Van Het Padje Af

Om met donderdag te beginnen; natuurlijk hadden er mensen een blogpost verwacht, donderdagavond op vrijdag in de mail. Nou, donderdag was ik dus van het padje af! Als het kwart voor 4 in de middag is, zeg ik Sol gedag en ga werken. Op mijn werk blijkt de stalvloer schraper het ineens weer volgens het boekje te doen, namelijk om 17 uur en niet om 16 uur na het ingaan van de wintertijd. Ik stuur Sol een foto van iets grappig op het werk, waarop zij vraagt waarom ik een uur eerder ben gaan werken. Een uur eerder? Vandaag dat de stalvloer schaper het weer om 17 uur deed, alleen was het dus geen 17 uur maar 16 uur. Nou, prima, dan gaat mijn weekend ook een uur eerder van start. Alleen een paar uur eerder dacht ik helemaal nog niet aan weekend want het was woesndag….. voor mij dan. Vandaar dat er dus op donderdag geen blogpost was, want ik schrijf de blogpost meestal tijdens mijn siësta. Toen ik donderdag avond wist dat het donderdag was, had ik bij thuiskomst na het werk ook geen zin meer om te gaan schrijven. Vandaar dus.

Gister was trouwens ook een trieste dag op het werk. koe 1138 is naar de slacht. Dat gebeurt wel vaker dat er een koe naar de slager gaat. Maar koe 1138 is Christel en was mijn favoriete koe. Ik mag de slager niet zo, een hork die alleen maar vlees ziet in een wit/zwart vel. Altijd gelijk een stok bij de hand. Ik heb eerst geen idee welke koe er mee moet en ik vraag Pablo welk nummer en die zegt 1138. Waarop ik zeg, Christel? Ja, is het antwoord. Als ik Christel nog even aai en haar daarna maan tot opstaan en haar richting de vrachtwagen probeer te loodsen, laat ik de hork met stok weten dat het mijn favoriete koe is. Hij begrijpt gelijk dat hij deze keer zijn stok beter niet kan gebruiken. Na wat tegenstribbelen weet Christel dat ze beter gewoon de vrachtwagen in kan lopen. Zielig, maar ze mankeerde van alles en er moet wel geld verdiend worden. 

In Santa Mariña do Castro woont een buurman die als gepensioneerde nog twee koeien heeft. Vraag me niet naar het ras, het zijn van die dikbillen, lichtbruin met grote hoorns. Als ik Dinsdag voor ik naar mijn werk ga eerst nog even naar A Barrela ga, zie ik die koeien in een wei staan. Vreemde wei, denk ik bij mezelf, want die wei is van een ander. Als ik terugkom en weer langs de wei kom, is die leeg en lopen er 3 koeien op de weg. Het zijn er 3 en die zijn dus niet van de buurman uit Santa Mariña do Castro. Ik ga werken en als ik even bezig ben krijg ik van Sol een bericht dat er 3 koeien zijn die vanaf de weg ons gras bestuderen. Als ik na het werk met Foskie en Antares een rondje ga lopen, hoor ik het geluid van koeienbellen. Met de zaklamp schijn ik over de wei en die 6 ogen oplichten in het donker. Als ik woensdagochtend naar mijn weg ga, zie ik 3 koeien in onze wei liggen. Iemand zal ze vandaag wel komen halen neem ik aan. Maar als mijn ochtenddienst er op zit, staan de koeien er nog. Prima, maar ik snap niet dat als je 3 koeien kwijt bent je niet gaat zoeken! Ik rijd maar even door naar Santa Mariña do Castro om te vragen of die koeien toch niet wél van de buurman zijn. Als ik het gehucht in rij, zijn er meer mensen dan normaal op straat. Ik ben aan bij de buurnan en zijn vrouw doet open. Hoeveel koeien hebben jullie en waar zijn die? Drie en we weten niet waar ze nu zijn. Nou ik wel, die staan bij ons in de wei. Als die mensen op straat in het gehucht, blijken in en rond het gehucht de koeien aan het zoeken te zijn. Ik vertel dat die koeien als sinds gisteravond bij ons in de wei staan en dat wij geen actie hebben ondernomen omdat het er 3 zijn en wij niet beter weten dat jullie 2 koeien hebben. Maar er blijkt dus een bij te zijn gekomen. 

Weerbericht Afgelopen Week

Heel veel regen. Heel veel harde wind, bomen en takken die het in de omgeving niet overleven en we hebben ook een keer een vreemde gele bal aan de hemel zien staan. Iemand zei dat dat de zon is. 

Prettig weekend allemaal!

15 reacties

 1. Hola,

  En ik gisteravond maar denken “zou het wel donderdag zijn”. Ja op mijn leeftijd komen er van die momenten voor dat je misschien ” van het padje af bent of raakt”.
  Dat fenomeen van “van het padje zijn” blijkt echter in Frean al VEEL eerder toe te slaan lijkt het.
  Maar troost je er schijnen er meer “van het padje af te zijn” kijk maar naar de koeien van het andere dorpje.
  Dat je een goeie (koeien) vriendin moet missen is jammer maar je zag het aankomen en je kunt het gelukkig relativeren. En eerlijk is eerlijk we willen ook een mooi stukje vlees op ons bordje hebben.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ik denk dat ik van nhet padje af was door de vele harde wind. Kan bijna niet anders dan dat dat er mee te meken heeft. Het zat er idd aan te komen dat ze naar de slacht moest. Daar zit ik ook niet mee. Lekker vlees wil ik ook, maar of ze er bij moeten zeggen dat het een stukje Christel is weet ik niet.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Tja, er moet altijd geld verdiend worden, daar is niets vreemds aan maar het is wel naar als het je favoriete koe is. Fijn dat de veehandellaar zijn stok niet gebruikte. En jullie hebben weer eens logees gehad, toch wel fijn dat jullie elkaar allemaal een beetje kennen. Hier was er ook veel wind gelukkig niet zo als in de rest van ons land . We hebben 1 dode, heel jammer. Gr Ma 🐃

  • Hoi Ma,

   Ja, jammer. maar het het is niet anders. Ik heb er verder ook geen last van hoor. Dat we elkaar hier allemaal kennen is makkelijker dan in de Klaverweide, er wonen hier minder mensen in de twee dorpjes linke en rechts van ons dan in de Klaverweide hahaha

 3. Blij dat de koeien weer terecht zijn bij de eigenaar dankzij Sol en jij.
  Afscheid nemen van wie dan ook is altijd moeilijk ,in dit geval een lieve koe maar ze is gedwee meegegaan en gelukkig was jij erbij.
  Nog even over de oorlog Hamas ,Palestijnen en Israël , bij ons in de stad wappert op het gemeentehuis een witte vlag met een lichtblauwe vredesduif dit vindt iedereen een mooi gebaar en ik hoop voor alle mensen dat de ellende ophoudt maar het is nog een lange weg.
  Fijn weekend,
  José

  • Hallo Jose,

   Inderdaad een mooi gebaar bij jullie in de gemeente om een vredesvlag op te hangen.
   In ieder geval veel beter dan wat ze nu in Amsterdam weer verzonnen hebben (en uiteraard veel publiciteit aan geven) om het Anna Frank huis tot stembureau te verklaren met de komende verkiezingen. Hoeveel olie moet je hebben om op het vuur te gooien en maar klagen dat de Joden zo bedreigd worden. Hypocrisie ten top.

   Fijn vredig weekend,
   Ton

  • Hallo José,

   Telkens als er een koe naar de slacht gaat, lijkt het er op dat zo’n koe dat gelijk weet. Ik vindt alleen dat als een dier jaren trouwe dienst heeft bewezen er geen stok aan te pas hoeft te komen. Maarhet is maar net hoe je een dier bekijkt, denk ik.

 4. Wat een toestand met die koeien maar ze hebben wel heel sappig gras tot hun beschikking en staan daar voor even wel goed bij jullie maar de eigenaar zal toch heel blij zijn dat hij ze terug heeft. Toch fijn voor je dat je Christel nog even gezien hebt en haar zonder stok de auto in hebt gekregen. Fijn weekend iedereen.

  • Hallo Mieke,

   Die eigenaar zal zeker blij zijn. We hebben zijn koeien als eens meer opgevangen, toen had hij er nog een hoop. Weilanden dicht maken met een touwtje van 2 jaar oud werk gewoon niet zo goed. San niet dat ze dat niet snappen hahaha

 5. Hoihoi , je bent niet de enige hoor die van “het padje” raakt . Door de “Wintertijd” zijn veel mensen een beetje ontheemd. ” de Biologische klok” werkt nou eenmaal zo en moet je er weer even meer bij nadenken . Dat ze het niet afschaffen begrijp ik niet de meeste mensen willen het niet en toch zetten ze het 2x per jaar weer op de kop . Pfff het zij zo , maar blijft lastig ! Een voordeel heeft het in ieder geval wel ’s avonds
  op tijd naar bed , want de “luikjes” vallen eerder dicht 😴😴.
  Beetje sneu voor jou dat je Christel moet missen. Gelukkig heb je haar een beetje kunnen begeleiden. Helaas werkt het nu eenmaal zo . Sterkte en probeer je niet teveel te hechten aan de koeiebeesten.
  Had je er bijna zelf 3 op een hele goedkope manier gekregen.
  Fijn weekend en sterkte met al die regen daar ! Hier wordt het nog steeds niets , tenminste het zet geen zoden aan de dijk. Wel is het een stuk frisser. Afgelopen nacht toch maar het dekbed weer op het bed gedaan ! 😂😇
  Groet. 🙋‍♀️🙋‍♂️👊👍🤗🙋‍♂️🍷

  • Hallo Antoinette,

   Normaal heb ik daar eigenlijk helemaal geenlast van als de klok verzet wordt. Altijd in ploegendiensten gewerk en nu ook alles weer wisselend. Van mij mag de zomer/winder tijd ook afgeschaft worden. Ik las iets op spanjevandaag dat het probleem zou zijn als we altijd de zomer tijd zouden hebben, je dan in het donker naar je werk moet en in het donker thuiskomt. Ja… maar in NL weet ik niet beter

   Wat Christel betreft en de rest. Nee ga me niet hechten aan koeien. Maar net als met mensen heb je er bij die leuker zijn dan anderen 😉

 6. Hola Rob en Sol, dat was weer een enerverende week! We lezen alles wel maar er komt niet altijd wat van om reactie te geven. Oorlog kwam voorbij, erg genoeg, koe afgevoerd, vervelend soms nodig, bijna 3 koeien jullie in de schoot geworpen, van het padje af, dat had ik ook wel gemerkt, ik dacht aan storing wifi op de camping! Maar neen, niet getreurd op vrijdag was het daar! Storm is gaan liggen, nu nog een beetje wind. De zon laat ons nog niet in de steek! Mooie zondag verder allemaal ☺️😎
  Ton: verkiezingsbureau in Anne Frankhuis: slechte zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *