We Zijn Er Klaar Mee

Nou, het moet niet gekker worden. Zoals de meeste al wel weten wonen wij in Freán. In Freán staat een boerderij met een stal, waar blijkbaar vroeger ook gewoond werd. Bij de boerderij die we kochten, horen weilanden en bos. Toen we hier aankwamen eind januari bleken er mensen, de buren, de weilanden te huren en ook de stal. Er staan hier kalveren die tot een jaar oud zijn, dan gaan ze naar de volgende stal. Onder het woongedeelte van onze boerderij zijn twee kleine stalletjes. Ook die bleken in gebruik te zijn door de buren. Daar stonden de jongste kalfjes, tot ze naar onze grotere stal konden. Leuk die kleine kalfjes, maar wij zitten niet te wachten op de stank in huis, zeker niet in de slaapkamer, van koeien poep en pies. Er hebben daar maar een paar maanden kalveren gestaan.

In het totaal hebben we +/- 8 hectare grond, weilanden, bos en een akker. De weilanden waren dus verhuurd aan de buren. Iets wat met de vorige eigenaar en tevens laatste bewoner in Freán was afgesproken met de buren. Van de dochter van de laatste bewoner, die het erfde, kregen we op een gegeven moment een contract dat stamde uit 1997 met een herziening in 2005. Omdat we niet veel van dat contract snapten zijn we naar een agrarische organisatie gegaan en hebben daar gevraagd hoe het zit met ons contract. Het contract bleek in 2006 verlopen te zijn en sindsdien is er nooit meer een nieuw contract gekomen.

Omdat er toch weleens ‘dingen’ zijn waar we ons aan irriteren, wilden we voor het komende huurjaar een nieuw contract maken. Maar daar zijn kosten aan verbonden en die wilden we niet maken. De afspraak was met de buren in het eerste huurjaar dat ze 50% zouden betalen. De 100% huurprijs varieerde verschillende keren van 1600 euro tot 100 euro per jaar. Wij hadden geen idee, omdat we toen nog geen oud contract hadden waar iets in stond over een prijs. Het werd dus 1000 euro waarvan 50% betaald zou worden omdat we met veel dingen wegwijs gemaakt moesten worden en hulp nodig hadden. Voor het tweede jaar (juni-mei) moet er dus gewoon 100% betaald worden.

In ons bos is een weiland, dat is een weiland wat de buren gebruiken. Maar er stonden zoveel meters hoge braamstruiken, dat het weiland steeds kleiner werd. Met de buurman afgesproken dat ik alles af zou maaien met de bosmaaier en dat hij het dan met de maaimachine achter de tractor helemaal klein zou maaien en de wei weer netjes en goed te gebruiken zou zijn. Ik heb dat werk gedaan in het eerste jaar dat we hier zijn komen wonen. Nu, ruim 2 jaar nadat ik het schoongemaakt heb, staan de varens en de bramen weer tot hemel. De weken dat ik bezig geweest ben zijn voor niets geweest. In twee jaar tijd heb ik 6 keer gevraagd om er wat aan te doen. Machine stuk, geen tijd, volgende week, tractor niet goed, last van mijn rug zijn  een greep uit de redenen om niets te doen. 

We hebben ook nog de beerput die met enige regelmaat overloopt, daar zijn ook allerlei redenen voor om hem maar niet te legen. Paaltjes die om gereden worden en waar niets van gezegd wordt. Van de stal, die nog redelijk was als het gaat over de rekwerken waar de koeien aan vast staan, is eigenlijk niet veel meer over. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Deze week was het betaaldag. Als de buurvrouw ‘s avond weg is en al haar beklag gedaan heeft over anderen, vertelt Sol dat ze maar 500 euro heeft betaald. Hé!? Hoe zo? Nou: De afrasteringen van de weilanden zijn niet goed en allemaal stuk. De stal is niet goed eigenlijk, de stalletjes onder het huis kunnen ze niet meer gebruiken, de ruimte (die woonkamer moet worden) waar normaal het voer staat mogen ze niet meer gebruiken, Rob maakt de stukken weiland niet goed schoon. Rob laat wilde planten staan omdat dat mooi is, er staat een tuinstoel in de wei en daarom kunnen we het gras niet maaien, we kunnen de akker niet gebruiken omdat jullie die gebruiken. En zo zijn er nog wat dingen.

Denken de buren nou echt dat wij voor 1000 euro per jaar overal nieuwe palen de grond in slaan en alles helemaal netjes houden? Moeten wij 6 van de 7 dagen per week gaan werken om het voor hun tip top te houden voor 1000 euro per jaar? We mogen ook blij zijn dat wij in ons huis mogen wonen. Onze akker mogen we niet gebruiken wat zij willen gebruiken. Dus wij mogen naar de supermarkt voor groente. Zijn ze GEK geworden! 

Het laatste uur voor de buren en de koeien in onze stal en op onze weilanden is aangebroken. Weg wezen. Er staan planten van hen op de akker en we moeten het kastje nog af werken. Voor ons is het mogelijk zakelijk en privé te scheiden, maar of dat voor hen ook geld wagen we te betwijfelen. Natuurlijk geven we het kastje als het klaar is pas mee als de kosten betaald zijn, we zijn niet gek natuurlijk. 

Blijkbaar krijgen boeren hier subsidie voor het gebruik van weilanden die ze gebruiken. Dat gaat over minimale bedragen. Dat moet natuurlijk stopgezet worden. En daar hebben we al over geïnformeerd en ik blijk een ‘mannetje’ te kennen die dat kan regelen. Hoe nu met het maaien van het gras waar de tuinstoel staat. Daar ken ik ook een ‘mannetje’ voor en als de akker volgend jaar klaargemaakt moet worden voor nieuw gebruik, dan kennen we daar ook een ‘mannetje’ voor. Zelfs voor het weiland in het bos kennen we een ‘mannetje’. Dus, we maken ons geen zorgen, we hebben ‘mannetjes’ zat 😉

Verder ook nog gezellig nieuws! Edwin en Emma, de buren waar wij afgelopen week op de koffie waren, zijn nu hier op de koffie geweest. 

14 reacties

 1. Hè wat jammer, maar dat kan inderdaad niet. Zonder overleg gewoon de huur halveren terwijl zij zich steeds niet aan afspraken houden. Rare lui, die Galliërs? Romeinen?? Galliciërs???
  Hopelijk komen jullie er uit en maken ze jullie niet zwart bij de anderen in de omgeving.
  Veel sterkte en wijsheid en nogmaals bedankt voor de gezelligheid, koffie en lekkers. De middag vloog om.
  Groetjes Anja en Wim.

 2. Hola,

  Oef, oef, de bom is dus gebarsten.
  Ik kan niet zeggen dat het helemaal onverwacht overkomt maar daarom is het nog wel jammer.
  Of jullie buren het prive en zakelijke kunnen scheiden waag ik zeer te betwijfelen en waar het toe zou kunnen leiden is natuurlijk moeilijk te voorspellen.
  Gelukkig weer wel leuk dat Anja en Wim op de koffie zijn geweest.
  Zoals ik al eerdere zei ben ik ook al bezig met de terug reis als we bij jullie geweest zijn.
  Na Frean word het waarschijnlijk Picos de Europa (kijk maar eens in de buurt van Potes). Als we daar van los kunnen komen zijn de Pyreneen weer volgende halte voordat we dan Spanje verlaten.

  Houdoe

 3. Hoi Rob en Sol,
  Wat vervelend nou met de buren. Ik hoop dat je het goed kan oplossen. Maar je wist het ze zijn altijd wat eigenaardig geweest.maar je heb in ieder geval weer gezellig visite gehad.
  Gr. Ma
  Hoi Mieke,
  Ik las in je verhaal dat jullie een nieuw avontuur gaan beleven, gezellig weer naar een nieuw huis. Ik vindt zoiets ook altijd leuk. Nieuwe dingen uit zoeken, helemaal gezellig als ik in de buurd wonden ging ik met je mee. Veel plezier met het uitzoeken van alles. Gr. Ineke

 4. Hoihoi , helaas de irritatie richting buren was er al langer. Wij hadden de boel allang ontbonden. Zo dwars en onbegrijpelijk/achterbaks. Ga er maar helemaal mee kappen , jullie redden je ook wel zonder hen. Het is nog steeds zo dat beloftes nagekomen moeten worden. Sterkte en succes met de afhandeling .
  Het kastje maak jij natuurlijk netjes af , verwacht niet anders van je , punctueel als altijd .
  Goed zo , Groet .👍👊🤷‍♀️🙋‍♂️👋

 5. Tja, Spanjaarden hebben graag “gewoontes” die veranderen in een soort recht….
  Ik raad je aan toch een advocaat een brief op te laten stellen zodat je zeker weet dat ze begrijpen dat het ernst is. Dan kun je ze ook sommeren op een redelijke termijn de stallen leeg te maken. En je hebt iets om op terug te vallen. Dat kost wel geld, maar dat is toch veiliger. Anders blijft dit eindeloos dooretteren.
  En ik zou het kastje zo als het nu is terug geven… De relatie is toch al verziekt.
  Fijn weekend nog,
  Henriette

 6. Tjeetje Rob, wat een gezeur met de buren. Je begrijpt niet waarom ze deze confrontatie met jullie aangaan, want jullie gingen toch goed met elkaar om? En wat een idiote redenaties van ze, zoals
  een tuinstoel die in de wei staat en dat ze daarom het gras niet kunnen maaien. Dan verplaatsen ze die tuinstoel toch even. Zij zijn spijkers op laag water aan het zoeken om maar niet het gehele bedrag te moeten betalen. Maar het is onbegrijpelijk als je zo goed met elkaar omgaat, dat ze op zo’n manier de bom laten barsten. Ik zou heel fijn het kastje onafgemaakt aan ze terug geven en daarbij melden: “Jullie houden je niet aan de afspraak en ik ook niet!” De sfeer zal nu toch voor altijd verziekt zijn. En gezellig bij elkaar op visite gaan, zal er denk ik niet meer inzitten. Jammer, maar zoals Johan Cruijf ooit zei, dat elk nadeel een voordeel heeft. Ook in dit geval. Je hebt het ware karakter van deze mensen leren kennen en dat is nu ook heel veel waard. Groet, Yvonne

 7. Hola Rob, siento que te haya pasado esto, al final vais que tener que pagarles vosotros a ellos por usar vuestros pastos, a esto se le llama tener mucho morro, y lo tienen. Yo todavía estoy esperando por la anualidad que me pertenecía, pero no esperaba que os hiciera lo mismo. .. Que pena!!el mal pagador siempre tiene un motivo que alegar
  😖😖

 8. Ik heb me altijd al verbaasd dat er koeien van de buren bij jullie in de stal mochten bivakkeren. En dan al die andere akkefietjes … ja, daar moet je van af, van die eenzijdige relatie. Het is verdorie jullie huis en jullie land. Wat heb je in vredesnaam te schaften met die buren? Ik snap er niets van. Misschien is het allemaal ingewikkelder dan ik denk.
  Iets anders, maar ik heb ook te maken met (Spaanse) buren die er een potje van maken en dan druk ik me heel zachtjes uit. Vorig jaar is het tot een uitbarsting gekomen. Tot aan een rechtszaak aan toe! Ik heb de rechtszaak gewonnen, maar ik heb nog steeds last van die lui. Ik krijg ze er niet uit!
  Maar wat Henriëtte zegt, zou ik zeker doen. Vraag een abogado een brief op te stellen zodat je een beetje gedekt bent.

 9. Tja de kruik gaat zolang te water tot ze breekt, rechte rug Rob, (denk dat je dat wel hebt en anders komt ie nu)………al te goed is buurmans gek……das hier wie weet wel erg letterlijk.
  Zij willen duidelijkheid nou daar komt het dan. Gaan jullie reddden, is het leuk……nee maar het leven is dat soms niet helaas. Fijn weekend en grote groet

 10. Wat een ellende soms met je buurtjes, niet alleen met Spaanse buurtjes hoor andere nationaliteiten kunnen er ook wat van. Bijvoorbeeld Engelsen die de hele avond in de tuin zitten te drinken en steeds luidruchtiger worden in de tijd dat jij wil gaan slapen is het een hels kabaal. Kan er nog wel een paar opnoemen ook Hollanders hoor. Maar pijnlijk en vervelend blijft het. Ik denk dat jullie dit best met elkaar kunnen oplossen en in goede harmonie. Ruzie is meestal niet meer te herstellen. Succes.

 11. Wat een toestand allemaal dat is echt niet leuk, Het advies van Henriette lijkt me best goed, En ik zou de buren gaan adviseren om bij hun boerderij een beerput te maken zodat jij deze kan opruimen. Er is tenslotte geen echt contract meer sinds 2006. Het is tenslotte allemaal jou grond en je kan er mee doen wat jij wilt. Denk wel dat de vriendschap die er was er flink onder gaat lijden. Wens jullie veel sterkte toe.
  Hallo Ineke,
  We verhuizen niet naar een nieuw huis maar naar een stuk grond en de eerste tijd gaan we in onze caravan wonen om alles langzaam op te bouwen.
  Fijn weekend iedereen.

 12. tsja je geeft ze een vinger.. bij onze eerste ontmoeting hadden we t ook al even over de de buren etc en weet nog dat we er allebei wat anders in stonden;) geen probleem natuurlijk dat is gedachten wisseling.En het is een goede eigenschap om mensen te vertrouwen c ker in een kleine gemeenschap.
  Maar je kent mijn verhaal peppe quero mas.. Lekker bezig .goed heid word door sommige gezien als zwakte zo ook deze man.Dan maar zo ,en je moet maar zo denken.Voordat je hier kwam wonen had je ze niet nodig dus nu ook c ker niet.Gewoon je hand op steken ola en thats it.Je komt hier wonen voor je rust en die heb je nu terug lekker bezig..Zien elkaar snel weer ouwe brabantse hooligan hasta la pasta.

 13. Knap hoor om het op een nette manier op te lossen , ik zou het niet kunnen ,ik ben recht door zee op zijn Rotterdams ,lullen en poetsen sterkte en wijsheid .
  Groetjes Hans Witte GoereeOverflakkee ( Middelharnis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *