Vaccinatie

Vandaag vroeg uit de veren. En als ik dan een rondje loop met Antares zie ik deze mooie lucht.

Maar we moeten vroeg op omdat we naar Monforte de Lemos. Daar moeten we om 10 uur in de vaccinatie locatie staan. Al het gebel, geinternet en bezoekjes aan de Centro de Salud hebben hun vruchten afgeworpen en we krijgen dus vandaag de vaccinatie. Monforte is ongeveer 40 km rijden, dat hebben we als het moet zo gereden. Maar ik wil er vandaag zeker van zijn dat we ook werkelijk om 10 uur ergens zijn waar we moeten zijn. Vandaag vertrekken we dus veel te vroeg. Om half 9 rijden we weg. Het is iets voor half 10 als we de auto ergens parkeren. We gaan maar gelijk in de rij staan bij de vaccinatie locatie.

We melden ons en we staan niet op de lijst die de medewerker bij de ingang voor zich heeft liggen. Ze vraag om de SMS op onze telefoon. Die hebben we niet want we zijn gebeld legt Sol uit. We worden doorgestuurd naar de volgende medewerker achter een computer. Paspoort en NIE in leveren. Sol krijgt een nummer en ik blijk niet op de lijst te staan, al sta ik wel in de computer. Raar ook terwijl ze afgelopen maandag voor mij belde om een afspraak te maken. Ik had me al voorgenomen ‘eerst zien en dan geloven’. Goed, dan alleen Sol een vaccinatie. Dan hebben we er iig een binnen. We worden doorgestuurd naar de prik arts.

Bij de prik arts leveren we onze papieren in en Sol het nummer wat ze gekregen heeft. Sol legt de arts uit wat er gaande is en dat ik ook een vaccinatie wil. Hij typt wat op zijn laptop, praat even met een collega die in een ander prikhok bezig is. Hij bekijkt de papieren, vraagt of ik wat mankeer of allergisch ben voor het een of ander en typt weer wat en gaat weg. Weer overleg zeker met een andere collega? Als hij terugkomt moet ik gaan zitten en hij vraagt nog een keer over allergieën en of ik akkoord met dat hij een JAnssen vaccinatie zet. En zet de vaccinatie vervolgens. Daarna is Sol aan de beurt, ook aan haar vraagt hij over de allergieën en zet ook bij haar de vaccinatie. We krijgen de papieren terug en we moeten in de buiten wachtkamer 15 minuten wachten. Daarna kunnen we op het busstation aan de overkant van de weg de certificaten laten maken.

In het busstation is een klein kantoortje ingericht voor de uitgiften van de certificaten. Er is een persoon voor ons. Als die weg is kunnen wij komen. Een gezellige dame gaat aan de gang. We leveren alle papieren en het paspoort en de NIE in en ze begint te computeren. Mijn naam…. ja weer moeilijk. Nederland! Ja. Ooo tulpen en molens zo mooi. Ze vraagt of we Engels spreken want dat wil ze graag oefenen. Natuurlijk, gaan we verder in Het Engels. Ze wil graag met iedereen Engels oefenen als ze iemand tegenkomen die dat spreekt. Even later hebben we de certificaten en krijgen we uitleg hoe en welke app we moeten installeren. Maar er is nog wat anders. Waarom wij geen Seguridad Social hebben? We leggen het uit. Diepe zucht. Niemand iets verteld? Nee, wat dan. Als jullie 90 dagen ingeschreven staan bij de gemeente dan heb je daar recht op! Ze legt uit waar we moeten zijn in Monforte. Maar we moeten even wachten tot september want bij de persoon bij wie we moeten zijn is met vakantie. Volgende weer nog maar eens naar Monforte de Lemos. We bedanken de dame in het Spaans en Engels en gaan ergens koffie drinken.

Als we thuis zijn krijgt Sol een telefoontje dat het gordijn wat we voor de kast in de slaapkamer hebben besteld klaar is. Dat is snel! Het zou pas in september klaar zijn. We gaan nog maar even naar Ourense om het op te halen.

In het winkelcentrum halen we het gordijn op. Er is daar ook een MC Donalds. Daar heb ik nou gewoon een keer zin in, gewoon een vette ongezonde hamburger. We moeten nu nog even naar Chantada. We hebben zoveel paprika’s dat we er best een paar kunnen missen, savooikolen hebben we ook genoeg. Sol had de mensen waar wij het de boerderij van kochten gevraagd of zij wat wilde hebben. Dus gaan we even een groentepakket in Chantada afgeven. We gaan ook maar gelijk op visite in plaats van even een doos afgeven. We hebben het over de verbouwing en wat er allemaal bij komt kijken. Na een uur of zo vertrekken we weer. Vandaag dus even een dag dat de werkkleding in de kast kan blijven. halen.

9 reacties

 1. Hola,

  PROFICIAT, PROFICIAT, PROFICIAT dat jullie zoals jullie hetzelf noemen gechipt zijn. Hou de coordinaten maar voor je eigen anders kunnen wij jullie misschien wel overal met GPS volgen.
  Je vader heeft speciaal voor deze gelegenheid even 25 km gefietst om een fles Galicische wijn te kopen en hebben hier dus het heugelijke feit voor jullie op afstand mee te vieren en geniet nu maar van meer vrijheid daar.

  Houdoe

 2. Por fin! Eindelijk ook gevaccineerd. Van harte gefeliciteerd met deze horde. De Galicische bureaucratie lijkt een nog venijnerigere draak dan de Asturische.
  Het viel me op dat op jullie Covid certificaat niet staat welk vaccin je hebt gehad… Bij ons staat dat er wel op. Niet echt praktisch dat iedere deelstaat zijn eigen systeem heeft.
  Wij hoefden het certificaat op onze reis naar NL maar een keer te laten zien, op een terras in Frankrijk.

  • Hallo Nanny,

   We hebben 2 certificaten, die op de foto is voor Galicië. De andere is internationaal en de rest van Spanje en daar staat het wel op. En wat de verschillen tussen de deelstaten betreft; Spanje lijkt wel een EU in het klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *