Tomaten En De Rest.

Om 6 uur kan ik niet meer slapen en ga dus maar uit bed. Als ik gegeten heb en OP1 gekeken heb, voor wie het ook kijkt het stuk met André Rieu heb ik overgeslagen wat ik vind die man een arrogante bal die feestmuziek maakt op een viool, ga ik in de keuken de bekisting van het keukeneiland afhalen. Als ik de voorkant eraf heb gehaald blijken er op twee plaatsen geen cement te zijn gekomen. Geen probleem, ik laat de onderkant van de bekisting zitten en maak een beetje cement aan om de gaten op te vullen. Nu moet ik weer wachten dus ga aan iets anders een beetje prullen.

Na het prullen die ik een bakkie koffie en ga kijken of de onderkant er nu ook af kan. Dat blijkt te gaan, dus die haal ik er voorzichtig af. Omdat de cement nog nergens helemaal keihard is kan ik er met niet al te veel moeite een beetje de scherpe kantje af halen.

Het is 10 uur en we moeten even naar Chantada, tomaten afgeven bij de dierenarts en op controle met de katjes en dan speciaal met Julio. Omdat de dierenarts pas om half 11 open gaat gaan we eerst even een bakkie doen en ik ga even bij de verfwinkel op de hoek wat inkopen doen. Als ik terug ben gaan we met de katjes, tomaten, pepers, paprika’s en courgettes naar de dierenarts. Hij is er blij mee en ook met de pepers, zijn dochter blijkt ze ook lekker te vinden. Dat is mooi want dan hoef ik niet alles wat ik pluk alleen op te eten. Krijgt zij er ook gewoon iedere keer wat. Terug naar Julio, we moeten op controle voor zijn oogjes. De crème die we erin moeten smeren doet wonderen. Zijn oogjes worden steeds helderder en je kan zien dat hij ons ziet en daarop reageert. Komende week moeten we nog een keer op controle.

Als we klaar zijn in Chantada gaan we richting huis via de benzinepomp. We moeten een pakje ophalen en vragen of we hen ook blij kunnen maken met wat dingen van onze akker. Zeker kunnen we ze blij maken. Mooi, komen we straks wat brengen.

Thuis gaat Sol aan het eten beginnen. Ze gaat de maïs verwerken tot iets eetbaars en daar gaat vlees en ui bij. Sol zit te huilen. Ik ben ook in de keuken aan het werk maar kan het droog houden 😉 Ik heb bij de verfwinkel op de hoek in Chantada ook een goedje gekocht om marmer te lijmen. Na nog wat voorbereidingen aan de cement van het kookeiland kan ik de marmeren plaat terug vals lijmen. Morgen denk ik dat ik heb maar netjes ga invoegen en dan is het stuk kookeiland klaar.

Als Sol klaar is met de voorbereidingen van het eten gaan we tomaten, pepers, paprika’s en courgettes naar de benzinepomp brengen. Zeker, we kunnen er van alles van maken. Maar er komt een moment dat de vriezers vol zitten en we even genoeg tomatensoep of iets dergelijks op hebben. De planten op de akker blijven maar geven, weggooien is zonden, dus dan delen we hier en daar maar wat uit. Thuisgekomen maak ik de telescoop in orde, hopelijk is het komende nacht net zo helder als afgelopen nacht. Ik heb ook even wat naar de zon gekeken. Hier een foto voor wie de zon nog nooit gezien heeft 😉

Vlekjes op de zon zitten NIET op de lens van de telescoop maar echt op de zon.

8 reacties

 1. Hola,

  Wat ziet het verkorte opgeknapte blad er FANTATISCH uit. Grote klasse weer.
  De 2 persoons groente leverancier Frean doet goede zaken. Geen financiele maar sociale verbindingen onderhouden.
  Hopelijk is het vannacht mooi weer om foto’s te maken . Als de maan maar niet te helder is bij jullie. Wij komen net terug door de polder en met de maan hier leek het wel daglicht. Wij kwamen terug van een etentje met Rob zijn broer, schoonzus en de twee neefjes om het uitkomen van het boek te vieren. Al veel mooie reacties gehad en stukken in lokale pers en internet.

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Wat fijn dat het zo goed gaat met het katje. En leuk dat jullie weer groente kunnen geven aan de dierenarts jullie hebben daar toch ook wel eens wat van gehad. En zo te horen zijn ze er bij de benzinepomp ook blij mee. Je marmerblad ziet er heel mooi uit, het komt daar helemaal goed in die keuken. Gr. Ma

 3. Hola Sol, Rob en dierenschare

  Lang niet gereageerd, maar wij blijven genieten van jullie activiteiten.
  Echter van de oogst herkennen wij ook en inderdaad een beetje ronddelen doet goed.
  Maar je kunt veel van de oogst voor de winter of langer bewaren, een voorbeeld tomaten in brokken snijden enigszins licht koken dan in een jampot oid. doen wat olijfolie erop en op zijn kop laten afkoelen. Dan wordt het vacuum.
  Of de paprika’s in een pot wat zout en azijn en afvullen met water en in donkere koele plaats bewaren, dito met de pepers. Het zout en azijn bepaald het pekelsmaakje.
  Enfin dit leerde de Spanjaarden ons.
  Tomaten kun je ook drogen, of de zaden drogen op keukenrol en in kleine pootpotjes en pootaarde op kweken en later in de grond plaatsen.
  Als je eind oktober tuinbonen plant hebben jullie in maart verse tuinbonen hier aan de Costa Blanca eet men ze als bijlage rauw, wij vroren ze in, alleen wassen drogen en invriezen.
  Wist je dat de ingevroren groenten in de winkels niet worden geblancheerd, zo blijven de vitaminen beter bewaard. Is echt van hogere kwaliteit dan NL.
  Ook maakten wij onze eigen olijven in om eetbaar te maken in azijn met zout of met zeewater.
  Natuurlijk kan door het klimaat in Galicië wat verschil ontstaan in zaai en oogst tijd.
  Dat weten jullie Spaanse buren het best ook zij weten hoe je allerlei oogst kan preparen voor later.
  Wij genoten er van om dit soort inmakerijen te doen volgens receptjes van de Spanjaarden.
  Het zijn receptjes die weinig ingrediënten vragen slechts wat hobby tijd

  Geniet verder… doen wij ook
  Ger Walman

  • Hallo Ger,

   Ja das lang geleden. We hebben potten staan en moeten eigenlijk gaan den wat je zegt. We weten hoe het moet, maar das van dat werk waar voor je genoeg plek moet hebben in de keuken. En omdat we die aan het verbouwen zijn is dat lastig.

 4. Goedemorgen , nu snap ik hoe dat kookeiland gaat worden . Dank je wel voor de duidelijke foto’s .
  Fijn dat het met Julio’s oogje beter gaat , kan hij zich beter op de muizenfamilie’s richten .
  Zo jammer dat we niet in de buurt wonen , hadden we mooi bij jullie groente kunnen kopen . Helaas 1050 km. is wel erg ver om je groente te halen 😉
  Hoe ging het vannacht met de telescoop ? Hopelijk was het heldere dan hier . Ineens weer heel veel zeemist . Vorige avond was het mooi helder om een foto te maken met de weerspiegeling op zee .
  Groet . Fijne Zondag 👍🤟😂🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾👋

 5. Wat een prachtige gave foto nog nooit gezien , fijn dat het met oogjes van Julio de goeie kant opgaat gelukkig 🍀, de keuken neemt vormen aan dus kunnen we ons een betere voorstelling van maken,
  👍José

 6. Wat een mooi eiland is het weer geworden heb je toch maar weer mooi gedaan. Fijn dat het met de oogjes van Julio beter gaat en wie weet kan hij dadelijk gewoon alles goed zien. Heerlijk toch dat je mensen blij kan maken met jullie oogst smaakt veel beter dan alles uit de winkel. Nog een hele fijne zondagmiddag/avond verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *