Voegen

Vandaag heb ik gevoegd. Nou daar is het eigenlijk allemaal al wel mee gezegd. Einde blogpost. Maar met zo’n kort blogpost ben je eerder klaar met lezen en zit je met je kopje koffie die nog niet op is. 

Als eerste vandaag krap ik hier en daar wat rommel tussen de ruimte uit waar ik moet gaan voegen. Daarna die ik eerst nog wat aan de zijkanten bij de ramen en smeer dat nog een keer aan. Dan maar ik alles zorgvuldig schoon. Sol moet er om lachen dat ik de tegels aan het stofzuigen ben. Als dat gedaan en alles in de keuken is naar mijn wens om makkelijk en snel te kunnen werken ga ik de voegmortel aan maken.

Ik heb een zak van 5 kilo, dat is genoeg voor 10 vierkante meter. We hebben voor 16 vierkante meter tegels gekocht en daar zijn op dit moment iets meer dan 2 en een halve doors van over. Dus 5 kilo moet genoeg zijn. Ik maak eerst 2 en een halve kilo klaar en begin met de lastigste plaatsen. De buitenmuur met de ramen, de kolom en de rechter muur. Ik werk van rechts naar link en neem de vensterbank gelijk mee. In eerste instantie schrok ik een beetje van de kleur, het ziet er wel erg grijs uit. Maar als het allemaal droog is blijkt het toch het wit te zijn wat we zoeken, gebroken wit dus.

De lange muur is veel makkelijker en sneller gedaan. Daar heb ik een tweede lading voegmortel voor aangemaakt en de zak is nu op. Als ik bijna klaar ben en nog iets meer dan 1 vierkante meter moet doen is ook de bodem van de emmer te zien. Ik heb dus niet genoeg voegmortel. Jammer, maar nou ook weer niet een gigantisch probleem. We kopen komende week gewoon een keer wat bij.

Nu eerst maar even koffie en wat eten om vervolgens alles in te wassen, of hoe noem je dat, Met een vochtige spons poets ik de tegels in ronddraaiende bewegingen. Van de blauwe tegels is niet veel meer te zien. Als ik aan het einde ben met in wassen, begin ik met een droge doek weer opnieuw met het poetsen van de tegels. Nu wordt het er alleen maar mooier op, mooie glimmende tegel met de band van antieke tegels. Ik ben er erg tevreden mee kan ik wel zeggen.

Nu maar opruimen en stofzuigen, ook de tegels stofzuig ik voorzichtig af. Als ik klaar ben ga ik beginnen aan een afzuigkap die boven het nieuwe fornuis komt. Om die makkelijk te kunnen bevestigen aan de gipswand schoef ik eerst een houten plaat tegen de gipswand die ik vast van zetten op de balkjes waar de gipswand tegen zit. Met die plaat kan ik ook gelijk een randje van het plafond en de balken afwerken. Bij de afzuigkap zit een tekening die je tegen de muur kan plakken om af te tekenen waar de schroeven moeten komen. Met te tekening tegen de muur boor ik kleine gaatjes voor de schroeven en haal daarna de tekening weg.

Ik hang de afzuigkap op om af te tekenen waar er een gat in het plafond moet komen voor de afvoerpijp. Daar zijn twee opties voor. Ik maak een mooi rond gat waar de pijp door kan en de afwerkkap om de pijp weg te werken moet in inkorten. Of ik maak een vierkant gat waar de pijp én de afwerkkap door kunnen.

Ik kies voor het laatste. Het inkorten van de afwerkkap met de slijptol is geen probleem, alleen verbrand dan waarschijnlijk de lak van de kap. Ook krijg ik natuurlijk nooit een perfecte aansluiting met de planken van het plafond. Een vierkant gat met daar een afwerklaptje lang kan wel mooi gemaakt worden. Als dat allemaal klaar is en ik nog een keer opgeruimd heb, ben ik klaar voor vandaag.

9 reacties

 1. Hola,

  Dat noemen ze dus met recht “slagroom op de taart”. Het ziet er erg mooi uit en jullie zullen zelf ook wel erg voldaan zijn neem ik aan.
  De afzuigkap past zo te zien perfect bij het fornuis wat er onder moet gaan komen.
  Mooi ook de oplossing voor de doorvoer van de afzuigpijp die je gekozen hebt.
  Op naar een nieuwe werkweek met nog meer kersen op de taart.

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Het ziet er heel heel mooi uit, chapeau. En het voegen is ook goed gelukt, ben trots op je maar dat wist je al. Mooie afzuigkap trouwens past heel mooi bij je fornuis. Gr. Ma

 3. Hallo Rob en Sol,
  Het ziet er geweldig uit nu er gevoegd is en ook de afzuigkap ziet er prachtig uit zo! Je ziet het steeds mooier worden. Veel succes met nog met de rest.
  Groetjes Corry

 4. Hey Rob
  Ik sluit me aan bij de voorgangers
  Het wordt een keuken daar je straks niet meer uit wil en kunt
  Door dat je er blijft om te koken
  En eten dus je deur opening wordt te klein
  👍👍👍👍

 5. Oh dit ziet er prachtig uit het geeft een heel mooi rustig beeld nu de voegen erin zitten en de afzuigkap erboven past mooi bij het fornuis ook handig dat er zo’n schema bij zit dan hangt hij precies op de juist plaats scheelt een hoop meetwerk.
  Fijne week maar het wordt een beetje spannend met je liesbreuk / afspraak dokter ( als ik het goed onthouden heb)🍀
  José

 6. Wat een mooi gezicht nu de tegels echt af zijn en echt een mooie afzuigkap. Een kers op de taart zoals men wel eens zegt. Fijne maandag verder

 7. Nou dat is toch geweldig geworden en het is niet eens helemaal klaar, kan je nagaan als het klaar is. van die afstandsfoto krijg je nu ook een beter beeld. Ik denk dat je vrouwtje heel trots op je is.
  Hoe is het weer bij jullie, nog steeds regen, hier pas 1 dag regen, was dan ook welkom, vandaag weer zonnetje en ook welkom, al was het alleen maar dat we minder hoeven te stoken. Fijne dag tot morgen

 8. Goedemiddag , wat een geweldige afzuigkap ! idd. daar hoeft geen schouw om , dat zou zonde zijn. Het wordt een prachtig
  geheel zeker weten. Wat zul je blij zijn met je voeg resultaat , weer knappies gedaan ! Snap nog steeds niet wat je met de andere twee gaat doen , zo jammer als je zulke mooie in een schuur zou gaan verstoppen. Laat ons niet zo lang in spanning !!
  Groet . 👊👍🧏‍♀️👨‍🏭👋⚽️ straks voetbal kijken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *