Werk Hebben Is Niets, Werk Houden!

Laat ik met de koeien beginnen. Als ik de (bijna) laatste hand leg aan het hekwerk aan de wei, komt Louis voorbij. Dat was afgelopen zaterdag. Hij vraagt of ik zo even tijd heb om met een koe en een kalf te helpen die in een wei staan en naar de stal moeten. Prima hoor, ik help wel even. 

Als ik even later laarzen aangetrokken heb, en met een zaklamp aan de kant van de weg sta te wachten tot ik met de tractor opgepikt wordt, is het al aardig donker. Even later komt hij en zijn vrouw aan en ik stap ook op de tractor en we rijden verder naar de wei. Of ik het pad naar de rivier ken, vraagt Louis. Ja, dat pad ken ik. Pad is een groot woord, het is meer een karrespoor. 

Als we bij de wei aan komen moet blijkt er niet een koe, maar 3 koeien mee naar de stal te moeten en het kalf natuurlijk. Het kalf wordt in een bigbag gedaan en achterop de tractor gebonden op een soort plateau aan de tractor. Dan gaan we 3 koeien, die geen zin hebben, proberen naar de uitgang van de wei te leiden en vervolgens het karrenspoor op. Het regent, is donker en Louis wil perse dat ik een paraplu gebruik. Ik heb een regenjas aan en dus is een paraplu niet nodig. Daar komt bij dat het lastig is door een wei te rennen met een stok en een paraplu om koeien een bepaalde kant op te mennen. 

Als even later de koeien op het pad achter de tractor aan lopen en ik zorg dat de koeien dat ook blijven doen, door achter de koeien aan te lopen, zet Louis het schrikdraadapparaat weer aan en sluit de wei af. Het gaat allemaal goed tot we op de weg zijn. Het eerste stuk op de weg gaat ook gewoon goed, tot we voorbij onze oprit komen en 5 meter verder de 3 koeien denken dat het in de wei bij de andere koeien toch gezelliger is. De koeien springen de wei in en rennen weg. Het regent nog steeds, het is ook nog steeds donker en koeien kunnen heel snel rennen! De koeien gaan van de ene wei de andere wei in en halve afrasteringen maakt die koeien niets uit. Niet heel veel staan we weer in de wei bij de andere koeien, alleen aan de verkeerde kant van de schrikdraad. Als de koeien aan de goede kant van de schrikdraad staan, mogen ze daar van Louis blijven staan. Lijkt mij een strak plan, ik ben bek af.

De volgende dag tijdens mijn siësta is de vraag of ik nog een keer kan helpen. Nu zijn er ook 2 jonge gasten bij. Das mooi, want dan kunnen die rennen en loop ik achter koeien aan.

Deze week liggen er ineens allemaal larven op de grond in de keuken. Het krioelt er van. Waar komen die in godsnaam vandaan? We controleren de prullenbak, maar dat is allemaal schoon. Ze liggen ook allemaal op een punt op de vloer, precies daar waar langs de muur en het plafond een spleet zit. Zouden ze van keuken zolder komen? Als we ze allemaal opgeruimd hebben ga ik op zolder kijken. Eerst zie ik niets, maar als ik wat dozen opzij zet, dan blijkt het onder de dozen ook te krioelen van de larven. Ook zijn er al een hoop verpopt. 

Nou hebben we een tijdje terug alle dozen die in de bijkeuken in wording stonden naar de keuken zolder verplaatst. De larven blijken alleen onder de dozen te zitten die we toen boven gezet hebben. Onder alles wat al op de zolder stond zit of ligt niets op een enkele verdwaalde pop na. Goed, alles wat we op zolder hebben gezet moet er van af, en alles wat in dozen zit moet uit de dozen en de dozen gooien we naar buiten, want er moet een link zijn met de dozen. Ook een hoop van de spullen die al boven stonden, halen we van de zolder af. 

Daarna ga ik de zolder minutieus stofzuigen. Alles wat in dozen zat aan kleding en beddengoed en ander stof materiaal gaat Sol wassen. Sol informeert ook bij een plaag bestrijdingsbedrijf wat voor beest het gaat worden, dat willen we weten omdat het volgens een app (Google Lens) om de larven blijkt te gaan van de Rode Palmkever. Als dat is dan hebben we een probleem. Die is namelijk gevaarlijk voor palmbomen en die hebben wij niet, dus zit die kever ook in ander hout. Vandaag kreeg Sol de uitslag van de foto die we opstuurde naar het bestrijdingsbedrijf, het blijkt om de larve en de pop te gaan van de vleesvlieg. Niet fris, maar in ieder geval niet gevaarlijk en te bestrijden door een goedje uit een spuitbus. 

De zolder is netjes en de uitgepakte spullen kunnen terug de zolder op. Alleen gaat het niet meer in dozen. Handiger is het als we alles zo op zolder zetten in plaats van half volle in elkaar gezakte verhuisdozen.

14 reacties

 1. Hola,

  Het positieve van het verhaal met de koeien is in ieder geval dat het niet slecht is voor je conditie. Leuk is natuurlijk iets anders maar je hebt in ieder geval weer iemand geholpen moet je maar denken.
  Dat met die larven is wel een heel vervelend verhaal en met recht dat je zegt “werk hebben is niets maar werk houden”. Wat zullen jullie gebaald hebben. Eerst recent alles van de toekomstige bijkeuken naar boven en nu alles weer eraf. Hopelijk is het met een spuitbus ook meteen verholpen. Helaas maar noodzakelijk rest dan dat alles nog weer terug naar boven moet.
  Zo richting het einde van jullie 3-de jaar in Frean zaten jullie natuurlijk niet op een dergelijk karwei te wachten. Zo te horen zijn jullie wel goed geholpen door dat externe bedrijf met advies.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   het was een weekje met klusjes waar we idd geen zin in hadden. Buurman Luois was blij met de hulp. Maar nu heb ik weer genoeg geholpen voorlopig. Voor alle zekerheid gaan we van het voorjaar met dat vliegen spul aan de gang. DAt hebben we afgelopen jaar niet gebruikt, dus hebben we nog genoeg van om de alles een behandeling te geven

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat een werk met die koeien, ze hebben je lekker laten rennen jij hoef niet naar een sportschool. Ook niet met het opruimen van de zolder. Zou het kunnen dat er een dode muis in een van die dozen zat. Geen leuk werk voor jullie sterkte met het opruimen. Gr. Ma

 3. Tjonge tjonge .. soms zit het mee en soms helaas effe tegen eerst de koeien en toen de ontdekking van de larven , gelukkig is het beestje goed te bestrijden maar het bezorgd je wel een hele hoop werk , toch maar in de gaten houden of ie uitgeroeid is , dit is natuurlijk overbodige raad 😏😁,
  Fijne week verder,
  José

 4. Een beetje laat maar ik wil jullie allereerst even een gezond en fijn nieuwjaar wensen. Zijn jullie lekker mee met al die maden, maar eigenlijk moet je blij zijn het zo snel te hebben gezien. Het zal zeker geen pretje zijn als ze ontpopt zijn en een lading vliegen in jullie huis zitten. De dieren houden je wel bezig zijn het geen koeien dat wel maden c.q. vliegen. Fijne week verder

  • Hallo Lady Wieser,

   Dankje. Klopt helemaal. Ik moet er niet aan denken dat we op zolder een hoop gezoem zouden hebben gehoort en dan het zolder luik open hadden gedaan om te gaan kijken. JAkkes!

 5. Jakkes dat jullie dat hebben ontdekt maar gelukkig geen rode palmkever, maar vliegen is zeker ook niet fijn. Jullie zijn in ieder geval goed geholpen door dat ongediertebedrijf. En dan alles weer van de zolder halen schoonmaken opnieuw verpakken en dan terugzetten. Je blijft zo wel bezig en net wat je moeder zei geen sportschool nodig. Want ook het achterna rennen van 3 koeien die hun eigen weg willen volgen valt niet mee zeker niet in het donker en met regen. Nog een fijne week verder en hopelijk iets rustiger voor jullie.

 6. Hoihoi , nou dat was me het weekend wel weer . Je hebt je bewegingen wel gehad . Wat een eigenwijze beesten zijn koeien ook. Bovendien ook nog van dat weer erbij . Gelukkig niet uitgegleden 🙈 in de blub ! Nog gevaarlijk ook om zoiets in het donker te doen .
  Pff en dan die “zolderbewoners” , hoop toch echt dat je ze allemaal om zeep hebt kunnen brengen 🫣. Was een hele klus zo te zien . Ben er niet jaloers op !
  Groet . 🙋‍♀️🙋‍♂️😉🐄🤣👊👍👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *