Voor De Eerste Keer

Vandaag ontvangen we eindelijk iets met informatie van verschillende kandidaat-burgemeester waar op we kunnen stemmen als we aanstaande zondag voor de eerste keer mogen stemmen. Vandaag gaan we ook voor de eerste keer in Castro voor een dagmenu naar een, voor zover wij weten, nieuw restaurant. Gisteren, toen we bij Emma en Edwin waren, vertelde zij dat je er lekker kan eten. We zijn al eens in Castro gaan kijken of er een restaurant is. Castro is namelijk een mooi klein plaatsje dat ook tot de gemeente Carballedo behoort. Als ik een vergelijking moet maken met plaatsen in Nederland, dan gaat wat mij betreft de vergelijking op Bergen op Zoom, Breda, en Den Bosch versus Roosendaal en Tilburg. De eerste 3 zijn mooie steden en de andere twee…. Zo is het ook als je A Barrela en Castro met elkaar vergelijkt. A Barrela, kaal en grijs. Castro, oud en ziet er gezellig uit. In het restaurant hebben we heerlijk gegeten en voor wie er ook naar toe wil je naam is Elma en zit op de hoek.

Als we thuiskomen blijkt de stroom uitgevallen te zijn. Dat is wel eens meer. En omdat bij ons in de groepenkast alle automaten aanstaan, controleren we altijd met de straatverlichting of het echt niet bij ons zit. De straatverlichting kunnen we namelijk met een schakelaar aan en uit zetten. En gaat de lamp niet aan, dan is de stroom overal uitgevallen. Volgens het weerstation is de stroom uitgevallen om 13 minuten over twee. Je vraagt je af wat er dan op het weerstation te zien is als de stroom is uitgevallen, nou helemaal niets en de grafieken blijven dan hangen op een punt.

Als het wat langer duurt gaat Sol de buren bellen om te vragen of zij alweer stroom hebben. Dan blijkt dat bij hen de stroom nooit is uitgevallen vandaag. Hummm, dat is raar, dan moet er wat met de kabel zijn. Sol gaat de energiemaatschappij  bellen en ik ga in Cas de Pedro kijken of onze kabel nog is aangesloten. 

De kabel zit nog vast. Als ik weg wil rijden komt de buurman naar buiten. We moeten de energiemaatschappij bellen, en het is al eens eerder voorgekomen, verteld hij, dat de kabel aan de paal die bij onze beerput staat stuk is gegaan. Als ik thuiskom, zit Sol aan de telefoon met de maatschappij. Er komt zo spoedig mogelijk iemand aan geven ze door aan Sol. We moeten even wachten dus. 

Ik ga ondertussen op onderzoek uit en volg de kabel van ons af richting Cas de Pedro door de weilanden. Als ik ongeveer halverwege ben kom ik bij een paal waar geen kabel meer in hangt maar er naast ligt. Dat is dus niet goed en misschien is de oude kabel daar inwendig gebroken. Verder lopen gaat bijna niet, dus ik geef Sol de locatie van de paal door zodat de energiemaatschappij daar misschien wat mee kan. 

Als ik terug ben van de wandeling ga ik toch maar wat verzinnen om stroom te hebben. We hebben een aggregaat, eigenlijk heeft het jaren in Nederland in de weg gestaan en hier ook wel een beetje. Maar we gaan het nu voor de eerste keer echt gebruiken. In de groepenkast schakel ik wat automaten uit zodat we met het aggregaat zeker geen stroom terug kunnen leveren aan het net. De draden van de zonnepaneelinstallatie koppel ik los, die doet het nu toch niet, en sluit daar een kabel op aan die ook aangesloten wordt op het aggregaat.

Als alles aangesloten is moet ik helaas de auto ook gebruiken om het aggregaat te starten. De accu van het aggregaat is slecht en ik moet het aggregaat dus met startkabel en de auto starten. Maar dan hebben we weer stroom! Met het aggregaat kunnen we geen was gaan draaien of een taart bakken met de magnetron. Maar alle vitale zaken werken weer, we hebben namelijk ook (bijna) geen water als er geen stroom is. 

Ik leg Sol uit wat er gedaan moet worden als de stroom van het net weer terug is, eerst Aggregaat uit, dan de automaat van de zonnepaneelinstallatie uit, dan de automaten met tape erover terug aanzetten en klaar. Als ik op mijn werk ben en rond 6 uur vraag hoe het staat met de stroom, blijkt het weer gemaakt te zijn. En wat was het? vraag ik. Maar ze hebben alleen gezegd dat het gemaakt is en ze hebben het aggregaat uitgezet.

Raar om niet te vertellen wat er gaande was. Maar goed, we hebben weer stroom en het aggregaat heeft het best gedaan en niet veel brandstof verbruikt. Voor de volgende keer ga ik de huisinstallatie aanpassen en een nieuwe accu kopen voor het aggregaat. Moeten we dan weer lang zonder stroom, dan starten we het aggregaat.

Iedereen bedankt voor de reacties en het begrip dat ik wat minder ga schrijven. Maar zoals ik ook zij, gaat de frequentie weer omhoog als we meer te vertellen hebben.

15 reacties

 1. Hola,

  Het zijn dus precies de spannende verhalen als in deze blog ook al ging het helaas voor jullie omdat er sprake was van “spanning loosheid” (hoe verzin ik zo’n begrip he) die we minder gaan krijgen maar gelijk heb je.
  Gelukkig kon het lang ” in de weg gestaan hebbende aggregaat” uitkomst bieden.
  Je moet dan wel weer verstand hebben wat wel en niet aan kan/moet blijven.
  Uit het verhaal begrijp ik wel dat de monteurs snel ter plaatse gekomen zijn. Perfect.

  O ja….via de mail heb ik je een verhaal/wijsheid gestuurd die misschien past in de VERHALEN rubriek en die op iedereen in welke situatie dan ook van toepassing kan zijn of is.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   We hebben zelfs het aggregaat weg willen doen. In NL heeft het op marktplaats gestaan. Hier hebben we de gedachte gehad om het naar de Oekraine te doen. Maar gelukkig hebben we het dus nog. Ja klop ik denk dat het na het telefoontje van Sol geen 30 minuten heeft geduurt voor ze hier waren

 2. Hoi Antoinette,
  Ik zal het proberen om een verhaaltje over morgen te schrijven maar ik ben meer de knutselaar en Ton en Rob zijn de schrijvers. Ik ga mij best doen. Gr. Ineke

   • Goedenmorgen , wie zei daar; elke dag hetzelfde ?
    Dit was even spannend en gelukkig snel opgelost ! Komt toch wel heel goed uit dat je er zelf verstand van hebt en al wat kunt doen. Zoals die aggregaat installeren . Dus geen Spaanse mañana.
    Als we ooit in de buurt komen ?! Gaan we Elma uitproberen altijd fijn culinaire tips .
    Een fijne dag daar , morgen 🙈”vrij weekend”!! Succes.
    Groet. 😃👊👍🙋‍♂️🙋‍♀️👋

     • Hoi Rob , liever niet ” op de koffie”? Maar als we ooit die kant nog eens opkomen , willen we zeker even gluren bij jullie. Dank alvast voor de uitnodiging . 👍😉🙋‍♀️🙋‍♂️

 3. Hallo Sol en Rob, een wat late reactie van mij op de blog van gisteren, maar logisch dat je minder gaat schrijven. Het is best heel veel werk en nu je een baan hebt en ook nog zo veel rondom het huis en de akker te doen hebt, moet je prioriteiten stellen. Ik zal het wel heel erg missen. Ik zal nu moeten gaan afkicken, ’s avonds voor het naar bed gaan las ik altijd jouw blog.
  Ontzettend handig dat je een aggregaat uit Nederland mee genomen hebt. Je weet het maar nooit en nu is hij goed van pas gekomen. En gelukkig dat het probleem verholpen is.
  Fijne dag!

  • Hallo Yvonne,

   Iedere dag het blog schrijven wordt een beetje veel, zeker omdat ik niet zo veel meer te vertellen heb nu de meeste dagen eigenlijk het zelfde zijn.
   Ik zou willen zeggen, lees de oude posts ook eens door, maar jij bent er een die al vanaf het begin 2018 mee leest.

 4. Helaas heb ik een paar blogs moeten missen , we zijn op camping in Frankrijk en er is heel slechte WiFi of je moet het kopen en dat is heel duur, heb nu alles gedownload bij de Information in het dorp dus kan ik alles inhalen,
  Groetjes,
  José

 5. Oh jee geen stroom dat kun je niet gebruiken maar dan is een generator toch wel gemakkelijk. Vorige week op de camping in Frankrijk ook een avond en nacht zonder stroom gezeten door de regen maar wij hadden wel stroom doordat we een soort generator bij hebben . Gelukkig werd het snel opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *