Laat ik beginnen met het weerbericht: Heel de dag regen en veel wind.

Nou daar zijn we dus klaar mee! Heel de dag heeft het gemiezerd en net iets meer als miezer. De wind is onvermoeibaar vandaag.

Vandaag verder geen gekke dingen. Ben niet bezig geweest met een grens van twee percelen. Ik ben helemaal niet buiten bezig geweest met een of ander karwei. Zondagochtend gewoon voor de buis gezeten en programma’s terug gekeken en mailtjes gelezen en beantwoord. Sol heeft al een rondje gelopen met de honden. 

Het is 12 uur, tijd om een liter melk te gaan halen. Ik maak een praatje met de buurvrouw en vraag of de koeien naar buiten mogen. Ja doe maar. Ik vertel de buurvrouw dat ik de koeien ook wel eens alleen buiten zet. Meestal doen we het samen. Als ik thuis kom is Sol met iets bezig en ik zet de koeien alleen buiten. Normaal geen probleem, al worden ze eigenwijzer. Vandaag had ik echter beter niet tegen de buurvrouw verteld dat ik de koeien wel eens alleen buiten zet. Dat hebben ze namelijk gehoord. Ik maak ze los in de stal en men ze behendig naar buiten. Normaal lopen ze richting het koeienpad. Vandaag verkiest er een de oprit en omdat de buren het hek van de wei aan de oprit niet hebben afgesloten schiet die koei de wei in. De andere volgen gelijk. Als een stel koeien die nog nooit buiten zijn geweest gaat de poten de lucht in, maken ze rare bokkensprongen en gaan er van door. Lekker! Zul je altijd zien dat ze dat doen als je alleen bent. Ik ga er maar achteraan. Maar ze zijn snel en de tactiek van de koeien is ‘verspreiden’. Ze gaan wel allemaal min of meer dezelfde richting in, maar 1 loop er bij ons in de wei, een andere op een pad langs de wei en de laatste twee lopen in de wei van een ander ook langs het pad.

De twee op het weiland stuur ik terug, en omdat het toch kuddedieren zijn volgen de andere op het pad en in onze wei en even later heb ik alles iig op onze wei. Maar ze gaan weer rennen en weer zitten ze op een wei van een ander en dat is een grote wei en zij zijn al aan het uiterste puntje. Er is hier geen een wei goed afgezet en afgesloten. Dus ik moet ze niet te veel op stang jagen en op de juiste manier naderen om ze niet nog verder weg te jagen. Even later is het gelukt alles weer in onze wei te hebben. Nu gaan ze rondjes langs de rand rennen. Ik stuur Sol een Whatsapp bericht dat ik hulp nodig heb van de buurvrouw. De koeien lijken het bericht ook te ontvangen en bedaren. nu lopen ze gewoon en kan ik ze wel min of meer sturen. Naar de wei waar ze naartoe moeten is me nu te ver. Ik zet ze op een andere wei sluit de wei af en zet de schrikdraad aan. Als ik alles net hijgend in kannen en kruiken heb, komt de buurvrouw aan rijden. Ik vertel dat het al gelukt is maar dat ze ergens anders staan.

Koffie!! Wat dat heb ik wel verdient. Als het daarna bijna niet meer gerend ga ik met Antares en Orion een rondje lopen op de wei aan de overkant van de weg. Eerst laat ik Orion aan de lijn en daarna mag ook hij los. Een ding is zeker, ook hij is van het kuilen graven en zijn kop daar in te steken.

Oude foto Antares

4 reacties

 1. Hola,

  Van al dat lijntjes uitzetten en ” landjepik” hebben de koeien schijnbaar ook iets meegekregen maar niet alles goed begrepen kennelijk. Niet langs de bedoelde lijntjes en paadjes die ze gewend zijn en weien van een ander inpikken. Meestal zijn cowboy’s van “iets” jongere leeftijd dus geen wonder dat je buiten adem raakt. Maar goed eind goed alles goed.
  Zien we het goed op de eerste foto dat Orion los loopt met zijn staart van tevredenheid omhoog?

  Houdoe

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Het is me wat met die koeien en alleen valt het helemaal niet mee maar het is je weer gelukt. Die foto’s van Antares en Orion zijn wel heel leuk. Ook toevallig dat ze dat samen doen. Gr. Ma

 3. Nu jij hebt je beweging wel weer gehad voor de zondag en het is je toch gelukt met de ontstuimige koeien. Hopelijk is het vandaag beter weer, hier in Murcia staat een stormachtige wind maar het zonnetje schijnt. Nog een fijne maandag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *