Telescoop

Mijn rug is al een plank van het aardappelen rooien en Sol heeft last van haar benen en rug. Vandaag doen we dus niets. Gisteravond heb ik de laatste aardappelen voor de regen van de akker gehaald en zelfs de aardappelen die niet helemaal goed zijn maar goed genoeg zijn voor de varkens van de buren zijn van de akker. Geen probleem dus dat we de dag vandaag uitzitten met spierpijn. 

Maar ik heb wel een karweitje wat ik al langer wil doen. Zoals ik afgelopen week ergens schreef is er telkens wat met de telescoop. Dat is iets wat zowat iedereen heeft. Ik heb echter nog wat met de telescoop. Er is een as die volgens mij te zwaar draait waardoor de software de fout in gaat. De software zegt bijvoorbeeld tegen de telescoop dat die 10 (zomaar een getal) moet bewegen. Op de telescoop zit een volg camera, die volgt één ster. Als die camera ziet dat de ster verschillende keren niet met 10 verder gaat, dan gaat het fout en stop de software en geeft een alarm. Op internet is hier veel over te vinden en daarom weet ik dat ik niet de enige ben met dat probleem.

Vandaag dus tijd om de montering (daar draait de telescoop mee) uit elkaar te halen. Het is niet ingewikkeld, maar omdat het ding bijna 2000 euro kost ben ik een beetje huiverig. Maar ik begin er dus maar aan volgens de instructies die op internet staan, alles met duidelijke plaatjes. Als ik deel een uit elkaar heb liggen is het al duidelijk wat het probleem is. Er zit vet in voor de smering, maar dat vet is hard. E is ook een asje voor de aandrijving wat te zwaar draait. De lagertjes daarvan zitten te strak opgesloten. Kan ik het asje eerst draaien met een vinger, kan ik het na iets oplossen van het lager het een zetje geven en draait het asje uit. Zo vind ik nog wat dingen in deel 1 die verklaren waarom het eigenlijk nooit goed gaat.

Volgens de handleiding op internet heb ik TF2 wit lithium vet nodig met teflon. Als het je bekend in de oren klinkt, dan heb je er vast een potje van staan. Ik heb het dus niet. Het wordt ook gebruikt om professionele fietsen in elkaar te zetten, dus je Batavus van 200 euro heeft het niet. Ik zoek wat winkels op in Ourense waarvan ik denk dat ze het verkopen. Ik moet nog wat uit Ourense hebben dus ga maar eens kijken waar een potje vet te kopen. Twee fietsenmakers verder heb ik geen vet en is het bijna sluitingstijd. Onverrichter zaken ga ik weer naar huis. Thuis bestel ik maar een pot van het vet, morgen of overmorgen is het hopelijk binnen.

Ik ga in mijn gereedschapshok verder met de telescoop en schroef ook deel twee helemaal uit elkaar. Hier waren geen problemen mee, maar ik wil alles schoonmaken en bekijken en er straks ook nieuw vet op de lagers en tandwielen smeren. Als deel twee uit elkaar onder een doekje ligt kan ik nog iets uit elkaar halen.

De motortjes. Ook hier blijkt als ik ze bekijk een probleem te zijn bij het motortje van de probleem as. Er zit te veel speling op de tandwieltjes die het aan moet drijven. Dat is met wat afstellen zo verholpen. 

Nu is het wachten op een potje met vet.

Net voor ik gisteravond klaar op de akker begon het voor de tweede keer te druppelen die dag. Gelukkig was ik helemaal klaar toen het echt ging regenen. Vandaag heeft het een groot deel van de dag regelmatig geregend of in ieder geval gedruppeld. Dat getuige ook het water in de kruiwagen.

9 reacties

 1. Hola,

  Heel even terug naar de blog van gister.
  Ik vond de reactie van Patrick wel gevat maar jou reacie doorop weer minstens zo gevat. Dus misschien ooit geen ” van den Akker” maar WIJNBOER in het echt en niet alleen als naam.
  Ik denk dat ik je uitleg over de telescoop snap en hoe je het op denkt te kunnen lossen. Als ik de foto’s echter zie zou ik me er zeker niet aan durven te wagen.
  Dan heb ik het vandaag simpeler gehouden door bij Cees en Clemie een boom van ca. 60 cm doorsnee en ’n meter of 10-12 hoog horizontaal te laten gaan. Die ook weer overgelukkig en kachelhout rijker.
  Succes met jullie spieren.

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Ik hoop dat je het allemaal weer goed in elkaar kan zetten, het is jammer dat je zo ver weg woont onze buurman had vast en zeker een potje vet voor jou. Hij is namelijk een wielrenner. Wel fijn dat je de aardappel binnen heb en jammer van jullie ruggen. Gr. Ma

 3. Ik kan me goed voorstellen dat het eng is om een apparaat van € 2000,00 uit elkaar moet halen maar gezien wat je allemaal hebt gevonden en dadelijk het juiste vet hebt is dat probleem als het goed is opgelost. Veel succes met het weer in elkaar zetten van je telescoop

 4. Goedemorgen ach erm, die ruggen en spieren , dan nog net dat laatste stukje moeten doen omdat het binnen moet zijn . Voel met jullie mee, weet hoe het werkt ( of niet werkt). Veel sterkte ermee , warm houden en doorbewegen!!
  Pfff die telescoop , je hebt wel lef om daar aan te beginnen alleen al 👍👊. Wens je veel succes met het weer in elkaar prutsen , na het “vetten” . Hoop dat je niets over houd . 😉.
  Succes en groet. 🙋‍♂️🐶🐾🙋‍♀️👋

 5. Beste Rob,
  Na 7 jaar in Spanje zijn wij ook “selbstschraubers” geworden. Dure koffiemachine gaat kapot en geen reparateur in de buurt. Gelukkig op internet zijn er heel veel filmpjes te vinden. De onderdelen moet je vaak in Duitsland of Nederland bestellen.
  Maar als het gelukt is, geeft het extra voldoening!
  Succes! Heb er alle vertrouwen in.
  Henriette.

  • Hallo Henriette,

   Ik is het niet meer gemaakt krijg is het echt kappot. Een keer een monteur geweest in NL voor de wasmachine, maar die zat toen nog in de garantie en dan kun je beter niet zelf sleutelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *