Zonnebloemen

Goed het zonnetje in huis is nog ziek maar het er zit verbetering in, dus dat is mooi. Vandaag ga ik eerst naar Chantada. Ik moet het bewijs van de bankoverschrijving ophalen bij de zaak waar we de pelletinstallatie kochten. Er moet door de bank nog een stempel op gezet worden met een handtekening. De zaak en de bank zitten op 100 meter van elkaar, dus ik zou zeggen ‘loop even naar de bank’ maar ik moet er dus voor naar Chantada om een stempel te laten zetten. Maar goed de stempel met een krabbel zijn gezet en het papier is weer terug waar het zijn moet. Het blijkt te zijn voor de subsidie op de installatie, zonder stempel geen 50% retour. 

Als ik terug ben van Chantada ga ik de akker op, ik ga wat aan de zonnebloemen doen. Ze zijn al een tijdje uitgebloeid en nu zijn ze door de zon van de laatste dagen ook droog. Foskie kijkt bij Sol of het allemaal goed gaat en Antares gaat met mij mee de akker op om te kijken of ik het wel goed doe. De kruiwagen gaat ook mee. Ik knip telkens een bloem af en boven de kruiwagen haal ik er dan de zonnebloempitten uit. Het is even werk, zeker omdat ik ook nogal wat stenen moet gooien voor Antares, waarna zij dan naast de steen gaten gaat graven. Maar als alle bloemen gedaan zijn heb ik een kruiwagen vol met pitten!

Op een andere hoop liggen de lege bloemen, er zit hier en daar nog wel een pit in en die mogen de vogels van mij hebben. IK denk ook dat er volgend jaar her en der zonnebloemen gaan opkomen omdat er overal pitten liggen. Volgend jaar zo ie zo meer zonnebloemen zetten. Onze akker ligt hoger dan de rest en meestal staat er een windje. Met een muur van zonnebloemen is dat een stuk minder. Ander voordeel blijkt te zijn dat als je rond de akker zonnebloemen zet de kans dat een das een kijkje komt nemen een stuk kleiner wordt. Het wordt vooral gedaan op akker waar maïs staat. We hoorde het verhaal een tijdje terug en zijn er tijdens rondjes rijd op gaan letten en je ziet inderdaad akker met maaïs met een rand van zonnebloemen.

Ik trek ook gelijk alle stelen van de zonnebloemen uit de grond. Die mogen drogen voor later gebruik. 

Nu moeten de pitten ook nog schoongemaakt worden, dat wil zeggen dat de troep er tussen uit moet. Van de kruiwagen gaan de pitten in emmers en daarna giet ik de emmers leeg door een zeef in de kruiwagen en doe dat op hoogte zodat kleine zaken wegwaaien. Met de zeef werkt niet echt zoals gehoopt. Het vanaf een hoogte uit de emmer gieten werkt wel, maar een hoop van de troep komt toch nog in de kruiwagen. Ik probeer het met een ventilator. Maar die blaast niet hard genoeg. Maar onze tofzuiger heeft ook een blaas aansluiting, misschien kan ik daar wat mee. Dat werkt goed maar een beetje onhandig. De stofzuiger blaast ook veel pitten weg. Maar als ik de stofzuiger op een afstandje zet en de pitten door een pijp in de kruiwagen laat vallen met de stofzuiger gericht op de onderkant van de pijp werkt het best goed. Maar het werkt onhandig. Volgend jaar maar een constructie voor maken. Na een kleine anderhalf uur zijn de pitten voor 95% vrij van vuil. We hebben nu een grote zak pitten. Sol eet ze, ik zaai ze maar dan hebben we er nog een hoop over. In de buurt zijn er ook die ze lekker vinden of willen zaaien. Dus we hebben wat uit te delen.

Xavier vraagt of ik tijd heb om bij de maïs te gaan kijken. Alles is afgezet met schrikdraad, en er staat een afrastering omheen. Maar de das weet zo af en toe toch de weg naar binnen te vinden. Goed, eenmaal binnen loopt hij of zij tegen de schrikdraad aan, maar beter is het dat er gewoon niets binnen komt. Samen met Antares een controleronde gaan doen.

En zo waar is er aan de achterkant van de akker een vers gat of zijn er in ieder geval graaf sporen te zien. Ik heb er wat stammetjes tegen gelegd zodat meneer of mevrouw dat er niet meer in kan.

De paal waar ik het gisteren over had, is vandaag door de buurman vervangen. Toen ik gisteravond de buurvrouw tegen kwam heb ik de foto’s laten zien van de koeien die de weg niet meer terug weten.

13 reacties

 1. Hoi Rob,
  Fijn dat Sol al wat aan de beter hand is maar ze moet het wel goed uitvieren. En wat een werk van die zonnebloemen je had er wel heel veel. Gr. Ma

 2. Hola,

  Om het verhaal over de Das te beginnen, Je hebt dus wegversperringen aangebracht voor hem of haar om de Das de Das om te doen.
  Er is dus ook vandaag “paaltjes actie” geweest gelukkig.
  Zo te horen is het een heel werk met die zonnepitten maar dan heb je ook wat. Gezien de hulpmiddelen die je vandaag al uitgeprobeert hebt heb ik zo het vermoeden dat er volgend jaar een door “Willie Wortel” bedachte installatie tevoorschijn gaat komen.
  Heerlijk toch om zo met Antaris samen bezig te zijn op het land en inderdaad laat Foskie Sol maar begeleiden en in de gaten houden. Gelukkig is er sprake van verbetering in haar gezondheidstoestand.
  Ben benieuwd wanneer het verhaal elektrische installatie/zonnepanelen afgerond kan worden in de zin van terugleveren en uitkering subsudie.
  Hier is in ieder geval een goed jaar met de opbrengst van de zonnepanelen. Wij hebben nu al meer opbrengst dit jaar dan ooit eerder terwijl we nog bijna 3 maanden te gaan hebben in 2022.

  Houdoe

 3. Lekker en gezond zijn de zonnepitten , je kunt ze in de oven of in de air freyer ( zo makkelijk) roosteren , ik doe dat met naturel noten van alle soorten geen olie toevoegen ! op 160 gr. 8-10 min. Tussendoor even omschudden en naar eigen inzicht kijken of ze goed .
  Geniet nog van het zonnetje misschien ook voor Sol effe goed,
  José

  • Goedemorgen , daar heb je weer veel werk verzet ! Ook altijd fijn dat je ons laat meegenieten van de prachtige “stillevens” die het daardoor oplevert . Vooral die van de lege bloem koppen.
   Hoop dat jullie zonnepanelen en pelletkachel subsidie’ s snel afgehandeld worden . Kun je toch weer fijn besteden voor verdere renovatie/verbouwing .
   Fijn dat Sol zich ietsje beter voelt . Goed uitzieken is heel belangrijk
   Succes weer met wat je gaat doen vandaag .
   Groet . 🤣👍👋👊🙋‍♀️🙋‍♂️

   • Zelf heb ik nog geen zonnebloem pitten geroosterd ,kijk even naar de uitleg op internet hoe je het moet doen eerst natuurlijk een kleine hoeveelheid proberen,
    Fijn dat Sol effe van de zon heeft genoten,👍
    José

 4. Weer wat geleerd over d
  e zonnebloemen en plaatsingen! Wat een goede bloem is dat eigenlijk, multi inzetbaar! Je bent vindingrijk wat betreft de “ventilator”. Goed gevonden. Laat de vogeltjes maar smullen! Adios

 5. Ik vraag mij af of je er zelf ook olie van kan maken, de pitten persen, of zal dat veel te veel werk zijn?
  Als ik naar de foto’s kijk moet ik aan Vincent van Gogh denken, ik weet niet waarom want hij schilderde de nog levende zonnebloemen. Ik begrijp uit je verhalen dat het bij jullie al aardig fris is terwijl het hier vandaag 24 graden is en heerlijk af en toe een regenbui. Best fijn, alles wordt weer een beetje schoongewassen en de natuur vaart er wel bij.

  • Hallo Lady Wieser,

   Zonnebloemolie maken, ik heb het even opgezocht. Op een site staat te lezen dat je ongeveer 2,5kg pitten nodig hebt om ongeveer 1 liter zonnebloemolie te kunnen maken. De zak die je op de foto ziet staat weegt ongeveer 7 kilo. We hadden net iets over de 100 zonnebloemen staan waarvan ongeveer 80% bruikbaar was. Dus om voldoende olie voor een jaar te maken moeten we nog wat meer dan 100 zonnebloemen zetten. Ook hebben we een pers nodig. Zoals ik begreep worden de pitten koud geperst. De pers is denk ik het probleem. En op het moment is het niet de moeite om het zelf te doen. KOst de olie volgend jaar 10 euro per liter dan zetten we in plaats van 100 zonnebloemen op de akker alle weilanden vol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *