Verrassing!

Volgens de weer apps is het vandaag nog meest droog. Lijkt mij dus een mooie dag om een dat in de muur te maken waar we een ander raam willen. Ik begin met meten en aftekenen.

Aan de buitenkant onder het bestaande raam is de muur aangesmeerd. Waarom weet ik dan nog niet. Met een steenbeitel en een hamer hak ik de laag cement weg. Er blijken gewone bakstenen achter te zitten. Ik meet het uit en teken het af op de binnenkant van de muur. De stippellijn geeft het aan.

Het zou wel veel makkelijker zijn als ik niet hoef te slijpen in de grote steen die onder de bakstenen zit. Misschien is een groter raam hier beter op zijn plaats in plaats van een deur/raam tot op de vloer. Ik roep Sol en leg de situatie uit en zeg dat hier misschien een gewoon raam kan komen in plaats van een deur. We bekijken het even, zien het uitzicht en besluiten allebei dat een gewoon draai/kiep raam maar dan groter dan wat er nu zit hier op zijn plaats is.

Ik ga nog een keer meten en ga slijpen aan de buitenkant. Ik hak daarna de eerste laag stenen weg en slijp nog een keer. Helaas ontkom ik er niet aan ook aan de binnenkant te moeten slijpen. Maar daarna is het gewoon rammen met een hamer en een beitel en hebben we onder het raam een gat.

Dan is het tijd om het raam te demonteren. Ik snijd de kit aan de binnenkant los en hak het laagje cement over de purschuim stuk, schroeven er uit en dan kan het hele raam inclusief kozijn er uit. Daarna maak ik alles schoon kwa kitresten en purschuim resten.

Daarna maak ik een plaat tegen tegen de muur over het gat en span er een zeil over. Nu het dicht is kan ik binnen een beetje gaan opruimen. De werkzaamheden zijn dan klaar voor vandaag.

Verrassing. Als ik naar buiten kom om te gaan slijpen staat er een auto met zwaailichten op de binnenplaats. Sol staat er al bij en spreekt met een van de mannen in een uniform. Shit! Die komen natuurlijk omdat ik een gat aan het maken ben. Ik loop ook naar de auto toe en vraag Sol wat er is. Het blijkt geen politie, maar het zijn mannen van de gemeente Carballedo die namens de gemeente en de burgemeester een cadeautje komen brengen omdat het (bijna) Kerst is. Cadeautje? Van de gemeente en de burgemeester? Enige cadeau dat we in Breda van de gemeente kregen was een gepeperde rekening van de gemeentelijke belastingen. Nooit iets leuks gehad van de gemeente Breda of de burgemeester!

(paraplu, kalender, notitieboekje, koeltas, koelkastmagneet en een Kerstkaart)

We gaan met de honden de snuffel oefening doen in het weiland. Sol heeft stukje worst verstopt… rond gestrooid en die moeten Orion en Antares zoeken. Dat werkt rustgevend volgens Fran de hondentrainer. Of ze nu echt alles iedere keer vinden als we dit doen vraag ik me af, maar leuk vinden ze het blijkbaar wel.

Ik ga me douchen en daarna vertrekken we naar Ourense. Ik wil spullen komen om een hondenrek voor in de auto te maken kopen. We hebben ook een tegoedbon van de punten van Leroymerlin en die moet op voor ze hem weer inpikken. Sol zet ik bij de Lidl af voor Kerstinkopen. We hebben een bon van 71 euro en ik laad in mijn kar wat ik denk nodig te hebben. Aan de kassa laat ik de mail met de bon zien. De kassajuffrouw typt het nummer in de kassa en vraag om 1 cent. Nee die heb ik niet. Ze typt nog wat en zegt ‘laat maar zitten’. Als je het wil krijg je zoiets niet voor elkaar, ik kijk nergens naar en tas voor 71 euro en 1 cent in mijn kar.  Ik laad alles in de auto en ga Sol halen bij de Lidl. Daarna rijden we naar de Chinees waar we ook een tegoedbon van op willen maken. Onderweg rijden we achter een Citroën DS. Zelf lang geleden een Citroën CX gehad, maar een DS zou ik ook nog wel eens willen. Er zit echter een vreemde persoon rechts achterin de auto. Wel heb k me jou daar! De Kerstman vliegt helemaal niet met een arreslee met rendieren er voor! Hij laat zich rijden in een oude DS met chauffeur! Ik vraag me nu toch echt af hoe het zit met de schimmel van Sint Nicolaas…. en klopt het verhaal van die daken dan wel?

Als we thuiskomen wacht ons  weer een verrassing. Jut en Jul doen dan wel heel de dag moeilijk tegen elkaar, maar als we weg zijn, wee o wee! Papier van de keukenrol, eierschalen, een leeg yoghurt emmertje, een leeg kuipje boter en twee honden die ons aankijken alsof ze ook de Kerstman in een DS hebben gezien. De keukendeur gaat dicht als we niet in de buurt zijn zodat er geen honden in de keuken kunnen, dachten wij. Orion weet dus hoe je een deur open kunt maken. In het yoghurt emmertje verzamel ik de kippen eieren. Orion heeft dat dus voorzichtig van het aanrecht gepakt. Boterkuipje had ik uit de koelkast gezet, zodat de boter zacht zou worden. Maar de boter is nu op, en de eieren zijn ook op. Goed Orion heeft alles gepakt, Antares is daar te klein voor, maar ze hebben wel met z’n twee zitten smullen! Kijken wat Fran de hondentrainer hiervan zegt.

8 reacties

 1. Hola,

  Een kleine variatie op het spreekwoord ” als de kat van huis is dansen de muizen op tafel” klopt bij jullie ook wel allen zijn de muizen dan Antaris en Orion. Vast hebben ze gedacht dat jullie toch niks anders te doen hebben.

  Houdoe

 2. Je kunt zeggen wat je wilt maar ….het zij geweldige honden ….zelfs hun bekken afgeveegd met een keukenrol !
  Zo netjes is geen enkele hond. Tje alleen de “tafel” afruimen
  ….daar hebben ze hun personeel dan weer voor .
  Toch evengoed een fijne nieuwe dag , trouwens het raam wordt prachtig !
  Groet.🐕🦮 🦧🐾🐾👊👋

 3. Mijn hemel wat een ravage vooral die eieren maar ook de liefde bij honden gaat door de maag😜
  Wel zeer attent die kerstverrassing van de gemeente hier hebben ze bij ons wat anders aan hun kop en natuurlijk veel te duur ha..ha..
  dat raam is een goed idee en een mooi uitzicht,
  geniet van jullie kerstcadeau,
  Gr. José

 4. Beste Rob en Sol, jullie maken wat mee, er is geen dag hetzelfde maar dit jaar is bijna om en kunnen jullie met frisse moed de uitdaging in het nieuwe jaar aan. wat een verrassing voor ons om post uit Spanje te krijgen Hartelijk dank daarvoor.
  wij wensen jullie natuurlijk ook een Gezellige Kerst en een Voorspoedig en uitdagend nieuwjaar.
  Groetjes Corrie en Wijnand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *