Verven En Een Vensterbank 

De werkzaamheden in de keuken liggen even stil. De balken voor het plafond blijken wat groter kwa afmetingen dan ik dacht en nodig vindt. Voor het gemak zijn de banken 3 meter 50 lang. Om de hoogte en de breedte te bepalen blijkt er een formule te zijn. Je deeld de lengte, in centimeters, door 5 dan heb je de breedte in milimeters. Voor de hoogte deel je de lengte, ook weer in centimeters, door 2 en je krijgt de hoogte in millimeters. In ons geval zouden er voor het plafond van de keuken 9 balken nodig zijn 70*175 van 3,5 meter lang. Lijkt mij een beetje overdreven voor een plafond met daarboven een zoldertje waar alleen plaats is voor de Kerst spullen. Mijn vader heeft een oud collega, die nu als zelfstandige in de bouw werk. Misschien weet hij beter dan een formule op internet, waar ik ook dingen over lees dat de formule niet meer klopt bij langere balken. Mijn vader vraagt hem naar de beste maten voor de balken. Hij komt met dezelfde maten en legt daarbij uit hoe het te berekenen. Het gaat om dezelfde formule. Vandaag dan maar bedrijven in de omgeving gemaild naar prijzen van balken. Ik wacht nog op antwoorden, vandaar dus ook dat het werk in de keuken even stilligt. 

Dus tijd om verder te gaan in de eetkamer waar ik gisteren de muren waar de verf er af komt heb ingesmeerd met voorstrijk. Alles is droog, dus tijd om te gaan verven. Helaas blijk ik nog maar een heel klein beetje verf te hebben en het andere blik wat ik dacht te hebben heb ik niet. Eerst het kleine stukje muur dan maar waar ook de verf los kwam. Tegen de tijd dat ik dat gedaan heb en koffie gedronken heb, zijn de winkels in Chantada open. Ik ga een blik verf halen. In de winkel laat ik een foto van het blik zien wat ik nodig heb. Het is een kleur die gemaakt moet worden. Ik wil graag twee blikken. Prima, zegt de man, over een kwartiertje is het klaar. Ik stap weer in de auto en ga ergens kijken waarvan ik dacht dat er een verlaten gebouw stond. Er staat een gebouw, maar er staat een auto bij, dus zo verlaten zal het wel niet zijn. Ik ga weer terug naar Chantada naar de verfwinkel. Er staat een Engels sprekende man in de winkel. Ze kennen elkaar blijkbaar. Als de man weggaat, biedt de man van de winkel zijn excuses aan. De man die net vertrek is een vriend van hem en die heeft problemen gehad en dat moest besproken worden en daarom is mijn verf nog niet gemaakt. Over 10 minuten is het klaar. Oké, ga ik aan de overkant koffie drinken.

Aan de overkant van de straat, staan bij de ingang van een winkel 3 grote flessen water. Dat zien we wel eens vaker staan. Toen we nog geen idee hadden waar het voor was, dachten wij dat het misschien water was voor mensen onderweg naar Santiago de Compostela. Niet echt fris als jan en alleman uit dezelfde flessen drinkt, voor je het weet kom je in Santiago aan met lippen die er uitzien waar de Apenpokken niets bij zijn. Toch maar eens gaan zoeken op internet. Op een site van Rob, een Nederlander staat een klein stukje over de flessen. Het blijkt een middel te zijn om honden niet tegen de gevel aan te laten plassen. Nou, dat is wel heel iets anders dan dat wij dachten. Dus een fles water tegen een plassende hond. Je moet er maar opkomen. 

Na de koffie zijn de blikken verf klaar en ga ik naar huis. Thuis ga ik gelijk beginnen met schilderen en daar ben ik zo mee klaar. 

Sol wil iets gaan doen aan de kast van de buren. Die moet namelijk voor er werkelijk iets aan gedaan kan worden even schoongemaakt worden met een sopje. Ik moet daarom, zeg maar, al het hang en sluitwerk demonteren. Als ik de deurtjes eraf heb gehaald komen me stukken hout tegemoet. Voor ik alles kwijt raak, lijkt het mij beter de stukken gelijk terug te lijmen. De deurtjes liggen op de operatietafel.

Even later gaat Sol met een sopje aan de slag om de kast schoon te maken. Ik ga ondertussen verder met de vensterbank bij het raam in de eetkamer, Die moet nog vast gekit worden. Dat is zo gedaan natuurlijk. Aan de bovenkant van de nis waar het raam in zit moet ook nog wat gedaan worden. Daar is pleisterwerk weggehaald om het raam te monteren en daar moet nog wat terug tegen.

Nou ben ik niet zo’n goede stukadoor, maar met hout kan ik wel wat en mooie stukken hout hebben we nog genoeg. Tegen de bovenkant ga ik ook een stuk hout maken wat er ongeveer zo uitziet als de vensterbank. Eerst maak ik een model van dunne MDF. Daarna zoek ik een mooie plank, die dat nu nog niet is.

Ik zaag hem op maat, pas de plank en ga hem schuren. Daarna moet hij in het goedje gezet worden tegen houtworm. Daar krijgt de plank een paar lagen van. En als dat droog is kan de eerste laag vernis er op. Morgen kan de plank er tegen gemaakt worden en dan is het raam helemaal af.

14 reacties

 1. Zo Rob daar gaat mijn mooie plank. Het is een goed idee om het zo te doen, zal er mooi uit zien. En de muur die afbladderende ziet er ook weer goed uit. Vandaag zijn de pakketten op fe post gegaan. Gr. Ma

  • Rob, wij komen vaker in Benicásim en daar zien we in het centrum vooral, óók plastic flessen met water op de hoeken of tegen gevels staan. Wij vroegen ons dat ook af. Toen hoorden wij ook het verhaal van dat het was om plassende honden tegen te gaan!👍

 2. Hola,

  Wat de balkenmaat betreft zou ik toch nog maar even goed nadenken. Het hoeft immers geen zolder te worden om op te leven en of veel zwaar spul op te zetten. Kerstballen en zo wegen immers niet zoveel of je moet ze van gietijzer hebben.
  Die flessen water is iets waar ik nog nooit van gehoord had maar als het helpt is het een weetje met een gat in de markt. Zou het ook tegen plasgrage andere levende wezens helpen?
  Het opkappen van buurvrouws kast is dus geen opknappen maar restaureren. Maar wie weet komt naast de liefde voor oude verlaten gebouwen zo ook nog eens liefde voor kasten etc.
  Ik duim voor de verf die je nu aangebracht hebt. Zal even tijd kosten voordat je een goed oordeel kan vellen. Perfecte oplossing bedacht voor het afwerken aan de bovenzijde van het eetkamerraam

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ik heb nog even verder gelezen over balken. Het eigengewicht en de doorbuigfactor hebben er ook wat mee te maken. Dat was iets wat in de aangebouwde schuur in de klaverweide ook was. Daat zat een zonk in het dak. Tot nu toe kan ik balken van 7 meter kopen van 10 bj 15 centimeter. Misschien laten we ze dan toch in het zicht en komt er dan een vloer van dikke schroten op.

   • Hola,

    Als je inderdaad kiest voor 10×15 balken en zwaardere schroten erop dan kun je het inderdaad perfect in het zicht laten. Met lichter balken hebben wij dat op de slaapkamer. Als je daarvoor kiest denk dan goed naar hoe af te werken in verband met onderhoud. Als ik een andere reactie van jou lees dan komen de balken op jou lengte die nodig is op 35 Euro/stuk. Ik neem aan dat het geschaafde balken zijn.

    Houdoe

    • Hoi Pa,

     Voor de balken die ze hebben zijn 7 meter. Die moeten dan in 2 gezaagd worden. Hopelijk kan dat daar. Hopelijk kan er ook wat met transport geregeld worden. Met 3,5 meter op dak zie ik ook niet zitten, al gingen de balken van 6 meter ook op de Dachia in Nederland. MAar nu moet ik iets te ver rijden.

 3. Goedemorgen , weer goede oplossing gevonden voor boven het raam . Denk dat het ook mooier is dan stucwerk in jullie huis . Als het “OOIT” verlaten wordt en terug naar de natuur gaat , als al die andere gebouwen, blijft alles wat jij eraan verbouwd het het langste staan. Succes vandaag weer.
  Groet . 👍👋🤗

 4. Door de flessen met water te vullen blijkt dat een vervormde en vergrotende factor te hebben.
  Een hond gaat eerst snuffelen, ziet dan zijn “spiegelbeeld” in de fles, schrikt en loopt door.
  Helpt meestal wel.

 5. Wat een goeie oplossing met die flessen water nooit van gehoord en moest er om echt om lachen,
  en die deur op de operatietafel ben benieuwd hoes je die oplapt, de buurvrouw zal ze vast niet meer herkennen,
  José

 6. Zo helpen heldere flessen water ook tegen vliegen je hangt ze bij de deur of onder het dak van een overdekking en ook vliegen zien dan een vertekend beeld van zichzelf. Nu je krijgt er weer behoorlijk werk bij door de kast van de buren dus geduld voor de buurvrouw is belangrijk wil ze iets moois terug krijgen. Een prachtige oplossing die plank tegen het plafond bij het raam een mooi geheel zo. Fijne donderdag verder beide.

  • Hallo Mieke,

   Vliegen, daar had ik het al wel een keer van gehoord van een oud collega die vertelde dat boeren zakjes water in de deuropening van een stal hangen om de vliegen buiten te houden.

 7. Rob, je kan toch aan je buren vragen of zij geen houtzagerij weten. Hier zitten er vele en zeker een zaagt balken en planken op maat het is dan wel vers hout dat nog moet drogen maar je bent wel een stuk goedkoper klaar.

  Groeten Henk.

  • Hallo Henk,

   Ik heb ook verschillden houtzagerijen aangeschreven. Van twee al een antwoord terug. Een heeft niet wat we zoeken. De ander heeft balken van 7 meter van 15*10cm en die kosten 70 euro perstuk. Dat is denk ik wel zonder IVA
   ….en alks ik het aan de buren vraag, van de koeien, dan krijg ik altijd een ingewikkeld antwoord waar ik niet veel mee kan, of de buurman neemt me wel een keer mee naar iemand…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *