Vandalisme En de Oogst Is Te Groot

Vandaag ga ik na de opruimdagen maar weer verder in de keuken. Ik ga aan de gang met het kookeiland. Dat heb ik een tijdje terug wat korter gemaakt en ook het marmer heb ik toen ingekort. Nu moet het netjes gemaakt worden. Toen ik er namelijk een stuk beton afsleep heb ik er bewust iets te veel af geslepen. Plan voor vandaag is dat ik er een kleine bekisting omheen maak en het vol stop met cement. Eerst moet ik ook nog wat weghakken zodat stukken ijzer die er in zitten iets bloot komen zodat het wat in de cement steekt.

Als ik het hakken gedaan heb en spullen ga zoeken om een bekisting te maken staat Sol buiten bij de katjes met de buurvrouw. Die verteld dat er een das vandalistisch gedrag heeft vertoond mij onze maïs. We gaan kijken en inderdaad liggen er maïs omver en zijn er maïskolven aangevreten.

We gaan voor ik verder ga met de keuken eerst maar maïs oogsten. Er zijn er ook die nog te klein zijn om al van de plant af te halen. We hopen dus maar dat de das vanavond niet langs komt. (Op de foto maar een kleine hoeveelheid van het totaal aan maïs) Sol gaat de maïs schoonmaken en ik ga weer verder in de keuken.

De bekisting maak ik van stukken afval MDF, stukken die te groot waren om al weg te gooien en te klein zijn om nog iets van te maken, behalve een bekisting dan. De onderkant van het bestaande stuk waar ik op verder moet werken heeft 3 schuine kanten die ook weer schuin zijn ten opzichte van elkaar. Het is dus even passen en meten maar het is gelukt. Ik beplak het MDF aan de binnenkant waar de cement komt met tape zodat de cement niet hecht aan de MDF en het er morgen makkelijker af gehaald kan worden. Dan moet ik ook nog een voorkant maken die ik ook beplak. 

Als alles er op zit kan ik wat cement gaan aanmaken en de bekisting gaan vullen met cement. Ik heb wat dikkere cement gemaakt en dat maakt het wel wat lastigere om overal voldoende cement in te krijgen. Of ik werkelijk overal voldoende cement in heb weten te krijgen kan ik pas zien als de bekisting er af gaat. Als het werk met gedaan is ben ik ook klaar voor vandaag in de keuken.

Nu nog even de akker op. Er hangen te veel rode tomaten. Die zijn al rijp en misschien al wel te rijp. Ik kan ook weer 5 enorme courgettes van de 3 planten af snijden. Er hangen ook al paprika’s aan de planten. Nog niet zo groot als afgelopen jaar, maar die wel zo groot zijn krijgen aan de punt waar de bloem heeft gezeten rotte plekken. Dus dan pluk ik maar een wat kleiner formaat. Dan de pepers. We hebben 5 peperplanten staan. Volgend jaar zetten we er maar 1 of 2 weg. In de weide omgeving ben ik de enige die pepers eet. Maar dat wil niet zeggen dat ik er 10 per dag eet of zo. Daarom volgend jaar minder planten wat deze planten tuffen pepers bij de vleet! Vroeger in Nederland ook eens een peperplantje gehad, zo een van de Jumbo of de AH, tegen dat plantje moesten we vertellen dat het een peperplantje was. Maar ook dat hielp niet, er kwam niets aan. Ik kan wel zeggen dat de oogst van vandaag veel te groot is voor ons. Maar morgen moeten we naar de dierenarts, die geeft ook wel eens wat weg, dus doen wij dat nu ook. Tomaten vindt hij vast lekker!

13 reacties

 1. Hola,

  Jammer van het vandalisme maar dat is toch iets wat bij de natuur hoort zal ik maar zeggen.
  De oogst van vandaag die je mogelijk bij de dierenarts gaat brengen lijkt me ook voor hem weer om gedeeltelijk aan zijn klanten door te geven of hij moet ook nog voorzitter zijn van een of ander tehuis.
  Herstelwerk aanrecht gaat vast goedkomen.
  Bedankt voor de doorzendgegevens van Mieke. Gaat na het weekend goedkomen aangezien ik het in het weekend te druk heb met promotie/verkoop van het boek.

  Houdoe

 2. Hoi Rob, die rotte plekkenbwaar de bloesem gezeten heeft wordt eindrot genoemd. Dat komt ook bij tomaten voor en kan wijzen op calcium tekort in de grond. Ik meng bij het planten een beetje vermalen eierschalen in de grond, maar je kunt calcium ook gewoon kopen bij het tuincentrum. Als je zelf gaat malen, de kalkstof niet inademen. 😷 Groetjes Anja.

 3. Heerlijk die oogst natuurlijk weten sommige dieren de weg te vinden waar iets lekkers te krijgen is helaas vinden zij de pepertjes ook niet lekker…de dierenarts zal zeker blij zijn met zo’n heerlijke verse tomaatjes.
  José

 4. Goedemorgen , ach wat jammer nu dat die dansende beest” hebben uitgehangen . Gelukkig dat je een rijke oogst hebt . De tomaten en pepers zien er echt geweldig uit , die zullen zeker smaken .
  Van het aanrecht snap ik nog niet veel maar dat is geen probleem 🤪, als jij maar weet hoe het moet worden. Ik zie het later wel en dan is het vast weer geweldig als altijd .
  Fijne dag . Groet . 👍👋🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾😋

 5. Goede middag, misschien raar maar ik snap het nog niet helemaal, maar kijk wel met belangstelling uit hoe het gaat worden. Jammer dat het zo ver is anders kwam ik gauw langs voor wat van die heerlijke verse tomaten. De natuur kan je niet altijd sturen al willen we dat soms wel, de das heeft jullie tuin gevonden en zal best wel eens terug komen om een lekker hapje te halen. Fijn weekend

  • Hallo Lady Wieser,

   In onze keuken staat in het midden zo’n kookeiland met een fornuis wat je met hout opmoet stoken. Er komt een nieuwe aanrecht in de keuken tegen de muur met de ramen. Het bestaande aanrecht was 50 centimeter diep, dus van de rand tot de muur. Tussen het aanrecht en het kookeiland was 70 centimeter ruimte. Het nieuwe aanrecht moet 70 centimeter diep worden dan blijft er tussen het aanrecht en het kookeiland heel weinig ruimte over. Daarom heb ik er een stuk afgehaald. Omdat ik dat met machines moet doen krijg je het nooit netjes. Daarom heb ik er teveel afgehaald. Wat ik nu gedaan heb, met de bekisting en de cement, is er een mooie vlakke kant aan gemaakt die ook precies op de juiste maat is. In de blogpost die ik nog moet schijven zal het denk ik duidelijker worden.

 6. Mooi hoor zo’n huerto. Vindt de das dus ook. Ik wou dat ik groenten en fruit kon verbouwen. Ik hou m’n hart vast met de voedselschaarste die ze voorspellen. Jullie zitten dan goed! Trouwens, ik gebruik vaak pepertjes. Aangezien ik – net zoals jij – de enige ben die ze eet, vries ik de overige pepers in. Gaat prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *