Werk, Internetsnelheid En Koeien

Net als het weer starten we vandaag wat langzaam op. Het weer is een beetje druilerig. Ik wil wat gaan doen aan de stopcontacten en schakelaars op de logeerkamer. Hier zit nog oud spul en onder een van de stopcontact schakelaar combinatie zitten gaten in de muur. Mijn Schoonvader en schoonmoeder komen eind van de maand uit Chili en dan wil ik dat graag netjes hebben. De spullen heb ik dus er hoeft niets gekocht te worden.

Ik heb geen zin om gaten in de muur groter te hakken en om sleuven te frezen in de muur. Geen zin om heel het huis onder het stof te hebben voor twee stopcontacten en schakelaars naast een logeerbed. Het worden dus opbouw, maar dan anders. Geen opbouw schakelmateriaal maar ik ga iets op de muur maken wat er later misschien wel eens het hoofdschot van een normaler, dan van pallets gemaakt, logeerbed zou kunnen worden. 

Van balkje maar een raamwerk waar ik laminaat, wat we nog hebben liggen, op maak. Hier in komen dan de stopcontacten en schakelaars. Als dit op de muur zit zijn ook alle gaten tegelijk weggewerkt en hoef ik niet te hakken en breken. 

Ondertussen: Sol krijgt een telefoontje van een geheim nummer. Ze wil eerst niet opnemen, maar doet het toch met de gedachten dat het misschien iets met we te maken kan hebben. Ze krijgt een Nederlandse man aan de telefoon die haar Nederlands wil testen. Na het gesprek krijgt ze een email dat haar Nederlands voldoende is voor het werk. Nu willen ze alleen even weten hoe snel onze internetverbinding is. In de mail staat een link naar een snelheidstest. We halen 79 Mb/s. Sol geeft door wat er gehaald kan worden met onze verbinding. Dan komt er een mail dat ze niet door kan naar de volgende ronde omdat ze snelheid minimaal 100 Mb/s moet zijn. Ze is er verdrietig om! Alles is goed behalve de snelheid. 

Helaas is de snelheid van ons internet niet iets waar we iets aan kunnen doen. De zendmasten staan te ver weg en dus kunnen we niet sneller. Gekke is wel dat ik niet alleen zeg dat je voor een video call helemaal geen 100 Mb/s nodig hebt, later wordt dat ook verteld door onze internetprovider, die later deze week toch even komt kijken of er iets te doen is aan de snelheid. 

Nog steeds ondertussen: Ook mijn telefoon gaat. Het is Xavier, jullie weten wel die buurman die de tuin gedaan heeft en zo. Hij verteld dat de boerderij een beetje verderop op de berg iemand zoekt. Dat had Xavier al eens verteld, maar ja… werken met koeien? Liever iets wat bij mijn opleidingen past. Niet zo gek toch? Maar de boerderij zoekt nog steeds iemand dus met het numen wat ik van Xavier kreeg heb ik gebeld. Even later zijn Sol en ik gaan praten bij Pablo op de boerderij. Het zier er daar allemaal even wat anders uit dan dat wij dachten en het werk is toch ook even wat anders dan dat wij de buren met de koeien zien doen.

Alle koeien staan gesorteerd op leeftijd. Dus zeg maar de kleinste kalfjes links en dan helemaal rechts de oudere kalfjes. Er is een stal waar koeien staan die nog niet zwanger zijn geweest (geen idee hoe je zo’n kalf/koe noemt), daarnaast staan koeien die op de kraamafdeling staan. In de stal tegenover de kalfjes staan melkkoeien. Die doen hun ding en als ze zin hebben om melk te gaan geven gaan ze naar de robot om gemolken te worden. Alle  koeien kunnen naar buiten als ze willen en komen dan wel op verschillende weilanden terecht. 

Zoals we begrepen mag ik kiezen wanneer ik weekend wil. Koeien houden geen weekend, dus moet er iemand zijn die op zaterdag en zondag de koeien doet. Die dan werkt heeft weekend op andere dagen. De papieren om zaken te regelen zijn opgestuurd en we horen binnenkort wel wanneer ik ga beginnen. Voor mijn vader iets gaat zeggen over de achternaam van mijn oma en de werkzaamheden die ze vroeger verrichte, lijkt het er inderdaad op dat ik in oma’s voetsporen treed. Maar mijn naar pas ik niet aan naar van den Boer, en koeien ga ik ook niet melken met de hand melken 🙂

19 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Wat is dat nou jammer voor Sol en er zelf helemaal niets aan kunnen doen, echt jammer. En jij Rob , nu wordt je een echte boer. Gr. Ma

 2. Hola,

  Vanaf heden moet ik dus voorzichtiger worden met wat ik zeg aangezien er voordat ik iets te lezen krijg al rekening gehouden gaat worden met wat ik mogelijk zou kunnen gaan zeggen.
  Grappig is het wel dat je zelf de link legt met je oma wat inderdaad een boeren dochter was, wel zelf koeien kon melken en als achternaam inderdaad “van den Boer” had.
  Binnenkort ben je naast landheer dus ook COWBOY.
  Het heeft allerlei voordelen denk ik zo:
  a. dicht in de buurt
  b. in ieder geval inkomsten
  c. gegarandeerd komt je technische kennis ook daar goed van pas.

  Wel heel jammer voor Sol zeker omdat de hele sollicitatieprocedure verder goed is doorlopen.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ik zat het te schrijven en toen dacht ik daar ineens aan. Gelukkig hoef ik niet met een om gebonde krukje vroeg de wei in om koeien te gaan melken.
   A. dat is fijn. accu van de e-bike kan ik mee op en neer.
   B. die zijn meer dan als monteur in een fabriekheb ik gezien.
   C. Die komt zeker van pas. Ik heb ook een oud collega van de Faam waar ik vragen aan kan stellen. Die heeft melk robots in Nederland geinstalleer, dat is makkelijk.

   Ook Sol komt vast wat tegen waar ze wel genoege nemen met een normale snelheid.

 3. Hoi Rob,

  Een boer heeft het zelden over zijn ‘koeien’, maar over:

  Nuka – nuchter kalf, ongeveer 1 week oud, alleen met biest gevoed;
  Kalf – jong dier, ook wel ‘kuuske’ genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk);
  Pink – eenjarig kalf, ook wel ‘hokkeling’ genoemd;
  Var – jonge stier;
  Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel ‘maal’ of ‘eerstekalfskoe’ genoemd. Tot haar tweede kalf blijft ze vaars heten;
  Jongvee – alles van kalf tot vaars;
  Guste koe – niet-drachtige koe, ook wel ‘open koe’ genoemd;
  Schot – koe die voor de tweede keer afgekalfd heeft, ook wel ‘tweedekalfskoe’ genoemd;
  Stier, bul – mannelijk rund;
  Os – gecastreerde stier;
  Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel ‘droogstaande koe’ of ‘drooggezette koe’ genoemd;
  Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel ‘verse koe’ of ‘nieuwmelkse koe’ genoemd.

  Ik hoop dat je het allemaal kan onthouden….

  Bye!

 4. Goedenacht. O jé dat gaat stof voor de blog opleveren 🤣. Gefeliciteerd hoor , je moet toch ergens beginnen en al die apperatuur moet wel goed bijgehouden worden . Wie weet hoe leuk je het nog gaat vinden . Heel veel succes in elk geval alvast.
  Wat vreselijk jammer dat de telefoon-job voor Sol niet door gaat . Wat een smoes lijkt mij die afwijzing . Als die man uit Nederland haar gesprek goed heeft ontvangen moet het toch ook met andere gesprekken lukken . Jammer dat ze haar daarom afwijzen en geen proeftijd , op z’n minst, geven. Krijgen ze spijt van. Voor Sol komt er ook wel wat daar ben ik van overtuigd . Alles heeft een reden . Slaap lekker.
  Groet. 💤🤪👍👊🙋‍♀️🙋😴

  • Hallo Antoinette,

   Je slaat de spijker op zijn kop als het gaat om de telefoon job. Videobelle, tv kijken (spaans en nederlands tegelijk) het gaat allemaal en die man kon haar gewoo goed verstaan. Gelul dus!
   Volgens mij ga ik het ook wel leuk vinden bij die koeien. Al eens ergens gewerk waar een hele afdeling vrouwe werkte…. pfff wat een elende, allemaal jalours als je iets te langer met de een praat dan met de ander. Ik geloof dat de dames waar ik nu mee moet gaan werken niet zo moeilijk doen 🙂 🙂

   …..en wat je zegt, alles heeft een reden.

 5. Jammer voor Sol, kan me voorstellen dat ze verdrietig is , als het internet is aangepast nogmaals dat bedrijf benaderen misschien lukt het dan , ach en er komen nog meer kansen op je pad.
  Goed dat je deze kans krijgt bij dat boeren bedrijf , weer ervaring opdoen en wie weet wat de toekomst brengt ergens moet je een start maken.
  Succes allebei 🍀🍀
  José

  • Hallo José,

   Misschien is er aan de snelheid nog iets te doen, maar ik denk het niet. We hebben een jaar of wat geleden als het maximale er uit geperst met de provider. Maar mooi dat hij nog een keer komt proberen.
   Ik zeg altijd dat je met werk mekkelijker werk vindt. Maar misschien is dat hier niet eens nodig. Als het leuk is en ik ga er met plezier naar toen en kom met plezier weer thuis, dan is het goed. We kwamen hier wonen om rustiger te leven en geen gestress meer te hebben. Nou als koeien daar voor kunnen zorgen is het helemaal goed 🙂

 6. Veel succes tussen de koeien! Als ik je ergens mee kan helpen op het gebied van koegezondheid of de robot. Dan roep je maar.😉

  • Hoi Patrick,

   Als ik vragen heb weet ik je te vinden. In reactie op de mail. Er is een robot en die is een jaar of 15 begreep ik. Type nummer weet ik niet. En hoeveel koeien er staan wet ik ook (nog) niet. Wat die borsteltjes betreft.

 7. Hoi Rob, hoe leuk alle reacties te lezen van alle mensen die zo met je mee leven om “het boeren leven” in te stappen. Ik had vroeger ook (?) niks met melken en met een krukkie onder een koe …..tja dat je daar niet op zit te wachten….maar wie weet gaat het je wel onwijs goed bevallen, je word in bovenstaande berichten al aardig “wegwijs” gemaakt en in de natuur werken doe je nu ook al veel dus ja………en wie weet s’avonds ff een trekker mee naar huis om wat op je eigen erf of land te doen kan best handig zijn toch? Wel jammer dat Sol N(nog ) niet aan de slag kan als zoiets jammers als een paar gb ps te kort maar ja, wie weet als je provider nog met een versterkertje komt…………in ieder geval alle succes en we gaan je volgen in het boeren leven. Toppie

  • Hallo Aad,

   Gelukkig hoef ik niet met een krukkie op pad om koeien te gaan melken 🙂 Patrick Dongen die boven jou reactie staat, is een oud collega die de robot’s geinstalleerd heeft. Ik heb al meer koeie informatie van hem gehad als het gaat over de koeien die hier staan van de buren.

 8. Wat jammer voor Sol en het is wat Antoinette zegt, als dit gesprek al goed ging moeten de andere ook lukken. Hopelijk vind ze snel toch iets leuks en naar haar zin. Wat een verassing voor jou dat je dicht bij huis iets gevonden hebt en wie weet gaat het je heel goed bevallen en heb je nog voldoende tijd over om bij jezelf klussjes te doen. We blijven het volgen.

 9. Hoi Rob en Sol,

  Allereerst jammer voor Sol zeg, zo jammer! Hopenlijk vindt ze snel iets anders waar ze niet zo muggenziften. En voor jou Rob gefeliciteerd met je nieuwe baan, ik wens je er heel veel werkplezier!

  Groetjes Corry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *