Vigo En De Kerstverlichting

Er komen wat reacties binnen over het verbruik van onze pelletinstallatie. Het verbruik van 4 kilo per uur is binnen de specificaties van de installatie. Dus met de installatie is niets aan de hand. De 22 uur die ik gisteren noemde is natuurlijk niet 22 uur in een dag, de diesel installatie heeft ook geen 55 uur gemaakt in een dag. 22 uur is de tijd dat de machine heeft verwarmt en dat doet hij niet de hele dag door. Op een gegeven moment is het bij ons ook 19 graden in huis en ‘s nachts staat de verwarming bij ons uit, ook de diesel. Onze Bonpri Hydroconfort 23 heeft een minimaal verbruik van 1,2 kg tot maximaal 4,8 kg per uur. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor ruimtes er verwarmd moeten worden. Toen hij begin dit jaar ineens meer dan 6 kg per uur ging verbruiken is er een monteur van de fabriek geweest. Een vergelijk met een verbruik van een gas cv installatie in een ander huis is gaat natuurlijk niet op. Onze twee installatie gebruiken hetzelfde radiator systeem en verwarmen daarmee dus dezelfde ruimtes. We wisselen van installatie door afsluiters open en dicht te zetten.

Plan is dat ze later op de dag naar Vigo gaan voor de, blijkbaar, overdreven Kerstverlichting aldaar en om die eens met eigen ogen te zien. Voor het zover is kan ik dus wat doen. En nu het in de afgelopen blogpost toch over de pelletinstallatie ging ga ik daar wat aan doen. 

Soms hebben we aan de pellet installatie een storing, hij staat dan uit zonder dat een van ons er wat aan gedaan heeft. Vreemde is alleen dat dat probleem zich voor het eerst voor heeft gedaan toen Terra en Julio los rond gingen lopen. Die twee vinden het blijkbaar leuk om met kabels te spelen, zo ook met de aansluitkabel van de pelletinstallatie. De kabel die in het stopcontact zit is er zo een die je ook in een soort stopcontact steek in de installatie. Tijdens het spelen trekken zij die er een beetje uit en dan is er dus geen verbinding meer. De aansluiting zit laag bij de grond en dat ga ik aanpassen zo dat die twee donderstralen er niet meer bij kunnen. Eerst moet de installatie een beetje uit elkaar gehaald worden om er bij te kunnen. Daarna moet ik wat gaten maken en kan ik de aansluitingen inbouwen. Ook het kastje voor de WIFI verbinding monteer ik op de installatie, zo kan er een kabel verdwijnen. 

Als alles klaar is mag de komende dagen het huis verwarmd worden op pellets. Ik zou ze liever niet gebruiken om de reden die ik gisteren beschreef, maar als ze te lang in een vochtige schuur liggen is dat ook niet best voor de kwaliteit van de pellets.

Het weer wordt hier steeds slechter en de wind doet ook aardig zijn best. Ik vraag Sol of ze nog naar Vigo wil. Ze kijkt even uit het raam een zegt dat ze liever een andere keer gaat. De Kerstverlichting van Vigo zal dus nog even op ons moeten wachten, maar het is ook nog geen Kerst dus we hebben nog even en anders is er volgend jaar weer een keer Kerst.

Ik ga in mijn gereedschapshok wat prullen en als ik het te koud krijg ga ik binnen voor de buis zitten. Ik zou bijna zeggen “het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van Sinterklaas” maar ja, die is thuis en heeft nu vakantie. Maar ook zonder de Sint maken we er een heerlijk avondje van 🙂

10 reacties

 1. Hoi Rob,
  Heel goed dat heerlijke avondje, gewoon genieten , Je vader zit heerlijk voor de TV hij heeft het groene knopje ontdekt en hoef dus niets meer te missen. Wij hebben ook niet zo veel gedaan . Is ook wel eens lekker. Gr. Ma

 2. Hola,

  Ik zit welliswaar voor de buis mijn passief wereldkampioenschap sport te beoefenen maar net als echte voetballers heb ik nu ook heel even rust. Om in jou termen te blijven koffie dus. Goed dat je het gevonden hebt waatt die twee donderstralen met kabels gedaan hebben. Goed ook dat je een toelichting geeft qua uren van je pellet gebruik en ons geen haartverzakking bezorgt. Ik dacht trouwens dat de ruimte waar de verwarmingsketels staan niet echt vochtig was.

  Houdoe

 3. Goedenmorgen .
  Wat een perikelen toch al die kachels en dat in Spanje ! Mensen denken dat het hier altijd warm is .
  De Kerstfoto’s van Vigo houden we tzt dus nog tegoed 😅. Zo gaat het hier ook als we iets plannen . Beter spontaan te gaan dat lukt vaak beter 👊👍.
  Ik ga m’n terras “moddervrij” maken en lekker met water knoeien ! Het zonnetje schijnt weer en alle buien en wateroverlast zijn (bijna) vergeten.🤔
  Fijne dag daar .
  Groet. 🤜👋😁

  • Hallo Antoinette,

   Ja, klopt, zo spontaan ergens naartoe rijden is leuker en beter,. Maar Vigo is zeter een uur rijden, dus een beetje plannen is dan beter wat mij betreft. En wat je zegt, warm is het hier niet altijd.

 4. Wij hebben hier (Fuerteventura) de laatste week ook wat regen gehad. Niet veel. Maar iedereen was er blij mee. Behalve de toeristen dan. Die komen juist voor de zon. Die trouwens weer terug is. De temperatuur is nog steeds lekker. Zo’n 23 tot 25 graden. Echt, ik ben zo blij dat ik in Fuerteventura woon. Ik heb geen stookkosten. Hoef me niet druk te maken zoals bijvoorbeeld de mensen in Nederland die zich blauw betalen aan de energierekening. Ik was onlangs zelf een paar dagen in NL en logeerde bij iemand die de verwarming een paar uur per dag aan had staan. Alleen in de huiskamer. De rest van het huis overal de verwarmng uit. Hij liep dik ingepakt en met een muts op rond in huis. En dan lees ik dat er mensen zijn die helemaal de verwarming niet meer aan hebben staan en zich behelpen met waxinelichtjes of iets dergelijks. Verschrikkelijk! Nee, ik prijs mijn zegeningen.

  • Hallo Marian,

   Het is natuurlijk wel te begrijpen dat de verwarming laag staat met de prijzen in Nederland. En dan dat gestegel over het prijsplafond. Moet wel zeggen dat koud slapen wat ons betreft geen probleem is. We hebben geen verwarming op de slaapkamer en in Nederland is die op de slaapkamer nooi aan geweest.

 5. Sorry hoor, maar van je verhaal heb ik natuurlijk niets begrepen. Ik ben ook allerminst technisch.
  Maakt niet uit als de anderen het maar wel begrijpen. Ik snap wel dat het niet de bedoeling is dat de katjes de kabels er uit kunnen trekken. Ook hier is er van alles en nog wat voor moois te bekijken voor de kerstmis, de prachtigste kerststallen. In de urbanisatie is al vroeg de kerstverlichting opgehangen, geeft een heel aparte sfeer, wel gezellig. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jullie is met de kerstverlichting maar meestal is het best de moeite waard om een keer te gaan kijken. We horen het wel als jullie zijn geweest. Veel plezier dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *