Werk En Personeels Te Kort

Vandaag gaan we weer een dag niet werken, net als gisteren moeten we wat zaken gaan regelen. Deze keer moeten we in Chantada zijn. Natuurlijk is het nog het akkefietje met Sonja van de bank. Als we de bank binnen gaan blijkt Sonja niet op haar plaats te zitten. We moeten ook nog wat regelen aan de balie en vragen daar of Sonja vandaag nog komt. Nee, vakantie, de 8ste is ze weer terug. Prima, maar stiekem gun ik haar geen vakantie als onze zaken met de verzekering en haar fout nog niet geregeld zijn. Aan de balie moeten we een rekening betalen aan de gemeente. Het is de rekening van het ophalen van het vuil. Het is een jaarlijkse rekening en deze keer ontvangen wij hem en betalen hem. We moesten alleen even toestemming vragen om de envelop te mogen openen aan de vorige eigenaar. De post is namelijk nog gericht aan haar vader van wie ons huis was. 

Nu gaan we naar de winkel van Movistar. Daar hebben wij onze telefoon abonnementen lopen. We hebben X Gb internet en kunnen alleen bellen binnen Spanje. Daarom hebben we beide ook nog een Nederlands nummer om daarmee ook buiten Spanje te kunnen bellen. Ik geloof dat we 15 euro per nummer betalen. Er is echter wat vreemds met het nummer en de rekening van Sol. Haar maandbedrag is namelijk ineens meer dan het dubbele en op de factuur staan vreemde zaken als; Campeon 900730019 en daarachter staat 2 euro 50. Wij weten niet wat het is en de vrouw in de Movistar winkel weet het ook niet…. zegt ze. Maar ze blokkeert de bedragen en die krijgen we terug. Dan willen we weten wanneer we onze abonnementen op kunnen zeggen. O, dat kan altijd want jullie hebben geen abonnement. Mooi! Of we nu wel een abonnement willen of meer data gratis. Nee dank u, en we gaan.

Als we ergens op een terrasje aan de koffie zitten zoek ik eens op wat Campeon 900730019 is. Laat ik gelijk op een website komen van Movistar. Op de site een vraag van een nederlander of een Belg die hetzelfde probleem heeft. Als ik het zo even snel bekijk blijkt het te gaan om iets wat Movistar aanbiedt. En die in de winkel maar doen alsof ze van niets weet. Maar goed we doen vandaag de diensten van Movistar nog in de ban. We hebben een andere provider gevonden, Tiekom. Dat is Duits, en voor 11 euro 90 krijgen we 9Gb internet en onbeperkt bellen binnen Spanje naar Spaanse nummer en mogen we voor 600 minuten bellen naar Europa en nog wat landen. Ook werkt het allemaal in Zone 1, en volgens mij is Zone 1 gewoon de EU + Noorwegen en is met nummerbehoud.

Als we nog steeds aan de koffie zitten komt de echtgenoot aanlopen van de vrouw van wie we de boerderij kochten. Hij komt er bij zitten en we nemen nog een keer koffie. Via van alles en het duurder worden van alles wat we nodig hebben voor verbouwen komen we uit bij werk en dat we dat tegen het einde van het jaar moeten gaan zoeken. Wat voor werk ik zou willen? In een fabriek als monteur heeft mijn voorkeur, maar bij een installateur is ook prima, eigenlijk maakt het me niet uit wat ik moet doen. Maar hij kent wat mensen en gaat eens navraag doen. Voorlopig mogen we ook nog niet werken want we moeten nog een belastingnummer aanvragen om te mogen werken. 

Na de koffie lopen we richting de dierenarts om wat te gaan halen en daarna rijden we richting huis. Maar we moeten nog wel even op het gemeentehuis zijn voor een paar dingen. Als eerste moet de naam op de rekening voor het ophalen van het vuil worden aangepast. Dat blijkt zo gedaan en volgend jaar staat de naam van Sol op de rekening. Sol wil bij een ‘sociaal’ loket nog even wat vragen, onder andere over dat nummer om te mogen werken en om eens te vragen of er cursussen zijn om Galicisch te leren. Als we staan te wachten blijkt dat het personeels te kort in Nederland wel erg groot te zijn! Op een prikbord hangt een papier met de vraag of je in Nederland wil werken, 1750 euro netto! Het moet toch wel heel erg zijn in Nederland als je zelf bij ons op het gemeentehuis komt vragen of je in Nederland wil komen werken!

Als we aan de beurt zijn bij het loket zit er een vriendelijke oudere dame die alles gaat regelen. Maar voor de meeste dingen kunnen we beter terug komen als Sonja terug is van vakantie. Sonja! Vakantie! wat is dat toch met Sonja’s die telkens met vakantie zijn als je ze nodig hebt 😉

Als we naar huis rijden zien we een tractor staan met een grote maaimachine er achter. Dat is er een van de gemeente, zeg ik tegen Sol. Ik heb hem namelijk al meer gezien, die komt de kanten maaien, of eigenlijk af rausen. Die kijken nergens naar. Maar bij ons langs de akker staan aan langs het hekwerk en de muur de varens erg hoog aan de straatkant. Dat is iets wat ik liever zelf kort houdt, de kans is namelijk groot dat ons hetwerk of de muur er aan gaat als zij het door de hoge varens niet zien. Thuis dus gelijk de bosmaaier van stal gehaald en de varens voor de neus van de gemeente weg gemaaid.

15 reacties

 1. Hola,

  Het is met wat met die Sonja’s bij jullie. Zou dat een dekmantel zijn voor mensen die met klachten om moeten gaan?
  Dus het betaald werk gaan verrichten doemt aan de horizon. De echtgenoot van de vrouw waar jullie het huis van kochten heeft lang geleden toch al eens gezegt dat je “het maar moest zeggen” als je een baantje nodig had. Dus als zijn verhaal klopt dan kan hij wellicht ergens gemakkelijk deuren openen. Om wat voor werk in Nederland ging de oproep in het gemeentehuis bij jullie?
  Goed dat je zag dat de “bermslopers” in aantocht waren en zelf nog tijd had om erger te voorkomen. Eigenlijk geen karwei met de huidige temperaturen bij jullie.

  Houdoe

 2. Groot personeelstekort in Nederland klinkt zeer aantrekkelijk voor buitenlanders, er is daarnaast wel een groot probleem en dat is waar huis vest je die mensen Nederland is vol. ! En dat is vaak schrijnend. Goeie vaklui zijn dringend nodig maar de meeste jongelui willen een makkelijk baantje.
  Groetjes,
  José

  • Hallo José,

   Probleem lijkt mij meer het verschuiven van mensen. Polen werken in Nederland, Hongaren werken in Polen en Roemenen werken in Hongarije. Als dan de Spanjaarden ook in Nederland gaan werken…. hier is ook al niemand te krijgen.

 3. Goh, dus ze hebben in NL loodgieters en electrotechnici nodig. Wat me opvalt in Fuerteventura is dat de meeste fontaneros van buitenlandse afkomst zijn. Veel Italianen. De man die vorige week bij mij een nieuwe boiler heeft geïnstalleerd was van Marokkaanse afkomst. Hij was schappelijk van prijs. De Italianen vragen veel meer!

   • Ja maar toch. Deze Marokkaan woont hier al ik weet niet hoe lang. In ieder geval langer dan die Italianen. Anyway, ik heb die Marokkaanse fontanero het werk laten doen omdat een Spanjaard mij had verteld dat hij goed werk afleverde. En tot nu toe : geen problemen.

 4. Jullie hebben het maar druk met alle zaken die je in Spanje moet regelen, afijn we weten er alles van. Zeker in het begin heb je het gevoel dat je van hot naar her wordt gestuurd. En jullie hebben nog het geluk de taal machtig te zijn maar als je dat niet of niet goed hebt is het helemaal moeilijk. Heel veel succes met alles O ja de weg ziet er weer mooi uit.

 5. Goeiedag , de werk us weer doormidden ! Zo dat was gisteren een werkzame dag , toch fijn dat je dan weer wat van je lijst kunt schrappen . Vandaag maar weer eens naar de “zwem-poel” zo heerlijk.
  Succes met het vinden van een leuke baan . Toch fijn dat er “kruiwagens” zijn en je al wat bekend bent in de omgeving .
  Groet. 👍👊👋🙋‍♀️🙋‍♂️🙋‍♂️🐶🐾🤣🌞

 6. Jullie hebben weer een enerverende dag achter de rug met zaakjes af handelen, maar alleen die Sonja gooit roet in het eten door steeds op vakantie te zijn. Goed dat je mooi op tijd was voor de gemeentelijke vernieler langs komt rijden, beter zelf in de hand houden dan weet je zeker dat alles heel blijft wat heel moet blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *