Verslapen.

De wekker gaat om 7 uur en die zet ik uit met het idee dat ik zo uit bed ga. Dat uit bed gaan is pas als we om half 10 wakker worden. Honden in de stress, want die moeten natuurlijk nu erg nodig. Als alles geregeld is ga ik het laatste uit de eetkamer weghalen wat in de weg staat om er later vandaag meubels in te zetten, althans dat is het plan.

Gister schreef ik over de hoge temperatuur tegen het hoge plafond. Vandaag alles een gemeten. 5 centimeter boven de vloer is het 15 graden (als de thermostaat elders op 20 graden staat). Op ongeveer 1 meter 20 is het 18 graden en ongeveer 50 centimeter onder de nok is het 22 graden. Een ventilator die 2 richtingen in kan draaien om zo in de winter de warme lucht omlaag te sturen lijkt ons dus een goede optie. Die gaan we een zoeken op internet.

Het is nu kwart over 12 en tijd om naar de kapper te gaan in A Barrela. Volgens de buurvrouw is dat een slechte zaak. Zal wel, maar ik ben er iedere keer fijn geholpen, dus prima zaak wat mij betreft. Ik mag in een stoel gaan zitten en krijg zo’n keep om. Dan moet ik naar de wastafel en dan weer terug naar de stoel. Wat de bedoeling is? Zelfde maar dan kort. En even later ben ik klaar. Nee, ik plaats geen selfie 😉

Nu de eetkamer leeg is ga ik met een schuurspons en een sopje de verf die op te tegel plinten is gekomen schoonmaken. Daarna mob ik de vloer. Hier en daar moet ik ook wat met een schuursponsje doen omdat ik ook voor de vloerbescherming bezig ben geweest met verf. Zoals ik schrijf is het de bedoeling vandaag meubels de kamer in de sjouwen. Maar als ik op mijn knieen bezig ben vind ik de voegen er toch slechter uitzien dan gedacht. Beter dus vandaag geen meubels. Beter eerst zorgen dat alles opnieuw gevoegd is anders komt het er nooit meer van.

Orion bewaakt ondertussen 3 stukken bot alsof zijn leven ervan afhangt. Dat moet ook wel, want als hij zijn hielen licht komt Antares en pakt alles een voor een en verstopt het stiekem.

De koeien van de buren worden bij ons achter in de wei weg gezet. En dan hebben we dus dit soort uitzicht vanuit de eetkamer. 

De koeien lopen er echter niet zomaar, het gras moet kort en ook dat is niet zomaar. De beerput staat vol tot aan de rand. Vorige keer dat dat was hebben we er al wat van gezegd dat daar eerder iets aan gedaan moet worden. De stront uit hun eigen put wordt ook regelmatig geleegd. Die put van ons met de vulling van hun koeien moet ook eerder geleegd worden en we hebben ook liever dat we dat niet iedere keer moeten zeggen. Ze weten hoeveel een koe per dag produceert aan poep en pies, dus kunnen ze dat prima in de gaten houden zou je zeggen. De koeien eten nu dus eerst de wei kaal en dan kan de mest er overheen.

Ik ga nog snel even naar de Leroymerlin voor voeg spullen. De kans bestaat dat de verfwinkel in Chantada het ook heeft, maar ik wil geen tijd en kilometers verliezen door eerst naar Chantada te gaan en dan alsnog door te moeten naar Ourense. Morgen moeten we eerst weer naar Monforte de Lemos en dan kan ik, als we weer thuis zijn, aan de slag met de vloer. 

Nog een laatste ding. We hadden toch wat dingen uitgedeeld net voor kerst. We gaven ook wat aan buren in Cas do Perdo, voor wie ze kent we gaven wat aan Luis en zijn vrouw. Heel blij en dat ze niets voor ons hadden. Maar dat is ook niet de bedoeling, vertelde ik toen. Gisteravond gaat de deurbel. Luis staat aan de deur met 2 kilo vers varkensvlees en dat we er maar lekker van mogen eten en vast een fijne jaarwisseling. Kijk! En dat door een kleinigheidje te geven. We hebben overigens ook wat aan de vuilnismannen gegeven, ook blij. Kunnen we nu met een gerust hart af en toe een extra doosje of zak bij de kliko zetten.

7 reacties

 1. Hola,

  Goed en verstandig bezig. Eerst ” per ongeluk lang op bed” en dan toch het inruimen van de eetkamer even uitstellen. Inderdaad zoals je zegt als je die voege nu niet doet komt het er wellicht nooit meer van. Ingericht gaat nog net lukken voor de jaarwisseling. En wat tof dat je hier en daar een attentie uitdeelt. Zoals je ziet ” wie goed doet goed ontmoet”. Tot slot Orion heeft gelijk wat van hem is moet een ander afblijven. Op naar ee nieuw kalenderjaar in Frean.

  Houdoe

 2. De slaap hadden jullie nodig blijkbaar , jammer dat je er niet van hebt kunnen genieten en het voorbij was met een klein “dipje”! Ach wat maakt het uit je doet niemand te kort .
  Wat een GE-WEL-DIG uitzicht ! Dat wordt gezellig natafelen als het klaar is . Nog fff doorbuffelen , dit project bijna klaar ! Succes met voegen.
  Groet .🤛🙌

 3. De lucht in de nok naar beneden halen gaat lukken met een buis en daarin kleine ventilatoren. Die zag je vroeger wel in hoge gebouwen/hallen zitten. In de woning gaat dat niet lukken. Je wilt met een ventilator eigenlijk bereiken dat de lucht gemengd wordt. Het is dan voldoende dat hij in beweging komt.
  Bewegende lucht geeft snel de indruk van tocht. Het is daarom van belang dat er niet een te grote luchtstroom is.
  Een draaiende ventilator maakt geluid. Hoe langzamer hij draait des te minder geluid.

  Door een zo groot mogelijke ventilator te kiezen, heb je de minste last van beide effecten.
  De luchtstroom is dan langzaam maar er wordt wel veel lucht verplaatst. Langzame luchtstroom geeft minder geluid.
  Het maakt eigenlijk niet uit welke kant hij opdraait. Een toerenregeling erop is handig.

  • Hallo Dolf,

   Systeem met de buis ken ik, alleen wil ik dat niet bij ons in huis maken. Daar is de ruimte te klein voor. Ik heb een ventilator gezien die een diameter heeft van bijna 1m60 en 6 snelheden heeft met een DC motor.

   Het systeem met de pijp wil ik echter wel toe gaan passen om de warmte in de schuur waar de pelletketel staat af te voeren naar de eetkamer en die daar via een rooster in de vloer binnen te laten. De ketel en het stuk ongeisoleerde schoorsteen warmen de schuur op tot een graad op 19. Lekker warm, maar ik gebruik die warmte liever ergens anders.

 4. Wat een gezellig uitzicht vanuit de eetkamer als er koeien in de wei lopen. Mooie vloer ook en verstandig denk ik om de voegen eerste te doen en dan meubileren. Lukt vast nog wel voor het nieuwe jaar. Nog een fijne dag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *