Weer En De Akker

Om te beginnen heb ik niet veel te vertellen. Deze keer gingen we allebei naar ons werk, Sol in de supermarkt en ik op de boerderij. Sol werkt op woensdag en donderdag niet, en deze vrijdag is het een feestdag in Galicië en dus werkt ze ook niet. Ze heeft het erg naar haar zin, al heeft ze wel moeie voeten aan het einde van haar werkdag. Maar dat zal wel even wennen zijn. 

Na de afgelopen blogpost zijn we ook op de akker bezig geweest. De plantjes die we kochten moesten de grond in natuurlijk. Ook tomatenplanten van Louis, de huurder van de weilanden, hebben we geplant. Wel op voorwaarde dat hij zelf de tomatenplanten bijhoudt.

Onze aardbeienplanten staan eigenlijk ieder jaar weer op een plek waar ze in de weg staan. Maar daar denk ik wat op gevonden te hebben. Afgelopen week heb ik ook een hoop afval van mijn werk meegenomen, wat voor ons weer bruikbaar is. Zo ook een aantal 75 liter vaten. Daar heb ik de bovenkant van afgezaagd en in de bodem wat gaten gemaakt. Daarna heb ik ze volgeschept met grond van de akker en er aarbeienplanten in gezet. Zo kunnen de aardbeienplanten gewoon blijven staan in de grond waar ze nu in staan, maar staan ze in de weg, dan kunnen we ze verzetten. 

De keuken hebben we ook omgedoopt tot kwekerij. In eierdozen, gevuld met grond van de akker, heeft Sol van alles gezaaid. Nu maar hopen dat het allemaal uit gaat komen om het dan op de akker te kunnen planten. 

Gelukkig hebben we alles kunnen planten voor de regen. Water geven aan de plantjes is voorlopig nog niet nodig, daar het continu regent.

Omdat mijn ouders binnenkort weer deze kant uit komen, moet al het verzamelde hout, of in ieder geval, veel daarvan opgeruimd en klein gemaakt worden, zodat er plaats is voor een caravan op de camping. Nou heb ik een motorkettingzaag en een kettingzaag op accu’s, maar soms zijn net iets te dunnen stukken moeilijk te zagen. Met een kettingzaag heb je altijd twee handen nodig om de machine te bedienen. Toen ik een tijdje terug bij Frans en Jolanda was, liet Frans mijn zijn handige hand kettingzaag zien. Besteld bij Aliexpress. Ik heb er dus ook maar een uit China laten komen. Zonder accu kost het ding rond de 20 euro. Een accu heb ik niet nodig omdat de hand kettingzaag werkt met Makita accu’s. Daar heb ik al accu’s van en dus hoef ik geen accu extra. 

Het zagen van een dikke tak (ca 8 cm doorsnede) gaat gemakkelijk. Voor de ca 20 euro gaat dit apparaatje zijn geld wel waard zijn. Nu alleen nog even wachten op droog weer.

23 reacties

 1. Hola,

  Het zou een beetje onnozel zijn om uitgebreid te reageren op deze blog aangezien we een aantal uren geleden elkaar in beeld en geluid gesproken hebben. Dat je een “beetje” in de war bent met je routebeschrijving hoe wij kris/kras binnenkort richting Frean komen komt wellicht nog omdat je zelf de weg niet kon vinden van Santiago de Compostella naar Frean en daar kennelijk zo van baalt dat je niet eens meer weet welke dag het precies is en daar de hulp van je moeder voor nodig hebt.
  Kijk uit met de manier van zagen zoals je in het filmpje laat zien. Je hebt je vingers TE HARD nodig.

  Houdoe

 2. Hoi Rob en Sol,
  Ik heb ook niet zo veel te vertellen omdat we je net hebben gesproken. Maar je tomaten plantjes zien er beter uit dan die van mij. Gr. Ma🍅🌶🥒

 3. Fijn te horen dat Sol leuk werk heeft gevonden ze moet inderdaad wennen aan het ritme en goeie schoenen is van groot belang, wie vertel ik dat 😁
  Die regen is vervelend daar kun je niet veel mee behalve opvangen voor drogere tijden🤷‍♀️
  Succes met de plantjes veel werk maar dan heb je ook wat,
  José

 4. Hoi toen ik de vaten zag staan dacht ik meteen dat is klasse, de slakken en ander ongedierte dat over de grond kruipt en heerlijk van je aardbeitjes eet, komt nu van een koude kermis thuis. Je hebt er wel stro op liggen maar ik vind dit een heel goed plan, naast dat je ze kunt verplaatsen. Zo zie je maar wie niet sterk is moet slim zijn. En voor Sol na het eten lekker met de beentjes omhoog zitten. Nu bijna weekend dus fijn weekend

  • Hallo Lady Wieser,

   Ik heb het niet helemaal zelf bedacht, moet ik eerlijk toegeven. Ik heb het wel eens op internet gezien. Dat stro is ook dat er minder kans is op onkruid en zo blijven ook de aadbeien hoog en droog liggen.

 5. Weer een gezellige blog ook ik ben bezig om wat dingen te kweken zoals paprika, tomaten, knoflook. Ook een poging gedaan om aardbeien, spruitjes, uien, wortels en prei maar de enige die iets opgekomen zijn is 12 prei, 5 worteltjes. De rest helemaal niets. dus ik ga volgend jaar maar eens kijken waar ik beginnende plantjes kan kopen Want ik vind het wel leuk om te doen. Vind het tof dat Sol het erg naar haar zin heeft.

  • Hey Ron en Sol,

   Wij zijn op de terugreis, ik zal je vertellen voor mij zal het ook weer wennen zijn om te gaan werken, mag niet klagen hoor over 9 weken zijn we er weer.Blij dat Sol het naar de zin heeft. Heerlijk die handzaag Frans heeft vorige week heel werk ermee verzet.

   Goed weekend

    • Hoihoi , zeer late reactie , maar niet minder gegund. Werd het gelukkig voor de lezers toch nog een behoorlijk lange blog met veel aktie’s en nieuwtjes . We zijn weer helemaal bij🤣.
     Fijn voor Sol dat haar baan bevalt , ja helaas moeten de benen -voeten nu meer en langer werken. Geef ze,’savonds een lekker warm bad en verwen ze extra met een fijne voetencreme ! Succes.
     Het voorbereidende werk voor de “hof” of “tuin” of….? is altijd leuk en spannend of het wel allemaal op gaat komen. Hier in Spanje lukt dat meestal beter dan Nederland vooral qua temperatuur .Heel veel succes en zorg vooral dat jullie camping er keurig uit ziet voor de “kritische” gasten die reeds gereserveerd hebben ! 😉
     Wij gaan morgen voor 11 dagen kijken hoe het in Nederland gaat , hopelijk is,de regen op .🙈
     Groet .👊👍🤣👋

  • Hallo Mieke,

   Wij kopen onze plantjes bij een speciaal winkeltje, niet bij een tuincentrul oid. Afgelkopenjaar ook wortels gezaaid… helkemaal niets. Dit jaar eens op het zakje gekeken, ik moet ze pas in augustes zaaien. Knoflook was ook een probleem, tot een buurman zei dat je dat op zijn laatst in februari moet planten. Zaat uit Nederland lijkt het hier niet te doen overigens.

 6. Hoi Sol, dat is zeker wennen voor je voeten! Inderdaad s’avonds voeten omhoog en goede schoenen aan! Wat een kweekplantjes staan er klaar. Goed idee de aardbeien bakken Rob! Slakken stuur je mooi weg, zoals lady Wieser zegt! Nu nog lekker zonnetje erbij! Dan groeit en bloeit het vanzelf. Succes … goed Pinksteren daar waar het gevierd wordt! 🤗😎

  • Hallo Joke en Otto,

   Met de voeten gaat het al beter, nu dat zonnetje nog….. vandaag (donderdag) zien we het voor het eerst. We wisten eerst niet wat dat rare licht was 😉

 7. Handig Rob, de oplossing van de aardbeien……..ze liggen zo ook niet op de grond en rotten ze minder snel…….ennnnnnn je hoef niet zo de bukken bij het plukken……..goed weekend en groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *