Twee Titels Deze Keer,

Twee titels voor het blog deze keer en jullie mogen kiezen welke je het meest toepasselijke vind. Er is niets mee te winnen dus ik hoef ook niet te weten welke titel je zou kiezen.

Titel een is een variatie op ‘De Aardappeleters‘ van Vincent van Gogh

De Aardappelrooiers 

Titel twee is een variatie op een reclameslogan van Lego ‘van Lego kun je alles maken’ 

Van Pallets Kun Je Alles Maken

Na een rustdag gisteren, waar de meeste andere druk waren met het rooien van aardappelen, gaan we vandaag aan de slag. Volgens de weer APP’s op de telefoon is het in de ochtend droog. Volgens de buurman blijft het tot in de avond droog. We zien wel, wat we wel weten is dat we vandaag aardappelen op ambachtelijke wijze gaan rooien. Is de rest in de omgeving in de weer met tractoren met aardappelrooimachines, gaan wij het met de hand doen. Niet omdat we dat graag zo willen doen maar omdat de indeling van de akker verkeerd gedaan is. De aardappelen stonden vorig jaar link, die moeten dan dit jaar rechts. Maar omdat de rechterkant een knik heeft vonden we, de buren en ik het beter om dan maar kortere rijen aardappelen te poten met de machine. Daarna hebben we maïs en Zonnebloemen gezaaid achter de aardappelen. Naast de aardappelen staan de tomaten en paprika’s. Je raad het al, de aardappelen staan ingesloten en met een tractor met een machine er achter is er niet bij te komen. Volgens de buurman is het mogelijk via de andere kant. Maar daar is het stuk waar ik tuin van het gemaakt en daar gaat geen tractor rijden. We doen het gewoon met de hand! Zo leren we ook het beste van onze fouten, toch? 

Tegen een uur of 9 ga ik de akker op om eens te kijken met welk stuk gereedschap het rooien van aardappelen het makkelijkste gaat. Met een schop was ik al bezig geweest, maar dat gaat niet zo makkelijk. Ik heb gisteren een boer gezien die het met een riek doen. Hij zit daar bij op zijn knieën en werkt dan met de riek. We hebben een riek zonder steel. Maar als je de steet toch niet gebruikt dan hoeft er die dus ook niet aan te zitten. We hebben ook een twee tand (?). Daar gaat het het makkelijkste mee. 

Als ik een rij gedaan heb hebben we volgens mij al genoeg aardappelen voor een heel jaar. Nu is het eerst tijd voor koffie. Na de koffie gaat Sol mee. Ik haal de aardappelen met de twee tand naar boven en Sol raapt en sorteert ze.

Dan passeer ik een klein holletje in de grond, waar twee piepkleine baby muisjes uit komen. Ze rennen nog niet zo snel en zijn duidelijk de weg kwijt. Ik kijk naar het holletje en daar steek pa of ma muis de snuit naar buiten. Ik pak de kleine muisje een voor een en stop ze terug in het holletje en markeer het met een paar stenen. Muizen in huis? NEE! Muizen in de stal? Liever niet. Muizen in de wei of op de akker of in het bos? Ons best. Dus daarom brengen we deze familie weer bij elkaar. Natuurlijk maar ik wel even een foto. De aardappel naast de muis is niet zo’n hele grote.

Dan gaan we de aardappelen in de kruiwagen verzamelen. Ze moeten onder het huis in een stalletje komen. Daar waar het donker is, tocht is en het meestal de zelfde temperatuur is. Vorig jaar lagen de aardappelen op papier op de grond. Dat was niet echt een succes, zit er dan een rotte aardappel tussen dan trekt dat ongedierte aan. Ook muizen kunnen er dan makkelijk bij. In het stalletje wil ik een kist hebben waar alle aardappelen in kunnen, die van de grond af is en die kan door tochten. Juist, nu is titel twee van toepassing. Van Pallets kun je alles maken! We hebben nog pallets, eigenlijk zijn die voor het logeerbed, maar nu moet het een kist worden voor de aardappelen. Met vijf pallets schroef ik even snel een kist in elkaar. 

Ondertussen haalt Sol van die zakken uit elkaar die van dat open net achtig materiaal zijn gemaakt. Als de stiksels van de zijkanten los zijn heb je namelijk een grotere lap. We hebben niet genoeg zakken om heel de kist van binnen mee te bekleden, maar met nog wat ander soortgelijk materiaal is de kist van binnen helemaal bekleed.

Als de kist klaar is kunnen de eerste aardappelen er in en daarna gaan we verder op de akker met rooien tot het begint te regenen. We stoppen er mee en gaan om een boodschap. Misschien gaan we na het schrijven van deze blogpost nog even verder, want volgens de weerberichten is het vanavond weer droog. We hebben nog maar 3 korte rijen te gaan. Wat we wel zeker weten is dat we volgend jaar minder aardappelen gaan pooten en op een handigere plaats dan dit jaar.

21 reacties

 1. Hola,

  Welke naam iemand ook kiest het maakt niet uit jullie zijn vandaag dus echte LANDARBEIDERS geweest. Ook al is het niet het lichtste werk het is DE manier zoals het vroeger altijd gebeurde. Toen gebeurde het ook met een riek, waar dan wel een steel aanzat. Iemand stak ze los en uit de grond en het oprapen was knieenwerk.
  Het ziet er wel heel mooi uit zo op de akker en zeker ook in de kist die op zich al professioneel is.
  Als jullie de winter niet doorkomen dan weet ik het ook niet meer. Dat de plaats “verkeert” gekozen was is maar betrekkelijk natuurlijk. Van dergelijke dingen kun je alleen maar leren en aardappelen mogen in pricipe niet 2 jaar achtereen op dezelfde plaats gezet worden ter voorkoming van ziektes.
  Dat jullie moe zullen zijn is 1 maar voldaan zijn teld voor 2.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Als landarbeiders hebben wij daarom ook steeds meer respect voor Manuel van tegen de 90 uit Santa Mariña. Dat wat ik met de bosmaaier doe, doet hij met de hand met een zeis. Zo ook het ander werk op het land. Wat de verkeerde plaats betreft, ik weet dat hetzelfde op de zelfde plaats niet voor alles een goed idee is. Probleem is alleen geweest dat we de aardappelen helemaal ingesloten hedden staan en er dus niet met machines bij konden. Maar alles is van het land.

 2. Hoi Rob, het ziet er weer goed uit vooral die gerooide aardappelen geweldig.
  Joost en Nicky zijn op de mon Ventoux aan gekomen , ik vindt het geweldig. Gr. Ma🐁🐀

 3. Hey Rob,

  Je kunt zo langzamerhand je achternaam beter veranderen in ” Van den Akker” met zoveel aardappels en groenten op je grond.
  Of komt die wijngaard ook nog?😉

  Werk ze!

  • Heerlijk die voorraad aardappelen daar kom je winter wel mee door ,je ziet “van niets kun je ook iets maken “ die kist perfect over nagedacht 👍dus de titel 2 vind ik toepasselijk. Fijn dat de muizenfamilie weer in het holletje is, goed voor de katjes wel nog effe wachten met jagen. Leuke foto’s van de muisjes zo’n onschuldige kopjes😻
   José

  • Hoi Patrick,

   Van vaders kant kreeg ik natuurlijk de naam van den Wijngaart. Zijn moeder, mijn oma, heeft als achternaam van den Boer. Misschien moet ik die samenvoegen naar van den WIJNBOER en een paar druiven struiken gaan planten 🙂

 4. Haha goedemorgen, door jou blog was ik weer helemaal terug in mijn vroege jeugd ! Wij gingen op onze vrije Woensdag- en Zaterdagmiddag naar de boeren helpen met de aardappels oprapen (eerpels gadder’n). We kregen daar als kleintje fl.1.= voor en als je groter was fl.1,50 . Wat een rijkdom , dat mocht je zelf houden voor de kermis in October .
  Wat schattig die kleine veldmuisjes , fijn dat ze terug zijn waar ze horen .
  Volgend jaar idd. maar minder op je akker poten en planten , alhoewel het wel heel fijn is zo’n voortreffelijke oogst .
  Geniet er lekker van.
  Groet . 😂👊👍🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾

  • Hallo Antoinette,

   Wil je hier volgend jaar ook komen rapen? Mag hoor, Guldens hebben we helaas niet, maar je kan wataardasppelen krijgen 😉
   Wel even laten weten wat dan zetten we genoeg aardappelen en niet wat minder zoals we nu van plan zijn.

 5. Dag Sol en Rob,

  Tijdje geleden dat ik op jullie activiteiten heb gereageerd, maar alles wel blijven volgen.

  Wij vinden het nog steeds knap dat jullie alle vaardigheden in huis hebben vanaf boer zoals vandaag als aardappelrooier, tot en met timmerman en daar tussen in zitten nog veel vakken.

  Geniet ervan dat is de wens van ome Karel en Marianne

 6. Dat is een goede oogst aardappelen en een mooie kist om ze in te bewaren. Je vroeg wat voor een telescoop het was het is een Bresser Pollux 150/750 Hij kan niet wachten dat hij bezorgd word alleen zou hij er nu niets mee kunnen zien want er is een dikke bewolking. Voorlopig kijkt hij er alleen mee of maakt foto’s met zijn telefoon maar alles komt wel goed denk ik.

  • Hallo Mieke,

   Ik heb even naar de telescoop gekeken. Ik heb vroeger ook zo iets gehad. Of de getallen het zelfde zijn weet ik niet maar hij ziet er hetzelfde uit. Tegenwoordig zijn er ook houders tekoop zodat je je telefoon er op kunt klemmen heb ik eens in een youtube filmpje gezien.

 7. Met grote bewondering kijk ik toe hoe jullie dat toch allemaal doen of jullie volleerde tuinders/boeren zijn. Met zo’n partij aardappelen kun je nog eens iemand te eten vragen, zien er trouwens goed uit net als de aardappelkist. Ach en die lieve kleine muisjes, de jonkies waren wel heel erg nieuwsgierig wie er in hun nestje kwam kijken. Van alles wat jullie op de akker hebben staan, komen jullie vast wel de winter door.

  • Hallo Lady Wieser,

   Dit jaar hebben we minder gezet en hebben we meer dan genoeg voor de rest van het jaar tot we weer opnieuw gaan planten. Volgend jaar gaan we weer van alles minder zetten, want op de akker werken om van het te veel later varkens voer voor de buren te maken zie ik niet zitten.

 8. Dag Rob, wat een goede oogst, de plaats is misschien niet ideaal maar het resultaat is prima.
  even bijpraten over onze Joost en Nicky, ze zijn vertrokken op 3 september met de fiets vanaf Rijsbergen. en hebben 10 dagen gefietst (1100 km) om aan de voet van de Mont Ventoux te komen.
  a.s. donderdag gaan ze de Berg beklimmen Nicky met de racefiets onze Joost met de mountenbycke
  en Sandra lopend. ze hebben een team van 15 personen Team Bergopwaarts!! totaal doen er 350 personen mee het goede doel is Kankeronderzoek en bestrijding. groetjes Corrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *