Trieste Dag

Vandaag is het wederom een trieste dag. Niet bij ons in Freán hoor, al denken misschien de Engelse dat wij hier ook in mineur zijn. Maar dat is dus niet het geval. Ik ga verder in de keuken en wil wat doen aan de vloer die onder het aanrecht komt. De basis van de vloer in de keuken zijn grote platte keien, zo ook die onder het aanrecht komen. Feitelijk is de vloer daar eigenlijk de buitenmuur van de stal er onder. De meeste losse stukken cement heb ik gisteren weggehakt en vandaag doe ik nog wat kleine stukjes. 

Ik haal vandaag ook stukken oude waterleiding weg die naar het fornuis gaan. Twee stukken leiding blijken wel heel er slap materiaal te zijn. Voor zover ik weet zijn loden pijpen al erg lang verboden. Hier bleken er nog twee korte stukken te zitten.

Hier en daar haal ik ook een kleine steen weg en dan blijkt er ineens een vuistgroot gat te zijn in de vloer. Was ik een paar weken terug nog aan het klooien om er een waterleiding door te kunnen krijgen, kan ik er nu 10 naar beneden steken.

Op zich helemaal niet erg want er moet ook nog een warmwaterleiding doorheen. Omdat ik met cement aan de gang wil om de gleuven tussen de stenen vast wat dicht te maken ga ik bij de ferreteria vragen of ze van die warmwaterslang hebben. Hebben ze helaas niet. 

Dan ga ik eerst wat met cement doen en maak het gat waar de slangen door gaan morgen wel dicht als ik de andere slang er ook door heb zitten. Ik maak wat cement aan en kwak het in de gaten en sleuven. en smeer het daarna een beetje vlak. Netter hoeft het nu niet te worden. 

Dan ga ik inkopen doen bij de Leroy Merlin. Meest belangrijke wat ik moet hebben is de leiding waar ook warm water door kan. Volgens mij is het aluminium met kunststof aan de binnen en buiten zijden. Voordeel is dat de leiding in alle bochten te buigen is. Thuis gekomen steek ik de leiding door het gat en maar weer wat cement aan, leg de waterleidingen in de gleuf en maak die dicht met cement. Het vuistgrote gat zit er nog. Voor daar cement in kan moet er aan de onderkant eerst wat tegen aangemaakt worden zodat de cement niet gelijk op de grond in de stal valt.

Tussendoor hebben we natuurlijk ook wel het een en ander gezien van de begrafenis van koningin Elizabeth II. Als ik tegen het einde van de dag op de akker kom valt mij de gelijkenis tussen de zonnebloemen en de Engelsen op, de zonnebloemen laten het hoofd ook hangen.

Tijd om afscheid te gaan nemen van de zonnebloemen voor de vogels alle zonnepitten er uit pikken. Ik begin maar voor aan met het afknippen van de bloemen. Als de kar vol is heb ik een derde van de bloemen geoogst.

Morgen die ik de rest wel, want die vliegen waar ik gisteren last van had zijn er weer. Maar morgen komen de klamboes voor over mijn hoofd binnen. Henriette, bedankt voor je tip. Ik heb er gelijk besteld.

Dan ga ik nu eens kijken waar ik van dit soort blokken (zie plaatje) kan kopen/bestellen in Galicië. Bij Leroy merlin staan ze wel op de website, maar als je dan de voorraad controleert dan hebben ze niets in heel Spanje. 

8 reacties

 1. Hola,

  Soms springen er voor mij dingen die je te melden hebt in je blog voor mij uit terwijl die voor anderen wellicht niets zullen zeggen.
  Vandaag waren dat de loden pijpen die je tegen kwam. Wij vertellen vaak aan mensen dat jullie met een soortgelijke klus bezig zijn als waar wij ooit vanaf 1996 aan begonnen waren.
  Toevallig lopen onze leeftijden van starten aan zo’n klus ook nog parrallel. En wat zijn wij ooit tegen gekomen EEN LODEN pijp. Gezien de tijd die wij aan onze klus besteed hebben (11 jaar) komen er in de nog 9,5 jaar die jullie achter liggen op ons nog wel meer van die toevalligheden tevoorschijn.
  Voor mij zijn die hele kleine toevalligheden genieten ten top.
  Voor mij klinkt het verder onwaarschijnlijk dat het kennelijk moeilijk is aan dergelijke blokken te komen om binnenmuren te bouwen. Wat een gemak is het dan hier waar je ze om iedere hoek kunt kopen.

  Houdoe

 2. Beste Rob, Graag gedaan met de tip.
  Over die gasbeton blokken: in de grootste gedeeltes van Spanje mag je er niet mee bouwen. Ze zijn niet aardbeving bestendig. Ze worden dus in de constructie bijna niet gebruikt. Bij ons, Costa Blanca, krijg je geen bouwvergunning als je gasbeton wil gebruiken. Dus er is weinig voorraad.
  Groeten Henriette

 3. Hpi Rob,
  Ik heb gisteren heel laat je blog gelezen. En vond ik het te laat om nog te antwoorden
  Was dat niet schrikken toen er dat gat was ? Maar ja je bent niet voor een gat te vangen. Wij gaan vandaag uit lunchen met oud colleges van je vader uit de Enka tijd, lang geleden dat we die hebben gezien. Gr. Ma

 4. Ja de begrafenis was indrukwekkend en iedereen zal gisteravond wel uitgeput zijn want het was wel de hele dag. En inderdaad het einde voor de zonnebloem is er ook echt mag ik vragen wat je met de pitten gaat doen? Zulke blokken gaat wel lekker snel als je ze kunt bemachtigen. Gezellige dinsdag samen.

 5. ik kan nog steeds het geheel niet thuis brengen, maar ga er vanuit dat hoe verder het vordert ik meer zal begrijpen. Vraag mij wel regelmatig af hoe oud jullie paleisje is. Ik herinner mij als de dag van gisteren dat we loden pijpen hadden, en opeens moest alles vervangen worden. Grappig dat je dat nu weer terug ziet. Succes en sterkte met de klus.

 6. Hallo , vanochtend je blog gelezen maar niet gereageerd . Vroeg me af of jullie nu zelf zonnebloemolie gaan persen ?
  Wel weer een tegenvaller in je keuken met dat gat . Gelukkig zag je ook een voordeel ervan , de rest krijg je ook wel dicht. Veel succes hoor.
  Groet . 🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾🙃😉👍👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *