Water En Visite.

Uit reacties op de blogpost van gisteren kan ik niet anders concluderen dat niet iedereen alles even goed leest. Er staat namelijk nergens dat WE naar Madrid gaan. Ik zet Sol morgen, zondag, af in Ourense, zij neemt de trein, gaat stemmen, gaat naar een hotel en de volgende dag gaat ze naar de Nederlandse ambassade en als ze daar klaar is pakt ze de trein naar Ourense weer en als ze daar is haal ik haar in Ourense weer op. Sol gaat dus alleen naar Madrid. Voor een vakantie hebben we nog geen tijd en dan gaan we liever ergens anders naartoe dan Madrid.

Vandaag wil ik aan het water werken bij ons in huis. Er zitten 3 afsluiters 2 voor de bronnen en een om ze te koppelen mocht een van de bronnen geen water geven. Die afsluiters zien er niet uit en het lekt ook allemaal een beetje. Nu straks voor de keuken alles toch aangepast moet worden, ga ik dit ook gelijk aanpakken. Vorige week heb ik al uitgezocht welke leiding wat is. 

Nu begin ik met het maken van een tekeningetje en zet daar op wat ik nodig heb. Dat is niet alleen voor mezelf, maar ook voor de vrouw in de ferreteria. Met de tekening waar ook op staat wat ik nodig heb is het voor haar makkelijker zoeken. Bij de ferreteria laat ik de tekening zien en leg uit wat het is en wat ik nodig heb. Geen idee waarom maar ze lijkt erg veel haast te hebben, dat is normaal nooit. Als we samen alle bakjes afspeuren naar wat ik nodig heb, vraag ik waarom alle ferreteria’s zo’n rommeltje zijn begint ze te lachen. Zou je het niet liever ingericht hebben als een supermarkt? Daar is hier geen plaats voor zegt ze, en ze vervolgt dat ze al 5 jaar in de zaak staat en dat het altijd zo was, veel weet ze te vinden maar het meeste ook niet. Goed, wat mij betreft heeft zo’n snuffel winkel ook wel wat. Ik reken af en ga weer naar huis.

De bestaande afsluiters zitten laag bij de grond en dat wil ik anders. Ook wil ik alles op een bord gemonteerd hebben wat ik dan weer tegen de muur kan monteren. Een paar dingen moet ik bestellen. Ik wil iets hebben om het waterverbruik te meten per bron en in de bron met de pomp moet een drukregelaar komen. Zetten we nu de keukenkraan open dan komt daar een straal uit van 7 bar en dat is niet nodig. Dat komt dus nog. Op het bord, een mooie plank, leg ik alles zoals het moet komen en snijd stukken slang op maat en sluit alles aan.

Daarna koppel ik de twee uitgangen, dus de aansluitingen die het huis en de stal in gaan, aan elkaar en aan een van de ingangen sluit ik een slang aan die ik ook op het water aan sluit. Voordat ik alles af monteer wil ik het onder druk hebben getest op lekkages. Als die er niet blijken te zijn monteer ik het allemaal vast op de plank. 

Tijd om het bord met alles erop en eraan tegen de muur te schroeven. Als ik daar mee bezig ben krijgen we bezoek. Vervelend, ben net lekker bezig. Ik hoor namelijk bellen, niet de deurbel maar koeienbellen. Ik kijk buiten naar het bezoek. Drie koeien uit Santa Mariña do Castro zijn aan de wandel en lopen op ons koeienpad. De andere staan nog op de weg. Loslopende koeien, en zeker deze want je rijd ze niet omver, vind ik gevaarlijk. Ik maak onze wei open en loods de 4 koeien die op de weg staan de wei in. Daarna moeten de andere 3, die inmiddels kijken wat er bij ons op de binnenplaats te zien is, ook naar de wei. Ik heb Sol gebeld om even te helpen, maar ze vind de koeien te groot. Ik loods de koeien het koeienpad weer op en loop met een omweg naar de aansluiting met de weg en stuur daar de koeien de richting in van de opening van onze wei. Als alles in de wei staat sluit ik de wei af. Sol belt de buurvrouw zodat die de eigenaar van de koeien kan bellen. Maar de buurvrouw neemt niet op. Dan rijdt ik maar even naar Santa Mariña do Castro om tegen iemand te vertellen dat de koeien van Xavier bij ons in de wei staan. Ik weet namelijk niet waar Xavier woont (nee het is niet dezelfde Xavier als waar ik het wel eens meer over heb). Het is siësta tijd als ik ergens aanklop en even later hangt er iemand uit het raam waar ik tegen zeg dat als Xavier zijn koeien zoekt, ze bij ons in Freán staan.

Ik ga thuis weer verder met het aansluiten van het water. Het bord zit tegen de muur en nu kan ik de leidingen aan gaan sluiten. Veel werk is het niet en alles is lekvrij. De krul in de slang is tijdelijk. Als de leidingen in de keuken en in de rest van het huis klaar zijn komt die op het bord en vervalt de slang met de krul. Al komt er later ook een krul in de nieuwe leiding, dat is om klappen in de waterleidingen op te vangen. Na alles nog een keer gecontroleerd te hebben is het het einde van de werkdag.

16 reacties

 1. Hola,

  Er zijn van die spreekwoorden die op zich mooi klinken zoals “wie zijn vrouw lief heeft laat ze thuis” maar dat is in jullie geval gelukkig niet het geval. Sol gaat gewoon alleen op pad om voor “even” van haar democratische rechten (stemmen) gebruik te maken en om weer te regelen dat ze ook altijd weer aan kan tonen dat ze Nederlands staatsburger is. Jammer dat jullie visite van destijds, de Nederlandse Ambasadeur, net overgeplaatst is naar Parijs anders had ze daar nog even op de koffie gekund.
  Tijdens het ontrafelen van al die waterslangen en afsluiters om er weer een SUPER mooi geheel van te maken kun je ook nog even echt cowboy zijn. Niets is kennelijk teveel zelfs je zorgplicht gevoel blijft het goed.
  Ik denk ook niet dat je je als tijdelijk weduwnaar zult vervelen.

  Houdoe

   • Hola,

    Zo ontdek ik nu dat je iets HEEL anders kan lezen dan bedoeld. Jij hoeft ze niet thuis te laten om toch lief te hebben daarom zei ik ook dat het spreekwoord NIET op jullie van toepassing is.
    Zo zie je maar hoe gemakkelijk misverstanden kunnen ontstaan.

    Houdoe

 2. Hoi Rob,
  De slangen en afsluiters zien er weer goed uit. Verstand heb ik er niet van maar dat is niet zo erg he. Ik kreeg vandaag van Corrie dat Joost met zijn dochter op de fiets naar de berg de ventoux fietst is voor een goed doel. Ik zie het mij nog niet doen. Gr. Ma

 3. Hoihoi , allereerst voor Sol een goede reis en succes in Madrid . Kom veilig terug naar Frean.
  Zo Rob die aanvoer van het water ziet er tenminste overzichtelijker uit dan voordien . Weer een knap staaltje . Spierpijn wat beter te verdragen hoop ik voor je . Idd beter met de katjes weer even naar de dokter te gaan en de hondjes voorlopig nog op afstand . Ze hebben het natuurlijk allang geroken .
  Sterkte met je “eenzame ” weekend.
  Groet 🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾😇👊👍

 4. Hallo Rob, zoals je weet lees ik dagelijks jou blog en geniet ervan. je bent van alle markten thuis, en weet precies wat je doet. samen bouwen jullie aan je paleisje (wie heb ik dat eerder zien doen)
  onze Joost gaat inderdaad samen met Nicky de Mont Ventoux beklimmen. maar ze moeten eerst 1100 km fietsen voor ze daar zijn ze fietsen ruim 100km per dag. we hopen dat ze het gaan halen.
  gisteren zijn ze vanaf Rijsbergen vertrokken. Groetjes uit Prinsenbeek

 5. Jee wat ziet dat er keurig uit! Volgens mij kan ik hier bij Reacties geen foto’s zetten. Anders zou ik je laten zien hoe de watermeterkast bij ons (appartementencomplex in Fuerteventura) er uitziet. Om te huilen gewoon. IJzeren leidingen van ongeveer 40 jaar oud. Alles lekt! Het lekt niet alleen in de meterkast, maar overal in het gebouw. El presidente van de bewonersvereniging liet onlangs weten dat het zwembad dringend gerepareerd moet worden vanwege de lekkages. Nu kost het zwembad ons 1500 euro per maand aan water. La tuberia aquí es fatal.

 6. Iedere keer ben ik weer helemaal verbaasd dat je van iets dat bij wijze van spreken meer uit het jaar 1800 is het weer van deze tijd maakt. Ziet er zo netjes uit, echt geweldig. Niet alleen dat maar je schijnt ook nog van alles verstand te hebben. Je moet het maar kunnen. Succes, ik kijk uit naar het eindresultaat. Fijne dag

  • Hallo Lady Wieser,

   We doen ons best en dan zien we wel wat er van komt. Maar mocht ik iets tegen komen waar ik echt geen kijk op heb, dan laten we het doen. MAar tot nu toe is dat nog niet nodig geweest.

 7. Met 7 bar heb je wel een hele lekkere stort douche dat redden we in Nederland niet. Ziet er goed uit rob. Nu ik dit zo lees is je dag idd zo om .met de koeien van de buurman lol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *