Zigeuners Versus Jehovah

Zigeuners en Jehovah, er zijn nogal wat overeenkomsten. Beide groepen komen altijd ongevraagd langs. Vertel je Jehovah’s dat je geen interesse hebt in hun blijde boodschap, dan is de kans groot op de voet tussen de deur. Komen de Zigeuners langs voor oud ijzer en je verteld dat je niets hebt dan vragen ze toch door of je iets hebt. Vaak is de groepssamenstelling ook gelijk. Jehovah’s komen als het even kan met een met 4 personen, twee van een gemiddelde leeftijd, een persoon met de pensioengerechtigde leeftijd en een kind. Zigeuners doen dat ook als ze voor kastanjes komen, een jong stel in de auto, een oude vrouw en een kind rapen. 

Dat ze kastanjes willen rapen moeten ze zelf weten. Maar! met mijn kastanjes ga je niet spelen! Ik ben buiten bezig als ik mensen hoor praten. Ik hoor ze al een hele tijd en dat is niet iets wat hier normaal is. Ik ga kijken. Dan zie ik een kind lopen, dan zie ik ook de oude vrouw met hoofddoek lopen met een emmer. Er achteraan komt een bestelauto. Wel GVD, die zijn mijn kastanjes aan het jatten! Maar zoals ik al eerder zij, met mijn kastanjes laat ik niet spelen en dat weten die zigeuners nu ook. Ik sta op onze akker en mag dan wel overal spierpijn hebben, maar ik sta zo aan de andere kant van het hek. Oma en de jongen zitten dan al weer in de auto. Ik maak van de auto en de personen foto’s. De emmer met kastanjes is weg en oma trekt wel heel erg hard haar lange gewaden omlaag. Daar staat de emmer dus onder! In mijn Spaans geef ik ze er van langs. Kastanjes hier of ik ben de politie. De jongeman stapt uit en komt naar mijn toe. ….laat ik het kort houden, hij en zijn companen begrijpen Nederlands en ik heb de kastanjes en ze komen nooit meer terug.

Dit is deze week al de tweede keer, voor zover wij weten, dat ‘ze’ komen. Ook in ons bos zijn er sporen die niet door dieren of een tractor gemaakt worden. Tijd om maatregelen te nemen, al zullen die ongenode gasten zeker niet tegenhouden, maar toch. Ik ben toch klaar met wat ik aan het doen was dus vertrek naar de Leroymerlin om bordjes te halen dat het privé terrein is en zo. Werk voor morgen is dus regelen dat die bordjes op strategische plaatsen komen te staan. We willen ze niet meer op onze terreinen, niet voor kastanjes en niet voor oud ijzer.

Een tijdje terug heb ik er nog twee geholpen om een oude ijzeren tank in te laden. Alle blinkende dingen waren er toen al af. Dat was toen een jongeman en een jonge vrouw. Vorige zaterdag was ik even in Chantada, ik had mijn overduidelijk herkenbare blauwe werkkleding aan. Ik stap een verfwinkel uit als ik door een jongedame, die er tip top uitziet nageroepen wordt. Of ik haar nog ken? Geen idee, zeg ik. Ik heb toen en toen die oude tank opgehaald. Ja, nu je het zegt. Nogmaals, ze ziet er tip top uit en heeft een papieren bekertje in haar hand. Of ik geld heb, want nu ben ik aan het bedelen voor avondeten. Ik bekijk haar nog eens van top tot teen en vraag of ze denk dat ik gek ben. Genoeg over Zigeuners en Jehovah.

Vandaag wilde ik wat kleine dingen doen. Sol wil graag twee ronde houten borden waar ze dan weer iets moois van gaat maken. Ik breng alles in stelling en frees uit een plank twee mooie cirkels, waar ik daarna met de frees ronde kanten aan frees. Daarna maak ik nog een dingetje voor mezelf van hout. Als ik alles aan het opruimen ben komen de ongenode gasten. Het kwam trouwens ook goed uit dat ik even naar de Leroymerlin moest, ik heb twee paar veiligheidsschoenen, een paar is tot op de draad versleten en de andere houden het ook niet lang meer vol. Ik koop dus gelijk mooie nieuwe veiligheidsschoenen.

12 reacties

 1. Zo Rob, Je ben niet bang. Kijk wel goed uit hoor. Mooie schoenen en mooie kuiten haha. Die ronde schijven heb je heel mooi gezaagd en gefreest. Gr. Ma

 2. Hola,

  Ik begrijp dat je je kwaad maakt als ze met jullie kastanjes aan de haal willen gaan maar blijf voorzichtig. Zorg minstens dat je altijd iets stevigs makkelijk hanteerbaar in je handen hebt. Zou Antaris ook een rol kunnen spelen in de beveiliging? Mag je bij jullie een jachtgeweer hebben trouwens?

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Voor een kastanjes was het niet mijn bedoeling klappen te krijgen of uit te delen. Met Antares maken we niet veel indruk denk ik. Een jachtgeweer? Geen idee hoe dat hier zit, maar daar ben ik niet echt een voorstander van.

   • Gelijk heb je je moet vanaf het begin goed optreden anders blijven ze terugkomen,
    vaak zijn ze helemaal niet zo arm dit hebben we vaak genoeg gezien in Spanje en ook in Italië, de plaatselijke bevolking weet er alles van en die laten dat ook niet toe.
    Ben benieuwd wat Sol van de ronde planken gaat maken🥺,
    Gr.José

 3. Goed zo , verdedig je erf met verve ! Ben benieuwd hoe de prachtige borden worden als ze onder Sol handen geweest zijn .
  Fijne Zondag en heel veel succes met je nieuwe “stappers” ! Groet 👊👋👌👍🤣

 4. Hallo Rob,
  de camera is een goed en afdoend wapen. De meeste mensen en zeker diegenen die illegaal bezig zijn hebben angst voor foto lenzen. Een bord, geen bordJE, met bewakingscamera met signaal 24uursbewaking geeft ook afschrikking. De politie-gardia civil vragen altijd om bewijsmateriaal aan het slachtoffer.
  Je hebt nu 2 ronde borden gezaagd voor Sol maar maak er nog eens twee. Sol kan die dan beschilderen met die bewakingscamera. Een afbeelding van een agressieve pitbull terrier heeft ook effect.
  Zelfprotectie heet zoiets. Helaas dat het nodig is.
  Met groet, Jozef

  • Hallo Jozef,

   Camera’s is iets waar we naar kijken. Als ik er twee buiten hang kan ik mooi iedereen die aankomt filmen. Borden al of niet zelf gemaakt komen efr ook als er camera’s hangen.

  • Hallo Herster,

   Ik heb het volgens mij nergens over wilde kastanjes. Al onze Kastanjebomen geven tamme kastanjes. Dus, tamme kastanjes die inhet wild groeien, maar dat doen dan weer alle kastanjes.

   • Oh, ik dacht het te zien aan de vorm. Dan zal ik me vergist hebben. Sorry 🤭. Maar ik geniet iedere dag van uw stukje. Hartelijk dank dat ik ervan mee mag genieten 🙏.

 5. Oh, ik dacht het te zien aan de vorm. Dan zal ik me vergist hebben. Sorry 🤭. Maar ik geniet iedere dag van uw stukje. Hartelijk dank dat ik ervan mee mag genieten 🙏.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *