We Zijn In De Bonen

We zijn vandaag ‘in de bonen’. Maar voor ik vertel over vandaag eerst maar even vertellen dat wij ons verstand niet verloren zijn en ‘t schort ons niet in de ons herssenen (oud NL dus hersenen met 2 s-en). We zijn dus nog wel goed wijs en het mankeert ons aan niets in onze hoofden.

In de bonen zijn is een gezegde dat stamt uit 1726 en het (kan) zoveel betekenen als; de kluts kwijt zijn; zijn verstand verliezen; in de war zijn. Kortom als zich problemen voordoen in de bovenkamer zou iemand in de bonen kunnen zijn. Als ik zo de politiek in Nederland op een afstandje volg heb ik het idee dat iedereen in ‘s lands regeringskringen in de bonen is. Maar als ik letterlijk in de bonen zit, begrijp ik dat er vandaag (zaterdag) weer iemand is die gesproken heeft met bonen in ‘t hoofd mag vertrekken. Ondertussen, nog steeds in de bonen, wil ik de politieke bonenprut liever ver van het blog houden. 

Vandaag moet de aanhangwagen leeg, daar hangen al een hele tijd planten in te drogen die ons witte bonen gaan geven. Omdat de zomer, zo lijkt, het hier wel voorbij is, is het tijd de bonen uit de peulen te halen. Het idee was dat ik dat eventjes zou doen. Helaas blijkt dat niet het geval. Van 10 tot 4 ben ik bezig geweest met de openen van de peulen. Sol komt tussen haar bedrijven door ook meehelpen. Alles in de aanhangwagen was een paar dagen geleden kurkdroog, maar nu het hier een paar dagen goed heeft geregend op momenten, trekken de droge planten weer vocht aan. Wat dus had moeten kraken, deed dat niet en hebben we alles met de hand moeten openen.

Als alles gedaan is en het meeste vuil tussen de bonen is verwijderd, breng ik de mand met bonen naar binnen. Sol gaat nu al het laatste vuil, takjes, steentjes en beschimmelde bonen er uit halen en in potten doen. Ik maak ondertussen de aanhangwagen schoon en ruim al het plant afval op. We hebben ongeveer 5 kilo bonen, wellicht zijn er lezers die denken dat we toch in de spreekwoordelijke zin in de bonen zijn, daar het toch wel erg veel werk is om 6 kilo bonen te verzamelen. 

In de bonen zijn, meer weten? Lees het hier. Er zijn natuurlijk nog veel meer spreekwoorden en gezegden met bonen.

Dan nog even over die balk die ik gister op het blog zette. Die breuk ziet er net zo oud uit als het huis oud is. Die doet dus niets meer als ik niets met het dak doe. Spanbanden is meer voor het idee, zoals ik gister ook schreef. Verstevigingen waarbij ik gaten moet boren maakt de balk alleen maar zwakker. Ik kom er verder niet aan, deze balk blijft zo nog wel 100 jaar zitten.

Eén reactie

  1. Haha goede Zondag , dat wordt dus een “bonen-winter” heerlijk ! Zit je tenminste niet op een houtje te bijten 😅🤣👍👋.gelukkig hoef ik dus niet bang te zijn dat jullie een dak OP jullie hoofd krijgen. Hele geruststelling . 👍👋👊. Groet uit een zonnig 25° Estepona .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *