Uitbuiken

Zo, kerst is weer voorbij, tijd om uit te buiken want iedereen heeft natuurlijk weer te veel gegeten. Ook weer tijd voor een blogpost.

Onze wei aan de overkant van de weg heeft geen weipalen staan aan de kant van de weg. Hier en daar staat nog een oude paal, maar de meeste rotte palen heb ik er afgelopen jaar uitgehaald met het idee het een keer netjes af te sluiten met nieuwe weipalen. Als de oude huurders gewoon betaald hadden, dan was dat ook al klaar geweest. De nieuwe huurder, Louis, ziet wel graag dat de kant van de weg afgesloten is. Hij heeft daarom oude palen verzameld om het dicht te maken. We kennen allemaal een weipaal, rond en meestal groenig van kleur. De palen die hij gebracht heeft is hetzelfde als de rottende palen die ik eruit gehaald heb, dus de palen van Louis gaan de grond niet in en gaan gebruikt worden als stookhout. Op Milanucios, de Spaanse variant van Marktplaats, ben ik gaan kijken of er misschien ergens tweedehands mooie weipalen in de aanbieding zijn. Ongeveer 70 kilometer bij ons vandaan heeft iemand 100 goede tweedehands weipalen te koop. Ik heb er 50 nodig en voor een prijs van 3 euro per paal was het zeker de moeite om even op en neer te gaan. Dat was afgelopen vrijdag. De palen zijn 2,5 meter lang en ongeveer 10 centimeter in het rond. De laatste keer dat we palen kochten, waren ze 1,80 en 7 centimeter in het rond voor 7 euro per stuk. Als de kant van de wei er klaar voor is, gaan de palen de grond in.

Frans en Jolanda, long time followers, uit Nederland, schreven ergens in november dat ze naar hun huis in Galicië zouden gaan in december en als we iets nodig zouden hebben uit Nederland, dan moesten we het even laten weten. We wisten eerst niets, maar later toch wel. Hier zijn geen toko’s zoals in Nederland. Vroeger gebruikte ik vaak Masala in het eten, hier heb ik geen idee waar ik het zou moeten kopen. Dus Frans een mailtje gestuurd, dat ik wel fijn zou vinden als ze een zak Masala mee zouden kunnen brengen van de toko. Voor afgelopen zaterdag hadden we afgesproken om bij hun langs te gaan. Of we het ook leuk zouden vinden gelijk mee te eten. Nou, dat slaan we niet af. Antares en Foskie konden we ook meenemen en na mijn werk zijn we richting Frans en Jolanda vertrokken, die hun huis hebben ongeveer halverwege Santiago en A Coruña. Het was heel gezellig en we hebben lekker gegeten. Frans werk in de horeca en behalve Masala ook nog andere kruiden voor ons meegebracht. Hun huis hebben ze ongeveer 20 jaar geleden als bouwval gekocht, daar is nu niets meer van te zien. In de woonkamer, die ooit stal was, staat in een kast een mooie klok. Ik zeg dat ik het een mooie klok vind, waarop Jolanda zegt; nou dan neem je hem toch mee. Dat was natuurlijk niet de reden waarom ik zei dat ik het een mooie klok vind, maar we zijn nu wel een klok rijker.

Kerstavond. Kerstavond vieren we met mijn baas en zijn familie in het huis van opa en oma. Sol heeft voor de dames shampoo, conditioner en gezichtsreiniger gemaakt als kerstcadeautje. Als ik nog aan het werk ben, legt Sol ook de laatste hand aan kerstsnoepjes voor andere buren in Cas de Pedro. De vader van mijn baas komt nog even wat doen in de stal en zegt dat ik voor ik vertrek even de doos uit de auto moet halen, een aardigheidje voor kerst voor Sol en mij. 

Als we later op de avond naar Cas de Pedro vertrekken voor het kerstdiner, geven we de kerstsnoepjes af bij de buren en gaan bij de opa en oma van baas Pablo naar binnen. Sol deelt haar cadeautjes uit aan de vrouwen in de familie, die het erg leuk vinden dat Sol wat gemaakt heeft. We gaan aan tafel. Op tafel staat van alles klaar wat ooit in het water geleefd heeft, allemaal dingen die ik niet eet. Maar dat weten ze, want voor mij is er van alles wat niet uit het water komt. We hebben erg lekker gegeten en het was heel gezellig. Als we ergens rond 2 uur naar huis gaan, laat opa weten dat we de volgende dag weer verwacht worden. Op eerste kerstdag, zijn we weer lekker gaan eten.

Met alles wat we aan cadeaus gekregen hebben, of het nou cadeautjes uit Nederland van mijn ouders zijn, een Kerstbal van Mary en Xavier, kruiden en een klok van Fans en Jolanda, een kerstpakket van Louis en het kerstpakket van mijn werk, de cadeautjes die Sol en ik elkaar gaven, zaterdag, zondag en maandag uitgebreid uit eten, onze Kerst kan niet meer stuk! 

NB: Mocht je een kerstkaart gestuurd hebben, dan is die (nog) niet aangekomen. Cees en Clemie, die van jullie wel. Er is iets met de post, we weten dat er een pakje onderweg is en dat er kerstkaarten onderweg zijn maar we krijgen telkens niets. We moeten de postbode eens aanspreken omdat er laatst ook al post ergens anders bezorgd is. Iets gaat er niet goed.

24 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Wat is dat boffen en zo veel bij de ham van opa moest ik wel even slikken, opa Killestein was altijd in voor een stukje ham als ze ergens op vakantie waren dan moest er altijd ham gekocht worden. Als wij bij jullie zijn in een winkel en we zien de hammen dan komt het altijd ter spraken. Maar ik zie wel jullie zijn goed verwend. Heel veel kerst groetjes van mij.☔🌨☔⛅

  • Hoi Ma,

   Deze ham is door hen zelf gemaakt. Varken zelf gemest, lopen vrij rond en eten veel kastanjes, de slacht wordt gedaan en de rest doen ze weer zelf. Deze ham hangt net zo lang te rijpen als wat wij in Galicië wonen.

 2. Hola,

  Goed dat je geen selfie gemaakt hebt voor je weipalen anders zoud je lettterlijk “voor paal gestaan” hebben (ha,ha). Jullie hoeveelheid Kerstpakketten die je gekregen hebt zijn bijna jalours makend. Vooral die grote ham van de vader van Pablo is indrukwekkend. Gelukkig is het vlees wat HEEL lang goed blijft dus wellicht is er nog iets over als het er tenminste van komt volgend jaar om bij jullie te komen. Die klok is trouwens ook een HELE mooie. Je moet maar “toevallig” zeggen dat je iets moois vind en dan zo verwend worden. De gedekte tafel bij Opa en Oma ziet er trouwens ook erg mooi uit en jullie kennende zal er zeker sprake moeten zijn van uitbuiken. Uiteraard zitten de dagen er ook voor ons ook reeds op. Vrijdagmiddag begon het eigenlijk al omdat we door Clemie en Cees uitgenodigd waren om mee uit lunchen te gaan. Eerste Kerstdag is de familie uit Fijnaart laat in de middag gekomen aangezien Regina eerst nog moest werken. Ook weer gezellig pakjes uitpakken van en voor elkaar en heerlijk tafelen van vrzorgd door “Sterrenkok Ineke”. Vandaag (2-de kerstdag) op bezoek geweest bij Jan Waals. Ook al heeft Jan zelf er niet zoveel aan voor Roos en Jeroen natuurlijk toch ook leuk. Jeroen hebben we blij verrast met een fles wijn die tijdens de rondvaart bij jullie gescoord hadden. En na vandaag dus weer gewoon het normale leven.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Eigenlijk heb ik altijd blijkbaar bij de juiste werkgevers gewerkt als het om kerspakketten gaat. Nooit te klagen gehad. Maar van deze han gaan we zeker smullen. Of er nog wat over blijft toto jullie hier zijn….tja dat weet ik niet.

 3. Met nog een paar dagen te gaan lijkt mij dit al een geweldig afsluiting van 2023. Wie weet weet je er nog een hoogte punt uit te persen maar Ik ben met al jullie belevingen volledig aan mijn trekken gekomen aflopen jaar. Waar voor dank

  • Hallo Erik,

   Of de komende blogpost, die ik net gepost heb, ook werkelijk een hoogte punt is weet ik niet. Ik ben iig blij dat jij blij bent met wat ik allemaal schrijf. Zo gaan we samen blij het nieuwe jaar te gemoet. Nou das toch om blij van te worden!

 4. Hoi Rob en Sol,
  Ik las in de blog dat jullie op zoek zijn naar een toko achtig iets. Er zit in Ourense een supermarkt met een chinese eigenaar. Deze verkoopt ook wat aziatische produkten. Zijn assotiment is niet heel erg groot maar wat tie niet in huis heeft, kan hij bestellen voor je. De supermarkt heet San Fransisco en zit vlakbij de kathedraal. Misschien tip voor je? En anders heeft de Carrefour een zeer beperkte aziatische afdeling. Groetjes en eet smakelijk alvast.

 5. De post komt, ook gezellig in januari…..ben wat aan de late kant. Genoten van jullie ervaringen, heel gezellig en prima dat er voor ieder wat te genieten viel. Het is duidelijk, jullie maken deel uit van “de familie.” Op naar het nieuwe jaar. Blijf vooral schrijven Rob. Sol, wij hebben ook ontdekt dat de service verlenende Spanjaarden, (postkantoor, stomerij, bouwbedrijfje dat gerund wordt door twee vrouwen, de pedicure…. het zeer op prijs stellen een presentje en een persoonlijke kaart ontvangen. Bij het postkantoor hebben we duidelijk een streepje voor!! Mensen op naar het nieuw jaar en de post zal uiteindelijk Fraen wel bereiken. Groet uit Albatera.

  • Wat een verwennerij Rob en Sol! Geweldig om zó gewaardeerd te worden! Ik vind het een kunst om zo’n heerlijke ham aan te snijden op zo’n houder. Ik las vorige week nog in SpanjeVandaag dat je dan ook verschillende messen kunt gebruiken! Smullen. Zit er een beschrijving bij hoe je deze ham moet aansnijden? Wat was de kersttafel prachtig gedekt. Nog een paar dagen in het oude jaar en dan hopelijk voor iedereen een mooi en gezond 2024. Blijf schrijven, wij volgen jullie heel graag! 🤗😊 mooie jaarwisseling gewenst Otto & Joke

   • Hoi Joke en Otto,

    Nee, misschien zit er bij de ham uit een winkel een handleiding bij, bij deze zelggemaakte ham zit alleen een kaartje wanneer de ham is opgehangen om te rijpen. Dat was ergens in februari 2021
    Bij de Mercadona staan ze ook altijd ham te snijden of is het schaven. Daar gaan we maar eens goed kijken hoe het moet. De spullen hebben we ervoor al wel besteld..

    • Dat wordt professioneel straks Rob, ik sta ook altijd te kijken hoe de mensen bij Mercadona dat zo strak snijden met de hand! Niet iedereen kan dat. Knap. Voor het gemak en de prijs neem ik heel vaak de ham die ze machinaal snijden met de hand. Niet de voorverpakte. Als we bijna naar huis gaan, laat ik een aantal pakken insaelen! Blijft erg lang goed. Koel plekje zoeken in de camper. Smul ze 😋

    • Hoihoi toch nog even. Zorg voor een scherp mes met lang lemmet. Houdt het plat en snijdt eerst de speklaag(vet) eraf ( niet alles want dan wordt het te droog) Snijdt voorzichtig naar je toe en kleine stukjes/plakjes . Ik kan het dus kun jij het zeker ! Veel succes en eet smakelijk .
     Je hebt mazzel dat we ver weg wonen anders was ik komen helpen opeten ! 👊👍😉
     Groet , tot volgend jaar ! 😘😘👋

  • Hallo Margriet,

   We vonden het gewoon gek dat er in tegen stelling tot afgelopen jaar pas één kaar binnen was. En ook omdat er post verkeerd bezocht word. De postbode …. we vinden het een beetje een rare vrouw 😉
   Wat de inburgering betreft zijn we denk ik zeker wel geslaagt. Grappige vind ik als we iets aan de vuilnismannen geven die daar heel blij van worden. Kan je zien dat ze verder nergens wat krijgen of ook als vuil behandeld worden. Dat streepje voor hebben wij dus bij de vuilnismannen. Wel zo handig als je eens wat extra hebt wat mee moet.

 6. Wat hebben jullie een hele fijne tijd gehad en zijn jullie ook super verwend. Wij waren uitgenodigd op tweede kerstdag bij Engelse mensen en zijn ook goed verwend met heerlijk eten. Wij hebben in ieder geval weer heel erg genoten van het lezen van de blog en hopen dat nog lang te mogen doen. Een wens voor 2024 is voor iedereen dat we allemaal gezond en gelukkig mogen blijven.

 7. Het is jullie van harte gegund allemaal………..wie goed doet, wie goed ontmoet………prachtige blog weer Rob.
  En idd maak geen nieuw hek met oude palen………dan ben je volgend jaar het werk nog een keer aan het doen.

  Een fijne dag gewenst

  • Hallo Aad,

   Dankje Aad.

   Het gebruik van rommel om rommel te repareren is misschien wel iets van hier. Op mijn werk worden de afrasteringen ook met stukje ijzerdraad en zo gerepareerd, werk hebben is niet, maar werk houden 😉 …ik doe het liever in een keer goed.

 8. Wat een heerlijke Spaans gedekte tafel je zou zo willen aanschuiven en fijn dat jullie zo opgenomen worden in de familie en verwend worden met die bijzondere cadeaus.
  Geniet van al die gezelligheid dit is kostbaar.
  Fijne week en op naar het nieuwe jaar,
  José

  • Hallo José,

   Zo vaak als wij in Spanje al op de koffie (lees eten) zijn geweest en mensen op de koffie gehad hebben, hebben we in Nederland nooid gedaan of gehad. Genieten doen we er zeker van 🙂

 9. Dat was voor allemaal, denk ik, lekker smikkelen en smullen. Toch anders dan in Nederland, ongelooflijke gastvrijheid bij (de meeste) Spanjaarden. En ook nog een 2de dag er achter aan. Leuk hoor. Hadden jullie zo’n hamhouder? En het is allemaal zo lekker. Voor straks goede jaarwisseling en tot in het nieuwe jaar. Wel hartelijk bedankt voor al je leuke en minder leuke berichtjes van het afgelopen jaar. Op naar 2024.

  • Hallo Lady Wieser,

   Braabantse gezelligheid en bourgondisch eten moet iets zijn wat zijn oorsprong in Spanje heeft denk ik.
   Een ham houder hebben we niet, maar die komt hopelijk een deze dagen aan, we hebben er een besteld met een mes.

   En graag gedaan voor de berichten.

 10. He Rob en Sol en uiteraard de hondjes,

  Het was zeer gezellig. En leuk dat we elkaar eens face to face hebben gezien, en dat wij meer over jullie wisten dan andersom. Al met al voor herhaling vatbaar in 2024. En vergeet niet iets nodig bel/app Frans gerust.

  Een gezond 2024✨️✨️

  • Hoi Jolanda,

   Zeker gaan we elkaar weer zien in het volgende jaar. Mochten we iets nodig hebben dan laten we het weten. O ja… de klok heeft het even gedaan. Nu stopt hij telkens. Even schoonmaken denk ik.

   Groetjes aan Frans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *