Als ik vandaag lekker aan de gang ben met het voederen en organiseren van koeien die naar de robot moeten, belt Pablo. Duidelijke instructies krijg ik door; ‘ze’ komen zo en zet alle koeien in de tweede stal vast. Dat is de stal waar de jonge koeien staan en de aanstaande moeders. Als ik de stal in loop met een kruiwagen voer en ik wat hendels overhaal, zodat de koeien niet meer weg kunnen als ze eenmaal zijn gaan eten, geef ik het voer zoals gebruikelijk. Als ik deel een gedaan heb en bij deel twee aankom, staat daar een trotse moeder met een kalfje, net geboren. Ze is binnen bevallen en de stalvloer is gisteravond voor het laatst schoongemaakt, dus het kalf zit helemaal onder de koeienstront. 

‘Ze’ komen zo, dus ik moet opschieten met dat kalf om het weg te halen voor ‘ze’ komen. Ik pak het diertje op en zet het even later in een iglo. Nu zit het kalf wat minder onder de stront, maar ik deste meer. Als ik papieren zakken ga halen om het kalf mee droog te wrijven, komt één van ‘ze’ aan lopen. Zij van ‘ze’ begint gelijk vragen te stellen en ik zeg tegen haar ‘je moet even wachten, eerst het kalf’. Zij van ‘ze’ vraagt gelijk door naar Pablo. Ja die komt zo en als ik klaar ben met het kalf zet ik de rest van de koeien vast. Momentje aub. De jongedame in een groene overall is van het strenge type.

Als ik even later alles vast heb staan in de tweede stal, kan zij met haar collega aan de gang. Pablo is er inmiddels ook en ze gaan aan de gang. Blijkbaar zijn ‘ze’ belangrijk want ik heb het idee dat Pablo ze gehoorzaamt als een mak schaap. ‘Ze’ zijn andere personen, maar ik weet nu wel wat ze komen doen. Vorige maand waren collega’s van de beide dames hier ook voor de inentingen tegen blauwtong. 

De strenge dame is blijkbaar ook de cheffin, haar collega moet haar gehoorzamen en niet tegenstribbelen en ook geen vragen stellen. Als we even later in de melkstal bezig zijn en de meeste koeien gedaan zijn, moet er een aantal losgelaten worden om zo andere vast te kunnen zetten. Pablo is weer druk met koeien, maar volgens de dame op de verkeerde plaats. Ik sta wel goed en de dame wil wat koeien in een richting sturen. Die geven echter geen gehoor aan haar en ze laat merken dat ze het niet leuk vind dat de koeien niet naar haar luisteren. Ik kijk haar aan en zeg ‘het blijven wel vrouwen natuurlijk….’ Nu kan ze niet anders dan met haar strenge gezicht toch lachen. Als de koeien vast staan en gedaan zijn, is Pablo nog op de verkeerde plaats bezig met het vastzetten van koeien. Maar ik heb nog een paar koeien voor haar, drie stuks die de robot niet in willen. Ik wijs naar de koeien en zeg dat we die makkelijk kunnen prikken. Even later zijn ook de koeien die Pablo vast heeft gezet gedaan en kunnen ze door naar de volgende plek waar koeien staan. Dat zijn dan de kalveren tussen 3 en 12 maanden oud. 

Ik bied aan om voer van de melkkoeien in de box te brengen waar de dame en Pablo koetjes in het nou proberen te drijven. Mijn idee was om eten te geven zodat ze daar in een kring omheen komen staan, zodat ze makkelijk geprikt kunnen worden. Prima, als jullie achter die koetjes aan willen rennen, dan ga ik weer wat anders doen.

Als al het werk gedaan is, ga ik naar huis. Ik kijk in de brievenbus en vind post, twee enveloppen, alle twee voor mij. Post van de Xunta de Galicia, kan niet anders dan belangrijk zijn. In de eerste envelop een brief met daarop mijn Tarjeta Sanitaria. Het pasje van de sociale gezondheidszorg is binnen. 

In de andere envelop werd ik weer geconfronteerd met stront, maar nu op een andere manier. Nu ik in het systeem van de gezondheidszorg zit, mag ik ook gelijk meedoen met de poep test voor kanker. Voor dat ik daar aan mee ga doen zal ik eerst maar even goed douchen, want voor je het weet is het gemixt met koeien poep 😉

Cleopatra wil weer dringend naar buiten. Prima, maar zeker niet alleen. We willen er zeker van zijn dat als er een kater in de buurt is, en er zijn kapers op de kust, dat Cleopatra in ieder geval met rust wordt gelaten. Als ze wat buiten heeft rondgelopen, nemen we haar weer mee naar binnen. Dan is het ook gelijk tijd om de kittens weer in te sprayen op de plekjes. We hebben het idee dat het nu niet meer ergere wordt bij de kittens. Patient Zero, is er wel het ergste aan toe. Die gaan we voortaan wassen met de shampoo waar we Julio in het verleden ook mee moesten wassen.

Tussendoor ook nog tijd gehad om te eten, een rondje met Antares en Foskie te lopen, de WC bril te repareren, huiswerk te maken en het blog te schrijven voor vandaag.

Jullie Verhalen door Ben en Antoinette VERHALEN

23 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Nou nou dat is heel wat wat je gedaan heb. Ik vindt het fijn dat je ook in het systeem zit, altijd fijn die controle. We zijn vandaag naar Oirschot geweest, was leuk maaaaar heel veel regen, en goed en wel thuis weer heel veel regen maar ja het is niet anders. Gr. Ma

 2. Hola,

  “Ze” en vooral die in de groene overall heeft nu ook ervaren dat een Spaanse Nederlander “iets” anders reageert dan ze wellicht gewend is. Maar met jou allerte opmerkingen over het gedrag van vrouwen kon ze kennelijk ietsje los komen. Mooi dat je nu ook aangesloten bent bij de Sociale gezondheidszorg en dan meteen ook poeptest. Dergelijke testen doen ze hier pas op veel latere leeftijd. Kan nooit geen kwaad natuurlijk.
  Bij ons stond vandaag eigenlijk op de planning om koffie te gaan drinken bij een nicht van je moeder die met haar man op een camping staat in Riel (bij Tilburg) maar aangezien zij een kleine caravan hebben waar je niet met 4 in kunt en de camping geen kantine en het weeronline liet zien dat het zeker niet droog zou blijven maar afgezegt. Had mooi uitgekomen aangezien we ook nog naar Oirschot moesten. Na het doen wat we doen “moesten” natuurlijk lunchen (nog steeds droog). Toen we echter weg wilde gaan hield de zondvloed ons tegen om naar de parkeerplaats te lopen zonder zwemvesten. Goed en wel thuis aan de koffie vond de zondvloed het nodig ons ook hier te verrassen en binnen no time onze vijver dubbel zo groot te maken. Hebben we nog nooit gehad. Maar ach alles moet de eerste keer zijn en van binnen naar buiten kijken heeft dat ook wel wat.

  Houdoe

  • Antoinette en Ben,

   Ik ben via de routeplanner jullie route gaan “rijden”.
   Lijkt met inderdaad fantastisch die weggetjes en als je zelf rijdt (het stuur vast hebt dus) dan word je nooit wagenziek toch.
   Voor mij alleen jammer dat het wel erg ver uit de aanrij route naar Frean ligt.
   Blijf vooral genieten in jullie omgeving.

   Houdoe

   • “Pa” , dank U wel . Ik ben meestal de “bij-zit” ! Heb er gelukkig ook geen last van .
    Mag ik U een raad geven ?? Verkoop de caravan en zoek een mooie “buscamper” ! Kunt U mooi doortrekken naar het Zuiden van Spanje . o a. Het mooie Estepona !
    Officieel ” Tuin van de Costa del Sol “!
    Tot ziens . 😉👊👍

    • Antoinette en Ben,

     Vrijblijvende tips mogen uiteraard altijd gegeven worden.
     Maar tot Rob en Sol naar Freadn vertrokken hadden wij eigenlijk weinig met Spanje simpel omdat wij rond de 20 graden al beginnen te zuchten en kreunen. Maar ja je moet wat over hebben voor je kroost toch.
     Het noorden van Europa heeft ons altijd meer getrokken zoals Ierland, Schotland, Noorwegen, Zweden en Finland.
     Dus hoe goed bedoeld ook dat “tot ziens” zit er denk ik niet in.
     Dat wil natuurlijk zeker niet zeggen dat er in Spanje niet heel veel moois te zien natuurlijk.

     Houdoe

    • Hoi Antoinette en Ben, wat leuk jullie verhaal te lezen op deze blog. Jullie wonen wel heel dichtbij, ikzelf in Guadalmina 😃

     • O wat leuk Teresa , dan is het voor jou zeker leuk om eens te gaan. Echt de moeite waard ! Succes ?!
      Groet .( bijna buur).🤣😂👋

  • Hoi Rob, wat ben je toch ongelooflijk druk met je werk! Je hebt het in die 2 maanden dat je daar nu werkt, heel goed door wat er gaande is. Wat een troela die ‘ze’, ik ben verbaasd dat ze dit soort werk doet! Ze moet niet vies van stront zijn 🤣. Jij natuurlijk óók niet, dat kalfje was waarschijnlijk ook liever in de wei geboren! Arm beestje. Dan de kittens nog met de verzorging! Jullie zijn er maar druk mee.
   Je hebt amper tijd om te eten!
   Wat je Pa schreef over al die regen, och jee wat hebben ze er in Andalucía een te kort van! Kurkdroog ! Ben benieuwd hoe onze vijver thuis er bij staat! Of onze vissen niet door de tuin zwemmen! Buren hoeven niet te sproeien verneem ik zo!
   Wij gaan ons vandaag weer vermaken bij de fería, daar moeten we óók om de paardestront heen lopen! Tot 7 uur s’avonds dan wordt alles opgeruimd en nat gespoten! Blijft een prachtig gezicht al die mooi uitgedoste paarden en rijtuigen of niet, met al die mooi uitgedoste mensen erop! Geweldige sfeer! Vandaag iets minder warm! Mooie dag allemaal gewenst 🙆‍♀️🙆💃🕺

   • Hallo Joke en Otto,

    Misschien kan ‘ze’ ook niet aan ander werk komen dan iets in de koeien, net als mij. hahahah… geen idee. Het is iets van de Xunta de Galicia. Voor mij had het ook beter geweest dat het kalfje in de wei was geboren, dan had ik niet van top tot teen onder gezeten.

  • Hoi Pa,

   De brief van de test is in het Gallisch, maar ik begreep wel meteen waar het over ging. Geen idee wat in NL de leeftijd voor zo’n test is. Misschien is het hoier vanaf 50 of zo.

 3. Gefeliciteerd met je tarjeta sanitaria. Grappig dat er Robby op je pasje staat. Bij mij staan op de tarjeta mijn doopnamen vermeld: Maria Josephina. Moest jij je officiële voornamen niet doorgeven dan?
  Als ik aan de beurt ben bij de dokter roept ze altijd “Gosefina”, zonder Maria. In het begin reageerde ik daar helemaal niet op en ging mijn beurt voorbij. Nu ben ik er intussen aan gewend en spring ik meteen op als iemand me “Gosefina” noemt. Verder heb ik ook gemerkt dat de Spanjaarden die mijn “echte” naam kennen me Mariam noemen. Een “N” aan het eind vinden ze blijkbaar niet kunnen.
  Die tarjeta sanitaria is een uitkomst. Ik betaal helemaal nada bij de apotheek. Zelfs de aspirines zijn gratis. Moet natuurlijk wel op je receptenlijstje vermeld staan. Onlangs is mijn receptenlijstje voor een jaar verlengd. Was daarvoor 6 maanden. Niet dat er veel op vermeld staat hoor. Twee zaken. O.a. Maxalt tegen migraine waar ik het eerder over had. Dat is een erg duur medicijn. Gelukkig heb ik het tegenwoordig amper meer nodig.
  Ik ben blij dat ik voorlopig niet meer naar de dokter hoef om mijn lijstje te laten verlengen. Ik haatte het om met een mondmasker op te moeten zitten. Die maskers slaan als een tang op een varken. Ze houden echt geen virus tegen. Bovendien zijn ze schadelijk. Zeker voor mensen die luchtwegproblemen hebben. Spanje is het laatste land in Europa waar ze bij de gezondheidsinstellingen die maskers handhaven. Hopelijk gaat dat binnenkort veranderen.

  • Hallo Marian

   Dankje. Al mijn officiële namen staan op het kaart hoor. Ik ben niet gedoopt en heb daarmee dus ok geen doopnamen. Robby, roepnaam Rob. Maar net als jij hemet jou naam hebt, hebben de Spaanstaligen er moeite mee om Rob uit te spreken. Er is er hier een in de omgeving die Rod zegt tegen mij. De meoder van Sol, waar ik geen contact mee heb en wil, wilde het altijd op zijn Amerikaans uit spreken. In Chili ben ik ook vaak Roberto, al is dat mijn naam helemaal niet.

 4. Een dame in een groene overall en Pablo is van streek, gelukkig ben jij niet niet te beinvloeden door een strenge blik. Hahaha. Maar alles is toch goed gekomen. En je pasje voor de gezondheidzorg binnen. Betaal jij ook nog aan de zorgwet in Nederland dat kun je laten schrappen als je een Spaanse zorgverzekering hebt. Wij betalen ook nog voor de zorgwet in Nederland maar toen we de belastingpapieren gingen laten invullen vertelde de advocaat dat wij de enige Nederlanders die klant bij hem zijn nog In Nederland betalen dus hebben we nu een brief naar het Cak gestuurd met het verzoek dat te laten schrappen. We hopen op goed nieuws.

  • Hallo Mieke,

   Als je je in NL uit schrijft dan kun je ook geen verzekeringen meer hebben, dus ook geen zorgverzekering. Daarbij komt dat als je je wil vestigen in Spanje, en (nog) geen werk hebt, je een pariticuliere verzekering nodig hebt. Ik ben nu dus dubbel verzekerrd en dat laten we zo. Als je vrijwel meteen terecht wil in een ziekenhuis, dan is dat beter te doen met een particuliere verzekering.

  • Hi Mieke, bij mij wordt elke maand geld ingehouden van mijn AOW en andere pensioen voor WLZ en ZvW (CAK). Binnenkort moet ik weer naar la asesora om belastingopgave te doen. Zij trekt die 2 bedragen dan af van mijn jaarlijkse inkomen. En over het overige inkomen betaal ik dan belasting in Spanje.

 5. Hoi Rob, joh je zit(nou ja woont) al een paar jaar in spanje en nu pas een toegang tot de Securidad ? duurt dat altijd zo lang en hoe was je dan hiervoor verzekerd?…..Ja jammer een kalfje geboren in de shit maar bij ons (?) lag er s”morgens ook wel eens een in de grup en die zat dan ook onder, weinig veranderd lijkt het soms. Leuk te lezen hoe je ff het ijs brak voor de strenge meesteres….met humor kom je het het verst, zelfs een nar kon de koning zo laten weten wat de werkelijkheid was. happy day

  • Hallo Aad,

   Als je geen inkomen hebt, dan heb je ook geen recht op de Seguridad Social, al denken veel buitenlanders dat wel. Wij hebben een particuliere zorgverzekering en die houden we aan om gebruikt te blijven maken van betere en snellere gezondheidszorg. Voor deer dat ik nu heb is dat ik ook een huisarts en dat soort dingen heb.

   • Goedemiddag , je
    “Schafttijd” alweer bijna voorbij terwijl ik reageer op je “strondverhaal” 😉.
    Arme kalfje had wel kunnen stikken , of lag er niet zo’n dikke laag ?
    Je was er maar weer druk mee met alle “dames” hihi. Tja als je in Spanje met een Map of Tas loopt ben je heel wat (althans…) , dan denken wat personen dat ze uit de hoogte kunnen doen . Gelukkig was je niet onder de indruk en dat had “ZE” wel door met je opmerking. Voor hetzelfde geld had ze haar neus nog meer in de lucht gestoken .
    Hopelijk zijn de poezenkinderen gauw van hun plekjes af en kunnen ze naar een nieuw baasje.
    Goed dat je meedoet aan de “poeptest” , altijd fijn als je daarna weer een goede uitslag krijgt . Succes.
    Ben kreeg vanochtend een tel. van de Sec.Soc. om te weten te komen of z’n inwendige computer in z’n hoofd nog goed werkte en of hij alles nog zelfstandig kon doen. Dat doen ze bij alle mensen boven de 65 jaar zeiden ze. De dame moest wel even lachen dat het nu pas de 1e keer was . Hun memory is slechter dan de onze in elk geval.
    Groet. 🤣😉👊👍🙋‍♂️🙋‍♀️👋

   • Aha zit het zo, ja ik heb een wao dus als ik naar spanje afreis gelden er voor mij andere regels, ik had al wel gelezen dat ik het moet melden bij het CAK en dan word het doorgegeven aan Spanje. En zo te lezen een extra verzekering voor zorg, zal het in me oren knopen. Nog iets over de kittens, weet je wat wie weet ook goed helpt, neem wat soda en los dit op in warm water, dit dood allerlei gekke schimmels ed op een natuurlijke manier, de natuur heeft overal een oplossing voor. Als er vroeger bij ons thuis iemand met een ontsteking zat,hand voet ed hup in de soda en zo heet mogelijk ( voor de kittens zou ik wat minder warm doen) maar na een paar dagen genas het perfect. Googel er maar eens op. Happy day en groet

 6. Goed aangepakt bij de dame in de groene overal ,met jouw humor kwam ze er niet omheen om je een lachje te schenken, ik denk dat ze jou niet snel vergeet😁👍
  Arm kalfje maar jij was weer de reddende engel.
  José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *