Zon, Water En De Zonnepanelen

Eerst nog even terug naar gisteravond. Om 7 uur valt de stroom uit en die gaat een paar seconde later weer aan. Dat is wel vaker en zijn we nu zo’n beetje aan gewend. Alleen gister ging nadat de stroom weer aan was deze weer uit, en weer aan en weer uit en niet meer aan. Voor de zekerheid zetten we hier in huis de hoofdschakelaar uit, want het is niet zo goed voor de apparatuur van tegenwoordig dat het te vaak kort achter elkaar aan en uit gaat. Met onze koelkast bijvoorbeeld kunnen we nog net geen vrienden worden op Facebook. Overal zit een of andere computer in. Sol beld de buren, zij hebben ook geen stroom. Dan beld ze de leverancier, iemand ven de service afdeling verteld dat er problemen zijn bij Chantada. Van 7 tot een uur of 10 geen stroom, deze grafiek van mijn weerstation laat dat mooi zien.

Gisteravond als de zon onder is ook nog water aan het sproeien geweest op de akker. De aardappeloogst wordt zowat zienderogen kleiner als ik afga op het aantal planten dat meer geel dan groen is. Vandaag als ze zon weer achter de bergen is gezakt doe ik dat nog maar een keer want ook vandaag wat het weer erg warm.

Vandaag dan. Vroeg uit bed want we hebben geen idee hoe laat installateur komt om de zonnepanelen te installeren. Om 9 uur komt er een busje met 2 man aangereden. Ze bekijken alles, zeggen verder niet zo veel en gaan aan de gang. Een gaat het frame in elkaar zetten wat op het dak komt waar de panelen op komen. De ander vraagt mij wat de bedoeling is met de aardaansluitingen die gemaakt moeten worden. Ons huis is namelijk niet geaard en dat wil ik wel hebben. Alles wat ik vervang wordt ook vervangen met een aardaansluiting, wel zo veilig. Ik vertel de man dat er ‘hier’ een moet komen voor het huis en dat er ‘daar’ een moet komen voor in de stal (waar de koeien staan). Als beide aan de gang zijn ga ik dat ook maar doen. In de hal waar ik het plafond er eind vorige week heb uit gesloopt moet nog wat meer gedaan worden. De balkjes die er nog zitten, waar het plafond aan vast zat, moet nog weggehaald worden omdat ik ze bij nader inzien toch niet ga gebruiken. Dan is er ook nog een andere grote balk die nu ook geen functie meer heeft. Dan kan die dus ook beter weg. Werkt straks bij het isoleren van het dat wel zo makkelijk als die balk niet in de weg zit.

Dan ga ik ook nog wat kleine dingen doen aan de elektra. Ik monteer vast wat pijpen die richting de stal gaan die straks woonkamer wordt. Wat andere pijpen kan ik nu vast zetten en voor de buitenlamp kan ik nu een nieuwe kabel leggen en aansluiten. In de groepenkast moet ook nog een aardlek bij gezet worden voor de zonnestroom installatie. Ook de deur ben ga ik vervangen. Die werkte wel, maar was op 230 volt met een schakelaar buiten waar ook die 230 opstaat. De kabel die ze daarvoor gebruikt hebben zat ook niet netjes tegen de muur. Nu hebben we er een, ook op 230 volt, maar met een klop op afstandsbediening, geen kabel meer nodig dus. 

Als de heren van de installateur om 5 uur vertrekken is er eigenlijk nog niet veel te zien van zonnepanelen. Op het dak staan beugels gemonteerd waar morgen de rest van het frame aan gemonteerd wordt. De 2 aardpunten zijn geslagen, maar zijn verder ook nog niet af. Geen idee wat er morgen gedaan gaat worden, maar in dit tempo denk ik dat ze overmorgen ook terug komen.

6 reacties

 1. Dan werken ze in Nederland net even sneller. Bij mij hebben ze 12 panelen geïnstalleerd in 3 uur tijd. Ze waren wel met 4 man.

  • Hallo Jacob,

   Ja dat zij mijn vader ook al. Misschien dat de temperatuur ook een rol speeld? Maar goed, volgens mij kan het sneller. Maar ze doen maar, de prijs van de installatie staat vast.

 2. Hola,

  Ik denk dat er op de “snelheid” van werken wel enkele kanttekeningen geplaatst kunnen/mogen worden.
  Bij mij hebben ze destijds ook 12 panelen geplaatst, waren met 2 man en waren binnen de 3 uur klaar.
  Ondanks dat het een ingewikkelde bekabeling was om aan te leggen.
  Maar met een normaal dak hier in Nederland is het wel: pan opschuiven > beugeltje monteren op dakbeschot> pan terug schuiven. Na alle beugeltjes de rail plaatsen en panelen erop.
  Bij jou Rob moet eerst de exacte plaats, iedere keer opnieuw, bepaald worden waar en hoe de beugels moeten komen aangezien jou dakconstructie bestaat uit kronkelende bomen/balken. Als ik het goed begrepen heb moesten door de bomen/balken dan draadeinden geplaatst worden om voldoende stevigheid te bereiken. Beugels die daarop komen zullen ongetwijfeld niet allemaal hetzelfde van lengte/hoogte geweest zijn terwijl er buiten wel in lijn een resultaat moest komen om de rails te bevestigen.
  Daarnaast moesten er ook nog 2 aardpunten aangelegd worden waar wij in Nederland geen last van hebben omdat die er standaard zijn.
  Nog los van de temperatuur waarin bij jou gewerkt moest worden (in Nederland lopen/werken ze ook minder hard bij 30+ graden).
  Dat overziende is het plaatsen van 12 panelen zoals bij mij en Jacob (die reageerde) eigenlijk appels met peren vergelijken. Los van het feit dat jou aanneemprijs toch vast staat zoals je zegt.
  Gegarandeerd dat binnenkort, los van de regenbuien en mist die Galicië kent, de € ’s binnen gaan komen.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Wat je zegt, het is hier zo ie zo niet standaard zoals bij een huis wat wat minder jaren op de teller heeft staan. Dus dat ze wat langer bezig zijn is mij best. Volgens mij zijn ze bezig met de laatste lootjes.

 3. Wij wonen nu 20 jaar in Spanje, en er is nog nooit iets vlot gegaan, dus wen er maar aan!
  Ik vind het super zoals je alles beschrijft en wens jullie heel veel succes met alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *