Vensterbank

Allemaal mooi een nieuw raam, maar een raam zonder vensterbank is natuurlijk niets. De voorbereidende werkzaamheden waren gister al gedaan en de plank die ik voor de vensterbank ga gebruiken is klaar om verwerkt te worden tot vensterbank. Eerst ga ik aan de slag met kleine plaatjes MDF. De vensterbank ‘gewoon’ op meten is bijna niet te doen omdat er niets recht of haaks is. Iedere hoek is net even anders. Dus met de plaatjes MDF maak ik een soort puzzel die ik aan elkaar plak. 

Van de aan elkaar geplakte puzzelstukken maar ik daarna op een groter stuk MDF een tekening van de vorm. De figuur zaag ik netjes over de lijntjes uit en vervolgens heb ik dan een goed passende en stevige mal voor de vensterbank. Met die mal kan ik nu aan de slag op de plank die uiteindelijk de vensterbank moet worden.

De figuur die nu op de vensterbank plank getekend staat zaag ik net buiten de lijntjes uit. Beter net iets te groot en dan later wat kleiner moeten maken als te klein en een nieuwe plank moeten gaan zoeken voor de vensterbank. Na veel passen, meten, zagen en frezen heb ik de plank klaar die zo op zijn plaats past. De vensterbank plak is bijna klaar en ligt nu op zijn plaats en doet dienst als vensterbank. 

De plank ligt nog los, voor ik hem vast kan zetten moet de plank eerst nog een anti houtworm behandeling hebben en moet hij nog in een laagje vernis. Daarna vastzetten en dan is de vensterbank echt klaar. Maar voor nu, zie jullie het allemaal op de foto en kunnen mijn ouders het nog even in het echt zien.

Nog even terug naar gisteravond en de reparatie aan het dak na de lekkage. De regen kwam hier op een gegeven moment niet met bakken uit de lucht, maar met containers! Maar van een lekkage op de plaats waar we eerst een lekkage hadden was nu geen sprake van een lekkage. De dunne rubber matten die ik onder de pannen en over het gescheurde lood heb gemaakt doen het dus uitstekend. Hopelijk blijft dat zo.

Verder vandaag. Sol legt de laatste hand aan de bestelde shampoo en conditioner die met mijn ouders mee moeten naar Nederland. Ondertussen is mijn moeder bezig met het voorbereiden van de lunch en is mijn vader de doos met boeken aan het zoeken. Hij kan ze niet vinden. Het doosje, van een voetenwarmer, blijkt bij ons te staan. Alleen wisten Sol en ik niet dat daar boeken in zaten. 

Na de lunch vertrekken we richting Peirao de Santo Estevo om een rondvaart te gaan maken over de Rio Sil. Het weer was goed bij aankomst. Maar even later begon het wat te druppelen. Toen we aan het varen water werd de Rio Sil van bovenaf regelmatig aangevuld met wat extra water. Het regende op sommige momenten flink, maar dat maakt het er niet minder mooi op om over die rivier te varen. 

12 reacties

 1. Wat een mooie artdeco glas in lood voor het raam
  Zelf heb ik in nederland ook wat glas inlood ramen gemaakt voor hier in andalusie maar ben jaloers op dit stuk van jouw
  Wat voor materiaal is dat ronde achter het glas in lood ? Zit er ook licht achter ?
  Groet françoise

  • Hallo Francoise,

   Die lamp heb ik zelf gemaakt, inclusief het glas in lood. Het materiaal achter het glas in lood is metaal wat ik in dat model heb gewalst (bij mijn laatste werkgever in Nederland). Om het in die kleur te krijgen heb ik het in zoutzuur helemaal schoon laten worden, laten roesten en gevernist. Ik zal je een mailtje sturen met wat meer foto’s en hoe ik het meteaal precies gedaan heb. En ja, ook verlichting zit er in.

 2. Hola,

  Als lezers mogen jullie niet denken dat wij druk op de ketel gezet hebben bij Rob om de vensterbank klaar te krijgen voordat wij hier weer vertrekken maar uiteraard ontzettend leuk en dankbaar dat wij het nu al in het echt gezien hebben. Wederom een pronkstuk in huis erbij.
  De rondvaart op de rio Sil was ontzettend mooi ook al kwam ook daar de regen af en toe met bakken naar beneden. Moeder natuur blijft ontzettend enerverend.
  Wat de boeken betreft die door een aantal mensen gewonnen zijn in de Frean loterij daarvan liggen er nu enkele gesigneerd klaar voor verzending binnen Spanje en de andere winnaars krijgen hun exemplaar rechtstreeks in Nederland door ophalen of verzending aldaar.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Druk op de ketel…. ik sta er eigenlijk zelf ook van te kijken dat het allemaal zo snel en goed gelukt is.
   En wat de regen betreft, het heeft ook wel wat. De kleuren van alles komen zo beter tot hen recht.

 3. Ik verbaas me steeds dat jullie omgeving zo mooi is en nu weer de foto op de rivier ondanks de donkere lucht. Wij hebben best wat gezien in Europa maar het ons niet bekende Galicië mag er ook zijn.
  Prettige pinksterdagen met de familie.

  Ome Karel en Marianne

 4. Wat een prachtige tocht Rob over de rio Sil, heb ik gemist toen we daar waren. Vanwaar vertrekt de boot en hoe duurt het??. Het is echt de moeite waard als we er weer eens zijn.
  De vensterbank met raam natuurlijk een pronkstuk.
  Fijne dag.

  • Hallo Helena,

   Hier is een link naar de website van de rondvaart Jonger dan 60 kost het 12 euro p/p en ouder dan 60 is het 10 euro p/p
   HJet is echt de moeite als je nog eens in de buurt bent.

 5. Ome Karel pinksteren word in Spanje niet gevierd ook hemelvaart niet. Wat een prachtige vensterbank is het geworden en als hij straks gevernist is dan word de kleur nog dieper. Het was net of wij ook dat tochtje over de rivier maakten erg mooi die natuur en je kon ook heel goed zien hoe hard het regende. Ik word steeds nieuwsgieriger naar het boek en ik denk dat ik er ook gelijk in ga lezen als het binnen is. Uiteraard hoort pa ook hoe ik het ervaren heb. Nog een fijne zaterdag.

  • Hallo Mieke,

   Het boek, hahaha, komt er z.s.m. aan hoor. Moet even wachten totAntoinette en Ben terug zijn van vakantie, anders moeten we twee keer naar Ourense. …vandaar.

   • Hoi Rob,
    Ze zeggen toch altijd geduld is een schone zaak, en ik heb het geduld hoor. Des te leuker word het om met lezen te beginnen.

 6. Sorry dat we een beerje dwars liggen , helaas /gelukkig zijn de 2 weken nog niet voorbij. Dinsdag gaan we weer terug met hopelijk geen lange wachtrijen op Schiphol.
  Het zonlicht speelt prachtig daar voor dat raam ! Kunstwerk hoor.
  Fijne Pinksteren ondank dat het daar niet is , haha , doe maar net alsof.
  Groet. 👍👋🤣🤣

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *