Twee Jaar In Freán

Zo, vandaag wonen we 2 jaar in Freán. Nu kan ik van alles op ratelen wat we de afgelopen twee jaar gedaan hebben. Maar een hoop van jullie weten dat al, sterker nog, ik krijg wel eens mailtjes van mensen die vertellen dat ze ons volgen en dat als doen toen de website nog naarchili heette. Mocht het zo zijn dat je denkt dat je iets gemist hebt, dan kun je het gewoon terug lezen. Nu we twee jaar in Spanje wonen zijn we ook 730 blogposts verder. 

Vandaag zijn we ons twee jarig jubileum gaan vieren met een dagmenu. We wilde dat gaan doen in Castro, dat is een klein dorpje 10 kilometer bij ons vandaag. We hebben wel eens gehoord dat daar een restaurant is. En omdat Castro een leuke sfeer ademd, leek het ons dus de geschikte plek om te gaan eten. Maar helaas kunnen wij er geen restaurant vinden. Ook google niet trouwens. Goed geen tijd te verliezen, we gaan dus naar een ander restaurant. Als we naar Ourense gaan, komen we altijd voorbij een restaurant waar het vaak erg druk is. Volgens ons moet dat komen omdat het eten en de service goed is. Daar zijn we dus gaan eten. We hebben lekker gegeten. Als we gegeten hebben gaan we weer naar huis. Sol heeft een online cursus en ik wil weer met de telescoop aan de slag.

Als we thuis aankomen zien we dit! Juist ja, nog een kat. Die van ons liggen lekker op het hondenhokje, daarvoor ligt die kat die al een tijdje bij ons is, en nu is er nog een kat bij gekomen. Ik weet niet wat alle katten uit de buurt denken, maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat ze allemaal bij ons hun intrek komen nemen.

Gisteravond.

Het is koud buiten… binnen trouwens ook. Maar dat mag de telescoop pret niet drukken! Ik heb thermo onderkleding aan, mijn werk overalls hebben een voering en daarover heen trek een een isolatie broek aan en met een dikke doorwerkjas een muts en handschoenen trotseer ik de kou buiten zonder enige moeite! 

De eerste foto van de komeet was er een zonder automatische gecomputeriseerde toestanden omdat ik nog steeds problemen heb met de telescoop. Maar nu ik dus in ieder geval één foto van de komeet heb, kan ik gaan experimenteren. Als de telescoop staat en alles is afgesteld kan ik gaan beginnen. Op internet heb ik nog eens een keer gezocht naar de foutmelding die ik telkens krijg. Op een forum schrijft iemand ‘standaard staat het op 1, zet het op 5’ Dat heb ik dus gedaan en heb de komeet zonder problemen kunnen fotograferen. En omdat de Telescoop en alles wat er aan vast hangt nu wel weer goed werkt kan ik voor de fotocamera (op de telescoop) een veel langere sluitertijd gebruiken. Daardoor krijg je dan onderstaande foto als resultaat 🙂

Als ik zie dat het fotograferen goed gaat en ik op mijn gemak af en toe de laptop en de telescoop in de gaten houdt en verder de nachtelijke hemel afspeur naar ufo’s, komt Sol voor ze naar bed gaat nog even een thermoskan warme chocomel met whiskey brengen.

Bij onderstaande foto ging er nog iets niet helemaal goed maar het geeft wel een leuke foto.

25 reacties

 1. Hola,

  En zeg nu niet dat ik jullie niet op tijd feliciteerde. Om EXACT 15.41 uur had ik je aan de lijn alleen stoorde ik toen onder jullie dagmenu. Geen probleem aangezien we later bijgekletst hebben. Volgens mij zijn er katten, of zit er toch iemand achter, die denken dat het bij jullie een asiel is. Het word zo langzamerhand wel druk bij jullie of zijn jullie muizen van een speciale kwaliteit?
  Dat de er bij de laatste foto iets mis ging komt misschien door Sol. Jij zegt dat ze warme chocomel met wisky brengt maar was het geen wisky met een scheutje chocomel?

  Houdoe

 2. Hoi Rob en Sol,
  Fijn dat je zulke mooie foto’s heb kunnen maken( ik zie niet wat er mis is met die ene foto) en die katten , zijn ze toch niet van de buren ze lijken mijn zo mak. Gr. Ma

 3. Hoihoi ….Hoeraaa 2 jaar volgemaakt ! Proficiat ! Voorlopig op naar de 20
  (hoop het mee te maken😉)
  Wat heerlijk dat je nu eindelijk zo der problemen de foto’s kunt maken . Kunnen we nog veel moois tegemoet zien .
  Het verwonderd me wel dat jij je zo in volle bepakking nog kunt bewegen , zeker met dat “priegelwerk” van de camera !? Het zal de chocomelk-MET zijn van je lieve zorgzame vrouw denk ik . Slaap lekker , de week is weer doormidden dus…op naar het weekend
  😉🤣 Groet . 👍👊😂🙋‍♀️🙋‍♂️👋

  • Hallo Antonette en Ben,

   Jullie gaan het vast en zeker meemaken 20 jaar. Ik doel dan niet op 20 jaar Frean wonen door Rob en Sol maar op 20 jaar dat ze getrouwd zijn op 11 februari a.s. Dat moet toch wel gaan lukken dat jullie dat halen. Voor ons is 20 jaar Frean ook wel heel erg ver weg. Als wij dat samen zouden halen dan zijn we samen 184 jaar en ook 73 jaar getrouwd dan. Rob is dan trouwens ook al 72 jaar.

   Houdoe

   • Heb wel een beetje mijn bedenkingen over de 20 jaar ! Mijn berekening klopte niet. Vergat ook bij Ben 20 erbij te tellen , dus dan wordt het samen 205 ! Da’s wel heul veul ! 😉 We gaan het zien !

 4. FELICIDADES por estos dos años de vecinos. Estamos encantados de que gente como vosotros vengan y se queden en nuestra tierra Galicia. Esperamos que se sientan cómodos y seguir disfrutando de vuestra compañía.
  Preciosas fotos de un hermoso cielo que solo se puede disfrutar cuando hace frío.
  Los gatos nuevos vienen de visita porque es época de celo, los machos recorren todos los pueblos cercanos buscando novia…

  Seguir disfrutando.

  Saludos

 5. Knap dat je met deze koude nog op pad bent voor mooie foto’s te maken, je moet wat voor je hobby overhebben.
  De katten gaan graag op avontuur en ontdekken de plaatsjes waar het goed toeven is ,wel moet een ding gezegd worden ze zijn wel sociaal anders hadden ze al lang een gevecht gevoerd , dus een voorbeeld voor deze roerige wereld👍😻 en de hondjes accepteren hun ook🐶👍
  Proficiat met jullie 2 jaar Frean en leuk dat de buren schrijven dat ze blij met jullie zijn ,daar mag je op toasten🍷🍷
  José

  • Hallo José,

   Vaak is het dat als het koud is de nachten helder zijn, tja en dat is wat je nodig hebt met een telescoop.
   Dat er katten op avontuur gaan is prima, als ze maar niet langs komen voor een avontuurtje

   Wij zijn ook blij met hun als buren.

 6. Gefeliciteerd met het 2jarig jubileum!!

  De foto’s van de komeet zijn mooi, ook de laatste waar er iets heeft stilgestaan wat wel had moeten meebewegen denk ik. Is die komeet ook met het blote oog te zien eigenlijk? want een telescoop is niet iets wat ik mijn bezit heb, fotoapparatuur genoeg maar dat nou net niet 😀

  Groeten!!

  • Hallo Henry,

   Dankje!

   De laatste foto van de komeet heeft alles bewogen. Met de telescoop kan ik met instellingen kiezen of ik de sterren (eerste foto) wil volgen of de komeet (tweede foto). Ik wist alleen niet wat het beste was om een foto van een comeet te maken.
   De komeet wordt misschien zichtbaar met het blote oog, maar dat zou gaan om eind januari en/of begin februari. Je moet hem noordelijk zoeken maar het beste kijk je even op internet hoe je hem moet zoeken. De naam is C/2022 E3 (ZTF)

 7. Gefeliciteerd,jullie hebben veel gedaan in die 2 jaar,heel erggg knap ,het valt niet mee om afspraken te maken in Spanje,maar jullie houden vol ,ik hoop dat jullie nog vele gezonde maar ook gelukkige jaren mogen hebben ,met alle dieren vriendje om lullie heen.
  Groetjes vanuit een koud Benidorm .
  Marja en Hans Witte
  Overwinteraars

 8. Zoals alle anderen zeg ik ook gefeliciteerd, dan wil ik ook best graag weten of het jullie hier ook bevalt? Waar ik ook best nieuwsgierig naar ben is de temperatuur bij jullie, ik heb de indruk dat de nachten behoorlijk koud zijn. Hier was het de afgelopen nacht 3 graden en op de dag komt de temperatuur niet veel boven de 10 uit. Wij hebben wel een lekker zonnetje en als je uit de wind zit is het wel lekker vertoeven met een bakkie koffie. Ik heb overigens sterk de indruk dat de katten zich komen voorstellen aan elkaar, hebben ze een mooie naam mogen ze blijven en anders weg wezen. Ze hebben in ieder geval er al 2 vriendinnetjes of vriendjes bij en tot nu toe geen ruzie in de tent. Fijne dag nog verder al loop ik altijd een dag achter maar evenzo goed bedoeld. Tot morgen

  • Hallo Lady Wieser,

   Dankje. Zeker bevalt het ons hier! Natuurlijk is er over al wel wat. Enige wat ik echt mis is een bouwmarkt dichtbij en een milieustraat om makkelijker van je afval af te komen.

   Het is hier in de nachten rond het vriespunt, net er boven of net er onder. Dat is wat ons weerstation verteld. Aan de grond vriest het wel, maar daar meer het station de temperatuur niet. De kouw is niet zo het probleem, de wind die maakt het koud. Gister wat het koud met een lekker zonnetje.

 9. Ohjee nog een poes erbij word wel veel en wegjagen is ook zo wat. Wanneer worden jullie katjes geholpen zodat er geen nageslacht komt? Die foto van je zo stevig ingepakt is wel leuk en het belangrijkste is dat je het gewoon warm hebt. Daar helpt de chocolademelk met Whisky ook welbij. Mooie foto’s van de komeet. Hier nog niet gezien want het was weer bewolkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *