Vervolg: Op De Akker

Gisteravond zijn we nog even plantjes gaan kopen in Chantada voor op de akker. Het grootste deel daarvan hebben we gisteravond ook gelijk geplant toen de zon ver weg was.

Maar voor er geplant kon worden heb ik eerst de akker klaar gemaakt. De buurman heeft een paar weken geleden eerst de akker met een rotereg bewerkt. Deze week is hij er met een ploeg overheen gegaan. Met een ploeg krijg je ruggen op je akker, die zijn soms handig, maar in ons geval niet. Ik weet dat er nog een machine is waarmee je een akker nog een keer kan behandelen zodat het weer vlak is. Ik heb het gedaan met een hark en nu is het ook vlak.

Vorig jaar wisten wij helemaal niets van akkerbouw en plantjes. Nu dat we nu alles wel weten maar wat we zeker wel weten is dat we voor 2 personen een grote akker hebben en we dus de plantjes niet net zoals vorig jaar dicht op elkaar gaan zetten. Vorig jaar bijvoorbeeld stonden de tomaten zo dicht op elkaar dat ze in elkaar groeide. Nu staan ze op ongeveer 1 meter 20 uit elkaar. De indeling hebben we ook wat logischer gemaakt. We hebben, voor zo ver als mogelijk, planten die min of meer dezelfde waterbehoefte hebben en min of meer op eenzelfde manier groeien in een lange lijn gezet. Dus, tomaten, paprika en pepers staan in een lijn. Uien en prei ook. en zo hebben we geprobeerd dus een voor ons logische indeling gemaakt. 

Op de akker staan nu; aardappelen, (zoete) maïs, zonnebloemen, wortels, aardbeien, uien, prei, broccoli, spruiten, tomaat, peper, paprika, sla, radijs, venkel en nog zo wat. Om trouwens lavendel niet te vergeten.Die is niet om te eten, maar we hebben nog plek zat. De lavendel is voor als het straks planten zijn voor in de tuin.

Hier en daar heb ik markeringen aangebracht zodat we weten waar we wel en niet kunnen lopen. Ook om te herkennen dat we ergens iets gezaaid hebben. In het begin zal het natuurlijk ook op onkruid lijken. We hebben nu nog wat ruimte over en zien wel wat we daar nog weg zetten. Een strook van 3 meter bij X meter is gereserveerd door de buren. Die heb ik dus ook niet vlak geharkt natuurlijk. Mogen ze zelf doen. Wat ze er gaan zetten weet ik niet. Ik dacht iets voor de varkens.

Dan moest ik nog wat schilderen aan het salontafeltje. De poten heb ik woensdag in de grondverf gezet en vandaag hebben ze de kleur blauw gekregen als de inbouwkast. Alles in de zon laten drogen zodat er ook al een laag vernis over kon. Tafeltje is nu helemaal klaar.

Tegen een uur of 3 ben ik eigenlijk klaar met alles wat ik vandaag gedaan wilde hebben. Wat mij betreft vandaag dus ‘klaar avond’. Al is het lekker weer ik moet me deftig aankleden, korte mag niet. Vandaag moeten we naar de officiële (her) opening van de plaatselijke supermarkt in A Barella. Dat is straks om 20 uur. We zijn benieuwd.

Dieren in het nieuws:

Foskie is een mannetje.

Koe en kalf waar ik gisteren over schreef zijn helemaal tip top.

17 reacties

 1. Hola,
  Goed bezig met de akker zeker ook gelet op de ervaringen van vorig jaar toen je half Galicie te eten kon geven incl. De varkens van de buren. Wij doen het met minder inspanning en maar goed ook omdat het steeds rond de 30 graden is. Vandaag vanaf de camping eerst naar de Mond Ventoux gereden en daar staat altijd veel wind en heerlijk rond de 20 graden. Via een heerlijke lunch op een gezellig terras ergens onderweg ook nog heel de Gorge du Ardech gereden. Rob jij weet nog wel dat wij samen ruim 40 jaar terug daar 1 uurtje stroomafwaarts zouden gaan kano-en. Dat liep “Iets uit de klauw” en werden het 10 uurtjes. Paniek bij de achterblijvers en politie deed niets. Zullen we het nog eens over doen?
  Een heel fijne avond bij de heropening van de supermarkt.
  Houdoe

  • Hoi Pa en Ma,

   Al is het hier, gelukkig, geen 30 graden was het wel zweten op de akker. Maar even later kon ik natuurlijk wel even wat koels drinken in de zitkuil in de schaduw van de partytent. Ja die kano tocht dat weet ik nog wel. Weet zelfs nog wat we voor bij een strandje aan de rivier kwamen waar een naakte vrouw lag.

 2. De akker ziet er al gelikt uit en nu groeien jongens🍀
  Geluk voor koe en kalf goed afgelopen en veel geluk met Foskie.
  Pa en ma zijn al goed op weg leuk om ook iets van jullie reis te horen , wij vertrekken morgen die kant op.
  Groetjes
  José

  • Hallo Jack,

   Warm of niet… we gaan gewoon door en dat zonder siesta.
   Ik heb verschillende boeken voor de moestuin, ik weet alleen niet van wie, misschien ook wel van Wim.

 3. Goedemorgen , zooo je hebt weer “bergen” verzet ! (geen last meer ?)Duimen nu voor een voorspoedige oogst. Hopelijk genoeg water daar .
  Gelukkig dat alles goed gaat met Moeder en kind-koe .
  Leuk dat Foskie een jongetje is , zijn we daar ook weer van op de hoogte🤭.
  Leuke heropening geweest ? Geen flauw idee hoe dat in Spanje gaat , maar vast wel met een “drankje” !
  Fijn weekend samen . Wel geregeld over je akker lopen en praten tegen je plantjes , vinden ze gezellig .
  Groet . 🙃😄👍👋

  • Hallo Antoinette en Ben,

   Praten tegen plantjes? Nou ik kan je vertellen dat ik dat ook doe. Ook tegen de bomen in het bos heb ik regelmatig wat te vertellen. ….nee, ik maak geen grapje.

   Last… tijdens het werken of bewegen niet, zitten en slapen wel 🙁

 4. Rob en Sol, voor het 2e jaar zijn jullie pas landbouwers! Dan al zo in de gaten hoe en wat! Petje af! Dat wordt gevarieerd eten uit eigen tuin! Het is bij jullie niet warm genoeg voor fruitbomen? Leuk het 2e hondje, zeker omdat ze elkaar accepteren. Jouw ouders kiezen een mooie route om zo naar jullie te rijden! Het is inderdaad warm, wij zitten in Conil de la Frontera en met zeewind erg goed uit te houden! Mooi weekend gewenst allemaal 👐

  • Hallo Otto en Joke,

   Ja ja, we doen ons best op de akker. We krijgen ook wel hulp hoor hoe we dingen moeten doen. Daar luisteren we overigens niet altijd naar 🙂 Fruitbomen doen het hier ook goed. Er stonden er hier een hoop. Maar die waren zo verwaarloosd dat ik die allemaal om heb moeten zagen. We hebben nu verschillende fruitsoorten staan, alleen geven die dit jaar nog niets.

 5. Hoi Rob en Sol,
  Wij zijn Jan en Liset en sinds juli 2020 geëmigreerd vanuit Nederland naar Galicië dorpje Friol.
  Graag zouden wij met jullie in contact komen.

 6. Prachtig dat jullie zo zelfsuporting zijn geworden door je eigen groente te verbouwen en nu hopen op een mooie oogst En de route die je ouders doen is erg mooi. Wij zijn daar ook al een paar jaar wezen kamperen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *