Vandaag lijkt wel zondag. Sol voelt zich niet helemaal lekker en blijkt de rest van de dag in bed liggen. Ik wil wel iets gaan doen, maar ik heb nog geen idee wat ik uit de hoek ga zoeken. Een ding staat echter vast, de buren hebben mijn machines al meerdere keren gezien en ook mij met de machines in actie gezien. Ze zijn aan het verbouwen en hebben in een kamer laminaat gelegd en nu past de deur niet meer omdat de vloer wat hoger is geworden. Of ik een stukje van de deur af kan zagen met mijn machines. Dat stukje van de deur staat dus voor vandaag op het programma. 

Om een uur of 11 ga ik naar Cas de Perdo met machines achter in de auto. De buurman wil de deur binnen op maat zagen. Lijkt me niet verstandig, buiten is beter, geen stof en zo. We leggen de deur buiten op een pallet en na opmeten zaag ik een stukje van de deur. Het is niet genoeg wat ik van de deur af zaag, ik wil liever een keer meer zagen dat dat er zo meteen een deur is die te kort is. Na nog een keer past de deur, maar de buurman wil er nog een frutteltje van af hebben dus nog een keer zagen. Als de deur terug gehangen is en de weer dicht kan is de buurman er blij mee. Of ik wat wil drinken? Nee want ik ga thee zetten voor Sol, heeft buikpijn zeg ik er bij. Daar heeft de buurman een speciale thee voor, en uit een potje haald hij gedroogde bladeren en doet wat in een zakje. Genoeg voor een liter thee, zegt hij. 

Thuis zet ik van de gedroogde bladeren thee en geef die aan Sol. Dan ga ik maar wat in de stal doen, de stal die ooit woonkamer wordt. Omdat er veel oud stro, hout, voer en zo meer op de grond ligt (de ruimte heeft namelijk geen vloer) is het er een feest voor muizen. Er staat een oude kist, die voor een deel stuk is. Er staan bakstenen in gestapeld, en dat blijkt helemaal een broedplaats te zijn of te zijn geweest voor muizen. De kist moet weg. Ik tas de stenen in de kruiwagen en kijk welke nog te gebruiken zijn en maak dus een sortering. Dan kan de kist, of wat er van over is weg. Het hout ervan bewaar ik voorlopig wel, het zijn dikke kastanje planken. Wie weet nog wel eens handig.

Als de kist weg is haal ik ook even de pallet weg waar het koeienvoer op staat weg. Zo kan ik makkelijker het nestmateriaal wat er allemaal ligt opruimen. Maar onder de pallet kruipen een hoop meelwormen, zo laat internet mij weten. Nou mogen die van de Europese commissie tegenwoordig op een menukaart staan, er smakelijk vind ik ze niet en ik wil ze zoveel mogelijk weg hebben. Kwaad kunnen de wormen en de torren overigens niet. Ze vermaken zich in het type rommel waar van de vloerbedekking van de stal gemaakt is.

Ik schep de laag troep (hout, zand, stro) waar ze in zitten weg en doe het in de kruiwagen. Ik weet er een perfecte plaats voor namelijk! in de wei achter ons huis staat een brandstapel klaar waar de fik in moet in het najaar. Nu zitten er te veel vogels in die er insecten in zoeken. Lijkt mij dat die met meelwormen ook wel raad weten. Twee kruiwagen ladingen waar de wormen in zitten gaan op de brandstapel. Smullen maar vogels zou ik zeggen! 

Zondag….ik heb eigenlijk nergens zin meer in. Sol blijft ook in bed al gaat het weer wat beter. Ik ga me toonbaar maken en ga daarna met Antares een zondagse wandeling maken. Van ons lopen we naar de bushalte 2 kilometer verder. Of er bij de bushalte ooit nog een bus komt, laat staan stopt weet ik niet.

Van de bushalte lopen weer terug. Als we door Santa Mariña do Castro lopen komen er een hoop honden aan stormen. Eerst een beetje intimiderend voor Antares als er 7 te gelijk aan je willen snuffelen. Maar daarna heeft ze nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Er komt nog een buurvrouw aan lopen en daar maak ik een praatje mee. Ze vertelt dat er momenteel meer honden in Santa Mariña do Castro wonen dan mensen. Daarna lopen Antares en ik weer verder. Thuis doen we verder niets meer. Een echte zondag dus, ook voor de koeien.

5 reacties

 1. Hola,

  Jammer dat Sol zich niet lekker voelt hopelijk is dit van korte duur. Wens haar in ieder geval beterschap dan kan ze tenminste met volle teugen genieten van de ingebouwde kast. Natuurlijk wel te hopen dat jullie woensdag naar Madrid kunnen om zaken op de ambassade van Chili te regelen.

  Houdoe

  • Goedemorgen , beterschap voor Sol , lekker een warme kruik op haar buik is ook fijn met buikpijn .
   Wat de stal betreft , in Nederland noemen ze een stal zoals jij beschrijft een “potstal” Elke keer wordt er wat “bijop” gepot (stro,zand,strond)en af en toe als het te hoog wordt weer wat afgehaald . De koeien of ander vee zorgen voor het aanstampen. Weer een hele klus voor je het eraf te krijgen , want het is intussen natuurlijk heel hard geworden. Veel succes ermee . Jammer dat due kist niet meer goed is .Groet . 👍👊🖐

 2. Denkelijk heeft de thee van buurman goed gedaan dus verdere beterschap Sol.
  Heerlijk dat opruimen daar krijg je toch voldoening van en je ziet dat er ruimte tevoorschijn komt en er weer wat van kunt maken.
  Groetjes en geniet van de zondag.
  José

 3. Heel veel beterschap voor Sol hopelijk knapt ze snel weer op. Jij vermaakt je wel zonder Sol en je hebt weer genoeg gedaan. Nog een fijne dinsdag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *