig weer , is mij gebeurd op en camping met natuursteen
  dus met een gebroken pols huiswaarts.
  Mooi dat boek zou ik meteen willen als ik uit die streek zou komen dus West Brabanders dat wordt spannend voor jullie , geschiedenis is belangrijk en je weet ‘wie schrijft die blijft ‘👍,
  Compliment voor de schrijvers,
  José

 3. Goede morgen Rob,
  als oud inwoner ven Etten-Leur zou ik graag in aanmerking willen komen voor het boek over de geschiedenis van de zwartenbergse polder.
  Vele malen heb ik het traject E-L naar Zevenbergen gefietst en bij de molen was het voor mij een markering van “halfweegs” naar bezoek van mijn zus die in Zevenbergen woonde.
  Die herinneringen zullen beslist weer opleven bij het lezen van dit boek.
  Met een e-mailtje kunnen we contact hebben en zie uit naar je antwoord.
  Met vriendelijke groet, Jozef

 4. Ik zou graag een boek willen als dat nog mogelijk is en als dat lukt dan hoor ik dat graag mijn opa en oma komen uit Langeweg en Zevenbergsche Hoek mijn moeder is daar geboren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *