Gisteravond staat de buurman aan de deur met de tractor met een grijper. Het lijkt hem beter nu de stenen van onze septische put te halen. Prima plan! En ik trek werkschoenen aan. Met de grijper van de tractor zijn de stenen zo opgepakt en ergens anders weggelegd. Voorlopig liggen ze waar ze nu liggen niet in de weg. Ze moeten ooit eens van pas komen. 

Als de buurman weg is en  even buiten in de zitkuil wat zitten te drinken komt de buurvrouw. Ze maakt een praatje en ik vraag op een gegeven moment of ze het nieuwe raam wil zien. Ja, wil ze wel zien. We gaan naar binnen. Raam is een raam en nu is het een groter raam. Je kan nog steeds naar buiten kijken. Erg enthousiast is ze er niet over. De vensterbank heeft ze niet eens in de gaten. Maak ook allemaal niet uit natuurlijk. Maar eigenlijk heeft ze een prangende vraag, of we gaan verhuizen. Verhuizen, zeggen Sol en ik synchroon. Ja, want een dag of 15 terug of misschien iets langer heeft iemand gezien dat wij naar een huis keken. Wij? Ja, en ze noemt een plaatsnaam die ik op Google maps niet terug kan vinden en dat komt waarschijnlijk omdat ‘ze’, de bewoners van hier, ook namen gebruiken voor een gebied. Tja, misschien andere Nederlanders? Maar dan gaat er bij mij een lichtje branden! Ik heb inderdaad naar een huis gekeken, ik heb de auto er voor de deur gezet, ben uitgestapt en heb rondgekeken onder een grote overkapping wat ooit een werkplaats is geweest. Het huis staat leeg en ik heb ook even binnen staan gluren. 10 minuten hooguit. Iemand heeft dat dus gezien en die heeft mij of onze auto herkent en daarna een verhaal de wereld in geholpen. De buurvrouw loopt dus al een hele tijd met die vraag rond. Het moet toch niet gekker worden, dat ik niet eens naar een leegstaand huis mag kijken! We komen voorbij dat huis als we naar Carballiño gaan en laat ik daar nou net twee tot drie weken terug geweest zijn om een bosmaaier te gaan kopen. Omdat ik deze keer alleen was ben ik gestopt bij dat huis om een kijkje te gaan nemen als urbex fotograaf. Roddels…. hahahaha.

Vandaag…. nog maar een keer stront! Nu de stenen weg zijn is het duidelijk dat onze septic tank gewoon een gat is. Helaas kan de buurman het gat niet leeg zuigen, dus moet dat met de hand gedaan worden. 

Als je niet in die put met stront gaat porren ruik je niets, maar daar kwam al snel verandering in toen ik met een bats (grote schep) de eerste lading stront in de kruiwagen ging laden. De smurrie kon ik mooi kwijt in de goot van de staan naar de beerput. Na 4 ladingen was de dunnen smurrie op en moest ik met een gewone schep aan de gang om de harde en ingeklonken mix met zand uit te graven. Gelukkig kwam de verstopping van de pijp van zelf uit de pijp gegleden, eerst langzaam en toen snel. Ik ben wel even op veilige afstand gaan staan.

Na anderhalf uur graven was de put leeg en uitgediept tot ongeveer een meter en had ik de ladingen gemixt met zand ergens anders op veilige afstand gedumpt. Op zijn zachts gezegd rook ik me zelf. Met zo’n karwei probeer je eerst zoveel als mogelijk te werken en niet in aanraking te komen met de vulling van de put. Maar er is geen ontkomen aan dat je er niet mee in aanraking komt. 

Nu nog even een tijdelijke reparatie aan de pijp. Met een stuk plastic en een touw zit het voorlopig allemaal dicht en loopt er niets meer zo de achtertuin in. Na al het gereedschap te hebben schoongemaakt en te hebben gedesinfecteerd kan ik zelf onder de douche om daarna de rest van de dag niets meer te gaan doen. Rond een uur of een was het voor mij avond.

Trouwens, maïs verteren mensen niet. Neem van mij aan dat ik dat gezien heb 😉

12 reacties

 1. Hola,

  je was zo gezegt vandaag dus een echte strontboer !
  Maar gelukkig is de verstopping opgelost.
  Ondanks dat jullie dus in de middel of now wair wonen blijkt dat er bij de buren en wijde omgeving werkelijk niets ontgaat. Overigens het huis waar je gestopt was heeft wel een mooie uitstraling.
  Wij hadden vandaag een verplaatsing van Muros naar Sarria. Vrijwel de hele rit van bijna 200 km lichte regen en mist gehad. Op de camping waar we nu staan staan veel bomen en moesten aardig laveren om op de door ons gewenstte plek te komen. Goed op de bomen letten dus…..alleen moet je een klein paaltje dan niet over het hoofd zien en laten kussen met de caravan. Goed dat we Duck-tape bij ons hadden.
  Morgen zien we jullie weer in Montforte de Lemos voor het echte afscheids etentje en kunnen wij de dag ernaar via de Noordkust van Spanje steeds een stukje overlappen om ons tijdelijke huis op wielen voor ons vertrouwde echte huis in E-L. Voordat we daar zijn zijn we nog wel een dag of 10 onderweg.

  Houdoe

 2. Jeetje Rob jij doet ook alles…stront scheppen.. kolere…petje af.
  Je moet je eten eerst kauwen Rob en Sol 😉
  Ja mensen zien en horen van alles.
  Ze moeten wat te kletsen hebben hahaha.

  Groetjes,
  Willy

 3. Rob leuk klusje met dit weer
  Ga je nu een tank zetten hier heb ik gezien dat ze bij een Cortijo ibc tank hebben in gegraven als septic tank aan de onderkant had de eigenaar gatten gemaakt dat het weg kan zaken
  Hij vertelden dat zoon ibc tank niets kost gebuikt 50 euro en een septic tank veel te duur was
  En je een vergunning aan moet vragen bij de gemeenten
  Verder een leuk huis op de foto

  Mvg Montefrio

  • Hallo Jack,

   Als eerste; weer bedankt voor het meedenken en bedankt voor de link. Ik ga het morgen en komend weekend meer eens allemaal bekijken. Ben al een bedrijf tegen gekomen die de hele installatie (2000 liter) voor 2500 euro doen. Als ik het allemaal zelf ga doen moet ik ook mensen laten komen met een graafmachine of ik moet er een huren. In Chili hebben we er bij ons huisje ook een ingegraven. De tank met een machine, maar alle pijpen en slangen met de hand. Heel veel werk kan ik je zeggen.

   • Hee Rob
    Ik vind het prijs verschil nog al groot
    Graafmachine betaal ik hier 35€ per uur
    Heeft je buurman niets
    Verder moet de tank regelmatig geleegd worden en kost ook
    Daarom heeft mijn buurman er gaten in gemaakt dan sijpelt het langzaam weg
    Of je kunt een 3 tank systeem maken dan kan het naar de planten grijs water moestuin
    Ga het volgen

    Montefrio

 4. Wat een fijn karwei stront scheppen maar jij doet het dus gewoon. Toch fijn dat de verstopping is opgelost maar wat gebeurt er over een poosje, afwachten maar. Alvast heel veel plezier met het etentje dat jullie vandaag hebben.

 5. Goedenmiddag , dit is toch ook wel echt een “strondtverhaal” . Gelukkig zit de geur er niet bij . Wat fijn dat je volgers hebt die met je mee denken . Zo te zien kun je nu zelf een “nette” tank maken . In het Voorjaar over je akker uitspreiden en je hebt gelijk goede mest. Echte kringloop daar .
  Kijk en dan woon je zo heerlijk ver weg van alles ? Heerlijk rustig ! En wat gebeurt er…je ben “gesnapt” en de gevolgen liggen al vast ! Succes met je komende verhuizing ! 😅😆😂. Groet . 👍👋🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾

  • Hallo Antoinette,

   In Nederland woonde we in een rijtjeshuis, de buren tegen je aan, maar die waren toch verweg. Nu wonen we verweg van de buren, bewust, maar dichterbij hebben we ze nog nooit gehad.
   En meedenkende volgers is altijd mooi, je steekt er altijd wat van op.

 6. Hee Rob
  Ik vind het prijs verschil nog al groot
  Graafmachine betaal ik hier 35€ per uur
  Heeft je buurman niets
  Verder moet de tank regelmatig geleegd worden en kost ook
  Daarom heeft mijn buurman er gaten in gemaakt dan sijpelt het langzaam weg
  Of je kunt een 3 tank systeem maken dan kan het naar de planten grijs water moestuin
  Ga het volgen

  Montefrio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *