Weipalen En Prikkeldraad

In de ochtend niets gedaan. Eigenlijk gewoon gewacht tot de buurman komt. Hij zou mij rond 12 uur ophalen om weipalen te gaan kopen in Chantada. 

….. het is iets na 11 uur als de buurvrouw Sol beld om te vertellen dat de buurman er met een kwartiertje is. Even later staat de buurman aan de deur en vertrekken we om inkopen te gaan doen.

Bij de Aira, de Boerenbond van Galicië, hebben ze de palen. We gingen er al vaker palen kopen. Vandaag wil ik 35 palen, een rol prikkeldraad en krammen om het prikkeldraad vast te zetten. We laden 35 palen in de aanhanger en de rol prikkeldraad á 250 meter en genoeg krammen. Dan krijg ik een bonnetje van de man en kan ik af gaan rekenen. En bij het afrekenen schik ik mij helemaal de rambam!! 246 Euro en centen voor 35 palen! En dan de rest nog. De palen kosten 7 Euro en 3 cent. Ik had gerekend met de prijs van de laatste keer, dat was 4 Euro 50 en was ook al duurder dan de eerste keer, want toen was het minder dan 4 Euro per paal. IK laat de rekening aan de buurman zien en die graait ergens een bon vandaan van begin januari, hij heeft 5 Euro per paal betaald. NIet normaal!

Bij het weiland leggen we de pallen in de wei op verschillende plaatsen zodat ik straks niet te veel heen en weer hoe te lopen, al heb ik dat volgens mijn stappenteller wel gedaan. Vandaag 7,08 km gelopen. Rond je met de honden, en verder alleen tijdens de weiwerkzaamheden. 

Na even wat te hebben gegeten, start ik om half 2 met het zetten van palen. Het eerste stuk gaat lekker. Als die palen staan span ik er gelijk op verschillende hoogtes het prikkeldraad op. Daarna ga ik verder met het zetten van de palen op het langste stuk. Gelukkig gaat het op dit stuk ook makkelijk, dat komt ook omdat ik besloten heb iets minder palen te gebruiken. Mijn plan was om om de 3 meter een paal te zetten. Maar gezien de prijs lijkt het mij beter om om de 4 meter een paal te zetten. Zo houd ik palen over voor een volgend project. Het langste stuk is van ingang tot ingang. Bij de tweede ingang moest ik de oude palen nog verstevigen met nieuwe en er schoren bij zetten aan weerskanten. Als dat allemaal klaar is kan ik op het laatste stukje palen zetten. Gelukkig is het het meeste van de tijd droog gebleven. Nu eerst koffie.

Laatste karwij is het prikkeldraad op het lange stuk en het korte stuk. Maar het gaat als een makkie. Komt ook omdat ik het nu allemaal op een andere manier die dan dat ik het de vorige keren deed. Nu, zet ik het prikkeldraad eerst aan de uiteinde vast, aan een kant echt vast en aan de andere kant los vast. Dan trek ik het strak en loop alle palen ad en sla er krammen in, maar die sla ik niet helemaal vast zodat het prikkeldraad er in kan bewegen. Op ⅓ van de vaste kant trek ik het dan nog wat strakker en sla hier de kram wel helemaal vast. Dan doe ik hetzelfde op ⅔ van de vaste kant en span vervolgens het los vaste uiteinde verder aan. Daarna nog een laag prikkeldraad. Voordeel van deze manier van vastzetten is dat als je bij de tweede (en of derde) laag de palen niet om trekt bij het spannen waardoor de al gespannen draad slap komt te staan. 

Hier en daar heb ik dus ook wat heel oude palen laten staan, als bewijs dat de afrastering hier al heel lang staat. Ook deze palen zet ik vast aan het prikkeldraad. Het is half 7 als ik klaar ben en opgeruimd heb. Enige wat ik nog wil doen is alle palen op een hoogte afzagen. NIet iedere paal is even diep de grond in gegaan, dus dat zier er een beetje raar uit. Maar dat is voor morgen.

12 reacties

 1. Hola,
  Jammer dat de buurman je vorige maand geen investeringsadvies gegeven heeft, naast alle adviezen die jullie altijd krijgen, anders had je toch mooi in 1 maand tijd een rendement van 40% gemaakt op paaltjes. Maar ja vorige week een bonus van 300 Euro en dus vrijwel gratis nieuwe afrastering. Geinvesteerde eigen energie niet meegeteld natuurlijk maar het ziet er strak uit.

  Houdoe

 2. Het staat er weer keurig strak bij ! Straks komen hele drommen mensen kijken hoe keurig het daar is bij de Holandés ! Netjes hoor een behoorlijk stuk.
  Groet .👍👋

 3. Het ziet er keurig uit en wat een lengte ,jammer dat deze kostenpost duurder is uitgevallen meestal kun je toch een betere prijs onderhandelen of op ze minst een afronding van de prijs, maar goed gedane zaken nemen geen keer het zei zo.
  Gisteren de foto van Orion dan denk je wat een lief beestje…(geen bedoeling bij hoor)
  Groetjes,
  José

  • Hallo José,

   Orion, nee hoor, ik zoek niets achter wat je zegt. Grootste probleem is ook dat het zo’n lieve hond is. Het gaat gewoon niet met hem in een huis, zeker niet als je niet thuis bent. Bij moet ergens komen als waakhond van dieren oid. Er loop hier zo’n hond. Die loopt heel de dag bij de koeien van Luis. Doet niets als hij op straat loopt, speeld zelfs met Antares. Maar komt niet bij de koeien als hij daar bij waakt.

 4. hallo Rob,
  het kost wat, maar dan heb je ook wat. het ziet er strak uit, en elke dag als je er langs wandelt of rijd geniet je er van. Het is een prachtige omgeving.

 5. Ziet er erg goed uit je werk loont zeker. Wel jammer dat de prijzen zo erg gestegen zijn maar je moet het toch hebben. Fijne dinsdag beide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *