Zaadjes In Het Weiland

Misschien saai, maar ik ga weer naar mijn werk en doe alles wat gedaan moet worden. Als de voedermachine geweest is en ik het bonnetjes van de bestuurder gekregen heb zijn de dames aan het eten. En ik ga aan de koffie.

Na de koffie weet ik zeker dat de 3 kalfjes honger hebben. Dat laten ze weten ook. Tijd om de melk die op temperatuur is te gaan geven. Tijdens het melk geven van de drie zet ik in de stal ook de mestschaper aan. Of ik nou bij sta en niets doe of gelijk meld geef. Scheelt weer tijd. Het leeg tutteren van de flessen door de drie is zo gedaan.

Het zonnetje schijnt en daar wil een van de drie ook van genieten en ze gaat buiten liggen. 

Het is 12 uur en ik ben al klaar met alles wat gedaan moet worden in de ochtend. Pa komt ook nog even wat doen en die heeft even hulp nodig met het verplaatsen van een koe. Als dat gedaan is is het half een en ga ik siësta houden.

Als we gegeten hebben ga ik het blanke hout van het hoofdeind tegen de muur met de stopcontacten wat ik laatst gemaakt heb in de vernis zetten. Even schuren en vernis is zo gedaan. Morgen nog een keer en dan is het klaar. 

In Nederland moeten boeren om een of andere reden een meter uit de kant blijven van hun wei. Er moeten daat verschillende bloemetjes en plantje staan voor de biodiversiteit, geloof ik. Ik begreep ook dat niet alle boeren daar blij mee zijn. Sol en ik zijn niet echt boerin en boer, maar weilanden hebben we wel. Wij doen er niet veel mee, de koeien van de buren lopen er wel eens. Een week of twee terug heb ik aan de rand van een van de weilanden een hoop schoongemaakt. Dat stuk is ongeveer 1 tot 2 meter breed en een meter of 10 lang. Mooi om daar eens te kijken of ik iets aan de biodiversiteit kan doen. Vorig jaar een hoop zaden gehad van Carla (CD in de reacties) daar heb ik maar eens een selectie van gezaaid, niet alles in een keer, want ik wil meer van die plaatsen maken met allerlei bloemen en planten. Ook zonnebloempitten gaan de grond in. En nu maar afwachten of het er mooi uit gaat zien en of er ook veel vlinder, bijen, hommel en dat soort insecten op af komen.

Als ik klaar ben met zaaien komt Xavier langs, hij moet straks even bij hem aan een hek wat doen en hij wil weten of hij ook even twee enorme stenen op een muurtje moet leggen. Prima, met twee man en een tractor gaat dat allemaal wat makkelijker. We spreken rond 4 uur af. Als ik al wat eerder dan 4 uur bezig ben om het af te zetten zodat de buurvrouw weet dat ze geen koeien kan laten lopen op de biodiversiteit zone, komt Manuel aan lopen. Manuel is een oude man van rond de 90, die nog gewoon aan het werk is op zijn manier en alles met de hand doet. Hij maakt een praatje, gaat eigenlijk altijd over hetzelfde, koeien, of we paarden nemen en dat soort praat. Veel versta ik nooit want hij heeft geen tanden, spreekt alleen Gallisch en stottert. Ik zeg dat ik nog even verder moet met werken. Manuel loopt door en gaat voor de koeien van Louis staan die in de wei lopen. Hij zegt wat tegen de koeien en gaat voor de koeien op de grond liggen genieten van de koeien. Moet ik snel even een foto van maken natuurlijk. 

Even later komt Xavier aan met de tractor om de twee enorme stenen terug op hun plaats te leggen. Het is zo gedaan met de tractor. Van de gerepareerde muurtjes en de biodiversiteits zone ben ik vergeten een foto te maken. Doe ik een andere keer wel, als ik het niet vergeet.  Na alle werkzaamheden ga ik nog even koffie drinken en ga daarna weer aan de slag met de koeien op mijn werk.

21 reacties

 1. Hola,

  De strook biodiversiteit waar jij het over hebt en in Nederland steeds meer te zien is heeft weinig met de natuurlijke belangstelling van de boeren te maken maar is ter voorkoming van vervuiling van het grondwater in de sloten. Maar leverd vooral subsudie op vandaar.
  Natuurlijk zijn de etende koeien, drinkende of zonnende kalfjes mooi om te zien maar wat me vandaag in jou blog vooral echt getroffen heeft naast de toelichting over Manuel is de foto die je gemaakt hebt van hem. Het drukt voor mij zijn leven uit en hoe voldaan iemand van 90 jaar kan zijn. In Brabant bestaat voor zo iemand een naam (er is ook een beeldje van)
  ” DE CONTENTE MENS ”
  Ook erg treffend hoe de koeien naar hem staan te kijken.
  Voor mij een TOPKLASSE foto die oneindig veel laat zien en zegt.

  Houdoe

  • Goedenmorgen , haha geweldig die Manuel ! Menigeen zou willen nog zo “fief” te zijn met 90 jaar ! Onze huisbaas is 93 en ook nog een hele hele bij de hante man . Heeft altijd alle klusjes in en om huis gedaan maar , het laatste jaar mag het niet meer van de kinderen. Doet alles als 40 jaar geleden en dat sluit niet meer aan op apparatuur van nu .
   Goed dat je de natuur een steuntje extra geeft met bloemen te zaaien wordt vast mooi en zaait zich zelf verder uit.
   Er zij toch 4 kalfjes ??? Je hoeft er maar 3 te zogen ?
   Hopelijk vandaag toch echt succes voor Cleopatra , de jonkies zouden bijna te groot worden , da’s minder prettig .
   Maak er weer een fijne dag van daar wij genieten hier van je blog over “Koetjes en Kalfjes” !
   Groet . 🐄🙋‍♀️🙋👊👍😂👋

   • Hallo Antounette,

    Manuel is niet de enige oude man die nog aan het werk is hier in de omgeving. Opa op mijn werk is de 82 ook al een eindje gepaseerd.

    Er lopen nog veel meer dan 4 kalfjes rond. Als ze ongeveer een week in dat koepeltje hebben gestaan gaan ze naar de creche. Dus die eerste is al naar de creche.

  • Hoi Pa,

   Je klinkt de laatste tijd een beetje anti boer. Volgens mij krijgen ze geen subsudie, maar is het iets wat van uit Brussel is opgelegd, kregen ze er geld voor dan zouden ze niet zo veel klagen denk ik.

   De foto van Manuel is er een voor een ansichtkaart of zo.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Vandaag een rondje gefietst en kwamen Jack en Mariëtte tegen. Even een praatje gemaakt en dan komt het gesprek al gauw op jullie zegt Mariëtte dat Ton en jij zo goed konden schrijven en dat ik maar kleine stukjes schrijf nou ik dacht dat is zo MAAR zei schrijft niets. Maar dat geeft niet het is goed bedoeld . Nog een paar dagen en dan komen Sol haar ouders dat zal geweldig zijn voor haar, word volgende week een drukken week. Gr. Ma

  • Hoi Ma,

   Jack en MAriëtte…. Cristel, zo heet die autste dochter toch van hun? Op het werk loopt er een koe rond, nummer 1138 die loopt altijd achter me aan en dan moet ik haar even krabben. Die koe heet ook Cristel. hahahaha

  • Hola,

   Nee maar weet nu even niet de plaats maar is ergens in de buurt van Eindhoven. Als je gewoon via wikipedia of googhle zoek kom je het zo tegen evenals het gedicht van een van de blog volgers.

   Houdoe

 3. Prachtige foto’s en vooral die oude buurman dat hij een praatje met de koeien maakt en zij luisteren ook nog met interesse naar hem ,waar vind je zoiets nog in deze drukke tijd.
  een tevreden mens en het is precies zoals Pa zegt 👍
  Fijne week,
  José

 4. De Contente Mens
  Hij is niet tegen het nieuwe,
  niet tegen de vooruitgang,
  niet tegen de aardse geneugten
  doch is tegelijk levenswijs.
  Het leven zowel als zijn aard maakte
  hem enigermate filosofisch berustend.
  Hij laat zich niets wijsmaken,
  verwacht niet te veel,
  doch verheugt zich over het goede om hem heen
  en dat alles vormt zijn tevreden zijn, zijn content zijn.

  Vond dit wel leuk om erop te zetten. Weer een gezellige blog vooral over Manuel een kras baasje wat nog heerlijk geniet. Fijne maandag verder.

 5. Wat is dit toch een ander land dan het drukke, hectische Nederland. Iedere keer verbaas ik mij er weer over dat het hier er zo relaxed aan toe gaat. Rijdt je het dorp in staan twee automobilisten met de auto’s naast elkaar gezellig te babbelen, niemand toetert en wacht rustig tot de mannen uitgebabbeld zijn. Zo zie ik die oude baas ook op zijn gemakje naar de koeien kijken, hoe lang zal hij dat al gedaan hebben, misschien al jaren. Wat betreft de rust die de Spanjaarden op mij uitstralen dat herken ik niet in Nederland, waar het altijd opschieten geblazen is. Het idee, wat zou er gebeuren als bovenstaande in Nederland zou gebeuren, ik denk dat ze uit de auto gehaald worden, haast, haast en nog eens haast. Ook de lunchpauze, geweldig toch, ok het is wel later doorwerken maar niemand stoort zich daaraan. Heeft een lekkere warme maaltijd tussen de middag en daarna nog een poosje relaxen. Ik ben heel benieuwd wanneer de kittens geboren worden, zelfs dat gaan langzaam, hahaha. Fijne avond en tot morgen

  • Hola Lady Wieser,
   Ik snap wat je zegt over dat relaxte en siesta in Spanje maar waarom praten ze dan in een Formule 1 tempo. Dat zit toch ook in de cultuur opgesloten en heeft alles met haast en snelheid te maken dacht ik zo.
   Houdoe

  • Hallo Lady Wieser,

   Hier sta ik ook wel eens te wachten omdat mensen een praatje staan te maken. In Nederland zou ik daar ook ongeduldig van worden. Hier deerd het me niet. Ik wacht wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *