Zonnebrand Factor 50

Gisteravond en afgelopen nacht nog lekker even met de telescoop in de weer geweest. Nee ik heb niet buiten gezeten, alles weer van uit binnen geregeld. Vandaag slaap ik daarom een beetje uit. 

Vandaag is het de dag dat we fikkie gaan stoken. Al het verzamelde hout van de afgelopen tijd wat niet geschikt is om in het hout fornuis te stoken gaat in de fik. Afgelopen jaar hebben we telkens al het afval hout wat geschikt is om op te stoken op een berg verzameld. De stapel bestaat uit snoeiafval, afvalhout van de verbouwing en oude weipalen waar niets meer van te maken is. 

Als de zon een tijd op de stapel staat en de rijp van het hout is verdwenen kan ik aan de gang. Met een beetje diesel als gangmaker doe ik een eerste poging. Maar veel gebeurt er nog niet. Het fikt telkens even en gaat dan weer uit. Ik laat het helemaal uit gaan en in de tussentijd ga ik koffie drinken. 

Als ik zeker weet dat het helemaal uit is steek ik er op verschillende plaatsen oude lappen in. Die steek ik diep in de stapel. Daarna is het de beurt aan wat benzine. Om het diep in de stapel aan te steken heb een lange stok waar Sol telkens een oude lap aan bind die steken we aan en met de fakkel steek ik de lappen aan die in de stapel zitten. Nu gaat het wel goed en al snel zit de fik er lekker in. 

In de zon is het goed toeven en er staan geen wind en zeker ook met die fik. Mijn trui kan dus uit en ik heb het bloedheet. Ik voel ook dat mijn huid het niet zo fijn vindt als ik te dicht bij het vuur kom. Ik heb geen brandweerman pak en dus smeer ik me maar in met zonnebrand factor 50. Niet dat het veel helpt, maar het geen een beetje bescherming denk ik. Regelmatig heb ik het vuur een beetje en ik gooi er af en toe wat extra hout op. Ook droog gras, wat de buren telkens uit de stal halen en op een hoop gooien, laten we af en toe op het vuur. Sol laad de kruiwagen vol die ze leeg gooit waar ik het wil hebben en verdeel het dan een beetje over het vuur.

Als we niets aan het vuur doen zitten we lekker op een kleed op veilige afstand naar het vuur en de kleiner wordende stapel te kijken. Zwaar werk, vooral vanwege de hitte, maar de dag is omgevlogen.

Tussen het fikkie stoken door wil ik nog even iets maken voor de telescoop. Die ligt ergens in een kist als ik heb niet gebruik. En als hij in de kist ligt als ik net klaar ben met fotograferen dan moeten er nog calibratie foto’s gemaakt worden. Maar daarvoor is het wel van belang dat als ik de telescoop in de kist leg de fotocamera niet van positie veranderd en dat is dus iets wat wel eens gebeurt. Nu heb ik voor in de kist een steun gemaakt waar de telescoop ingelegd kan worden en daarbij is de fotocamera helemaal vrij en kan dus niet bewegen. 

Vandaag en komende nacht ga ik, ook al is het kraakhelder niets met de telescoop doen. Morgen moet ik vroeg op. Xavier gaat mij voorstellen aan iemand die bij een wijnfabriek hier in de buurt werkt. Kruiwagentjes zijn hier nodig. Geen telescoop wat ik wil er wel fris bij zitten natuurlijk. 

Recept van de citroentaart? Vergeten zeker? Nee hoor. Maar vandaag nog even niet 😉

10 reacties

 1. Hola,

  Vandaag was er dus reeds het eerder aangekondigde pyromanen feestje. Ik zie het al helemaal voor me jullie beide op een dekentje bij een open vuur. Doet me aan indianen denken. Als klein Robje noemde je die mensen altijd “Idiaantje”.
  Gelijk heb je dat je goed uitgeslapen op bezoek gaat bij iemand van een wijnfabriek daar moet je zeker fit voor zijn maar hou het wel nuchter. Ben benieuwd of de kruiwagenhulp iets op gaat leveren. Tooi, tooi, tooi.

  Houdoe

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat hebben jullie samen hard gewerkt zo is het wel fijn om fikkie te stoken zonder wind. Ik hoop dat het wat wordt in de wijn fabriek. Welterusten en succes. Gr. Ma

 3. Goedenmorgen , de blog leest alsof er een jongetje in de bekende chocoladefabriek is . Zo blij zo vrolijk ! Heerlijk “fikkie stoken ” ( met beleid natuurlijk) . Zag het helemaal voor me , net als je Vader zegt haha ” Idiaantje” spelen . Inclusief een band om je hoofd met een kraaienveer !? Het is in elk geval keurig verbrand . Men zegt dat je de as ook als mest kunt gebruiken. Hoe weet ik niet maar als je geïntresseerd bent zoek jij het wel op.
  Mooi weer een oplossing voor de camera weten te vinden !
  Voor vandaag heel veel succes en plezier in/bij de wijnfabriek ! Hou het droog ! 🤣
  Fijne dag weer met eer lekker zonnetje hoop ik voor jullie.
  We wachten met smart op het recept !!! Het is (bij a) weekend en dan mag er gesnoept worden !😋😉
  Groet . 🙋‍♀️🙋‍♂️😏🤣👊👍

  • Hallo Antoinette,

   hahaha…. jongetje in een chocolade fabriek…. zet me daar maar niet weg! Ik heb in een koekjes fabriek gewerkt waar ze de Brinky’s maken, dat is zeg maar de goedkopere choco prins. Maar over dat koekje gaat wel Calabout chocolade. Als doe warm is kun je die gewoon drinken… nou, laat raden wat ik veel gedronken heb. Kon zo aftappen uit de voorraad silo.

 4. Mooie foto’s en lekker nog eens klein jongetje spelen , maar nu romantisch met Sol aan je zij.
  Succes bij de wijnfabriek , ben benieuwd,
  José

 5. Heel leuk Rob, ja fikkie steken mag hier allang niet meer,slecht vh milieu………Tata steel daarin tegen ( waar ik niet ver vanaf woon) is dan weer geen probleem…….maar bij jullie mag het gelukkig nog……..en hoe leuk is dat om van iets af te komen wat je niet meer gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *