Veel Te Vertellen

Zijn er keren geweest dat ik niet veel te vertellen had, heb ik deze keer volgens mij genoeg om over te vertellen. Laten we beginnen met de verwarming. Schreef ik de afgelopen keer dat de pelletinstallatie het weer eens niet wilde doen, heb ik die nu weer aan de praat na het opheffen van een wazige storing. Hij moest van mij even branden omdat dingen die niet gebruikt worden het eerder niet meer doen dan dingen die gebruikt worden. Nou, niets is minder waar bij deze installatie. Hij heeft het een aantal dagen gedaan, en nu zijn de pellets op. We schakelen dus weer over op de dieselinstallatie. Hopelijk komen ze voor de Kerst nog diesel brengen, want we hebben op dit moment iets minder dan 200 liter. Maar tegen de kou zijn we gewapend, met of zonder pellets of diesel! We hebben namelijk ook een mobiele gaskachel gekocht. Het maakt namelijk niet uit welke installatie aan staat, bij Sol op de hobbykamer is het niet warm te krijgen. Met de mobiele gaskachel blijkt dat geen probleem te zijn. We zetten hem in de hal van de logeerkamer en de hobbykamer en binnen een mum is het warm. 

De wei die ik klaar aan het maken was voor de paarden van Louis, is klaar. De paarden kunnen er wat mij betreft op. Hij moet zelf alleen zorgen voor een schrikdraad apparaat. Verder weet ik zeker dat die twee paarden heel erg gaan genieten van het uitzicht. Dat deed ik namelijk ook op zijn tijd toen ik glasfiber paaltjes de grond aan het slaan was.

Nu gebruikt Louis de weilanden gratis voor zijn paarden en koeien. Vanaf volgend jaar gaat hij het betaald huren. We zijn een prijs overeengekomen en wat voor mij vooral belangrijk is, is dat hij de weilanden die hij huurt en waar hij subsidie op krijgt ook netjes houdt. De kantjes hoeft hij niet te maaien, maar zoals de vorige huurders het allemaal achter hebben gelaten wil ik het niet meer hebben. We zetten alles ook op papier bij een gestor en betalingen gaan via de bank. Niet iets waar wij al over begonnen waren, maar daar kwam hij zelf mee. 

Weilanden van ons grenzen aan die van Louis. Al jaren liggen de palen met prikkeldraad omver tussen die weilanden. Hij kwam er niet aan, de vorige eigenaar van onze boel ook niet en wij ook niet. Nu Louis onze weides gaat huren is het wel zo makkelijk dat we er samen iets aan gaan doen. Het makkelijkste is alles weg te halen en niets nieuws te plaatsen. De koeien weten toch niet in welke wei ze lopen en voor het maaien van het gras of het uitrijden van gier is het ook makkelijker werken als het min of meer als een grote wei is zonder palen met afrastering. Palen en en een wei is niet iets waar Sol zich mee bezighoudt, ik wel en het lijkt mij dus prima geen afrastering te hebben. 

Stukken grond zijn hier met markeerstenen gemarkeerd. Met langwerpige smalle stenen wordt een lijn aangegeven. Onder zo’n markeer steen zit nog een steen, mocht er iets gebeuren met de bovenste en deels zichtbare steen.

Bij deze markeerstenen hebben Louis en ik afgelopen weekend nieuwe palen de grond in gewerkt. Markeerpalen dus bij de markeerstenen. Zo is het voor ieder van ons wel duidelijk waar de grenzen lopen van de verschillende weilanden. Alle oude meuk hebben we opgeruimd zodat er geen gevaar is voor de koeien met losliggend prikkeldraad. Enige wat ik een dag later nog heb gedaan is alle markeerpalen omwikkeld met prikkeldraad zodat de koeien de palen niet gaan gebruiken als krabpalen als ze jeuk hebben.

Afgelopen blogpost schreef ik ook dat ik met de telescoop aan de gang moest om wat dingen af te stellen. Dat is gedaan en ik heb gelijk, nadat ik klaar was, foto’s gemaakt van IC 59, een dag later heb ik dat nog een keer gedaan van IC 59 zodat ik genoeg heb om er een uiteindelijke foto van te maken. Maar omdat het heel erg mooi weer is de afgelopen dagen heb ik afgelopen avonden en nachten de telescoop aan het werk gezet. Foto’s volgen later want ook al is het koud, ik heb buiten wat werk te doen. Zo moest er naast de muur van de stal schoongemaakt worden. Als het namelijk veel en lang regent, komt er water door de muur van de stal. Dat is niet van de regen zelf, maar van al het water wat van het dak af komt in combinatie met de regen zelf. Naast de muur ligt een goot op de grond om het dakwater op te vangen. Die ligt er nu nog. Maar nu is alles er onder en er omheen wel schoon, zodat het water er ook werkelijk in komt en afgevoerd wordt. Onder de goot is alles dus schoon en ik heb er plastic onder gelegd wat tegen de muur een beetje omhoog staat en alles netjes (?) afgewerkt met dakpannen. Komt dan niet al het water in de goot, dan komt het op het plastic en loopt het op die manier weg. 

En ik had nog meer werk aan een goot, een goot die eigenlijk veel belangrijker is dan de goot naast de stal. Een tijd terug heb ik over die goot en het lek er in, al eens geschreven. We kregen namelijk vocht plekken in de muur binnen. Nu het mooi weer is en in de middag de zon het ijs op de dakpannen doet smelten, is het veilig om met speciale kit het dak op te gaan en het lek, de ruimte tussen twee gootdelen, te dichten. Regen mag nog even weg blijven, maar mocht het komen dan moet het nu geen probleem zijn.

En als ik de weer apps bekijk, dan is het de komende nachten geen weer meer om de telescoop op te zetten, en de wolken deken die nu al over de bergen tegenover ons komt rollen laat zien dat de weer apps weleens gelijk kunnen hebben.

Kerst, dat is het bijna. Sol maakt zeep, shampoo, conditioner, crème en zo meer. Mary en Xavier zijn er bekend mee en die leek het een leuk idee om wat tijdens Kerstavond aan familie te geven. Sol is de afgelopen dagen in de weer geweest met het maken van de verzorgingsproducten. Haar Kerstsalaris is binnen met het maken en verkopen van de producten.

Ik ben ook nog even naar het pompstation in het dorp geweest, er was een pakje uit Nederland aangekomen. Kerstpakket van mijn ouders. De doos hebben we opengemaakt en de pakjes staan nu onder de kerstboom en de kerstversiering hebben we gelijk opgehangen boven de keukendeur.

Met de feestdagen zijn we onder de pannen. Kerstavond zijn we uitgenodigd om weer gezellig te komen eten bij de opa en oma van mijn baas Pablo. Eerste kerstdag hebben we dus zelf genoeg pakjes om uit te pakken en met oud en nieuw zijn we bij Mary en Xavier uitgenodigd. Nou, dan kom ik hiermee tevens aan het einde van deze blogpost, hij is erg lang en dat moet genoeg zijn om eventueel in twee keer te lezen. Volgende blogpost zal pas na Kerst zijn, vandaar. Iedereen heeft het toch te druk en zo heb ik even een blog vakantie 😉

Iedereen hele fijne Kersdagen en eet niet te veel, doen wij ook niet 😉

Kerstviering

Jullie verhalen door Ineke van den Wijngaart  VERHALEN

22 reacties

 1. Hola,

  inderdaad een gevarieerd en uitgebreid verslag van alles wat jullie gedaan hebben.
  Goed dat je het kennelijk met Louis goed kan vinden en dat jullie goede afspraken gemaakt hebben. Uiteraard ook fijn dat er weer een inkomstenbron bij komt nu jullie de weilanden gaan verhuren wellicht als opmaat naar verkoop van een deel misschien. Ik begrijp ook dat Sol haar “Kerstsalaris” al verdiend heeft en dat jullie met 1-e Kerstdag en Oud/Nieuw onder de pannen zijn.
  Wellicht zal er ook met de Kerstdagen nog gewoon bij de koeien gewerkt moeten worden. Die maken immers geen onderscheid tussen gewonen en ongewone dagen.
  Trouwens wat die goot aan de stal betreft vind ik het wel een vreemde plaats om een goot te hebben die op de grond ligt. Toch eens iets bedenken om hem gewoon op dakhoogte te plaatsen.
  Hopelijk is de lekkage ook verholpen al is op de foto slecht te zien wat je nu precies gedaan hebt.
  Als jullie het met die extra kachel nu niet voldoende en overal warm krijgen weet ik het ook niet meer.
  Tot slot iets over het pakket wat jullie van ons kregen. Voor het eerst kreeg ik nu mailmeldingen uit Spanje waar het pakket zich bevond en kon ik via track en trace ook geheel volgen waar het was en hoe laat afgeleverd (bij het pompstation natuurlijk).
  Geniet bij “Opa en Oma” en bij het uitpakken.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ik Wil niet zeggen dat we vrienden zijn, maar aan een goede buur heb je meer dan een verre vriend toch. Conflict technisch gezien was het voorheen niet bevordelijk de palen en het prikkeldraad aan te raken. Maar nu is dat dus anders.
   Ja, Sol heeft d’r geld al binnen. Op eerste kerstdag zijn we thuis, die dag bestaat hier wel maar wordt niet gevierd. Hier is het kerstavond en dan zijn wij dus bij de familie van de baas.

   De goten. Die op dak met kit; ongeveer in het midden van de foto kun je zien dat de twee delen niet goed op elkaar aansluiten. Daar zit nu een laag onderwater water kit op. De goot naast de stal is iets wat hier wel meer te zien is. Het is geen gezicht natuurlijk. Als er ooit een nieuw dak op de slat komt pakken we dat gelijk aan natuurlijk. Probleem is ook dat het dak scheef licht ten opzichte van de muur en de muur ook een keer naar binnen in springt. Op het einde (kant beerput) heb ik dan een beugel nodig van een halve meter. Als het maar werkt en de stal bij veel regen binnen droog houd.

   Geen idee hoe de Track and trace werkt, soms kunnen we idd alles volgen en de keer er op maar tot de franse grens.

 2. Heb afgelopen dagen al een aantal keren gekeken of er al een blog was. Nu zo waar een mooie update. Van af begin April wordt ik ook een bewoner van Galicia voorlopig als huurder en nog niet als koper. Hopelijk gaan we iets definitief vinden dichten bij het vuur.

 3. SOOOHÉÉÉJ da’s nen lange Blog geworre ! Zeker de krampen in je vingers daarna , maar we zijn weer geheel op hoogte betreffende kavels en waterstanden !
  Je (jullie) zijn er idd wel heel druk mee geweest met alle paaltjes ver-plaatsen en verzetten . Maar nu hoef je er voorlopig ook niet meer achteraan en is het netjes en heel. Laat de paardjes maar komen!
  Fijn dat je allerlei waterproblemen ook weer hebt opgelost . Zo hou je het lekker droog dat is heel belangrijk . Vooral ook om het binnen warm te krijgen/ houden .
  Wij gebruiken ook zo’n gaskachel ( sinds 2 Winters)en zijn er super blij mee . Voorheen twee olieradiatoren en daar kregen we het nog niet warm mee + dat ze stroom vreten bij het leven.
  Wij wensen jullie een hele fijne gezellige Kerstavond toe en eet smakelijk .
  Hou je een beetje in 🙈🫣
  Groet . 🎄🌟😉👊👍👋🤣

 4. Op deze plaats wil ik ook Ineke complimenteren met het leuke verslag van de Kerstavond voor de “dames”-club. Geweldig zien jullie eruit . Alle creativiteit straalt eraf ! Chapeau. Dank dat je het hier deelde , kunnen we een beetje meegeniete.
  Ook voor jullie samen een gezellige Kerst .
  Groet .
  🌟👊👍🤣👋👋🎄

 5. Aan de Ma van Rob en schoonmoeder van Sol en echtgenoot van Pa en Als mede Rob, Sol en niet te vergeten Pa zelf Prettige Kerstdagen, een fijne jaarwisseling en vooral alle gezondheid voor komende jaren.

  • Hoi Rob en Sol ,
   Dat is weer een volle blog, gezellig dat jullie bij opa en oma zijn uitgenodigd als we weer eens bij jullie zijn dan wil ik ze wel eens zien. Zal mijn best is doen op Spaans.
   Fijn dat je nu de wei heb kunnen verhuren. Ik merk aan de foto’s dat het wel lekker weer is bij jullie ,zie allemaal schaduw mag dat is hier echt niet. Gr. Ma

 6. Tjonge wat heb je weer veel werk verzet en gelukkig is nu alles goed geregeld en staat alles op papier , leuk dat de baas en de buren jullie uitnodigen met kerstavond , Spanjaarden vinden het vaak erg als je geen ‘familie ‘ ( geen kinderen ) hebt , zo onze ervaring .
  Het ziet gezellig uit bij jullie met de nieuwe versiering en alle Hollandse cadeautjes dus heel wat uit te pakken en leuk dat Sol van die natuur producten verkoopt van je hobby werk maken is altijd leuk.
  Geniet samen en van alle gezelligheid om je heen ,
  Fijne feestdagen voor jullie en ook aan alle blogvolgers en het zal vast weer een groot verslag worden na de Kerst,
  José

 7. Geweldig je verslag Rob en wat een werk heb je weer verzet! Fantastisch dat je de wei aan Louis gaat verhuren! Heerlijk eten met de familie van Pablo en Xavier en Mary met oud en nieuw! Wij wensen jullie en alle bloglezers en Ton en Ineke een mooie kerst en goede jaarwisseling toe, nog steeds vanuit Crevillent. Maar we zijn aan het aftellen, uiteindelijk moet je weer terug! Salud op 2024
  🤗👋🥂

  • Hallo Otto en Joke,

   Ook voor jullie fijne dagen en zo te horen binnenkort een goede reis terug naar NL.
   Ik heb het vermoeden dat jullie op campig Las Palmeras staan in Crevillent. Ziet er goed en verzorgd uit.

   Houdoe

 8. Jouw verhaal Ineke las ik later: maar voor jou en vriendin óók complimenten! Jullie zien er verrassend uit! ☺️ Leuke middag zal het voor alle dames zijn geweest! Groetjes Joke
  Geweldig 👌

 9. Wat een heerlijke blog met veel nieuwtjes was het om te lezen. Jullie zijn beide goed bezig geweest en met de feestdagen in goed gezelschap is ook gezellig. Wij wensen alle bloglezers hele fijne kerstdagen toe en een vooral gezond en gelukkig 2024

 10. Wat een heerlijke blog met veel nieuwtjes was het om te lezen. Jullie zijn beide goed bezig geweest en met de feestdagen in goed gezelschap is ook gezellig. Wij wensen alle bloglezers hele fijne kerstdagen toe en een vooral gezond en gelukkig 2024
  Ineke je verhaal was erg leuk om te lezen en wat een werk hebben jullie er van gemaakt en allemaal vrolijke gezichten dat zegt genoeg. Ook jullie fijne dagen.en een gezond en gelukkig 2024

 11. Hoi Rob, leuke blog en nu begrijp ik het………….de onderste steen moet boven……..de Spanjaarden hebben hier goed overna gedacht. Ik wens jullie ook heel fijne avond en dag , ik mag het ook in Spanje vieren wat een hartenwens is/was…….nu het huis nog om er me helemaal te vestigen, ook dit zal zeker goed komen. Ook fijne feestdagen gewenst aan allle medelezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *