Volgende Week Naar Egypte

Het luik. Mijn moeder vind het niet mooi, mijn vader zegt niets over het luik en vindt het dus ook niet mooi en de rest sluit zich aan bij mijn moeder en vindt dat ik het moet schilderen. Ook kan ik misschien wat aanpassen omdat het te zwaar is. Ik reageer maar even op iedereen tegelijk, wel zo makkelijk. Het luik blijft zoals het is met de latten aan de zijkant. Wij vinden het wel mooi. Dat het luik zwaar is komt door de constructie die ik er aan de achterkant (dus de zolder kant) op heb gemaakt om ervoor te zorgen dat het een stevig geheel is. Ik heb het idee dat daar iedereen gestopt is met lezen. En dat snap ik, jullie vinden die latten niks en ik heb ze ook niet geverfd. Had je nou geconcentreerd verder gelezen, dan had je ook gelezen dat ik de latten nog moet verven en dat dat iets is voor later. Dus, de latten blijven, moeten nog in de verf en het luik is zwaar vanwege de constructie.

Vandaag heb ik in de keuken aan de schroefgaten dicht gemaakt van de latten aan het luik. Morgen kan ik het schuren en in de grondverf zetten. Daarna heb ik de muren die ik gestuct heb nog een keertje glad geschuurd en op de platen waar ik ze bijgewerkt had. Ook bleken er toch nog wat plekjes die ik gemist had en die heb ik nu bijgewerkt. Hopelijk is dat morgen droog en kan ik het schuren en daarna alles in de voorstrijk zetten.

Gisteren tijdens het lopen van een rondje met de honden zag ik de poort (?) van ons weiland aan de overkant van de weg stuk is. Dat is niet omdat het hard heeft gewaaid of veel heeft geregend. Dat is omdat er iemand tegen gezeten heeft met een voertuig. Het is een poort van schapengaas met aan weerskanten een weipaal. Ik heb wel een vermoeden wat er is gebeurt, jammer alleen dat er niet even gemeld wordt dat er een ongelukje geweest is. Maar omdat we geen Chineesche camera’s hebben hangen kan ik Chi Ying Ping niet vragen of hij bij toeval iets gezien heeft. Met het gaas van de poort kan ik niet veel meer en leg ik op een rol voor de Zigeuner die het hebben wil. De weipalen aan de beide kanten van de poort sla ik dieper de grond in zodat ze weer stevig en recht staan en ik verstevig ze met palen die ik schuin in de grond sla en vastzet aan de verticale palen. Een nieuwe poort? Nou die komt er voorlopig niet, kunnen ‘ze’ hem ook niet stuk maken.

Dan Egypte. Volgende week is daar een klimaat top. Het lijkt mij niet verstandig voor de leden van welke club dan ook om zich in een museum in Caïro ergens aan vast te lijmen. Ik denk dat ze in Egypte iets anders met zo iets om gaan dan in Europa. Maar dit terzijde. Ik denk dat ik er ook even naar toe moet. Er is werkelijk iets gaande met het klimaat. Ik was op de akker bezig in gezelschap van een hommel die ook druk bezig was. 

Heel het seizoen hebben we geen aardbeien gehad. De plantjes gingen dood, ook de plantjes die op gestuurd waren door een lezer. Ik gaf er geen aandacht meer aan. En nu, moet ik aardbeiplanten gaan verplaatsen omdat het allemaal veel minder dood is dan gedacht. Er is zelfs een plant waar aardbeien aan hangen en bloemen in zitten. Dat is iets om aan een klimaattafel te bespreken. 

Zoiets geldt ook voor de artisjok. We hadden er twee staan, een plant ging al snel dood en in de andere kwam wel iets wat op een artisjok leek, het gaf een mooie bloem en daarna ging ook die plant dood. Maar ook deze twee planten doen hun best. Er moet wat met het klimaat zijn?  Ook die moeten naar een andere plaats omdat ze midden op de akker staan. 

Tijdens het opruimen van de tomatenplanten, die nu echt dood zijn, en het plukken van de allerlaatste paprika’s blijken de chilipepers het niet op te willen geven. Van de pepers heb ik nog een halve kruiwagen geplukt. Maar nu heb ik er toch echt genoeg voor de komende 5 jaar. Net als de tomaten, paprika planten gaan ook de chilipeper planten uit de grond. Het hekwerk waar ze tegenaan groeiden breek ik ook af. We hebben voldoende kilo’s van alles kunnen oogsten. En van de pepers hadden we nog door kunnen oogsten de komende weken. Het lijkt wel of het klimaat peper in zijn reet heeft!

Als ik de stelen van de zonnebloemen aan het verzamelen ben om die op te gaan ruimen kom ik op verschillende plaatsen nieuwe zonnebloemen tegen die een centimeter of 5 boven de grond uit komen. Natuurlijk zijn er zonnepitten gevallen tijdens het verzamelen van de zonnebloemen, maar dat die pitten nu weer uit gaan schieten! De zon schijnt amper, alleen vandaag en een paar dagen terug. 

Wat wel klopt volgens het klimaat zijn de spruitjes en de prei. De eerste spuitjes kan ik gaan plukken. Lekker! Deze week hebben we dus spruitjes. Er zijn een hoop mensen die ze niet lekker vinden, maar mij mag je er ‘s nachts voor wakker maken. De prei staat er al weken hetzelfde bij, en ik heb geen idee of er aan de prei nog iets gaat veranderen dus ik trek ze maar uit de grond. 

Voor de aardbeiplanten en de lootjes die ik ervan heb kunnen verzamelen maar ik een mooi stukje vrij. Eerst moet het onkruid er af en daarna spit ik het even om, om er vervolgens de aardbeiplanten en de artisjokken te planten. Overigens heb ik geen idee of het verstandig is planten te verplanten, ik doe maar wat. Maar staan ze midden op de akker, dan overleven ze de buurman met de ploeg over een tijdje niet.

12 reacties

 1. Haha goedemorgen ,
  Bij ons zeggen ze : ” Zo’ kop zou ik ook hebben”
  Dit betreffende je luik . Groot gelijk het is jou luik en wij hoeven dat niet mooite vinden ! Over en sluit. 👍👊🤣
  Wat leuk dat je zelfs u nog wat kunt oogsten .dan moet de aarde nog een aardige temperatuur hebben . Dat hek is natuurlijk wel weer jammer dat het stuk gereden is, en geen naam achter laten. Hetzelfde gebeurt heel veel op parkeerplaatsen bij supermarkten er wordt gewoon met die karren langs de auto geschuurd of tegenaan gereden . Bij onze auto zitten ( in ca 3 jaar) overal schrammen en butsjes. We laten het maar zo ” Spaanse auto “!
  Fijne Zondag .Groet 🙋‍♀️🙋‍♂️😉👍👋👊

  • Hallo Antoinette,

   Of de temperatuur van de grond op de akker nog een behoorlijke temperatuur heeft weet ik niet, het is er wel heel nat nu. Maar ik denk de regen en de zon die nu de laatste paar dagen een paar keer geschenen heeft, heeft nog wonderen verricht. Moet ook zeggen dat als de zon schijnt ik ook gewoon in een T-shirt kan werken, het is gewoon lekker.

 2. Hoi Rob,
  Tja, dat luik, daar komen we niet uit.
  Maar je groenten hebben het heel goed gedaanwie had dat nou gedacht dat jij zo’n goede tuinder zou zijn. Fijn weekend. Gr. Ma

 3. Hola,

  Ho, ho, ho mij opvoeren omdat ik iets niet mooi zou vinden gaat toch echt te ver. Destijds toen je nog volop in de plannenmakerij zat voor jullie keuken heb ik al eens iets gezegt over het luik. Je plan was toen er een vlizotrap te plaatsen waarbij ik voorstelde er gewoon een luik in te maken. Voor een ruimte waar je toch maar zelden op hoeft te zijn is een luik alleen veel simpeler en voordeligere. Omdat jij dat toen niets vond en nu van gedachten veranderd bent wil dat nog niet zeggen dat ik het luik niets vind. Jullie moeten gewoon dingen maken zoals jullie dat zelf willen. Ik ga nu ook niet voorstellen om op ieder detail van je blog te reageren.
  Wel wil ik best een onderzoek instellen naar de hekwerk vernieler alhoewel ik nu al denk te weten wie de veroorzaker is. Helaas natuurlijk geen briefje laat staan excuses.
  Wat het gewas op het land betreft en dan met name de aardbeien. Er bestaat een ras wat ze zomerkoninkjes noemen zouden die het zijn en ook een klimaattik hebben?

  Houdoe

 4. Jawel ik had gelezen dat je het Luik nog moest verven maar het is jullie Luik👍
  Het weer is idd. van de wap zo heb je wel nog lekkere aardbeitjes enz. uit eigen tuin je ziet nu dat de regen wonderen doet dus.. vervelend soms maar zonder vocht geen leven,
  Fijne zondag,
  José

  • HAllo José,

   We vinden de regen niet zo erg, maar net als gisteren dat het een dagje lekker is om buiten wat te doen is ook niet verkeerd. En idd, die regen heeft hier alles weer in het groen gezet. Overal op alle weilanden van iedereen was alles over het algemeen bruin en dor. Nu is alles weer sappig groen.

 5. Hier heb ik ook nog steeds aardbeitjes aan mijn plantjes hangen . Ik zou heel graag Bredaseaardbeitjes willen die zijn heel zoet ken jij ze nog Rob. Die zijn niet zo groot maar echt jammie. Jammer van je hek dat is minder leuk. Je moet stro rondom je aarbeien leggen dan blijven de aarbeien schoon en krijgen ze geen plekjes. Ikzelf dacht eerst altijd dat ze dat deden om de grondsmaak weg te houden van de aardbeien en word er nu nog steeds mee geplaagt. Nog een aardige zondag samen.

  • Hallo Mieke,

   Ik ken eigenlijk alleen aardbeien van de Jumbo of AH hahahah. Dat stroo is om verschillende redenen, wat jij zegt maar ook om slakken weg te houden heb ik begrepen en ook onkruid kun je er mee weg houden. Ik moet van de week ergens stro kopen, want het stro wat de koeien krijgen zit vol met zaden van van alles.

 6. Rob, wij hebben een artsjok aan de zijkant van een kavel staan een beetje onder wat geboomte en die heeft het goed naar zijn zin daar dus die hoeft nooit verplaatst te worden, de plant sterft af en komt later weer groter terug, dus het is wel handig dat je zo een plant op een vaste plaats houd dan is het makkelijker voor je zelf een fijner voor de plant.

  Groeten Henk.

  • Hallo Henk,

   Wij hadden echt het idee dat ze echt dood waren, tot voor een paar weken terug dan toen er een weer blad ging geven. Gisteren bleek de andere het dus ook weer te doen. Nu staan ze op een vaste plaats. Daar staan ook wat andere zaken die moeten blijven staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *