Test Geslaagd

Gisteravond weer geen mogelijkheid hier om vallende sterren te kijken en te fotograferen. Wolken komen af en aan en het waait erg hard. Helaas, volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen.

Vandaag ga ik eerst wat doen aan de lamp waaraan ik al een tijdje tussendoor bezig ben. Het hout van de lamp staat heel netjes in de lak, schakelaar en lampfitting zijn gemonteerd en aangesloten. Laatste delen kunnen dus ook gemonteerd worden en dan hoef ik alleen nog maar een mooie led lamp te bestellen en dan is alles klaar. Maar helaas brak er iets af wat gelast is en ik heb geen zin om weer voor om het lasapparaat van de buren te vragen. Het project staat op hold en word niet meer aangeraakt tot we zelf ook een lasapparaat hebben. 

Dan was gisteren ook de hand cementpomp die ik bestelde binnen gekomen. Daar ga ik maar eens mee testen voor ik allemaal gaten in de muur ga boren.

Ik pak een holle baksteen en boor er gaten in. De gaten moeten groot genoeg zijn om de spuitkop van de pomp in de kunnen drukken. De gaten moeten moeten niet helemaal door de steen, maar wel zo dat de kamers van de steen open verbindingen hebben. Aan de zijkanten van de steen zet ik met lijmklemmen plankjes met een stukje plastic zodat de cement die ik in de steen ga spuiten er niet gelijk uit loopt. Normaal zit de steen in de muur en dit is een test.

Ik maak wat cement aan wat ruim voldoende is voor de test. De cement moet goed vloeibaar zijn, ik maar iets wat net wat dikker is dan yoghurt. Het idee is dat je de cement opzuigt met de pomp en dan ergens in of op spuit. Zo doet de stoere man in de advertentie het ook. Ik ben wat minder stoer, want ik krijg met de pomp niets op gezogen. De spuitkop van de pomp is verwisselbaar voor andere modellen en is afgedicht met een rubberring. Die ring is net iets te groot voor de uitsparing waar hij in moet. Als probeersel die ik om de schroefdraad, waar je de spuitkop op draait, teflon afdichtingstape misschien helpt dat. Helaas gaat het opzuigen nog niet. Met een tuinschepje schep ik de buis van de pomp vol en draai de spuitkop er op. Nu kijken of ik de kamers van de steen vol gespoten krijg met de cementpomp. Met twee keer een volle pomp zit de steen vol. In een van de plankjes aan de zijkant heb ik ook gaatjes geboord zodat de lucht eruit kan en nu daar cement uit komt moet dat een teken zijn dat de steen vol zit. 

De cement mag nu uitharden. Ik probeer nog wat dingen met de om de vement wel op te kunnen zuigen. Helaas, wat ik ook probeer, opzuigen gaat niet. Ook water niet overigens. Deze pomp kost ook maar 20 euro, die van 200 euro zal het vast veel beter doen. Maar al moet ik staan kliederen om de cement in de pomp te krijgen als ik daarmee kan bereiken dat de stenen waar de balken aan komen dan steviger zijn omdat ze vol zitten met cement, dan is het goed. Daar heb ik dan voor die ene keer geen pomp van 200 euro voor nodig.

Ik maak mijn gereedschap schoon en ga opruimen. Maar dan komt de buurman aan lopen met een stuk hout met een mooi model. Of ik daar wat mee kan? Ja hoor, vast wel. Hij wil weten wat ik aan het doen ben, en ik leg het hem uit. Blijkbaar is het interessant genoeg om de pomp te willen bekijken. Ik vertel hem waarom ik holle stenen vol wil spuiten met cement. Dan zegt hij dat je gewoon massieve bakstenen kunt kopen. Ja dat weet ik, zeg ik, maar daar heb ik toch niets aan. Ik kan toch geen stenen gaan wisselen in een bestaande muur? Ik hoor wat rammelen en dan is het kwartje gevallen. Hij gaat weer verder en ik in mijn gereedschapshok opruimen en een legplank bij maken en ik moet ook eens een grote doos met een hoop zooi uitzoeken en opruimen, wat er kan niets weg wat in die doos zit. Sol is ondertussen bezig met de laatste lootjes aan de kast als het om de kleur blauw gaat. Gisteravond zijn de buren nog een keer bij de kast gaan kijken toen ze hier waren. Ze worden steeds enthousiaster.

Als laatste vandaag haal ik de plankjes van de test steen af om te zien hoe het er uit ziet en of de test ook daadwerkelijk geslaagd is. En zie hier het resultaat! Dit is wat ik wilde zien. Morgen als de cement echt hard is boor ik er eens wat gaten in.

8 reacties

 1. Hoi Rob, ziet er goed uit die steen en ijn dat de buren nu toch de kast mooi vinden. Ben blij voor jullie.het is hier nog stees heel warm maar goede hoop dat het morgen iets minder zal worden. Gr. Ma

 2. Hola,

  Ja je hebt allerlei soorten gevulde broodjes. Broodje Frean ziet er deugdelijk uit alleen niet eetbaar maar lijkt wel erg functioneel. Natuurlijk was dit een eerste test maar als je meer nodig hebt probeer dan je cement eens aan te maken in iets waar een tuit(je) aanzit. Als het zo dik/vloeibaar is als yoghurt is dat makkelijker in je spuit te gieten in plaats van met een tuinschepje. Jammer dat er iets afgebroken is bij je lamp en dat je tot de categorie behoort die niet graag aan een ander iets te leen vraagt maar ik zou toch het lasapparaat van de buren even vragen. Hun schromen toch ook niet om jou een mega klus te laten doen voor hun!!!
  Toch leuk dat je de nieuwschierige volgers iets meer van je lamp laat zien.

 3. Ik stop met complimenten geven anders ga je nog naast je schoenen lopen dus…. Je hebt het weer gefixt, alvast leuk dat de buren de kast al mooi vinden dus nog effe spannend tot wij ze mogen zien.
  👍🌞José

 4. Goedenmiddag alweer . Oooh die lamp !!! Die wordt weer geweldig , dat stukje weer aanpassen zal niet zo’n groot probleem zijn hoop ik . Als ik mijn fantasie een beetje laat gaan denk ik dat ik weet hoe hij wordt . In elk geval geweldig !
  Ook met de steen vullen is goed gelukt , denk dat je dan van de week verder kunt met je plafond. Veel succes ook daar mee .
  p.s. Zag op Twitter een prachtige foto van Saturnus voor de maan ! Heeeel mooi . Zal kijken of ik hem kan sturen.
  Fijne dag .
  Groet. 👍👋😅🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾👊

 5. Het is je toch weer gelukt het vullen van de steen nu kun je waarschijnlijk ook weer een stukje verder met waar ze voor bedoeld zijn. Zoals ik dacht toen je met een foto het uitgezaagde hout liet zien voor de lamp is mijn gedachte net zo als ik op deze nieuwe foto zien in een woord prachtig. Weer een kunstwerk er bij. Tof dat de buurtjes blij worden van hun kast dan hebben jullie toch maar weer heel veel eer van jullie werk.

 6. Hallo Rob,
  Ik lees regelmatig jouw blog en wij hebben ook veel verbouwd in ons huis aan de andere kant van Spanje. Voor het ophangen van de balken in de keuken: heb je ook gekeken naar Kit taco químico con resina de poliéster de 300ml bij de leroy?
  Wij hebben er ons zonnescherm buiten mee opgehangen en na 5 jaar en veel wind hangt het nog steeds prima!
  Is een stuk makkelijker dan het geknoei met al dat cement….
  Succes met de klus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *