Wichelroede

Nou wie bij de titel al denkt ‘onzin’ kan verder lezen tot ik water ga zoeken. Vandaag eerste Paasdag, hier hebben we er maar een. Dus is het eigenlijk gewoon Paasdag. Goed alles wat voor Pasen zit is zijn wel vrije dagen. Met Pasen zijn we in de wolken, als ik namelijk het bed uit ga is het grijs. We zijn dus letterlijk in de wolken. Ik kijk wat TV en ga een rondje lopen. Tegen de tijd dat ik vind dat Sol ook wakker mag worden, kook ik een ei en rooster een boterham. Thee erbij en klaar is het Paasontbijt. Eierdopjes zitten nog in verhuisdozen, maar het ei blijkt prima te passen in een borrelglaasje. Paaseieren zoeken doen we dus niet De laatste keer dat Sol dat gedaan heeft is geweest toen we net getrouwd waren en een van mijn neefjes ook nog Paaseieren zocht. Die is nu 19 en zoekt waarschijnlijk iets anders dan eieren 😉

Het klaart op en ik ga buiten de tafelpoten bewerken van het tafeltje voor de slaapkamer. Plan was het uit snijwerk van de poten crème kleur te maken. Maar we hebben niet de juiste penseel om dat goed te kunnen doen. Dus ik geeft er een ander effect aan. Met de verkeerde penseel verf ik het uitgesnede in de crème kleur maar schilder, zo gezegd, ook buiten de lijntjes. Ik ga er gelijk met papier over en doe dat iedere keer zo. En dan krijg je dit effect.

Als de poten droog zijn, en dat zijn ze snel van wegen de zon. Zet ik ze gelijk in de vernis en doe dat ook met het tafelblad. Sol is dan ook bezig. Die schuurt het effect wat ze wil in de blauwe verf van de inbouwkast. Sol heeft verder een luie zondag en leest de rest van de dag. Een paar uur later kan ik het tafelblad nog een keer in de vernis zetten en dan zit er genoeg verf op het tafeltje. Als het droog is kan ik het terug zetten en vastzetten in de slaapkamer. Maar dat is voor morgen.

Ik doe ook nog even wat schoonmaakwerk met de bosmaaier. Maar voor de bosmaaier is het blijkbaar ook Paasvakantie. Eerst wil hij niet starten, maar met een beetje ethanol lukt dat wel. Maar als ik nog net niet klaar ben stopt hij er mee en is niet meer te starten. Ik denk dat er een nieuwe bougie in moet. Ik geloof nooit dat de bosmaaier met Pasen is heengegaan. Het is juist een feest van de wederopstanding! Wie weet is het morgen allemaal weer goed, Jezus kreeg een vonk en stond op uit de dood, zeker weten dat een nieuwe bougie en dus een vonk de bosmaaier ook weer tot leven doet wekken.

Dan nu afhaken als je wichelroedes onzin vind. Goed, verder lezen mag natuurlijk ook. Wichelroedes heb ik al een hele tijd, die had ik in Nederland al. Plan was dat ik er water mee zou gaan zoeken in Chili op ons terrein. Je kan er natuurlijk veel meer mee dan alleen water zoeken en dat heb ik ook geprobeerd. Water zoeken moet je even oefenen en ik heb daar even wat hulp bij gehad tijden en van mijn laatste nachtdiensten in Nederland.

Afgelopen week, toen de koeien er vandoor gingen, schreef ik ook iets in de trant dat de koeien het niet leuk vinden in die wei. Een oud collega die ook met koeien gewerkt heeft vertelde over aardstralen en wateraders waar koeien last van kunnen hebben. Met de wichelroedes ben ik afgelopen week al op zoek geweest naar wat er te vinden zou zijn waar een koe last van kan hebben. Al wandelend met de wichelroedes vond ik een waterader. Je kunt dan vervolgens de stromingsrichting bepalen van het onderaardse water. Met paaltje heb ik in die kleine wei gemarkeerd waar het water (volgens mij) stroomt. Vandaag heb ik ook in de aangrenzende weilanden gezocht waar het water stroomt en heb het van bron tot (bijna) het einde gevonden. In het onderstaande plaatje heb ik ongeveer aangegeven waar het water stroomt, startend bij ‘bron 1’. De dikke blauwe lijn geeft aan dat het water bovengronds is. De dunnen is ondergronds, en rood is waar ik heb water niet meer gevolgd heb. De lange rode lijn is een stroompje wat steeds breder wordt en uiteindelijk de naam Rio Asma krijgt. 

Vind je het onzin? Dat kan en mag.

Doe je het ook en ben je er beter in dan mij als beginneling en zou je mijn werk willen controleren via een kaart of hier in het echt, dan moet je even mailen info@naargalicie.nl

4 reacties

 1. Hola,

  De verklaring die jij geeft voor wederopstanding middels een bougie had ik nog nooit eerder gehoord. Maar goed als dat bij jou grote vriend de bosmaaier werkt dan is het uiteraard o.k.
  Het begrip en toepassing wichelroede is al zeer oud maar…
  Etymologie:
  Het woord wichelen betekende oorspronkelijk voorspellen, waarzeggen en ook wel toveren

  Houdoe

 2. Ik heb 2 mensen gekend ,vader en zoon inmiddels overleden, zij werkten met de wichelroede m.n. kinderen die onrustig sliepen zij spoorden aardstralen op en het eerste wat de ouders moesten verwijderen waren elektrische dingen op de slaapkamer zoals lampjes electr. wekkers e.d. de wichelroede gaf aan waar het bedje staan moest enz. het had echt resultaat die kinderen wisten van niks dus niet beïnvloedbaar er is wel degelijk een kern van waarheid in .
  Tafeltje en kast worden mooi bijzonder dat effect aan de pootjes.
  Fijne luie dag voor Sol moet ook eens kunnen.
  Groetjes,
  José

 3. Het klopt inderdaad dat je met een wichelroede water kunt vinden Een persoon heeft dat bij ons op de berg waar we eerst gewoont hebben ook gedaan Hij heeft inderdaad water gevonden en we zouden een put kunnen slaan maar we hebben geen put geslagen maar het land verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *