Vakantie

Gisteravond konden we niet meer naar Ourense omdat de ramenman de keukenramen en het slaapkamerraam zou komen inmeten. Hij zou er om half zeven zijn. De man moet Nederlandse roots hebben want klokslag half zeven belde hij aan. Hij meet de ramen op in de keuken en stelt andere ramen voor dan wij willen. Wij willen ramen waarvan de onderste 30 centimeter gewoon raam is wat niet open kan. Het deel daarboven moet draai kiep zijn. Hij stelt voor om het onderste stuk te laten vervallen. Maar ik leg hem uit dat dat niet kan omdat het aanrecht in de verbouwde keuken een stuk omhoog gaat en wel tot wat nu vensterbank is. Dan kan er dus nooit iets op het aanrecht staan als je het raam open wil doen. Hij stelt dat voor omdat we ook een prijs willen weten van rolhor gordijnen. Dan is het namelijk makkelijker als er geen vast deel is in het raam. Enige wat nu wel gedaan wordt is dat de ramen iets verder terug naar binnen gemonteerd gaan worden. Dat is voor ons geen probleem. Hij gaat het slaapkamerraam meten en ook hier willen we weten wat zo’n hor extra kost. Levering? Tja, zegt hij, het bedrijf waar we het materiaal kopen heeft tot en met 28 augustus vakantie dus we kunnen pas op 29 augustus materiaal bestellen. Maar eind september moet het dan wel mogelijk zijn dat de nieuwe kozijnen er in zitten. Nou dat is snel!

Sol vraagt nog even of het mogelijk is op de ramen subsidie te krijgen. Nu trekt hij een beetje een zuur gezicht en hij legt uit; Subsidie komt van de EU en is een bak met enorm veel geld voor alle landen. Maar, helaas zijn er heel veel mensen die niet in aanmerking komen in alle landen. In jullie geval krijg je ongeveer 40% subsidie, maar dan moeten wel alle ramen in een keer gedaan worden. Hij haald een voorbeeld aan van een vrouw die in een huis woont met heel veel ramen en graag met een hoger energielabel wil hebben. Als ze geld heeft laat ze telken een of twee ramen vervangen. Als ze geld heeft, herhaald hij. Met andere woorden, als je niet genoeg geld heb en de subsidie goed zou kunnen gebruiken dan krijg je het niet. In ons geval moeten er dan nog 6 extra ramen vervangen worden. Ook iets waar we nu het geld niet voor hebben. En nee, een lening afsluiten om alles te laten doen om dan 40% terug te krijgen gaan we niet doen. Ook voor ons geen subsidie dus!

Vandaag gaan we dan de dingen in Ourense doen die we eigenlijk gisteravond hadden willen doen. Ook willen we naar de zaak waar we de balken voor de keuken willen kopen. Het bedrijf ligt op de route en als we er langs rijden is de poort dicht. Kijken we op de terugweg wel. We doen ons ding in Ourense en rijden terug en komen weer langs de balken verkoper. Nog steeds dicht. Nou dan hebben die dus ook vakantie. 29 Augustus kunnen we dus pas balken kopen. Net nu ik weet hoe ik het wil gaan doen is het vakantie.

Thuis gaat Sol aan de kast verder en ik ga aan de lamp verder. Als ik aan de lamp even niet meer verder kan ga ik wat proberen. Bij Leroy merlin kocht ik een koker voor in de kitspuit met twee componenten cement (?). De balken in de keuken moet straks op een balk komen te liggen, klinkt misschien verwarrend maar als het strak af is is het duidelijk, die balk moet tegen de muur komen die van holle steen is.

Met het de spullen die ik kocht moet het mogelijk zijn nogal wat gewicht aan die holle steen te kunnen hangen. Maar voor ik een hoop spul koop wil ik eerst met een losse steen proberen en kijken of het wat is. De eerste poging is niet echt wat ik ervan verwacht.

Tijd voor koffie en youtube dus. Er is vast iemand op Youtube die uitlegt hoe het moet. Ik heb het blijkbaar volgens de instructies goed gedaan. Dan vind ik het niet goed genoeg. Ik ga wat proberen en boor nog een gat met 2 kleine gaten er naast en spuit het spul in de gaten. Tja… ik ben er niet kapot van.

Ondertussen komt Xavier tomaten brengen. Ik vertel wat ik aan het doen ben. Hij heeft ideeën maar heeft de muur waar ik wat mee moet nog nooit gezien. Kom maar eens kijken en ik laat de muur binnen zien en de rest van wat we al gedaan hebben. Hij vind het mooi. Hij gaat weer, hij moet even op zijn akker kijken waar maïs staat of er geen snuisteren wilde dieren zijn geweest die het op de maïs gemunt hebben. En hij gaat de schrikdraad uit zetten om de batterij te besparen. Vanavond gaat hij hem dan weer aanzetten. Met Antares kom ik daar vaak als ik een rond je loop en het is vlakbij. Xavier vraagt op ik heb dan ‘s morgens uit kan zetten, dan zet hij hem ‘s avond weer aan. Maar aan zetten kunnen wij ook wel doen hoor. Zetten we hem uit bij het eerste rondje met de hondjes en aan bij het laatste rondje. Geen punt.

Voor het keukenproject en de muur zou ik eigenlijk een lege kitspuit huls willen hebben, dan maar ik zelf cement, doe die in de kitspuit en spuit het via kleine gaatjes in de holle steen. Geen idee of je zo iets kan kopen. Ik zoek op internet en heb ze in Nederland zo gevonden. Nu moet ik nog weten hoe je zoiets noemt in het Spaans. En ook dat het ik zo gevonden via Amazon.com. Ja, die gebruik ik wel eens meer als vertaler. Je zoekt je ding in het Nederlands op Amazon in het Nederlands. Dan pas je de taal aan en heb je de juiste benaming van het product in het Spaans. Daar kan Google translate niet tegen op.

Als ik vervolgens op de Spaanse benaming zoek vind ik zo wat ik zoek, maar ik zie nog wat mooiers! Er blijkt een echte hand cement pomp te bestaan. Die kan ik veel beter kopen omdat ik die veel vaker kan gebruiken. Gelijk besteld. 20 euro, en dat is om met de woorden van Zeeuws Meisje te spreken ‘geen cent te veel’ 

10 reacties

 1. Hola,

  Het lijkt er op dat jullie echt een klik hebben met de kunststof ramenman. Vertrouwen in iemand hebben is veel waard.
  Dat 2 componentenspul lijkt me meer iets om in gaten te spuiten en er dan bijv. een draadeind of iets dergelijks in te zetten. Lijkt op chemisch.
  Die spuit die je gevonden hebt lijkt me voor jou erg nuttig. Straks bijv. ook om tussen de muren die van keien zijn te spuiten. Dat voegt wel even wat simpeler dan met een troffel en voegspijker. In het klein doet je moeder ook zoiets maar dan heet het slagroomspuit.
  Jammer dat de houthandel dicht is maar ik denk dat jullie het toch niet omzetten in niets doen.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Die patroon die ik gekocht heb om te testen is speciaal voor in die holle steen en kan ook in een gewoon gat gebruikt worden. Maar de (reclame0 filmpjes op youtube zijn net als de man op de markt die een spiegel even schoonmaakt met een wondermiddel. Daarom wilde ik het ook eerst proberen.

 2. Rob, bij mijn kunststoframen zitten de horren erin geklikt, kunnen eruit, maar geen dingen aan de buitenkant en als het raam open is geen open sleten oid. Misschien een idee?

 3. Wat internet je al wijzer maakt, ongelooflijk. Zo leer je nog eens wat. Overigens zijn de doe het zelf zaken niet allemaal tot het einde van augustus gesloten. Sommige sluiten al begin augustus en zijn maar 2 weken gesloten. Veel succes met alles wat jullie van plan zijn in de vakantie periode te gaan doen. Het is misschien toch wel te warm om veel te doen. Fijn weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *