Wie Goed Doet, Goed Ontmoet

Vandaag staat de markt in Chantada op het programma. We denken dat daar misschien iets te koop is wat op een zeef lijkt. We hebben namelijk een zeef nodig met mazen van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Daarmee willen de de bonen zeven van de rest van het plantmateriaal. Helaas, wel zeven maar niet de zeef die wij zoeken. We lopen de markt over en gaan ergens koffie drinken. Na de koffie lopen we naar de Chinees, Sol wil wat voor de keuken kopen en ik kijk of ik er iets kan vinden wat dienst kan doen als zeef. De Chinees heeft alles dus ook iets wat voor in de oven is, denk ik, wat dienst kan doen als zeef. Sol vindt ook wat ze nodig heeft. Natuurlijk koop je altijd te veel bij een Chinees, nu dus ook weer. We lopen nog even naar een kraam op de markt waar we een mooie mand hebben zien staan. Wel aan de prijs, maar we willen hem om straks kastanjes te rapen. Nu nog even naar de Dia, de supermarkt. Bij het afrekenen staan we achter mensen, een stal dat wat ouder is dan ons. Ze hebben niet veel, maar uit de dingen die de kassajuffrouw zegt maak ik op dat ze niet genoeg geld hebben. Ze zetten spulletjes op zij die ze dan niet hoeven. Er gaat voor ons een nieuwe kassa open. Ik vraag aan Sol of ik het goed begrijp dat ze niet genoeg geld hebben. Ja, klopt zegt Sol. Ga die mensen dan maar even helpen met betalen, zeg ik. Goed plan vindt Sol en ze gaat naar de kassa helpt met wat ze te kort komen.

We gaan naar huis en ik ga aan de gang met de zeef. Ik maak er met wat plankjes een opstaande rand aan. We hebben nog een zelfgemaakte krat staan waar breekbare spullen in hebben gezeten. Ik maar de zeef er met touwtjes aan vast. Onder de zeef zet ik een wasmand en begin met het verwerken van de bonen.

Al werkt het niet helemaal zoals ik had gehoopt, toch werkt het voldoende. Als alle bonen in de wasmand zitten giet ik ze verschillende keren over van de ene mand naar de andere mand. Dat doe ik met vanaf ongeveer een meter hoogte, door de wind waait de wind die er nog tussen zit er tussenuit. De bonen vallen gewoon omlaag. Resultaat is ongeveer 4 kilo bonen.

Dan krijg ik een bericht dat ik op mijn ING rekening moet kijken. Als ik dat doe blijkt er een bedrag te zijn gestort als sponsoring voor de kosten die we aan de auto gaan hebben. Volgens mij komt het spreekwoord in de titel al uit. Helpen wij mensen aan de kassa die het overduidelijk moeilijker hebben dan ons, worden wij even later geholpen. Bedankt!

Geen idee wanneer het echte kastanje seizoen gaat beginnen, maar onder 2 van onze kastanjebomen liggen al een hoop kastanjes. We hebben ons laten vertellen dat er 1 euro per kilo betaald wordt voor een mix van kastanjes. Zijn de ook op maat uitgezocht, dan kun je meer per kilo krijgen voor de grotere maten. Met de nieuwe mand toog ik naar het weiland waar de kastanjebomen staan, Antares gaat mee, zij gaat stenen zoeken, zoals altijd. Met een half uurtje heb ik de mand vol. Nu moeten die kastanjes ook nog open, geen idee hoe dat moet, maar daar weet Google vast een antwoord op.

7 reacties

  1. Hoi Rob,

    Alles goed in Spanje? Lees regelmatig je blog dus ik blijf op de hoogte!

    Het Kastanje seizoen begint in Nederland in oktober maar hier levert een kilo kastanjes maar €0,15 de kilo op….. Dan kunnen we onze kastanjes beter naar jou brengen 🙂

    de mazzel!

  2. Wat een hemelse dag, het helpen van mensen die het minder hebbende, uitvinding met de zeef dat is lachen, maar het maakt z,on dag speciaal. wij wensen jullie nog heel veel prachtige dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *