Auto, Caravan & Motor

Door: Gea van Beem

Hallo Rob en Sol,

Ik lees elke dag jullie blog met veel plezier. Vaak kan ik dan ook niet wachten tot de volgende ochtend.

Ook wij zijn begin oktober vorig jaar geemigreerd naar Spanje en wel naar de Andalusische kust.

Het blog over de autokeuring bij de ITV was voor mij trigger om ons verhaal daarover te vertellen. Ons is verteld dat je jouw auto zsm ter keuring moet aanbieden zodat de auto niet onder invoer valt maar als onderdeel van verhuizing naar Spanje.

Wij hebben een motor, een bus en een caravan. Dus wij vlot naar de ITV gereden met de caravan erachter. Auto afgekeurd: de trekhaak was niet origineel bij fabriek ondergebouwd, wel later bij een dealer ivm de te trekken caravan.

ITV advies: kom volgende keer met het document Padron Historical ipv gewoon Padron die we wel speciaal voor de keuring hadden opgehaald. Met de Padron Historical op zak opnieuw naar ITV. Goedgekeurd met dien verstandedat de auto niet meer onze caravan mag trekken ondanks de officiele Dekra goedkeuring tot trekken tot max 1800kg, die werd niet overgenomen. Dus met het afwikkelen van de goedkeuring even gewacht tot ooit de caravan goedgekeurd wordt.

Caravan Tabbert 17 jaar oud maar ziet ernog bijna nieuw uit: afgekeurd omdat er geen europees COC-formulier bij was. Dat wisten we maar thuis hadden we Tabbert gevraagd en daar zeiden ze dat het COC-formulier toendertijd niet bestond en dat dit nu ook niet geleverd kon worden. Maar volgens de ITV zou dit goed komen als we hem nogmaals ter keuring aan zouden bieden als we Resident zouden zijn en dan ook weer met het document Padron Historical ipv gewoon Padron.

Motor ook een oudje maar wel met COC-formulier en natuurlijk een geldige  Padron Historical. Het enige verschil tussen de 2 verschillende Padrons was het woordje Historical.

Onze aanvraag voor het Residentschap is voor mijn man na 5 maanden wachten goedgekeurd. Snel afspraak gemaakt bij Vreemdelingenverkeer in Almeria stad.

Daar werd mijn man vrij rap zijn groene kaartje verstrekt. Toen we daar toch zaten toch even beleefd gevraagd of de beambte even in het systeem kon kijken of hij mij daar in terug kon vinden. Nee niet. Hem uitgelegd dat ik ook al 5 maanden wacht en dat ons dit toch wel erg lang leek. Toen stond de man op en ging een andere gang op. Ja hoor, ze hebben mij gevonden. Mijn aanvraag was drie dagen daarvoor met de post gekomen!? Gelukkig dat het boven water is niet waar? Twee dagen later werd ik ook goedgekeurd. Nu weer wachten op mijn afspraak om mijn groene kaartje in Almeria op te kunnen halen.

Maar omdat Peter mijn man nu zijn residentkaartje heeft gelijk maar weer met onze caravan onze opwachting gemaakt bij de ITV. Uitslag: nee. Jullie moeten eerst bij een ingenieur een eenmalig COC-formulier op laten maken. Wel adreskaartje er bij gegeven. De daarop volgende week opnieuw bij de ITV aangeboden met de juiste papieren. Ja hoor, goedgekeurd.

Blijft wel de vraag hoe verder. Kijkend wat een andere spaanse auto of caravan kost die er ook nog een beetje comfortabel uit ziet, zou het maar zo kunnen zijn dat we voorlopig nog even zo doorrijden.

Verder moet gezegd worden dat elke keer dat we bij de ITV elke keer water of koffie diverse soorten waaronder de Irisch Coffee  werd aangeboden. In de periode voor de Kerst zelfs  kerstgebakjes.

Chassisnummers werden halfliggend onder voertuig met een potloodje over een papiertje krassend te voorschijn getoverd. Bij de caravan liggend achter de mover een foto gemaakt van het nummer. Ook werd de vibratie van stuur gemeten.

Wil jij ook je verhaal hier hebben staan? Kijk HIER voor de spelregels.