Wintertijd

Vandaag kunnen we dus uitslapen zonder en op dezelfde tijd wakker worden. Ik moet zeggen dat ik er toch nog een half uurtje bij pak. Veel mensen zijn helemaal van slag als de tijd in het voor- of najaar verzet wordt. Ik heb er helemaal geen last van. Mijn weerstation wel zie ik deze ochtend als ik de grafiek van afgelopen nacht bekijken. Tussen 1 en 3 en 3 en 1 uur gebeuren er vreemde dingen. De wind waait wel maar uit geen enkele richting ook de grafiek van de temperatuur (rode en groene lijn) maken vreemde sprongen heen en weer. Verder is er hier in Freán niets of niemand die er last van heeft. Zo ie zo is het weer van slag. De wintertijd is ingegaan en het weer denkt dat het zomer is. Lekker hoor een dag geen regen maar zonneschijn. 

Als eerste ga ik vandaag de balken van het plafond nog een keer in de verf zetten. Met 3 lagen verf is de kleur wat ons betreft goed. Met de tijd worden ze toch donkerder. Als dat gedaan is ga ik de plafondplanken in de grondverf zetten. De planken die ik allemaal op maat moest maken moeten als eerste gedaan worden. Volgens het blik grondverf mag er na 8 uur nog een laag op gezet worden. Dat zou ik willen doen, maar ik denk dat de bedoelde 8 uur bij een iets hogere temperatuur is. Beter morgenvroeg voor een tweede keer. 

Als deze planken helemaal klaar zijn, dus ook afgelakt zijn, kunnen ze hun werk gaan doen als plafond. Daarna kan ik pas de planken gaan doen die verder niet op maat hoeven worden gemaakt. We hebben namelijk niet genoeg plaats om alle planken weg te leggen en in de grondverf te zetten en af te lakken. Ik wil trouwens nog wel even kijken of de lak die er op moet dekkend genoeg is zodat er geen twee lagen grondverf op hoeft. Dan zou ik ze dus morgen in de lak kunnen zetten en kan een deel van het plafond dinsdag dicht gelegd worden.  Maar dat bekijk ik morgen.

De telescoop slinger ik ook weer aan en laat hem net als gisteren de zon volgen tot die onder gaat. Heel de dag is dat zonder storingen gegaan. Dat is mooi! Morgen met meer software nog een test doen en dan hopen op heldere nachten.

Tussen de laatste balk en de buitenmuur moet het plafond dicht gemaakt worden met de ‘afvalstukken’ van de planken die ik op maat heb moeten maken. Om die te kunnen bevestigen maak ik op de buitenmuur een balkje en op de plafondbalk monteer ik ook een balkje waar tegen de stukjes plank geschroefd kunnen worden. Deze stukjes ga ik echter niet eerst in de grondverf zetten en aflakken. Ik zet de (semi) mes en groef in de grondverf en monteer ze gelijk. Nadeel hier is wel dat ieder plankje gemeten moet worden. Niets is hetzelfde. Maar goed, na wat zagen, schroeven en schilderen zit het plafonnetje er in. Natuurlijk wil ik er nu ook de spotjes in hebben, al moeten die er weer uit als ik ga schilderen. Eigenlijk is het meer voor jullie, vast en zeker vinden jullie alleen kijken naar plankjes niets. Maar met spotjes er in vast wel. 

Als de spotjes er in zitten en ik daarvoor de bovenstaande foto’s gemaakt heb is het tijd om een rondje te gaan rijden. Het is erg mooi weer dus we willen ook wat leuks doen. Na wat weggetjes gereden te hebben komen we in Chantada uit en gaan we een bakkie doen op een terrasje. Niet te lang wat nu de zon verder weg is wordt het met korte mouwen toch wel fris. Thuis gekomen wil ik eigenlijk, ook weer voor jullie lezers, de spotjes aangesloten hebben zodat jullie een foto kunnen zien waarop de spotjes aan zijn. Je moet er wat voor over hebben voor je lezers van het blog 😉

Tussendoor

Terra en Julio genieten ook van de zon. Ook hebben zij hun intrek genomen in een voederbak waar wat stro in ligt van toen het stalletje onder het huis nog echt stal was. Nu wonen zij er. 

De beerput loot weer eens over. Dat komt niet alleen door de regen, maar voornamelijk door de buren die hem niet leeg maken. Telkens als ik aangeef dat ik vind dat de beerput te vol staat is er een goede(?) reden om hem niet te maken, zo zijn er: De beer met water is slecht, Geen tijd, Het regent dus nu kan het niet, Het heeft geregend dus nu kan het niet en vandaag wat er de volgende nieuwe reden, het mag niet volgens de wet. Daar kwam de buurman mee toen ik zei dat hij er pas twee keer een beetje uit gepompt heeft in de tijd dat wij hier wonen. Je mag blijkbaar maar twee keer per jaar mest uit rijden over het land. Dat zal best, maar je kunt twee keer een beetje doen of twee keer een hoop. Het is nu de zoveelste keer dat dat ding overloopt en die van jullie stal pomp je ook iedere keer leeg, vaker dan twee keer! 

Als het niet snel genoeg gaat naar mijn zin, dan denk ik dat we maar eens op papier gaan zetten dat stront die niet uit onze stal / beerput komt niet over ons land mag worden uitgereden. Andere laatste optie is geen koeien meer in de stal. Ik ben het onderhand beu.

26 reacties

 1. Nu je hebt genoeg licht op je aanrecht dat is fijn als je er moet werken. Inderdaad heb je gelijk at je er nu wat van gaat zeggen want dit is niet normaal meer. Ligt die beerput nu op hun grond of op jullie grond.? Leuk om te zien op de foto’s dat de katjes zich vermaken. Nog een fijne avond verder en voor straks een goede nachtrust.

  • Hallo Mieke,

   De beerput en de stal is van ons en op onze grond. De koeken en de stront is van hen. Ze moeten het gewoom uitrijden en niet iedere keer met een smoes komen waarom het niet zou kunnen.

 2. Hola,

  Iedere nieuwe blog word nu steeds flitsender dan de dag ervoor met de ontwikkelingen in de keuken. Spannend, spannend.
  De beide katten zien het ook best zitten zo te zien.
  Als er ergens problemen of misverstanden zijn dan noemen ze dat “Stront aan de knikker”.
  Daar lijkt het bij jullie ook op (helaas).

  Houdoe

 3. Gaat goed met die planken en het plafond! Toch nog twee tips:
  Wij hebben ook wat verfwerk in huis gedaan, maar de verf die ze hier verkopen geeft moeilijk een goed resultaat. Echte kleurbeits, zoals er in Nederland bestaat, kennen ze niet echt. Met de verf op waterbasisis is het best moeilijk een goed resultaat te krijgen. Het zal eerder een laagje meer dan minder zijn.
  En wellicht had je dat al in de planning, maar na het schilderen zou ik langs de balk en de muur een klein latje zetten. (ook weer schilderen…) omdat kruipend ongedierte de weg altijd weet…
  Stuur ook gerust een beetje regen deze kant op. Wij hebben in de laatste twee weken denk ik nog geen 1 mm gehad.
  Succes!

  • Hallo Henriette,

   Alles wat op de foto’s te zien is is nog niet afgewerkt. Er zijn verschillende plaatsen waar er afwerkpaltjes moeten komen en ook zijn er plaatzen waar er een koof komt omdat dat makkelijker afwerken is.
   Wat de verf betreft; Ik vindt dat de keuze hier ook maar beperkt is. En ik begrijp de termen niet altijd op de blikken, zet er gewoon een RAL nummer op! Dan weet ik waar het over gaat.

 4. Geweldig dat je ondanks je drukke werkzaamheden ook nog tijd hebt om ons al een deel van het eindresultaat te laten zien. Ik denk dat jullie buren heel blij met jullie zijn. Koeien in de stal, stiertje in de stal, beerput. Volgens mij moet je iets van je brabantse vriendelijkheid achter je laten, en ze nu maar eens vertellen waar het op staat.

 5. De keuken gaat zeker mooi worden.
  En wat een energie hebben jullie en wat een geduld met je buurman.
  Aanpakken want anders lopen ze straks helemaal over jullie heen.

  • Het gaat er steeds beter uitzien
   Hang een dompelpomp in de beerput en geen vee meer in de stal, wordt hij ook niet zo snel vol
   Of het nu overloopt of jij laat het over de akker lopen maakt ook geen verschil

 6. Hoi Rob en Sol, jullie keuken wordt een plaatje! Mooi alle lichtpunten en straks met het schitterende fornuis. Mooi kerstcadeau trouwens 👍. De foto van het raam met de natuur op de achtergrond, is een schilderij op zich. Lastig dat shit probleem met de buren. Niet accepteren. Verder ziet de toekomst er goed uit. 2023 start goed, heel veel succes in je nieuwe baan.
  Voor vandaag een mooie halloween, wordt veel aan gedaan in Spanje. Het is erg druk, op de camping waar wij staan, veel ouders hebben vakantie en kinderen zijn vrij. Wel erg gezellig, wij houden hiervan. 👍groetjes Otto & Joke

 7. Nou het plafond ziel al mooi uit met die inbouwspots en voldoende licht, heerlijk die 2 maatjes ze hebben het echt naar hun zin ,leuke foto’s.
  Fijne week,
  José

 8. Chapeau Rob….. het ziet er gelikt uit, wat een werk is er verzet. Jammer dat jullie zoveel regen hebben gehad, dat is tot daar toe, maar het feit dat het dan zo donker is. Is Sol weer helemaal op de been?
  Katjes: wat een schatjes. Je blog leest als een feuilleton. Elke dag weer wat nieuws.

  • Hallo Margriet,

   Donker, wat je zegt. Af en toe is het hier ineens donker, maar even later als de bui dan weer voorbij is dan is het weer lichter. Liefts heb ik dat het dezec dagen gewoon alleen in de nachten regent en overdag een beetje zon.
   Sol is weer helemaal beter. Ze was in het begin erg snel moe, maar nu is het weer zo als gewoon.

   • Goedenmiddag , her ziet er allemaal “knappies” uit , als het later afgewerkt is , is de keuken een plaatje. Leuk dat je het plafonnetje boven het aanrecht even de spotjes erin en aan hebt gedaan . Geweldig een zee van licht .
    De katjes beginnen al aardig hun eigen weg uit te stippelen. Wat genieten hoor lekker rollen in de zon .
    Wees betreffende de beerput maar strakker met afspraken maken en idd op papier dan weet hij waar hij aan toe is . Kiest vast eieren voor z’n geld.
    Succes met alles.
    Groet .👍👊👋🙋‍♂️🙋‍♀️

 9. Ja daar baal je van als je het van de buren moet hebben en ze laten het afweten. De keuken begint al behoorlijk goed te lijken. Geweldig die spotjes, je moet het er inderdaad nu nog van nemen want als je straks aan de slag gaat in de betaalde wereld zal je er niet zo veel tijd meer in kunnen steken.
  Die katjes zo schattig, je ziet ze groeien, nog even zijn het katten.
  Sterkte met de beerput en de buren.

  • Hallo Lady Wieser,

   Ja werken en klussen… er is hier zoveel te doen. Ik heb helemaal geen tijd om te werken voor een baas. MAar dat heb ik hem ook verteld bij het sollicitatie gesprek, hij moest er wel mee lachen.
   Die twee katten zie je idd groeien. Ze zijn ook gevaarlijk, we moeten nu onder de auto en in de wielkasten van de auto kijken voor we weg rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *